Polecam :) Do krokietów wykorzystałam farsz pieczarkowy od Ole! Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków * 1/3 szklanki mąki pszennej * 1/4 cebuli * 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki * garść startego na tarce o grubych oczkach żółtego sera * 1 żółtko * sól i pieprz do smaku * bułka tarta do panierki * olej do smażenia * około 400 g farszu pieczarkowego Wykonanie: Ugotowane, przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę
Zrób to smacznieworeczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni) 1 jajko 1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 szkl ) 1 główka cebuli sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania 1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę
Gotowanie...to proste !smaku – według mnie- jest lepsza. Na takim kamieniu można piec nie tylko pizzę, ale też bułki, czy chleb. Nie mam dużego doświadczenia w pieczeniu pizzy na kamieniu, trochę poczytałam, trochę pokombinowałam i jest. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej typ 650 180 – 190 ml ciepłej wody łyżeczka drożdży instant łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli łyżeczka oliwy
Niebieski kubek z kawamoże majonez lub masło. Warto czasem zmienić coś w swojej diecie i wprowadzić zamienniki produktów. Składniki: bagietka pszenna 1 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z limonki kilka pomidorków koktajlowych kilka jajek przepiórczych sól Wykonanie: Bagietkę pokroić w skośne kromki. Kromki bułki podpiec na suchej patelni, w tosterze lub w piekarniku. Awokado obrać, wyjąć pestkę. W miseczce umieścić awokado, dodać
kolorowotorcikowonajważniejsze bardzo smaczne. Polecam :) Składniki ( na keksówkę 25x12 cm ) - 4 dojrzałe banany - 1 szklanka maki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 5 dkg masła - 1 jajko - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli - cukier puder do posypania ( opcjonalnie ) Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki Wykonanie Banany obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, ugniatam przy pomocy
Kuchnia z widokiem na ogródmargarynę, lekko wymieszać, potem dodać olej, wlać sok wyciśnięty z pomarańczy oraz olejek pomarańczowy. Dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach średnicy 24 z tulejką. Ciasto można piec w klasycznej keksówce. Piec 45 minut
Ciastka - domowe słodkościpieczemy je przez 18-20 minut. Jeszcze podrosną, jeszcze się napuszą i przyrumienią z wierzchu. Wyjmujemy bułki z piekarnika. Najczęściej tak bardzo rosną że się sklejają, więc rozłączamy je dopiero po ostygnięciu, tak żeby ich nie porwać. SKŁADNIKI 500g mąki pszennej typ 550 lub lepiej – typ 650, tzw. bułkowej + mąka do podsypania 3 łyżki stołowe cukru 1,5 łyżeczki soli
Karo in the Kitchenbożonarodzeniowym zawsze musi zagościć czerwony barszczyk i krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety: 1,5 szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone buraki Kilka suszonych grzybów
VioletoweKucharzenieWspaniałe bułeczki z dynią i pomarańczową skórką. Powaliły mnie na kolana smakiem, aromatem, doborem składników. Przepis jest prześwietny, pochodzi ze strony Moje wypieki , troszeczkę go jednak
moj przepis naCześć dziś daje Wam pyszne cynamonowe świderki, dzięki którym w całym domu będzie pachnieć cynamonem. Składniki: 500 g mąki pszennej 140 g masła 1 łyżka cukru brązowego 2 jajka 40 g świeżych drożdży 2-3 łyżki ciepłego mleka Dodatkowo : kilka łyżek cukru wymieszanego z 1 łyżką cynamonu Wykonanie: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, mlekiem i odstawiamy na 10 min, Miękkie(...)Każdy wałek obtaczamy w cukrze z cynamonem, a następnie skręcamy w świderek. Świderki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką na ok 30 min, by wyrosły. Bułki pieczemy w 180 stopniach 20-30 min. SMACZNEGO
