bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:216/587)

Ciasto z Masą Kawową 1394

najpierw pierwsze ciasto a następnie, podczas pieczenia ciasta pierwszego dopiero ubijacie pianę orzechową i wykładacie na drugie ciasto. Piana bakaliowa: 7 białek 250 g cukru kryształu 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści bakalii Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Kolejno dodajemy mąki, proszek do pieczenia(...)jednym żółtku ciągle ubijając. Na sam koniec wsypujemy bułkę tartą, zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Wykładamy na drugie ciasto i całość pieczemy około 40 minut. Masa kawowa: 4 żółtka 240 g cukru kryształu 1 szklanka mocnej zaparzonej kawy 1,5 łyżki mąki pszennej 500 g masła Żółtka ucieramy z cukrem. Zalewamy chłodną kawą

Made By Mom And Son
BUŁECZKI MLECZNE, MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 203

powideł, ulubionej konfitury lub po prostu tylko z masłem , mmmmm..... Zdrowa pychotka. ;-)Składniki na ok.10-12 sztuk:- 530g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 750)  lub 3 szklanki mąki pszennej- 250ml ciepłego mleka (nie gorące)- 80g masła- 25g świeżych drożdży- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru)- szczypta soli- 2 żółtkaDodatkowo:- mak, sezam lub inne ziarna do posypania- białko lub jajko(...)minut.Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy ulubionymi ziarnami. U mnie mak i sezam. Ja dodatkowo skrapiam jeszcze bułki lekko wodą, by ziarna lepiej się trzymały.   Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół) ok.20-30 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 335

soli maggi do smaku jajka i bułka tarta do panierowania tłuszcz do smażenia Krokiety z kapustą i grzybami przepis. PRZYGOTOWANIE KROKIETÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól i na początek 2 szklanki wody gazowanej. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Następnie, porcjami wsypujemy mąkę pszenną, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki

Moja Książka Kucharska
Chleb z makiem 161

Ostatnio najczęściej goszczący na moim stole rodzaj chleba. W moim wykonaniu wypiek na zakwasie żytnim, pszenno-żytni i pół razowy. Mak jest bardzo wyczuwalny. Nie jest

Czerwony Gupik
Bułki z grzybami 123

rodzinnych wycieczek. Te bułki przygotowuje się niemal identycznie, jak te z pieczarkami ( klik ), które już wcześniej pojawiły się na blogu. Z tą różnicą, że zamiast pieczarek są grzyby. A jak smakują? Fantastyczne ciasto, aromatyczny farsz - chce się sięgać po kolejną. Do tego jakiś dobry, ostry sos i przekąska gotowa :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka

My simple kitchen
Chleb z makiem 188

Ostatnio najczęściej goszczący na moim stole rodzaj chleba. W moim wykonaniu wypiek na zakwasie żytnim, pszenno-żytni i pół razowy. Mak jest bardzo wyczuwalny. Nie jest

Czerwony Gupik
Rogaliki maślane z lukrem cytrynowym 715

Dziś będą rogaliki maślane, polane lukrem cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier

Różowa kuchnia
Odrywane bułeczki z cynamonem i orzechami laskowymi 99

Dzisiaj będą bułeczki z cynamonem. Kiedy się piekły w całym domu pięknie pachniało. 3 szkl mąki pszennej 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mleka 100

Polska Zupa
Chlebek pita z kurczakiem 353

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pita to okrągłe, cieniutkie placki pszenne. Możemy nadziać je ulubionymi składnikami. Ja takie chlebki zrobiłam z warzywami i kurczakiem

Marta Gotuje
Bułeczki drożdżowe z karmelizowanymi gruszkami 169

Bułeczki drożdżowe z karmelizowaną gruszką, rewelacja.Zaskoczenie i przyjemność w jednym.To debiutanckie bułeczki, polecam bo mu wyszły i były bardzo smaczne. Składniki na bułeczki: 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 250 ml mleka 50 g ksylitolu Kłos Pol 40 g świeżych drożdży 150 g rozpuszczonego masła masła 1 płaska łyżeczka soli 3 żółtka   Karmelizowane gruszki(...)wyrosły.Wyjdzie nam koło 16 szt.Smarujemy bułeczki mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach 20 minut.Gruszki trochę wypłyną ale to nie szkodzi, większość zostanie w bułce. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem cytrynowym. Karmelizacja gruszek: Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę .Potrzebna nam średnia patelnia na którą wrzucamy gruszki, zasypujemy

Różowa kuchnia
Ciasto cappuccino 112

łyżek mąki pszennej • 1 szkl. cukru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka octu • 2 łyżki kakao KREM: • 2 szkl. mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki mąki pszennej • 6 łyżek kawy rozpuszczalnej cappuccino • 2 żółtka • 3/4 szkl. cukru • 1 margaryna • 600-700 ml śmietanki 30% • 1-2 cukry waniliowe • 2-3 op. śmietan fix PRZYGOTOWANIE : CIASTO: Białka ubić(...)dokładnie wymieszać, masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (ja robię w dużej formie 38x30cm, można w mniejszej, biszkopt będzie wyższy), formę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez 30 minut, gotowy zostawić do ostygnięcia. KREM: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kawę, żółtka i cukier, wszystko dokładnie wymieszać mikserem na jednolitą

KUCHNIA POLSKA
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 217

praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną, gdyż sama jest dość ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko(...)mąkę często rozpadają się i są kruche. mąka orkiszowa - ma podobną strukturę do zwykłej mąki pszennej. Możemy z niej przygotować m.in. naleśniki, pierogi, różnego rodzaju ciasta, domowe makarony.  mąka grochowa - mąka bezglutenowa, powstała z przemiału ziaren grochu. mąka ryżowa - bezglutenowa; wytwarzana z brązowego ryżu, delikatna w smaku i lekkostrawna. Stanowi bazę do wypieku makaronu

Zasmakuj Kuchni
Bułki czosnkowo-pietruszkowe 147

gustu każdemu, kto lubi czosnkowe pieczywo. Są o wiele smaczniejsze niż gotowe, kupne bułki. Po za tym podczas pieczenia, po całym mieszkaniu roznosi się zapach czosnku i pietruszki...najlepiej smakują, gdy są podane jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika.  Składniki na 10 bułeczek: 400 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 50 g rozpuszczonego masła 2 płaskie łyżki zwykłego cukru(...)miejsce do wyrośnięcia. Po około 1 godzinie ciasto przełożyć na blat i podzielić na 2 części formułując wałek. Każdą część podzielić na 5 kawałków i za pomocą dłoni uformować bułki. Przygotowane bułki przełożyć na formę do pieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Bułki muszą lekko podrosnąć. Przed samym pieczeniem każdą

Ugotować
Uzbeckie lepioszki (Obi non) 282

glinianym piecu - Tandir. Moje lepioszki smakują podobnie do polskich bułek ;), cebula nie jest w nich mocno wyczuwalna. Sposób przygotowania można zobaczyć na kanale rus brot .  Zaczyn (18-24 godzin w temp. 28-29°C) 11 g zakwas żytni (nawodnienie 150%)  40 g mąki pszennej typ 650, 750 18 g wody  1 g soli 2,5 g cebuli

Przepisy na domowy ser i chleb
Jagodzianki z miodem 113

przepisu wyszło mi 15 bułeczek średniej wielkości. Składniki na ciasto : 500 g mąki pszennej 14 g suchych drożdży kilka kropel olejku waniliowego 80 g masła 250 mleka 2 jajka 4 łyżki miodu szczypta soli Nadzienie jagodowe: 300 g jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką mleka ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka

Na słodko lub wytrawnie