bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:214/587)

Muu-Muu Chleb 174

Trzy w jednym. Dla miłośników chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no

Grahamka, weka i kajzerka
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 222

Ostatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego

Grahamka, weka i kajzerka
Francuski chleb Duval de Dieppe 168

Chrupiąca skórka, bieluteńki i aromatyczny miękisz z dużą ilością średnich dziurek. Ten chleb nie tylko smakuje, ale też i ładnie wygląda. Zadziwiająca jest droga, jaką

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z ziarnem pszenicy 213

Mój księgozbiór powiększył się o nową pozycję, autorstwa Jeffreya Hamelmanna. Oczywiście należy natychmiast chociaż jeden przepis wypróbować, ale który tu wybrać? Wybrałem chleb pszenny z

Grahamka, weka i kajzerka
Krokiety z pieczarkami 401

barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Farsz 800 g pieczarek 100 g cebuli sól pieprz 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Panierka 1 jajko tarta bułka Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody miksujemy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 353

szybki i pyszny obiad to zapraszam do wypróbowania.   Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym         Składniki: ·       opakowanie tortilli pszennych (ja zużyłam 4 placki -porcja dla dwóch osób) ·       2 piersi z kurczaka ·       sałata lodowa(...)oliwki ·       ½ papryki ·       ½ opakowania jogurtu naturalnego ·       1/3 szklanki bułki tartej ·       około ½ szklanki sezamu lub płatków owsianych górskich ·       czosnek granulowany, zioła do drobiu, pieprz cayenne, przyprawa do gyrosa

Mania Gotowania
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 405

pusty! Wszystko było już gotowe i doprawiona masa mięsna czekała już tylko na zagęszczacz w postaci właśnie bułki tartej. Formować klopsików za bardzo się z niej nie dało, bo była dość lepka, więc musiałam wymyślić jakiś zamiennik. Przeglądając szafki znalazłam jedynie mąkę: pszenną, ziemniaczaną i żytnią razową oraz płatki owsiane. No i mnie olśniło. Mąką nie chciałam mięsa zagęszczać

Ratunku obiad
Bułeczki jogurtowe 825

bułki jakie do tej pory jadłam. Wprost rozpływają się w ustach. Podczas pieczenia w domu unosi się cudowny zapach, który aż korci aby złapać gorącą bułkę i spałaszować ją z apetytem :) My zajadaliśmy jeszcze ciepłe :) Przepis ze strony orchideli.com Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Zaczyn: 3 łyżki gęstego jogurtu 100 ml ciepłej wody łyżka miodu łyżka mąki pszennej(...)czasie ponownie je zagnieść i uformować wałek o wymiarach ok. 8cm x 60 cm. Ciasto posypać mąką i odciąć bułeczki. W zależności od wielkości wyjdzie nam 10-12 sztuk. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na pół godziny aby podrosły. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą i nagrzać do 180 stopni. Bułeczki włożyć

Smakołyki Asi
Bułki z przedziałkiem 167

Domowe pieczywo po prostu nie ma sobie równych! Ja uwielbiam bułki popularnie zwane poznańskimi, w końcu jednak postanowiłam sama je upiec. Okazały się bardzo łatwe w przygotowaniu a jeśli chodzi o smak, to śmiało mogą ze sobą konkurować. Są przepyszne! Składniki:    500g mąki pszennej,  12g świeżych drożdży,  200ml letniego mleka,  jajko,  20g masła(...)porcje i formować okrągłe bułeczki. Układać od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na kolejne 30 minut.  Następnie tępą stroną noża oprószoną mąką zrobić na środku bułek przedziałki, prawie do samego spodu. Piec około 15 minut w temp. 200st.   Źródło:  Niebieska pistacja