Panda i jej światjest apetycznie przypieczona i złota od żółtego sera, środek miękki, wilgotny i puszysty dzięki twarogowi. Jeśli jakaś bułka zapodzieje się Wam w chlebaku, na drugi dzień będzie wymagała lekkiego odświeżenia w mikrofali lub chwilki w piekarniku. SKŁADNIKI 250-300g mąki pszennej typ 550, 650 lub 750 + mąka do podsypania 250g tłustego, śmietankowego, naturalnego twarogu 2 jajka M 2 płaskie
Karo in the Kitchenoczekiwania na wyrośnięcie ciasta narodził się pomysł by zrobić bułki, do których dodałam kilka moich ulubionych składników. Bułki wyszły rewelacyjne w smaku i już wiem, że będę je często piekła. Składniki: 6g suchych drożdży, 8g cukru, 150ml ciepławej wody, 250g mąki pszennej + odrobina do podsypania, 1/4 łyżki soli, 85g zielonych oliwek z papryką, 85g pomidorów suszonych, 85g sera
W kuchni u MonikiNajszybsza szarlotka Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 150g margaryny - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam na godzinę
Kuchnia co dniasmakiem. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( forma 26 cm ) * czereśnie – ok. 400 g * mąka pszenna – 150 g * jajko – 3 szt * napój sojowy oryginalny lekko słodki Alpro – 200 ml * cukier – 100 g * masło – 2 łyżki * skórka cytrynowa – 1 łyżka * bułka tarta – 1 łyżka Uwaga! Napój sojowy oryginalny lekko słodki Alpro możemy zastąpić taką samą ilością
Ostra na Słodkorano pieczywo piekłem. Tym razem na warsztat poszły: chleb francuski, chleb tostowy, miękki chleb pszenny, chleb ziemniaczany, idealna doskonała chałka (niesamowita, serio!) i mega aromatyczny chleb cebulowy. I każde z wyżej wymienianych w dwóch sztukach :) Zrobiłem też dwie bułki z makiem, takie długie, ale kompletnie mi nie wyszły, nie wyrosły. Jak placki wyglądały. Nawet nie wiem dlaczego. Ale czasami
Marder&Marder Manufacturebarszczem czerwonym do popicia. Mniam! Pierożki drożdżowe ze szpinakiem Składniki: 5 dag drożdży świeżych, szklanka mąki pszennej, łyżeczka cukru, 1/2 szklanki letniej wody, szczypta soli, łyżka oleju, 200 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki czosnku, 1/2 kostki twarogu, łyżka masła, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, jajko, mozzarella. Wykonanie: Rozmrożony szpinak dusimy na maśle około 15 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
paapilotkaawspaniałym prezentem urodzinowym;) Za wszystkie głosy serdecznie dziękuję ;) https://www.facebook.com/491790344275424/photos/a.702776909843432.1073741830.491790344275424/737382653049524/?type=3&theater Składniki: 4 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu naturalnego 3/4 kostki masła (kostka 200 gram ) 3 żółtka 2 kg jabłek bułka tarta Wykonanie: Mąkę przesiać i posiekać z masłem dodać cukier i proszek do pieczenia. W miseczce roztrzepać
Krakowskie smaki Animargaryny Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym jajku, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mleko, kakao, proszek do pieczenia, olejek cytrynowy, cukier waniliowy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze
Na słodko lub wytrawniePrzez jakiś czas w tygodniu nie jadaliśmy razem śniadań; teraz, mimo, że razem wstajemy, ja zaraz po przebudzeniu nie potrafię wmusić w siebie nic poza herbatą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo czekoladowe i bardzo śmietankowe.Ciasto na formę 24-26 cm- 200 g masła- 200 g mąki pszennej- 50 g mąki ziemniaczanej- 150 g cukru pudru- 4 jaja- 2 cukry wanilinowe-50 g kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli, bułka tartaWłącz piekarnik na 180 °. Oddziel żółtka od białek.Utrzyj żółtka z masłem, cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą
Pasje JolkiOd dawna chciałam zrobić bułki z sezamem. Ziarna kupiłam, tylko że cały czas robiłam coś innego, mimo największych chęci stworzenia buły z sezamem :) W końcu przyszedł
charlotte gotujePyszna bułka drożdżowa z przepisu babci mojej przyjaciółki. Idealnie miękka, pachnąca... Podana ze szklanką mleka i pysznymi wiśniami. Śniadanie wprost idealne. Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży świeżych 6 żółtek 1/2 do 1 szkl cukru ( w zależności od tego jak lubimy) 100 g masła ok 500 ml mleka cukier waniliowy/ odpowiedni zapach ( u mnie
Malinowe PocałunkiZanim odkryłam panierkę lnianą rzadko robiłam kotlety schabowe - bez mąki pszennej i jajek wydawały mi się zbyt suche i twarde. Na szczęście panierowanie w mielonym lnie
głodny alergikciasta.Składniki:( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę )CIASTO:* 200 g zimnego masła* 2 szklanki mąki pszennej* 2 żółtka* 1/2 szklanki cukru pudruNADZIENIE:* około 1,5 kg kwaśnych jabłek* 1/3 szklanki cukru* 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie:Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche
kolorowotorcikowoktóre przepis zaczerpnęłam z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji Składniki: blaszka 25x35 cm 460 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 350 g cukru 3 jajka 500 ml maślanki 150 ml oleju ok. 12 śliwek węgierek + łyżka bułki tartej Przygotowanie: Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na pół. Obsypać bułką tartą. Wszystkie składniki ciasta powinny być
Fabryka pomysłówsmalcu (lub 50 g masła) 75 g białego wina 300 g wody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia
Chilli Czosnek i Oliwailości 16 sporej wielkości pierogów. Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wrzącego mleka szczypta soli na farsz: 1 plaster wykrojony z piersi indyka 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżeczki MAGGI 1 łyżeczka bułki tartej pieprz do smaku 1 mały por szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżeczki soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProste i całkiem szybkie nie licząc czasu wyrastania a domowe bułki są lepsze nic sklepowa wata. Jeśli jeszcze sami ich nie piekliście to najwyższa pora spróbować :) Znajdziecie u mnie przepisy na różne rodzaje -bułeczki pszenne z sezamem , bułeczki orkiszowe z orzechami , bułeczki z parmezanem i cebulką , bułeczki ziołowo - czosnkowe , czy bułeczki murarki pełnoziarniste z serkiem ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaOstatnio w ogóle mam jakąś fazę na jedzenie bułek więc potrzebowałem właśnie bułki. Ale takie minimalistyczne, bez wielkiej ilości składników, bez wielkiej pracy przy nich. Poszperałem w internecie i wpadłem na bloga Amu Amu . I tam znalazłem te właśnie proste i naprawdę pyszne bułeczki. 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 g zwykłej mąki pszennej 20 g świeżych drożdży(...)czasie wyrabiamy ciasto przez kilka sekund (żeby je odgazować) i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Potem z każdej kulki formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy lekko dłonią. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy przez 20-25 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 230 stopni
Marder&Marder Manufacturekasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna – 18 g * mąka ziemniaczana – 18 g * serek mascarpone(...)prażynki do tortów – ok. 0,5 szkl KREM KOKOSOWY: * mleko kokosowe – 250 ml * żółtko – 1 szt * małe jajko – 1 szt * cukier – 100 g * maka pszenna – 1,5 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * masło – 150 g * kokos – 0,5 szkl * likier kokosowy Malibu – 2 łyżki * spirytus – 1 łyżka BEZA WŁOSKA
Ostra na Słodkogotowe! *** CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ: SKŁADNIKI: * gęsty jogurt naturalny – 250 g * stopione masło – 120 g * jajko – 3 szt * skórka pomarańczowa – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 450 g * cukier – 250 g * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * soda oczyszczona – 1 szczypta * sól – 1 szczypta * świeża i suszona żurawina – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)masę. Wrzucamy żurawinę , mieszamy łyżką. Całość wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki ( 12x30cm ) i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-65 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku i zajadamy! Świetnym dodatkiem jest polewa z białej czekolady i żurawina! *** PIERNICZKI: SKŁADNIKI: (ok. 30 szt ) * mąka pszenna – 1 szt * miód – 1,5 łyżki * cukier
Ostra na Słodko