Najszybsza szarlotka Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 150g margaryny - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam na godzinę
Kuchnia co dniasmakiem. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( forma 26 cm ) * czereśnie – ok. 400 g * mąka pszenna – 150 g * jajko – 3 szt * napój sojowy oryginalny lekko słodki Alpro – 200 ml * cukier – 100 g * masło – 2 łyżki * skórka cytrynowa – 1 łyżka * bułka tarta – 1 łyżka Uwaga! Napój sojowy oryginalny lekko słodki Alpro możemy zastąpić taką samą ilością
Ostra na Słodkorano pieczywo piekłem. Tym razem na warsztat poszły: chleb francuski, chleb tostowy, miękki chleb pszenny, chleb ziemniaczany, idealna doskonała chałka (niesamowita, serio!) i mega aromatyczny chleb cebulowy. I każde z wyżej wymienianych w dwóch sztukach :) Zrobiłem też dwie bułki z makiem, takie długie, ale kompletnie mi nie wyszły, nie wyrosły. Jak placki wyglądały. Nawet nie wiem dlaczego. Ale czasami
Marder&Marder Manufacturebarszczem czerwonym do popicia. Mniam! Pierożki drożdżowe ze szpinakiem Składniki: 5 dag drożdży świeżych, szklanka mąki pszennej, łyżeczka cukru, 1/2 szklanki letniej wody, szczypta soli, łyżka oleju, 200 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, 1/2 kostki twarogu, łyżka masła, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, jajko, mozzarella. Wykonanie: Rozmrożony szpinak dusimy na maśle około 15 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
paapilotkaawspaniałym prezentem urodzinowym;) Za wszystkie głosy serdecznie dziękuję ;) https://www.facebook.com/491790344275424/photos/a.702776909843432.1073741830.491790344275424/737382653049524/?type=3&theater Składniki: 4 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 kostki masła (kostka 200 gram ) 3 żółtka 2 kg jabłek bułka tarta Wykonanie: Mąkę przesiać i posiekać z masłem dodać cukier i proszek do pieczenia. W miseczce roztrzepać
Krakowskie smaki Animargaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawniePrzez jakiś czas w tygodniu nie jadaliśmy razem śniadań; teraz, mimo, że razem wstajemy, ja zaraz po przebudzeniu nie potrafię wmusić w siebie nic poza herbatą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo czekoladowe i bardzo śmietankowe.Ciasto na formę 24-26 cm- 200 g masła- 200 g mąki pszennej- 50 g mąki ziemniaczanej- 150 g cukru pudru- 4 jaja- 2 cukry wanilinowe-50 g kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli, bułka tartaWłącz piekarnik na 180 °. Oddziel żółtka od białek.Utrzyj żółtka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą
Pasje JolkiOd dawna chciałam zrobić bułki z sezamem. Ziarna kupiłam, tylko że cały czas robiłam coś innego, mimo największych chęci stworzenia buły z sezamem :) W końcu przyszedł
charlotte gotujePyszna bułka drożdżowa z przepisu babci mojej przyjaciółki. Idealnie miękka, pachnąca... Podana ze szklanką mleka i pysznymi wiśniami. Śniadanie wprost idealne. Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 6 żółtek 1/2 do 1 szkl cukru ( w zależności od tego jak lubimy) 100 g masła ok 500 ml mleka cukier waniliowy/ odpowiedni zapach ( u mnie
Malinowe PocałunkiZanim odkryłam panierkę lnianą rzadko robiłam kotlety schabowe - bez mąki pszennej i jajek wydawały mi się zbyt suche i twarde. Na szczęście panierowanie w mielonym lnie
głodny alergikciasta.Składniki:( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę )CIASTO:* 200 g zimnego masła* 2 szklanki mąki pszennej* 2 żółtka* 1/2 szklanki cukru pudruNADZIENIE:* około 1,5 kg kwaśnych jabłek* 1/3 szklanki cukru* 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie:Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche
kolorowotorcikowoktóre przepis zaczerpnęłam z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji Składniki: blaszka 25x35 cm 460 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 350 g cukru 3 jajka 500 ml maślanki 150 ml oleju ok. 12 śliwek węgierek + łyżka bułki tartej Przygotowanie: Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na pół. Obsypać bułką tartą. Wszystkie składniki ciasta powinny być
Fabryka pomysłówsmalcu (lub 50 g masła) 75 g białego wina 300 g wody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia
Chilli Czosnek i Oliwailości 16 sporej wielkości pierogów. Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wrzącego mleka szczypta soli na farsz: 1 plaster wykrojony z piersi indyka 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżeczki MAGGI 1 łyżeczka bułki tartej pieprz do smaku 1 mały por szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżeczki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię