bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:195/587)

maślane bułki z morelą 152

maślane bułki z morelą świeża i pachnąca maślana bułka jest najlepszą rzeczą jaka może cię spotkać o poranku i wprawić w dobry humor na resztę dnia składniki na sześć sporych sztuk 500 g mąki pszennej 2 jajka 70 g masła 60 g cukru 30 g drożdży 250 ml mleka 9 świeżych moreli sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę(...)ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę.  W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki , wkładając do środka wypestkowane owoce moreli zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni następnie smarujemy wszystkie wyrośnięte bułki białkiem jajka i wkładamy

Miód i pieprz
Krokiety z kapustą i grzybami 136

pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko.   Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 136

pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko.   Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana

Kulinarne S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 141

pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko.     Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 141

pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą, by dowolnego dnia mieć danie na szybko.     Sprawdź też… ** Śledzia z cebulką ** Śledzia po polsku ** Rybę w sosie ananasowo-keczupowym   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody (może być zwykła lub gazowana

Kulinarne S.O.S.
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 204

kurczaka, pieczarki czy kukurydza. Polecam!     Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 650 ) 2 płaskie łyżeczki soli 10 g cukru 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy ) 200 ml letniego mleka 30 ml oleju + dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek, sezam do posypania   Składniki farszu: pół szklanki sosu pomidorowego 10 dkg szynki 10 dkg żółtego

Blog z Apetytem
Bułki na zakwasie żytnim 128

auto'); ga('send', 'pageview'); Wszędzie widzę bułki z rabarbarem. Upiekłabym własne. Tylko, kiedy? BUŁKI NA ZAKWASIE ŻYTNIM Składniki: - 200 gramów zakwasu żytniego (jeżeli mamy słaby zakwas albo mało czasu możemy dodać odrobinę drożdży, które odpowiednio wzmocnią i przyspieszą wyrastanie chleba) - 450 gramów mąki pszennej - 150 gramów mąki żytniej z pełnego przemiału - 300 mililitrów ciepłej wody - 1 łyżka miodu - 1 płaska(...)przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka. Po tym czasie dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy upiec bułek (wybieramy naszą ulubioną wielkość - trzeba sobie wyobrazić, że po uformowaniu jeszcze urosną). Formujemy bułki i układamy na blasze. Przykrywamy i pozwalamy im rosnąć przez około 30 minut. Po tym czasie

Życie zamknięte w smaku
BUŁKI ŻYTNIE Z ZIARNAMI 262

Bardzo smaczne bułki żytnie. Nie są chrupiące a bardziej mięciutkie i puszyste. Długo utrzymują świeżość, robi się je szybko i ... jeszcze szybciej zjada :))Składniki:250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennejok 300 ml ciepłej wody5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju50 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka solidowolne ziarna ( u mnie czarnuszka i pestki dyni)Wykonanie:Przygotować(...)rozczyn: do 125 ml ciepłej wody dodać rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki pszennej. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut, aż rozczyn "ruszy" czyli wyraźnie podrośnie.W tym czasie przesiać obie mąki i sól. Dodać oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i  wodę (zużyłam niecałe 300 ml). Wyrobić ciasto. Będzie ono dość twarde, lekko zbite. Pozostawić

Walijskie Pichcenie
Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 139

Składniki : 180 g mąki pszennej 550 220 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub innego wg gustu) 4 żółtka6 białek300 g mleka pasteryzowanego500 g mleka zagęszczonego słodkiego340 g śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru)400 g śmietanki 30% do ubijaniaowoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny

Grahamka, weka i kajzerka
Mleczny chleb Hokkaido 87

elastyczny. Tangzhon dodaje też wyjątkowej wilgoci ciastu, dzięki czemu chleb pozostaje długo świeży . mleczny chleb Hokkaido [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Tangzhong 37 g mąki pszennej 190 ml mleka Ciasto właściwe 715 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 35 g cukru 310 ml mleka 20 g drożdży świeżych* lub paczuszka suchych około 7 g 2 małe jajka rozbełtanie 2 łyżki(...)zmienić to podzielić ciasto na mniejsze porcje około 70 g każda i uformować w ten sam sposób małe bułeczki. Tak przygotowane bułki najlepiej ułożyć w blaszce do pieczenia ciasta. Bułeczki układamy jedna obok drugiej, tak aby podczas pieczenia bułki się połączyły. 🥗 Z czym podać? Chleb jest lekko słodki w smaku, więc bardzo dobrze smakuje ze słodkimi dodatkami typu dżemy , kremy

SprawdzonaKuchnia.pl
Pszenno-żytnie bułki z makiem (na zakwasie) 116

Ciasto: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 340 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650 6 łyżek maku 2 łyżeczki soli 360 ml letniej wody 1/2 łyżeczki suchych drożdży   Dodatkowo: woda do wysmarowania mielony mak do posypania bułek     Przygotowanie:   Ciasto: Obydwa rodzaje mąki wymieszać z makiem, solą i suchymi drożdżami

Nastoletnie Wypiekanie
Scones. Szkockie bułeczki. 142

bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki. Uplasowałbym je gdzieś pomiędzy nimi a ciastkami. I jeśli ktoś zapytałby mnie za co lubię szkockie scones, to bez wahania odpowiedziałbym "za chrupiącą skórkę!" :) Składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml mleka 1 jajko 40 g cukru pudru 50 g masła (schłodzone) 2 łyżeczki proszku(...)zostawiając ok. 1/3, którą potem należy wykorzystać do posmarowania wierzchu bułeczek. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość 2 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać bułeczki. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w temp. 220°C przez 10-12 minut

zadanie-gotowanie
Kajzerki orkiszowe 161

Kajzerka (Keiser - cesarz), mała okrągła bułeczka z charakterystycznymi bruzdami na wierzchu, najczęściej posypywana ziarnami maku lub sezamu, wypiekana z mąki pszennej. Pszeniczną mąkę zamieniłam na zdrowsza wersję mąki pszennej - mąkę orkiszową. Sposób wypieku i charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Można również(...)powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka. Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz masła nie potrzebuję do nich żadnego dodatku. Bułki można przygotować z dodatkiem wody (smakują jak sklepowe), mleka (bardzo delikatne, podobne do chałki) lub mleka z woda pół na pół. Składniki na 12 bułek: 420 g mąki orkiszowej jasnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki drożdżowe z serem i owocami 219

tyle wytrzymają wśród domowników... Składniki na 23 bułeczki Ciasto drożdżowe: - 500g mąki pszennej - 220g cukru - 50g roztopionego masła - 2 jajka - 50g świeżych drożdży - 3/4 szklanki letniego mleka - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 500g sera z wiaderka - 1 żółtko (białko do posmarowania bułek przed pieczeniem) - 100g cukru pudru lub do smaku jak kto lubi - kilka kropel olejku waniliowego Owoce

Wypieki Rene