Jeśli kupujemy to robimy z 2 paczek gotowych. 25 dag.pieczarek 1.5 łyżki masła 1 łyżka płaska mąki pszennej 1 szkl.gorącego mleka( 100 ml.zimnego odlać resztę zagotować). 1/2 szkl.šmietany sól pieprz sok z cytryny 20 dag.startego żółtego sera Tłuszcz bułka tarta do formy ********** ************************************** 1. Pieczarki opłukać , osączyć , pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu do odparowania
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijedna torebka) - ugotować 1 jajko 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soli 1 łyżka bułki tartej + 3 łyżki mleka - wymieszać pieprz do smaku Sos koperkowy : szklanka zimnego mleka kopiasta łyżka masła, pokrojonego na kawałki kopiasta łyżka mąki pszennej 3-4 łyżki posiekanego koperku , bez łodyżek sól i biały pieprz do smaku odrobina cukru 1 łyżeczka przyprawy typu
Moja Książka Kucharskatradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 150g mąki pszennej 150g mąki ziemniaczanej 150g cukru 100g masła extra 9ml aromatu migdałowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 60g białej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% 35g płatków migdałowych
Szalona Kuchnia Ewelinypierwszy raz: chleb oliwski (nocny) Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie: 1. Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę
U Fiolkiadobo; 2 łyżki sosu Worcestershire; Sól; Pieprz; Olej. Queso: 1 szklanka mleka; 3 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki startego łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie czerwony cheddar); 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól. Dodatkowo: 4 bułki do hamburgerów; 8 plastrów wędzonego boczku; 1/4 główki drobno pokrojonej sałaty lodowej; 4 plastry pomidora; 4 plastry
Gospodyni Miejskasłodkie drożdżowe bułeczki ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Polecam na śniadanie lub podwieczorek :) Składniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 ml mleka 3 łyżki cukru 7 g drożdży suchych jajko 50 g masła szczypta soli 400 g truskawek dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej roztrzepane jajko
wyzwania kuchennetheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kołocz śląski z serem Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 550g Mleko – 250 ml Drożdże – 50g Cukier – 50g Masło – 70g Wanilia – nasiona z 2 lasek Szczypta soli Żółtka – 4 sztuki Masło i bułka tarta do posmarowania foremki Białko do posmarowania ciasta Składniki – masa serowa: Twaróg mielony – 275g Żółtka – 2 sztuki Cukier
Kuchnia Bon AppetitMieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (czynność tą wykonujemy intensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko
Ania i Marcin gotująmgnieniu oka, choć przyznam szczerze, że nic nie dorówna knedlom mojej mamy, nadziewanym truskawkami i polanym masełkiem z bułką tartą. Uwielbiałam je w dzieciństwie 😋 Składniki: 300 g sera białego półtłustego 2 jajka 1 banan 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny Sos: 400 g truskawek mrożonych 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Do miski wrzucamy
Kuchnia MagdaLenyszuka nowych, ciekawych smaków :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 550 g mąki pszennej razowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 łyżki brązowego cukru 300 ml piwa Guinness 220 ml maślanki Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce. Z powstałego ciasta uformować podłużny bochenek
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 1 duży jogurt naturalny 4 jajka 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 proszek do pieczenia (porcja na 1 kg mąki) 1 cukier waniliowy śliwki cukier puder do posypania łyżka margaryny do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Sposób wykonania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy kolejno płynne
Qchnia po prostuletniego mleka 60 g roztopionego masła pół łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 50 dkg kiszonej kapusty spora garść suszonych grzybów 1 cebula 2 łyżki tartej bułki sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 jajko nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej
Moje domowe kucharzeniełyżki. Do ubitej na sztywno białek dodajemy po jednym żółtku, powoli miksując, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy. Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe
Gotowanie, czyli hobby dla każdegopewno będą smaczniejsze :) . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 100 uszek na ciasto : 200 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej) 100 ml letniej wody 1 żółtko 1 łyżka oleju szczypta soli na farsz: 60 g suszonych grzybów 40 g czerstwej bułki 1 cebula (około 50 g) 1 łyżka masła sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Uszka z grzybami
Uwaga Babcia Gotuje