średnicy. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 3 jajka 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy do panierowania: 2 jajka + bułka tarta (przepis na 12 krokietów) Mleko, wodę, mąkę, 1 łyżkę oleju i szczyptę
KardamonovyBEZĄ Składniki: ( na blachę prostokątną ) 450 g mąki pszennej 3/4 szklanka cukru pudru + 1 szklanka do bezy 250 g zimnego masła 4 żółtka ( białka zostawić do bezy ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego Dodatkowo: około 1,5 kg sliwek 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, cukier i przesianą mąkę
kolorowotorcikowoCiasto: smalec – 80g mąka pszenna – 200g jajko – 1 sztuka kilka łyżek mleka sól, pieprz Nadzienie: szparagi – 200g szpinak świeży – 100g cebula – 1 duża sztuka koperek – 1 pęczek śmietana 30% – 150ml jajko – 2 sztuki ser kozi – 50g, miękki sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta – do posypania Przygotowanie: Rozgrzej
wiecejwarzyw.plśrednicy od 23 do 25 cm 250 g mąki pszennej tortowej 120 g zimnego masła 2-3 łyżki drobnego cukru (białego lub brązowego) 3-4 łyżki bardzo zimnej wody pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek (np. szara reneta
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamałe jajko około 1/2 szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 ) troszkę mąki do obtoczenia farszynek sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku olej do smażenia Farsz: 250 g pieczarek 1/2 główki cebuli 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżeczki bułki tartej sól, pieprz do smaku Farsz 1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce
Gotowanie...to proste !26/12 cm.) 3 i 1/2 dojrzałego banana 270 g. mąki pszennej duża szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczuszczonej 70 g. masła 170 g. drobnego cukru 2 jajka 2 łyżeczki esencji bananowej (najlepiej takiej ) skórka otarta z 1/2 cytryny Oraz: masło do posmarowania formy bułka tarta do obsypania formy kilka plasterków banana na wierzch Masło rozpuść
Delicious Placeforemka nieduża. składniki: 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany 200 g czerwonej porzeczki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Foremkę keksową 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Szklanka do odmierzania składniów o pojemności 250 ml. Do miski
Monia miesza i gotujerabarbaru to połączenie idealne. Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g zimnej margaryny lub masła 1 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 600 g rabarbaru op. budyniu malinowego 6 łyżek cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki mielonych herbatników lub bułki tartej Ciasto: składniki na ciasto posiekać, zagnieść i zwinąć w folię
Smakołyki Asiłyżka mleka lub śmietany na ciasto maślane: 60 g mąki pszennej 45 g cukru 50 g masła 2 jaja dodatkowo: marmolada wieloowocowa 260 g - użyłam firmy Jamar puszka kajmaku - użyłam o smaku kakaowym migdały, nerkowce, kandyzowana skórka pomarańczy, żurawina - na co macie ochotę na wysmarowanie blachy: masło i bułka tarta Przygotowanie ciasta kruchego: Mąkę z masłem siekam nożem, dodaję
Zasmakuj Kuchnimoja ulubiona wersja... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ciasto: 500g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka wody (letniej) Farsz: 500g ziemniaków 200-300g sera korycińskiego (polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) 1 duża cebula olej sól, pieprz Opcjonalnie: boczek + cebula lub masło i bułka tarta Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko
Di gotujecebulę, kucharka, pieprz ziołowy i czarny, wbić jajko, wsypać tartą bułkę i wszystko dobrze wyrobić ręką olej na patelni mocno rozgrzać, formować z masy kotlety z 1 cm grubiści i smażyć na rumiano z każdej strony sos grzybowy wsypać do 500 ml zimnej wody, dodać 2 łyżeczki mąki pszennej, łyżkę suszonych zmielonych grzybów, dodać 2 łyżki śmietany 18% i mieszając
W Mojej Kuchni LubięSkładniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny (lub masła) 1 duża łyżka smalcu Nadzienie: 1,2 kg jabłek cukier waniliowy cynamon 1 łyżka bułki tartej cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Do mąki dodajemy pokrojone
Trzeci talerzkilku! Składniki: Ciasto drożdżowe • 500 g mąki pszennej • 300 ml mleka – 1 i 1/4 szklanki • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 125 g masła • 50 g drożdży • szczypta soli Jagody • 2 szklanki jagód • 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze • 2 łyżki bułki tartej Kruszonka • 100 g mąki • 60 g masła • 60 g cukru pudru
To co kochamspróbowałam przepis Madzi.Ona jednak kupuje mąkę chlebową, Ja piekę ze zwykłej pszennej z Biedronki(tanio i dobrze) .Jest spora różnica w wyglądzie chlebka-cóż-każdy ma wybór.Zapraszam!. 0.5 kg.mąki chlebowej+3łyżki mąki na zaczyn 1/2litra ciepłej wody 25g.drożdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy bułka tarta do formy -(ja piekłam na papierze do pieczenia na dużej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikwaśne. Takie przełamanie smaku fajnie czuć na języku :) Składniki: mąka pszenna typ 500 Kłos Pol ksylitol ( cukier brzozowy) niepełna szklanka Kłos Pol masło kostka żółtka 5 szt proszek do pieczenia 2 niepełne łyżeczki Dodatkowo: truskawki 500 g rabarbar 300 g białka 5 szt ksylitol 1 szklanka Kłos Pol bułka tarta 3 łyżki Krok 1 Do misy wsypujemy przesianą mąkę
Różowa kuchniamleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej do smażenia Naleśniki Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko
Wędrówki po kuchniłyżeczki papryki słodkiej mielonej 4-5 łyżeczek mąki pszennej 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego po 1 łyżce masła i oleju do smażenia ok 500 ml dobrze doprawionego rosołu (ja wykorzystałam ten po ugotowaniu mięsa do pasztetu , był zbyt smaczny, by się miał zmarnować) 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko Przygotowanie: Ciecierzycę przygotuj wg tego przepisu . Zagotuj rosół. Obierz warzywa
Anioszek w kuchnikominem lub keksówka) 240 g mąki pszennej 40 g mąki kukurydzianej 2 duże jajka 120 g cukru 150 g masła 130 g puree z dyni 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka starta z 1 cytryny masło i bułka tarta do wysypania formy 1. Masło rozpuścić i wystudzić
Kto ugości moich gości?zakwasie a czasem z maszyny do chleba z różnymi dodatkami. Bułki piekę zazwyczaj z odpowiednim przeznaczeniem: do hamburgerów lub właśnie ciekawych kanapek. Ten przepis testowałam już kilkakrotnie i zawsze się udaje. Bajgle są mięciutkie i pyszne. Składniki (na 6-7 bajgli): 450 gram mąki orkiszowej typ 2000 lub pszennej typ 1850 10 gram drożdży łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego łyżeczka
Mango Papajazmieszczą jeszcze więcej farszu!). SKŁADNIKI: ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek
Kuchnia Beatyłyżka cukru waniliowego 110 g cukru 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli oraz 300 g borówek amerykańskich PRZYGOTOWANIE: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki
Swojskie jedzonkomięsa dodać namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć plaster boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić. Sos grzybowy: 8 suszonych grzybów, łyżka masła, łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, Grzyby namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno
Z miłości do słodkościzaproszenie! Świetna akcja :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 125 g masła, 4 łyżki cukru Składniki na mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek, cukier do smaku - u mnie 3 łyżki 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 100 ml mleka, 2 łyżki bułki tartej Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące
Plate of Joyzmiksować. Następnie do masy jajecznej dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Dokładnie wszystko razem wymieszać, wsypać bakalie i jeszcze raz wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką lub bułką tartą dwóch podłużnych keksówek o długości 26cm każda. Wstawić do nagrzanego
In my kitchendzień po cieście zostały tylko wspomnienia :-) Składniki: 175 g mąki pszennej ½ kg śliwek ( dałam mrożone ) 250 g miękkiego masła lub margaryny 4 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 250 g cukru 75 zmielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Tłuszcz do wysmarowania tortownicy 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo do dekoracji Płatki migdałowe i 2 łyżki cukru pudru
Na słodko lub wytrawniepudrze. Przepis na formę z kominem: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych 5 jajek 1 opakowanie ( 16 g cukru waniliowego) 1 niepełna szklanka cukru 250 g masła lub margaryny 250 ml mleka. Dodatkowo: tłuszcz do smarowania formy 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Miękkie masło lub margarynę
Na słodko lub wytrawnieOprócz mazurka na żadnym polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście sernika. W tym roku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący
Food Squaremąki żytniej 800 g mąki pszennej 800 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 4 łyżeczki soli Ciasto wyrabiamy mikserem lub mieszając łyżką do połączenia się składników. Następnie przekładamy do dwóch keksówek (o długości 25 cm lub 30 cm) wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Odstawiamy do wyrastania. Ciasto powinno zrównać się z keksówką. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni
Made By Mom And Sonpieczywka :). Nie było w domu ani jednej kromki chleba ani bułki. Drugą okazją była paczka którą dostałam od firmy Symbio a to z tego względu , że dzięki uprzejmości tej firmy dostałam dużo przydatnych produktów do wypieku czegoś do zjedzenia na kolację :) Wybór padł na bułeczki, lecz zamiast mąki pszennej dodałam mąki pszenno - razowej i posypałam pestkami z dyni i płatkami
Słodkości i nie tylkoSkładniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 żółtka 425 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1 kg kwaskowatych jabłek 2 op. budyniu śmietankowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek bułki tartej Przepis: Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski
Emcia PichciSkładniki: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 1/2 kostki masła lub margaryny 2 łyżki oleju 1-2 łyżki kakao Wykonanie:Masło rozpuszczamy razem z olejem. Formę na babkę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy dobrze
Blondynka GotujeSkładniki: 2,5 szkl. mąki pszennej 1,5 szkl. cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta , margaryna do foremki orzechy włoskie do dekoracji
Słodkości i nie tylkotego przepisu) Makaron spaghetti 250 g makaronu chińskiego pszennego Ryż 2 kromki ciemnego chleba Jogurt naturalny Ze spiżarni: Majonez (kilka łyżek) Keczup (kilka łyżeczek) Domowy sos pomidorowy (może być też sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego) Miód Pół litra bulionu warzywnego Mleko (3 łyżki, zamiast mleka może być woda) Bułka tarta (pół szklanki) Olej Masło (kilka łyżek) Parmezan(...)wcześniej sami na to nie wpadliśmy! Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish
Niedzielny kucharzPrzepis na takie bułeczki widziałam na wielu blogach..w końcu zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam.. 4 łyżki ricotty 225 ml wody 450 g mąki pszennej, chlebowej 3 łyżki mleka w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 25 g masła 1 łyżeczka suchych drożdży Wypiekacz(...)części.Każdą część zrolować w 25 cm długości wałek. Uformować supełki i przełożyć na natłuszczoną blachę.Zostawić do podwojenia objętości,pod przykryciem na około 30 minut.Wyrośnięte bułki posmarować białkiem i posypać pieprzem.Piec około 15-18 minut w temperaturze 220 stopni .Studzić na kratce. Bułeczki dołączam do listopadowej listy Wisełki: "Na zakwasie i na drożdżach
Moje domowe kucharzenieszklanki cukru 8 łyżek ciepłej wody 8 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na krem: 3 szklanki mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego kilka kropli aromatu (ekstraktu) waniliowego 250 g masła Na polewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody(...)ubijając, następnie dodać wodę i aromat (ekstrakt) waniliowy . Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać w masę. Keksówkę o wymiarach 35x11 cm wysmarować masłem (margaryną) i obsypać bułką tartą. Piec 40-50 min w temp. 180 st do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąc z foremki. Foremkę umyć i dokładnie osuszyć. Ciasto ciemne: Jajka ubić
