bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:186/587)

Biszkopt niezawodny 318

przepisu na biszkopt do tortu, wydaje mi się, że jest po prostu najlepszy i niezastąpiony. Składniki : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym

Na słodko lub wytrawnie
Tort jeżynowo - jagodowy 180

krem nie zawiera jajek. Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Składniki na biszkop t : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym

Na słodko lub wytrawnie
Tort kajmakowy 151

się cieszył taką popularnością. Polecam :-) Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Składniki na biszkopt: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym

Na słodko lub wytrawnie
Tort zajączek wielkanocny 140

wyszedł mi najlepiej, ale co tam ;-) Potrzebna będzie duża forma w ksztalcie zajączka. Składniki na biszkopt 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto masło lub  margaryna do smarowania tortownicy i bułka tarta. Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym

Na słodko lub wytrawnie
Babka cytrynowa z lukrem 162

Ach, te baby... Mój kolejny wypiek wielkanocny. Prosta i szybka w przygotowaniu babka cytrynowa z lukrem.Czas przygotowania: 70 min.Składniki na formę o śr. 21 cm.Koszt

kulinarnyJa
Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą 106

kolejna propozycja domowych bułek. Zawsze i wszędzie domowe pieczywo jest najlepsze i nie ma to tamto. Domowe i już.1 kg mąki pszennej typ 450150 ml letniego mleka150 ml letniej wody75 g świeżych drożdży1 łyżka cukru1 płaska łyżka soli1/2 szk prażonej cebulki7 cienkich parówek wieprzowych ( wędzonych )300 g mozzarelli w bloku5 łyżek olejuRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bawarska tarta ze śliwkami 252

Tarta ze śliwkami, której zupełnie nie można się oprzeć…. Spód tarty jest brioszkowy z pysznym kremem i zatopionych w nim śliwkach… Zupełna rozkosz Przepis

UgotujmyTo.pl
Obwarzanki z makiem 103

pomysłem na przekąskę w ciągu dnia czy też drugie śniadanie.Dzięki temu , że zrobiłam je grube , możemy śmiało zastąpić nimi bułkę i nadziać ulubionymi dodatkami w postaci wędliny , sera czy też świeżych warzyw!SKŁADNIKI: ( ok. 8-10szt )- mąka pszenna – 500 g – drożdże świeże – 25 g – sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Ciasto Rabarbarowe 179

Sezon na rabarbar trwa . A tak to jest ze wszystkimi owocami - w sezonie ciasto z nimi musi być .I zazwyczaj na pierwszy ogień idą te sprawdzone

Malinowa Kawiarenka
Szybkie Ciasto z Agrestem i Migdałami 147

pracy było kilka minut :) Składniki: 250 g miękkiej margaryny Kasia 150 g drobnego cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy 3 łyżki bułki tartej (z małą górką) 500 g agrestu 3 łyżki cukru trzcinowego   Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Cały

Blondynka Gotuje
Jabłecznik kokosowy z chałwową polewą 309

makowce"Tortownica : średnica 26 cmCiasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa: 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki

Słodkości i nie tylko
Zapiekanka makaronowa z pulpetami 149

brokuła, kalafiora i marchwi) 150 g sera żółtego Sos: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 szklanki mleka około 180 g śmietany 18 % 150 g sera żółtego sól, pieprz, suszone pomidory, suszony czosnek Przygotowanie Najpierw przygotowujemy pulpety: do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę

e-PrzepisyKulinarne
Bułki z sezamem do hamburgerów 148

piekarek tyle przepisów na te bułki, poczytałam i poskładałam swój przepis :) Bułki wyszły duże ,miękkie i lekko słodkie ... a podpieczone na grillu do hamburgerów smakują rewelacyjnie ;) ależ była pyszna kolacja ..... Składniki : - 600 g mąki pszennej typ 550 - 12 g cukru ( u mnie kokosowy z racji niskiego IG ) - 350 ml ciepłej wody ( nie gorącej ) - 60 g mleka w proszku(...)rąk. posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę . Wyrośnięte ciasto wyrobić krótko i podzielić na 8 części po ok 140g ,to będą duże bułki :) uformować bułki ,docisnąć dłonią żeby były bardziej płaskie , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40minut, jak wyrosną za bardzo w górę docisnąć jeszcze raz ,posmarować rozmąconym jajkiem

Wypieki Rene
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM 92

oknem szaro, buro i deszczowo. Kto w taki dzień, z samego rana pobiegnie do piekarni po świeże bułki? Chętnych oczywiście brak, ale ja mam na to sposób. Zapach świeżo pieczonego pieczywa jeszcze unosi się w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 400 g mąki żytniej 160 g ziaren słonecznika 30 g świeżych drożdży 350 ml wody 1 łyżka miodu(...)wyrabiać ciasto przez 10 minut. Przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Wyjąć ciasto na blat, oprószyć mąką i podzielić na 16 części. Z każdej uformować bułkę i obtoczyć w słoneczniku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piec w temperaturze 170 - 180 stopni do uzyskania złocistego koloru, około

Kuchnia w opałach
Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem 109

szklanki mąki pszennej, cukru, soli i cieplej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. Po 25 minutach dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 1h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie. Zlepić końce i uformować bułeczkę. Bułki układać na blaszce, wyłożonej

Smaki Armine