bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:229/587)

Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego 177

Dzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 211

Kilka dni temu odkryłem zagubione na półce opakowanie semoliny, które kiedyś kupiłem, oczywiście aby z niej zrobić chleb. Niestety zapomniałem o semolinie. I tak sobie cichutko

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb owocowy Olofa Viktorsa 232

Kolejny miesiąc spotykamy się przy wspólnym pieczeniu chleba. Tym razem Amber zaproponowała chleb z suszonymi owocami i orzechami, którego przepis pochodzi z książki Artisan Bread Jana

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu 196

Bardzo popularny w Japonii chlebek w stylu mlecznym tostowym. Przepis na dwa bochenki (w formach 20.5cm x 10.5cm x 9.5cm). Składniki:540

Grahamka, weka i kajzerka
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 199

Pszenny chleb w kolorach tęczy. Nigdy chleby mi się nie kojarzyły z żywymi kolorami, ale właściwe...dlaczego nie? Czy tylko torty i ciastka mogą być kolorowe

Grahamka, weka i kajzerka
Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka 142

Być w Szkocji i nie zjeść tradycyjnych szkockich ciasteczek Shortbread? To jest niemożliwe. Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kuskus 218

Kuskus najczęściej produkowany jest z pszenicy, ale twardej (makaronowej) o nazwie durum. I dlatego, że jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum i wody

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong i kasza jaglana 168

Konstynuując inspirowanie się kaszą, po chlebie z kuskusem i kaszą gryczaną, kolej przyszła na kaszę jaglaną. Dlaczego kasza jaglana? A dlaczego nie? Aby sprawdzić, jaki smak

Grahamka, weka i kajzerka
Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits 133

Parlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych

Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 132

Dzisiaj coś szybkiego i słodkiego - Tantallon cakes. Szkockie biskwity, choć bliżej im jest do shortbreadów, niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w

Grahamka, weka i kajzerka
Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem 110

Prezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb kaszubski na podmłodzie 303

Co prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pomorski 326

Wśród moich kuchennych akcesoriów pojawiły się niedawno nowe foremki do pieczenia. Ani silikonowe, ani pokryte powłoką przeciwdziałającą przywieraniu, ani żadne inne cudo. Zwykłe stalowe formy do

Grahamka, weka i kajzerka
Bułeczki cynamonowe z rabarbarem 211

wymiarach 28x27cm . Bułeczki cynamonowe z rabarbarem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 600g mąki pszennej 350ml mleka 20g drożdży 1 jajko 1 żółtko 100g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 40g masła szczypta soli NADZIENIE 250g rabarbaru 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cynamonu 20g masła 1 białko do posmarowania bułek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej

Smakołyki Bereniki
Chleb z kefirem 69

Gotowe w : 2 h   Internet aż kipi od przepisów na chleb i bułki. Próbowałam wielu z nich i nie do końca byłam z nich zadowolona. Właśnie dlatego postanowiłam zaufać własnej intuicji i wykorzystując produkty jakie znalazłam w domu upiec mój własny chleb z kefirem. Po upieczeniu okazało się, że zapach jaki rozchodził się po domu był nieziemski(...)nadeszła wyczekiwana chwila i zabraliśmy się do degustacji. Szczerze powiem, że chleb spełnił nasze oczekiwania. Jest on wilgotny, a w smaku przypomina chleb na zakwasie. Składniki 55 dkg mąki pszennej typ 650 (20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej) 200 ml. kefiru 200 ml. ciepłej wody 20gr świeżych drożdzy 2 płaskie łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oleju Krok po Kroku

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy