bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:190/587)

Mleczny chleb Hokkaido 101

elastyczny. Tangzhon dodaje też wyjątkowej wilgoci ciastu, dzięki czemu chleb pozostaje długo świeży . mleczny chleb Hokkaido [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Tangzhong 37 g mąki pszennej 190 ml mleka Ciasto właściwe 715 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 35 g cukru 310 ml mleka 20 g drożdży świeżych* lub paczuszka suchych około 7 g 2 małe jajka rozbełtanie 2 łyżki(...)zmienić to podzielić ciasto na mniejsze porcje około 70 g każda i uformować w ten sam sposób małe bułeczki. Tak przygotowane bułki najlepiej ułożyć w blaszce do pieczenia ciasta. Bułeczki układamy jedna obok drugiej, tak aby podczas pieczenia bułki się połączyły. 🥗 Z czym podać? Chleb jest lekko słodki w smaku, więc bardzo dobrze smakuje ze słodkimi dodatkami typu dżemy , kremy

SprawdzonaKuchnia.pl
Scones. Szkockie bułeczki. 159

bardzo pozytywne. Smakują idealnie z dodatkiem domowego dżemu i/lub masła. Nie są to tradycyjne bułki. Uplasowałbym je gdzieś pomiędzy nimi a ciastkami. I jeśli ktoś zapytałby mnie za co lubię szkockie scones, to bez wahania odpowiedziałbym "za chrupiącą skórkę!" :) Składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml mleka 1 jajko 40 g cukru pudru 50 g masła (schłodzone) 2 łyżeczki proszku(...)zostawiając ok. 1/3, którą potem należy wykorzystać do posmarowania wierzchu bułeczek. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość 2 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinać bułeczki. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować jajkiem z mlekiem. Piec w temp. 220°C przez 10-12 minut

zadanie-gotowanie
Kajzerki orkiszowe 177

Kajzerka (Keiser - cesarz), mała okrągła bułeczka z charakterystycznymi bruzdami na wierzchu, najczęściej posypywana ziarnami maku lub sezamu, wypiekana z mąki pszennej. Pszeniczną mąkę zamieniłam na zdrowsza wersję mąki pszennej - mąkę orkiszową. Sposób wypieku i charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Można również(...)powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka. Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz masła nie potrzebuję do nich żadnego dodatku. Bułki można przygotować z dodatkiem wody (smakują jak sklepowe), mleka (bardzo delikatne, podobne do chałki) lub mleka z woda pół na pół. Składniki na 12 bułek: 420 g mąki orkiszowej jasnej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki drożdżowe z serem i owocami 236

tyle wytrzymają wśród domowników... Składniki na 23 bułeczki Ciasto drożdżowe: - 500g mąki pszennej - 220g cukru - 50g roztopionego masła - 2 jajka - 50g świeżych drożdży - 3/4 szklanki letniego mleka - kilka kropel olejku waniliowego Masa serowa: - 500g sera z wiaderka - 1 żółtko (białko do posmarowania bułek przed pieczeniem) - 100g cukru pudru lub do smaku jak kto lubi - kilka kropel olejku waniliowego Owoce

Wypieki Rene
Słodkie środy - sernik kawowy ze złotą karmelową nitką 168

spód: 100 g herbatników 100 g płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru 120 g masła 50 g gorzkiej czekolady Na środek: 550 g serka o smaku waniliowym z dodatkiem laski wanilii 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki cukru trzcinowego 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Na wierzch: 200 ml śmietany 30 % do ubijania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi leniwe tradycyjne 213

blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką tartą, i na bardzo leniwe , ale ten przepis jest najbardziej tradycyjny, taki domowy. Jak przygotować klasyczne pierogi leniwe według przepisu mojej mamy? Składniki na 1 dużą porcję lub 2 małe: 250g twarogu półtłustego lub tłustego 1 jajko pół szklanki mąki pszennej+ do podsypania 1 łyżka cukru wanilinowego (opcjonalnie) sól dodatek: cukier(...)pulchniejsze. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką pszenną, formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy, możemy naciąć ciasto w krateczkę. Wałek tniemy na ukośne kawałki 2-3 cm, wrzucamy pierogi na lekko osolony wrzątek, gotujemy chwilę i wyjmujemy zaraz po wypłynięciu. Podajemy leniwe z roztopionym masłem, posypane ciemnym cukrem, można dodatkowo posypać cynamonem, albo zrumienioną bułką tartą. Smacznego. The post Pierogi leniwe tradycyjne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 270