Z miłości do słodkości
Bułki pszenne klasyczne 147

Bułki za którymi tęskniłam od kiedy mieszkam w Anglii. Nareszcie znalazłam przepis idealny i bułeczki wypiekam sama :) Na drugi dzień są też idealnie świeże i smakują wyśmienicie :) Na przepis natrafiłam  tutaj . Gorąco polecam!!! Składniki: 400g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka drobnego cukru 7g drożdży instant lub 15g świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 175 ml ciepłej wody(...)minut. Dodać drożdże do mąki, wlać ciepłą wodę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby można w czasie wyrabiania podsypać lekko mąką, ale nie za dużo, bo bułki wyjdą twarde. Zagniecione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia około 1,5 godziny lub do podwojenia objętości ciasta. Po wyrośnięciu ciasto

kuchnia doski
Bułki do burgerów - pszenno-orkiszowe 168

pojawił się tu już jakiś czas temu.  Jednak mąż bardzo bułki zachwalał, a Edytka powiedziała, że zdjęcia się nadają.  Dlatego przepis jednak jest.  Dodam, że tak nam posmakowały, że z 12 które upiekłam zostały po obiedzie tylko 2.     Składniki: 300 g mąki pszennej typ 650 250 g mąki orkiszowej typ 620 7 g drożdży instant(...)Kiedy ciasto będzie elastyczne uformować w kulę, przykryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrastania.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 - 12 równych części.  Z każdej uformować bułkę.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Nakryć i odstawić na około kwadrans do wyrastania.  Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać sezamem.  Wstawić do piekarnika

Sto kolorów kuchni
Rurki z mięsem 135

marchewki-ząbek czosnku-czerstwa bułka-2 jajka-susz warzywny, sól, pieprz   Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół.   Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek.   Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki pszennej-10 dkg masła-2 żółtka i jedno(...)cukrem i wymieszane z wodą.Zagniatamy ciasto.   Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.    Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy.Dodajemy jajka i przyprawy do smaku.Dokładnie wyrabiamy. Farsz powinien być zwarty i mieć zdecydowany smak.   Ciasto dzielimy na dwie części.Rozwałkowujemy na cienkie placki.Tniemy długie pasy o szerokości

Maminek kulinarny
Bułeczki śniadaniowe – Najlepsze! 131

tyle zupełnie zbytecznych? Zdarzyło się Wam kiedyś wrócić do domu z ciężkim koszykiem, a zapomnieć o najważniejszym? O – pieczywie? Co wtedy? Sklepy już zamknięte. A na rano potrzebne bułki, żeby zrobić dzieciakom kanapki do szkoły. Mąż patrzy ze zgorszeniem, dzieci w oczach mają wizję głodu. O matko moja! Ale się spisałam, nie ma co. Ale kobieta potrafi wybrnąć(...)zakasałam rękawy. Składniki na bułeczki śniadaniowe: 4 szklanki mąki pszennej typ 750 (chlebowa) 7 g suchych drożdży (15 g świeżych) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 1 i 1/4 szklanka letniego mleka Później potrzeba mi było jeszcze 1 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułek.   Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier. Dokładnie mieszamy

Niunioki
CHLEBY drożdżowe Z MĄKĄ KOKOSOWĄ - pszenny i gryczany 207

mąki pszennej, - 4 duże łyżki mąki koko, co daje razem mniej więcej pół kilo mąki, jak w przepisie podstawowym. Ciasto wyrobiłam normalnie, odłożyłam do wyrośnięcia, potem uformowałam chleb, znowu odstawiłam i dopiero piekłam ale wszystko to zamknęło się w godzinie + czas pieczenia, około 45 minut. Chlebek wyszedł przepyszny, a przy tym o zupełnie innej strukturze, bardzo przypominającej bułkę mleczną(...)Jeśliby zamiast wody użyć mleka roślinnego, bułka "mleczna" byłaby jak malowana. Ten chleb bardzo posmakował dzieciom, bardzo ładnie też wyglądał i pachniał, naprawdę kusił do jedzenia. Starsza córka nawet nie chciała niczym go smarować ani okładać, żeby go "nie zepsuć". Druga opcja to chleb gryczany z mąką kokosową i trochę pobabrany mąką pszenną, tzn.: - 12 dużych łyżek mąki gryczanej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Knedlik, czyli czeski knedel. 275

również wypróbujecie go przygotować samodzielnie. Polecam!!! Składniki na Knedlik, czyli czeski knedel: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży szczypta cukru 2 małe jajka 250-300 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 drobno pokrojona kajzerka (lub pół dużej bułki)      Mąkę przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml ciepłego

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania