świetna propozycja małej słodkości, która również będzie znakomitą ozdobą naszego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 250g masła extra 1 szklanka cukru 160ml likieru pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g białej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany
Szalona Kuchnia Ewelinypyszne śniadanie lub kolację, z ulubionymi dodatkami w środku. Zobacz inne przepisy na pieczywo: – bułki do hamburgerów – chleb z samych ziaren – chlebek z pesto – chlebek z cukinii – cebularze Ilość porcji: 4 bajgle Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: – 187 g mąki pszennej – 30 ml wody – 1 torebka suchych drożdży
nietylkopasta.plkwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku. Można je także podawać z sosem z powideł :) Składniki na leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy
Gotujemy i jemykwaskowate i po prostu pyszne. Najlepiej smakują polane stopionym masłem z cukrem i cynamonem lub z bułką tartą podsmażoną na masełku. Można je także podawać z sosem z powideł :) Składniki na leniwe pierogi 30 dag twarogu, czyli tłustego białego sera 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ser biały mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu rozdrabniamy
Korniszonkikapustą i grzybami oraz ruskie. A Wy, lepicie dużo uszek? :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepsza T500) 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki oleju 3/4 łyżeczki soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 duża cebula sól, pieprz 1,5 łyżki bułki tartej olej lub masło do smażenia Przygotowanie: Przygotować farsz: grzyby suszone zalać zimną wodą i pozostawić
Kocham..lubię..gotuję..Fantastyczne, bardzo lekkie ciasto z delikatną jak chmurka masą. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g
Bułka z Chlebemszklanki mąki pszennej 130g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka kokosowa: 100g mąki pszennej 50g cukru 70g masła ekstra 4 łyżki wiórków kokosowych Pianka: 4 białka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 500g czerwonej porzeczki 4 łyżki cukru bułka tarta masło do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem
Szalona Kuchnia Ewelinypiekarnik i zrobiłam pyszne bułeczki drożdżowe z truskawkami .Bułeczki wyszły puszyste, mięciutkie, polecam. 500 g mąki pszennej [dałam ciut więcej] 25 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka (250ml) 2 jajka + 1 (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem+ 1 łyżka mleka) [dałam 1 jajko i bułek niczym nie smarowałam ] 2 łyżki serka mascarpone lub ukwaszonej, gęstej śmietany 70 g masła
Moje domowe kucharzeniepodaną z ulubionym sosem. 2 filety z kurczaka Ciasto: 1 szkl mleka 1/2 szkl mąki pszennej jajko 2 łyżeczki papryki wędzonej sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka czosnku granulowanego Panierka: 2 szkl płatków kukurydzianych 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano 3 łyżki bułki tartej Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem
Smakołyki AsiMam dziś super przepis na pyszny odrywany chlebek, a właściwie bułkę. Pyszna na ciepło z mlekiem, pyszna jest schłodzona z dżemem, miodem, serem, dowolność użycia ☺ . Przepis
Tylko pysznieBagietki , bardzo szybkie do zrobienia.Przepis pochodzi z bloga Baby w kuchni . (na 4 bagietki) 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 300 g wody
Moje domowe kucharzeniechrupiącą kruszonką to świetny pomysł na lekki sezonowy deser. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 150g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka: 100g mąki orkiszowej 50g cukru 50g masła ekstra 500g truskawek 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru bułka tarta olej kokosowy do wysmarowania formy Wykonanie: 1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do dużej miski, dodać
Szalona Kuchnia Ewelinytradycyjnego niemieckiego ciasta Rosinen Gugelhupf. Składniki: 6 jajek 200g masła extra 1 szklanka cukru 350g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g kwaśnej śmietany 18% 50ml alkoholu np. rumu 100g rodzynek 100g płatków migdałowych masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy cukier puder do oprószenia Wykonanie: 1. Rodzynki zalać alkoholem i najlepiej pozostawić
Szalona Kuchnia Ewelinybabkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% Wykonanie
Szalona Kuchnia Eweliny