lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz olejek cytrynowy i jogurt - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Piec 45- 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzoną babką oprószyć cukrem pudrem. Rada: zamiast cukru cytrynowego
Ciastka - domowe słodkościmaszynkę do mielenia lub w wersji szybszej wkładamy do misy blendera z nożami i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wszystko mieszamy (jeśli używacie blendera można dodać ją szybciej). Przygotowujemy ciasto na pierogi. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól, robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Następnie dodajemy 2 łyżki miękkiego masła i stopniowo powoli wlewamy gorącą wodę. Uwaga
Słodkie okruszkicukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nasączenie wiśniowe - 3 torebki herbaty wiśniowej
Ciastka - domowe słodkościprzestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Dodać pokruszoną chałwę waniliową i utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na babkę lub klasycznej keksówki natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec około około 30-35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Ciastka - domowe słodkościJeśli czasami czytacie mój blog, to pewnie wiecie, że ja chleba nie kupuję. Najczęściej robię chleb owsiany . Mojej rodzince smakuje najbardziej. Dziś proponuję Wam prosty chlebek pszenno - żytni. Jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zrobić zaczyn z mąki żytniej, odstawić na godzinę. W tym czasie możecie zająć się czymś innym. Po godzinie dodajecie resztę składników, wyrabiacie mikserem(...)Wymieszać i przykryć, najlepiej talerzem lub pokrywką, ponieważ zaczyn mocno urośnie. Odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać mąkę pszenną, sól i szklankę wody. Wszystko wyrobić mikserem z hakami. Następnie ciasto przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Wierzch chlebów posmarować mlekiem i posypać mąką. Odstawić na 15 minut, żeby chlebki podrosły do brzegów foremek. Piec
Agusiowe smakołykimleka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 150 g masła 4 żółtka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1 op. puszki kajmaku popcorn z solą 30 g czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki masła Wykonanie: Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zawartość garnka zagotowujemy. Resztę
Kuchnia MagdaLenyW tym roku grzybów jest sporo od wiosny z krótką przerwą w lipcu. Jesień jednak zaskoczyła mnie ich wysypem. Do tej pory grzybobranie kojarzyło mi się
Weekendy w domu i ogrodzieNiedawno zaliczyliśmy wypad na jeżyny. Zaopatrzyliśmy się - jak co roku - w wiaderko i słoiki, a okazało się, że udało nam się nazbierać niecały litr. Więcej czasu
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis do lipcowej Piekarni wybrała dla nas Magda z bloga Konwalie w kuchni. Przepis podaję za Amber: Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza Oryginalny przepis i dokładne instrukcje na blogu Adama – klik! Składniki : 150g mąka owsiana pełnoziarnista 250g mąka pszenna typ 500 350g maślanka (prawdziwa bez dodatków) 3g drożdże instant 20g słód jasny pszeniczny ( dałam 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Stare Garyromantycznie i tak... jesienie ;) Składniki: na 1 ciasto o średnicy ok. 20 cm ciasto: 350 g mąki pszennej 150 g masła 70 g brązowego cukru 1jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżki tartej bułki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu ok. 5-6 łodyg rabarbaru
bistro mamacukru 2 jajka 1 łyżka kakao 50ml płynnego czerwonego barwnika ( ja dałam 3/4 łyżeczki barwnika w proszku) 400g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka białego octu 1 łyżeczka sody oczyszczonej bułka tarta masło 1 łyżeczka płatków migdałów Masa serowa: 350g śmietankowego serka kanapkowego 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprostu uwielbiam zapach drożdży, aktywnego zakwasu czy też świeżo wyciągniętego z pieca bochenka chleba. Odkąd pierwszy raz upiekłam domowe bułki, moja przygoda z pieczywem nie ustaje. Wciąż szukam, kombinuję i wymyślam nowe przepisy. Dzisiaj jeden z nich. Zwykłe bułeczki pszenne nadziane kaszą jęczmienną i warzywami. Poezja! :) Składniki: (na ok. 10 sztuk) Ciasto: 10 g suchych
Nastoletnie Wypiekaniemleka 30 g masła 1 łyżeczka soli 175 g mąki żytniej chlebowej Młynomag 275 g mąki pszennej typ 500 140 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży złoty len Skworcu do posypania bułek Obie mąki i drożdże razem wymieszać.Mleko i masło podgrzać ,dodać sól i wlać do ziemniaków.Wymieszać dokładnie
Moje domowe kucharzenieswoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam.. 3 szkl. mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 2 pełne łyżki majonezu Kieleckiego 1 łyżka oleju 30 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka miodu 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 szkl. ciepłej wody D odatkowo: ciepłe mleko do posmarowania bułek złoty len Skworcu Drożdże wymieszać z miodem, łyżką mąki i odrobiną
Moje domowe kucharzenienajczęściej robią na obiad z kalafiora to padły tylko dwie odpowiedzi- pierwsza: na parze, druga: gotowany kalafior z bułką tartą. Trochę się zdziwiłam i postanowiłam to zmienić. Składniki: 1 duży kalafior ok 200 g chleba ( do wyboru, użyłam pszennego) 1 łyżeczka nasion kminu 1 łyżeczka prażonego sezamu 100 g startego sera cheddar sól i pieprz do smaku sos serowy
Niezły Młynek