bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:186/587)

Bawarska tarta ze śliwkami 257

Tarta ze śliwkami, której zupełnie nie można się oprzeć…. Spód tarty jest brioszkowy z pysznym kremem i zatopionych w nim śliwkach… Zupełna rozkosz Przepis

UgotujmyTo.pl
Obwarzanki z makiem 110

pomysłem na przekąskę w ciągu dnia czy też drugie śniadanie.Dzięki temu , że zrobiłam je grube , możemy śmiało zastąpić nimi bułkę i nadziać ulubionymi dodatkami w postaci wędliny , sera czy też świeżych warzyw!SKŁADNIKI: ( ok. 8-10szt )- mąka pszenna – 500 g – drożdże świeże – 25 g – sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Ciasto Rabarbarowe 183

Sezon na rabarbar trwa . A tak to jest ze wszystkimi owocami - w sezonie ciasto z nimi musi być .I zazwyczaj na pierwszy ogień idą te sprawdzone

Malinowa Kawiarenka
Szybkie Ciasto z Agrestem i Migdałami 151

pracy było kilka minut :) Składniki: 250 g miękkiej margaryny Kasia 150 g drobnego cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy 3 łyżki bułki tartej (z małą górką) 500 g agrestu 3 łyżki cukru trzcinowego   Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Cały

Blondynka Gotuje
Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą 314

makowce"Tortownica : średnica 26 cmCiasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa: 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka makaronowa z pulpetami 154

brokuła, kalafiora i marchwi) 150 g sera żółtego Sos: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 szklanki mleka około 180 g śmietany 18 % 150 g sera żółtego sól, pieprz, suszone pomidory, suszony czosnek Przygotowanie Najpierw przygotowujemy pulpety: do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę

e-PrzepisyKulinarne
Bułki z sezamem do hamburgerów 152

piekarek tyle przepisów na te bułki, poczytałam i poskładałam swój przepis :) Bułki wyszły duże ,miękkie i lekko słodkie ... a podpieczone na grillu do hamburgerów smakują rewelacyjnie ;) ależ była pyszna kolacja ..... Składniki : - 600 g mąki pszennej typ 550 - 12 g cukru ( u mnie kokosowy z racji niskiego IG ) - 350 ml ciepłej wody ( nie gorącej ) - 60 g mleka w proszku(...)rąk. posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę . Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko i podzielić na 8 części po ok 140g ,to będą duże bułki :) uformować bułki ,docisnąć dłonią żeby były bardziej płaskie , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40minut, jak wyrosną za bardzo w górę docisnąć jeszcze raz ,posmarować rozmąconym jajkiem

Wypieki Rene
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM 94

oknem szaro, buro i deszczowo. Kto w taki dzień, z samego rana pobiegnie do piekarni po świeże bułki? Chętnych oczywiście brak, ale ja mam na to sposób. Zapach świeżo pieczonego pieczywa jeszcze unosi się w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 400 g mąki żytniej 160 g ziaren słonecznika 30 g świeżych drożdży 350 ml wody 1 łyżka miodu(...)wyrabiać ciasto przez 10 minut. Przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Wyjąć ciasto na blat, oprószyć mąką i podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułkę i obtoczyć w słoneczniku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piec w temperaturze 170 - 180 stopni do uzyskania złocistego koloru, około

Kuchnia w opałach
Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem 116

szklanki mąki pszennej, cukru, soli i cieplej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. Po 25 minutach dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 1h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie. Zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce, wyłożonej

Smaki Armine
Sajgonki po polsku 334

łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sos pieczarkowy: 1,5l bulionu drobiowego 1 łyżeczka masła 350g + 150g pieczarek 1 cebula 4 płaskie łyżki mąki pszennej 100g śmietany 18% 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 natki pietruszki 150ml zimnej, przegotowanej wody Sposób przygotowania: 1. Sajgonki: Makaron(...)opakowaniu. Na miękki nakładamy po jednej sztuce obtoczonego makaronu i zwijamy jak gołąbki. Wykorzystujemy 12 sztuk papieru ryżowego (jedno opakowanie), a pozostałe "roladki" panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Jedne i drugie smażymy na złoty kolor na oleju. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik.  4. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek kroimy w pół talarki i wrzucamy do gotującego się bulionu

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Łabędzi Puch 255

okazało się przepyszne w smaku. Krem z dodatkiem namoczonej w mleku bułki to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu i nie będę na to czekać kolejnych kilka lat:))) Biszkopt: 5 jajek,  szklanka cukru,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,  łyżka cukru waniliowego,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka

Z miłości do słodkości
Kora brzoskwiniowa 207

posiekanych orzechów 100 g mielonych orzechów 80 g cukru 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżka bułki tartej 2 połówki brzoskwiń (z puszki) *Krem budyniowy: 200 g miękkiego masła 700 ml mleka 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 75 ml Advokatu *Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń ( bez tych dwóch wyjętych do ciasta) 1 galaretka(...)galaretka brzoskwiniowa 350 ml wody Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia biszkoptu, jajka ubijamy z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Następnie dodajemy do jajek orzechy posiekane, zmielone, mąkę i bułkę tartą i miksujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdy będą już połączone dodajemy pokrojone w mała kostkę brzoskwinie i mieszamy za pomocą łyżki, delikatnie. Spód formy (30x25 cm) smarujemy masłem

Piekę, bo lubię
Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym 98

dał rozprowadzić się na bułkach. Piekarnik  rozgrzać  do temperatury  180  st C. Kiedy bułki są już wyrośnięte palcami zrobić  wgłębienie  w każdej pozostawiając napuszoną oponkę. Można też zrobić to dnem małej szklaneczki. Na dno każdego wgłębienia  nasypać  łyżeczkę wiórków  kokosowych . Następnie nałożyć przygotowane  truskawki . Wszystkie bułki  pomalować  roztrzepanym(...)star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne puszyste drożdżówki z truskawkami z dodatkiem kokosowych aromatów Course Bułki Cuisine Polska Keyword drożdżówki, truskawki, wiórki kokosowe Prep Time 30 minutes Cook Time 15 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 280 g mąki pszennej 40 g cukru 1 szczypta soli 10 g świeżych drożdży 130 ml mleka 1 duże jajko

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z ziarnami 160

pszenna razowa typ 2000 450 g mąka pszenna typ 480 20 g drożdże świeże  lub( 10 g suszonych ) 2 łyżki letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 60 g pestek słonecznika 20 g białego sezamu 20 g nasion chia 60 g pestek dyni 30 g oleju 380 g letniej wody Dodatkowo : 80 g mieszanki ziaren do posypania bułek

Kuchnia Danusi
Drożdżówki z truskawkami 109

wstawić do lodówki. Bułeczki 15 g świeżych drożdży (7g drożdży suszonych) 400 g mąki pszennej Typ 500 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml letniego mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka szczypta soli truskawki 30 - 40 sztuk 3 łyżki bułki tartej Dodatkowo 2 łyżki mleka z roztopioną łyżeczką masła lub białko do posmarowania bułek Świeże

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania