Najczęściej pieczemy chleby z dodatkiem różnych nasion - słonecznik, dynia , siemię lniane lub czarnuszka . Często dodajemy otręby lub zioła. Takie dodatki nadają chlebom zarówno unikalny smak, jak
Grahamka, weka i kajzerkaPolworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra.Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto
Grahamka, weka i kajzerkaPolworony, w wersji orzechowej, już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z
Grahamka, weka i kajzerkaWyprawa do młyna zaowocowała wejściem w posiadanie sporej ilości mąki graham, która nie mogła wiecznie stać na półce. Na pierwszy ogień zatem poszedł najprostszy chleb graham
Grahamka, weka i kajzerkaChleb z pszenicy to „pszenny", z jęczmienia to „jęczmienny", z żyta - „żytni", zaś z dodatkiem mąki z gryki nazywamy „gryczanym". Czy zatem chleb z prosem będziemy
Grahamka, weka i kajzerkaKlasyk. Na dodatek taki, który zawsze wychodzi. Potrzebowałem bowiem czegoś, co mi poprawi humor, bo kilka ostatnich wypieków się nie udało. Jeden chleb nie wyrósł, inny
Grahamka, weka i kajzerkaW opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki
Grahamka, weka i kajzerkaTen chleb wyszedł przez przypadek. Miał być prosty i łatwy do wykonania chleb owsiany, opracowany przez Rene Beckera, bostońskiego piekarza o polskich korzeniach. Okazało się, że
Grahamka, weka i kajzerkaKolejny piernik, i jak każdy inny - smaczny. W odróżnieniu od pozostałych, które do tej pory przewinęły się przez mój piekarnik, jest znacznie bardziej wilgotny, i zawiera
Grahamka, weka i kajzerkaTym razem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na
Grahamka, weka i kajzerkawcinać bez niczego ,na sucho :) Co do kształtu to mi wyszło 7 dość sporych bułek i 12 małych i nie formowałam ich jakoś specjalnie ,jak wyszły tak wyszły i w tym też jest ich urok :) Składniki : Ciasto : - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g mąki pszennej razowej typ 1850 - 200 ml letniego mleka - 200 ml letniej wody(...)mąką i wałkujemy na prostokąt ciasto paprykowe ,wałkujemy ciasto serowe i kładziemy na ciasto paprykowe, zwijamy do środka ,można zwinąć jak roladę ale ja chciałam żeby wzorki w środku bułek były nieregularne :) kroimy "roladę" na kawałki ,od nas zależy jakie będą szerokie ,u mnie były różne :) przykrywamy ściereczką na 20 minut Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i pieczemy bułeczki przez
Wypieki Renedżem tylko powidła?! Konfitura właściwie. - No ten dżem. Znaczy konfitura... - Madzia, kobieto, dziewczę drogie... Chcesz ty czegoś ode mnie? - No chcę... Bułek chcę. Drożdżówek właściwie. - Co?! - No bułki. Drożdżówki właściwie. - Madzia, skup się teraz. Bardzo się skup i mów do mnie pełnymi zdaniami. - Bo te konfitury co od pani dostałeś... To ja bym z nimi drożdżówki chciała... Nooo, doszliśmy(...)odpowiedzialnością. A przepis podejrzałem (i nieznacznie zmieniłem) u Malwiny z Filozofii Smaku . 340 g mąki pszennej 190 ml mleka 3 łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 40 g roztopionego masła 1 żółtko konfitura z czarnego bzu 1 żółtko wymieszane z odrobiną wody do posmarowania bułek W małej miseczce kruszymy drożdże, dodajemy pół łyżki cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy
Marder&Marder Manufacturejednak wersje sklepowe to pieczywo głęboko mrożone… Sami możemy upiec zdrowszą, domową bułkę czosnkową. Najlepsza forma bułki niby bez dodatków ( typu plastry cebuli, pieczarki , itp.) a jednak można nią pojeść jak zapiekanką czy pizzą. Składniki na ciasto drożdżowe: Zaczyn: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Czosnek i masło doprawiamy przyprawami ucierając- na gładko. Wykonanie: Ciasto dzielimy na 6 – 8 równych części. Formujemy podłużne bułki. Każdą nacinamy jak na zdjęciu: Wkładamy na kilka minut do piekarnika , aż nacięcia lekko się rozszerzą. Następnie w nacięcia nakładamy masę czosnkową. Smarujemy rozmąconym żółtkiem,posypujemy ziołami prowansalskimi
Domowe ciastazdrowe i smaczne a z podanej porcji wychodzi aż 12 dużych bułek. Można zrobić z połowy porcji 6 sztuk ale są tak smaczne i tak długo zachowują świeżość , że spokojnie przez 3-4 dni wytrzymują więc polecam robić z całej porcji . Składniki : Na ciasto - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g maki żytniej typ 2000 - 110 g mąki pełnoziarnistej(...)cukru (duża łyżka ) - 4 łyżki siemienia lnianego Dodatki - po kilka plasterków bekonu, sera brie, suszonych pomidorów w zalewie - ziarna do posypania - maślanka lub jajko do posmarowania bułek Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem i wlać do miski z mąką ,posypać odrobiną mąki i odstawić pod przykryciem na 10 minut
Wypieki Rene