Bułki pita. Domowy kebab w bułce...Chrupiące i puszyste, domowej roboty pity.Wypełnione chrupiącymi warzywami i złocistym kurczakiem.Polane kremowym, czosnkowym sosem.Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam!Składniki:600 g mąki pszennej;40 g świeżych drożdży;15 g soli;5 g białego cukru;2 łyżki oleju;276 g letniej wody.Dodatkowo:2 filety z kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka(...)placek o grubości 5 - 6 mm. Tak przygotowany placek wraz z papierem przekładam na gorącą blachę i wkładam do gorącego piekarnika. Placki należy piec przez 7 - 8 minut. Bułka powinna zacząć puchnąć po upływie 2 - 3 minut od włożenia do piekarnika.Po upieczeniu pierwszej bułki, powtórzyć czynności z punktu 4.Uwaga! Bułki po rozwałkowaniu/rozpłaszczeniu muszą natychmiast zostać położone

Gospodyni Miejska
Tarta razowa z jogurtem greckim i porzeczkami 128

migdałów - użyłam migdałów w słupkach bez skórki 100 g mąki pszennej razowej 75 g mąki pełnoziarnistej  50 g cukru pudru 160 g zimnego masła szczypta soli Do posmarowania formy będziecie potrzebowali odrobinę masła, lub innego tłuszczu oraz  3 łyżki sezamu zmieszanego z 3  łyżkami bułki tartej. Migdały, obie mąki, cukier puder i posiekane zimne masło, włożyć(...)malaksera i zmiksować do otrzymania ciasta kruchego. Wstawić do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na posmarowaną, obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić w lodówce 20 minut, nakłuć widelcem.  Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać kulki ceramiczne, lub fasolę. Piec w temperaturze

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Knedliczki z frużeliną truskawkową 98

sosem będąc w Czechach lub na Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości 20 cm: 250 gr mąki pszennej plus do posypywania podczas wyrabiania max 50 gr. (powinna być krupczatka

moj przepis na
Knedliczki z frużeliną truskawkową 235

sosem będąc w Czechach lub na Słowacji. Określiłabym je jako taka jakby mokra bułka na ciepło :). U mnie w wersji z owocami. Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z blogu Kuchnia Agaty . Składniki na dwa knedle o średnicy 7 cm i długości 20 cm: 250 gr mąki pszennej plus do posypywania podczas wyrabiania max 50 gr. (powinna być krupczatka

moj przepis na
KROKIETY Z KAPUSTĄ, WĘDZONYMI ŚLIWKAMI I GRZYBAMI 165

czubek łyżeczki 1-2 łyżeczki soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i na początek 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie, porcjami wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto naleśnikowe powinno mieć dosyć rzadką

Moja Książka Kucharska
Bułki na burgery i domowe burgery 188

kolejny dołączyłam do akcji Wypiekania na śniadanie. Tym razem mieliśmy za zadnie upiec pyszne domowe bułki na burgery. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, idealnie wypieczone. W połączeniu z mięsem i warzywami są przepyszne! Polecam je na piknik:) Zaczyn: 340g mąki pszennej chlebowej,  10 g świeżych drożdży,  340g letniego mleka.  Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką(...)wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto właściwe:  215 g mąki pszennej chlebowej,  2 żółtka,  łyżeczka soli,  3 łyżki cukru,  5 łyżek oleju rzepakowego,  sezam i mak do posypania,  jajko. Do zaczynu dodać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i olej. Robotem ucierać około 15 minut. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć folią

Z miłości do słodkości
BUŁKI PSZENNE 157

Już dawno chodziły za mną takie bułki. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chce wyplenić z mojego domu... Składniki: 12 g świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 200-240 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy  Wykonanie; Drożdże zasypujemy

Anioły w kuchni
Kotlety mielone w sosie pomidorowym 316

mnie himalajska Skworcu około 1 i 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu bułka tarta (około 2-3 łyżki) panier do mięsa Skworcu olej do podsmażenia kotletów Na sos: około 0,75 ml lekkiego bulionu (gorącego)* 1 mała cebula (u mnie czerwona) 1 większy ząbek czosnku 1 łyżka mąki pszennej 2 szczypty mielonej suszonej bazylii Skworcu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania