bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:237/587)

Kurakowa płast - placki jajeczne 87

mieszamy z posiekaną cebulą, czosnkiem i natką. Wbijamy surowe jajko, dokładamy namoczoną, odciśniętą bułkę oraz przyprawy według uznania (u mnie ze względu na to, że smak był nieco mdły - dużo pieprzu i soli)  i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę pszennej mąki. Smażymy, układając masę łyżką stołową na rozgrzany tłuszczu. Muszę przyznać, że choć brzmi ciekawie

Kuchenna Kontrrewolucya
Chrupiące krokieciki jabłkowe z cynamonem 89

placki ziemniaczane). Odciskamy z nich dokładnie sok i mieszamy z przesianą mąką pszenną oraz cukrem i cynamonem. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, warto podsypać je większą ilością mąki, by kotleciki nie rozleciały się przy smażeniu. Formujemy z masy krokietowe ruloniki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy do otrzymania złotego koloru. Przepyszne z konfiturami malinowymi, śliwkowymi lub śmietaną

Kuchenna Kontrrewolucya
Szarlotka z budyniem + film 138

wszystkim moim domownikom. Polecam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta 3 szklanki mąki pszennej 250 dag margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 16 g 1 budyń waniliowy z cukrem 4 jabłka tłuszcz do posmarowania formy bułka tarta do posypania formy cukier puder do posypania ciasta przepis Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy

Smakowite Dania
Zdrowe, odchudzone krokiety 175

zrobić z niej dietetyczny obiad. Zamiast zwykłej mąki, użyłam białej. Zamiast jajka i bułki tartej - białka i orzechów z otrębami, natomiast zamiast smażyć - piekłam. Kilka drobnych zmian, a danie zyskuje zupełnie nowe oblicze. Naleśniki (ok.8 sztuk) 1,5 szklanki mąki orkiszowej (możecie użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% 2 jajka szczypta soli

Powiedz dietom nie
Murzynek piernikowy 208

piernika.Polane błyszczącą polewą kakaową.Szybkie i proste w wykonaniuZapraszam!Składniki:Ciasto:300 g mąki pszennej;1 szklanka białego cukru;1 jajo;3 łyżeczki powideł śliwkowych;1 łyżeczka sody oczyszczonej;1 szklanka mleka;1/2 szklanki oleju;2 łyżki kakao;Opakowanie przyprawy do piernika (40g);Margaryna + bułka tarta do wysmarowania keksówki.Polewa kakaowa:2 łyżki kakao;2 łyżki białego cukru;2 łyżki

Gospodyni Miejska
Selkirk bannock - szkocki chlebek rodzynkowy 188

  „Bannock" to pochodzenia celtyckiego słowo szkockie i północnoangielskie, oznaczające po prostu chleb. Najstarsze ślady użycia tego słowa pochodzą z roku 1000, zaś najstarsza znana definicja

Grahamka, weka i kajzerka
Ucierane ciasto cytrynowe z cytryńcem chińskim + ZAKALEC ABC 317

masła - wyjąć wcześniej z lodówki 150 g cukru 3 jajka - duże 300 g mąki pszennej - u mnie tortowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta i sok z jednej cytryny garść suszonego cytryńca schisandra (30g) (dostępne w sklepie SKWORCU) 2 łyżki miodu masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy Przy cieście ucieranym należy trzymać się ściśle kilku podstawowych zasad

Grunt to przepis!
Szarlotka na kruchym spodzie 306

dużą ilością jabłek. Na górze kakaowa kruszonka. Składniki: 200 g margaryny 350 g mąka pszenna 150 g mąki krupczatki 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego Nadzienie 1 kg jabłek (po obraniu) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek

Ala piecze i gotuje
Ciasto orzechowo - serowe 341

proszku do pieczenia Ciasto serowe: 1 szkl. cukru pudru 600 g białego sera ( użyłam z pudełka - Pilos) 125 g margaryny 6 jajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Ponadto:tłuszcz do blaszkipapier do pieczeniabułka tartaSposób przygotowania(...)ubic z cukrem na biały , puszysty krem. Dodac obie mąki wymieszane z proszkiem , olej i orzechy. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyc i posmarowac tłuszczem i posypac bułka tartą. Piec w temp. 170 C przez ok. 40 - 45 minut. Ciasto serowe: Margarynę utrzec z cukrem. Cały czas ucierając dodawac kolejno po jednym żółtku, ser, mąkę wymieszaną z proszkiem

Słodkości i nie tylko
Łatwe ciasto z budyniem i wiśniami 221

dobre ciastko zjeść lubią :) Prosty i sprawdzony. Wiśnie naturalnie można zastąpić innymi owocami. Składniki: 5 jajek "L" 25 dkg miękkiej margaryny do pieczenia lub masła 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru drobnego do wypieków 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 50 ml oleju drylowane wiśnie z kompotu ( ze słoika(...)natłuścić i wysypać bułką tartą. Wiśnie odcedzić z kompotu. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli, dosypać resztę cukru i ubijać aż do rozpuszczenia cukru. Do ubitych żółtek dodać olej i pokrojony na małe kawałki tłuszcz i dalej miksować. Proszek do pieczenia zmieszać z mąką pszenną

Maślane ciasteczko
Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście 898

niedużych pieczarek (około 100g) 1,5 szkl. bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżka masła do formy Ciasto szpinakowe (na blat, roladki): 5 jajek 80 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex (waga po odciśnięciu) 1/2 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego(...)niedźwiedziego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Spód pieczarkowy: Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka ubijamy z solą na puszystą masę, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia, bułkę tartą i starte pieczarki, i całość ostrożnie mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 21cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach

Kolorowy Przepisownik
HAPPY BIRTHDAY SWEET ROLL – FALLOUT 4 – słodka bułka z orzechami i cynamonem 172

węglowodanów | 10,7 g tłuszczu Happy birthday sweet roll FALLOUT 4 słodka bułka z cynamonem i orzechami 30 min 1,5h (czekanie) 7,50 zł 9 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ piekarnik blaszka wałek papier do pieczenia Składniki Koszt // CIASTO // drożdże świeże [20g] 0,20 zł mąka pszenna typ 450 – 3,5 szklanki [500g] 1 zł masło – 3 łyżki(...)ORZECHÓW (2 min) W grze występują orzechy piniowe, ale możecie zamiennie użyć takich, jakie macie pod ręką. My na zdjęciu użyliśmy włoskich. Orzechy siekamy w niewielkie kawałki. 4 . FORMOWANIE BUŁEK (10 min) Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią aby pozbyć się powietrza. Następnie wałkujemy je na blacie obsypanym mąką na kształt prostokąta na grubość ok. 1 cm. Rozwałkowane ciasto równomiernie smarujemy miękkim

Nerds Kitchen
Ciasto czekoladowe z kokosem 348

oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao,  2 łyżki cukru waniliowego,  6 łyżek wody,  200ml oleju kokosowego. Olej kokosowy stopić wraz z wodą, kakao(...)masy dodać żółtka jaj, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty. Delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Kokosowe kulki:  2 białka,  150g cukru,  200g wiórków kokosowych. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Na koniec

Z miłości do słodkości
BUŁKI NA PARZE Z THERMOMASTER II FIRMY KALORIK+ FILMIK 104

Bułki na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce...Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam : ) Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji słonej - z sosem mięsnym, jak i w wersji słodkiej na przykład z sosem jagodowym.  SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 250 ml mleka(...)min/temp 40 %/ obrót 1 . Ciasto wykładamy do miski i odkładamy do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto zagniatamy, i formujemy wałek który tniemy na małe kawałki. Z każdego kawałku tworzymy bułeczkę. Bułki odkładamy na 10 minut aby podrosły.  W dzbanie podgrzewamy wodę, umieszczamy parowar i układamy luźno bułeczki. Parujemy 10 minut w temperaturze 120 %.  Bułeczki podajemy s sosem owocowym

Kulinarne Fantazje Marioli
Mleczne bułeczki 112

100g mniej węglowodanów) 1 jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy formy na bułki) górę bułek posypujemy makiem pieczemy w temp. 160 stopni przez około 10-15 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość