bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:214/587)

Słodkie środy - Babka bananowa z żurawiną 105

wilgotna, a charakteru dodaje jej żurawina. Babka bananowa z żurawiną SKŁADNIKI: 100 g masła 130 g mąki pszennej 130 g kaszy manny 2 jajka 100 g cukru 4 dojrzałe banany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do wysmarowania foremki 2 łyżki bułki tartej 100 g żurawiny suszonej PRZYGOTOWANIE: Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jajka i dalej mieszamy. Banany obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 251

Jak tylko je ujrzałem w kuchni Gucia, od razu w nich się w nich zakochałem. Nie dość, że to są pierniczki, to jeszcze nasze własne, tradycyjne

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i brązowy ryż 184

Chleby robione z wykorzystaniem metody Tang Zhong mają dla mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże

Grahamka, weka i kajzerka
Knedle ze śliwkami, rozmarynem i Nestea 125

Najpierw spróbowałam napoju Nestea Zimowa Śliwka. Od razu poczułam przyjemny smak śliwki i pomyślałam, żeby pójść tym tropem. Postanowiłam przygotować pyzy na słodko. Zazwyczaj nie lubię

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto wiewiórka 3460

Skąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków

Bon Appetit Małgorzaty
Rybny burger, czyli "mam ochotę na chwileczkę zapomnienia..." 125

Małe szaleństwo z fastfoodem. Kupiła dzisiaj siostra kwadraciki rybne w panierce, więc pozwoliłyśmy sobie dzisiaj zaszaleć :DSkładniki:bułeczka pszennakostka rybna w paniercedwie rzodkiewkikilka plasterków ogórkaodrobina serka

Moje pyszne gotowanie
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 232

Czosnek to jest to! W Egipcie czosnek był otaczany kultem. Z jego ząbków robiono naszyjniki, które zawieszano dzieciom, aby te nie miały robaków. Faraon Cheops nakazał

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy na Tang Zhongu 197

Nie da się ukryć, że chlebki na bazie startera Tang Zhong bardzo mi się podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i

Grahamka, weka i kajzerka
Muu-Muu Chleb 167

Trzy w jednym. Dla miłośników chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no

Grahamka, weka i kajzerka
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 218

Ostatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego

Grahamka, weka i kajzerka
Francuski chleb Duval de Dieppe 163

Chrupiąca skórka, bieluteńki i aromatyczny miękisz z dużą ilością średnich dziurek. Ten chleb nie tylko smakuje, ale też i ładnie wygląda. Zadziwiająca jest droga, jaką

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z ziarnem pszenicy 208

Mój księgozbiór powiększył się o nową pozycję, autorstwa Jeffreya Hamelmanna. Oczywiście należy natychmiast chociaż jeden przepis wypróbować, ale który tu wybrać? Wybrałem chleb pszenny z

Grahamka, weka i kajzerka
Krokiety z pieczarkami 398

barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła woda mineralna Farsz 800 g pieczarek 100 g cebuli sól pieprz 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Panierka 1 jajko tarta bułka Wykonanie: Składniki ciasta, oprócz wody miksujemy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym 349

szybki i pyszny obiad to zapraszam do wypróbowania.   Tortille z kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym         Składniki: ·       opakowanie tortilli pszennych (ja zużyłam 4 placki -porcja dla dwóch osób) ·       2 piersi z kurczaka ·       sałata lodowa(...)oliwki ·       ½ papryki ·       ½ opakowania jogurtu naturalnego ·       1/3 szklanki bułki tartej ·       około ½ szklanki sezamu lub płatków owsianych górskich ·       czosnek granulowany, zioła do drobiu, pieprz cayenne, przyprawa do gyrosa

Mania Gotowania
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 401

pusty! Wszystko było już gotowe i doprawiona masa mięsna czekała już tylko na zagęszczacz w postaci właśnie bułki tartej. Formować klopsików za bardzo się z niej nie dało, bo była dość lepka, więc musiałam wymyślić jakiś zamiennik. Przeglądając szafki znalazłam jedynie mąkę: pszenną, ziemniaczaną i żytnią razową oraz płatki owsiane. No i mnie olśniło. Mąką nie chciałam mięsa zagęszczać

Ratunku obiad