My sweet a lifezwykłych bułek doszłam już do wprawy :) Ale trzeba było w końcu spróbować zrobić je w wersji na słodko ! Delikatne i lekkie ciasto drożdżowe za sprawą dodatku mąki krupczatki z niespodzianką Ja zrobiłam je w dwóch wersjach, jedne z czekoladą , drugie z borówkami, ale myślę że śmiało można kombinować z różnymi dodatkami ! SKŁADNIKI : 225 g mąki ( 125 g mąki pszennej(...)układamy np. kawałki czekolady. zwijamy w ślimaki, koniec chowając pod spód. Tak uformowane bułeczki zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułki smarujemy roztopionym masłem , ja dodatkowo obsypałam je cukrem. Pieczemy ok. 15-20 min (czas zależy od mocy piekarnika
Marcepanowa kuchniadeserze, naszych ulubionych serniczkach. Składniki: 200 g kaszy jaglanej (ugotowanej) 200 g białego twarogu (mielonego trzykrotnie) 3 duże jajka 80 g cukru (ja używam brązowego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(ew. budyń niesłodzony) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z 1 cytryny proszek do pieczenia ( na czubku łyżeczki) mała garść drobnego kandyzowanego imbiru(...)sposób gotowania to już indywidualna sprawa, każdy ma swój sposób, ważne aby była w miarę sypka po ugotowaniu. Przed przygotowaniem masy serowej, smarujemy małe foremki masłem i obsypujemy cukrem/ bułką tartą/mielonymi migdałami. Pamiętamy o wysypaniu nadmiaru użytej "obsypki " , po czym odstawiamy je do lodówki. Sernik można upiec też w jednej formie, np. w małej keksówce. Z formą postępujemy
Farmażonydość pracochłonne;) Oprócz wspaniałych bułek istotną rolę odgrywa tutaj jeszcze mięso i dodatki. Mówię Wam, lepiej wyjść nie mogło:) Już marzy nam się powtórka;) Bułeczki: 250 ml letniego mleka 3-4 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki cukru 3/4 łyżeczki soli morskiej 1 i 1/3 łyżeczki drożdży instant 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej (np typ 00) Dodatkowo(...)żółtko 1 łyżka mleka sezam do posypania bułeczek + odrobina czarnuszki Mąkę pszenną wsypujemy do miski, mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy sól, cukier, szklankę letniego (!) mleka, oraz jajko. Całość wyrabiamy dość długo (początkowo ciasto długo będzie miało luźną, „mokrą” konsystencję, ale zmieni się ona podczas wyrabiania; nie dosypujemy mąki). Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło (ja dodaję
Smaki Na Talerzulnianego… Ale jeśli jesteście fanami maślanych wypieków to spokojnie możecie dodać masło J SKŁADANIKI: ZACZYN: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szkl. mleka CIASTO: 400 g mąki pszennej ½ szkl. mleka 3 żółtka 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 20 ml oleju lnianego PRZYGOTOWANIE: 1.Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C 2. Składniki na zaczyn mieszamy do rozpuszczenia drożdży, przykrywamy(...)dać więcej) , olej, na samym końcu dodajemy łyżeczkę soli. 4. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto , podsypując mąką (nie powinno kleić się do rąk). 5. Od razu przechodzimy do formowania bułek. Ciasto dzielimy na równe kawałki z każdego formujemy długi wałek, który dzielimy na 3 mniejsze. Następnie zaplatamy w warkocz zlepiając końce i chowając pod spód. 6. Chałki układamy na blaszce
Marcepanowa kuchniabazie płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie(...)cukier waniliowy - 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia **zamiast tych dwóch mąk można użyć: 330g mąki orkiszowej typ750, lub 300g mąki orkiszowej typ700, lub 300g mąki pszennej tortowej W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią (lub cukrami) na puszystą masę. Masło stopić w rondelku. Do ubitych jajek dodajemy partiami mąki wymieszane z proszkiem
Smaczne ZdroweIdealne w towarzystwie kakao lub pysznej kawy. Od razu mamy więcej energii i chce się dalej pracować. Po takich bułeczkach zapomnicie o drożdżówkach z cukierni! Składniki 550 g mąki pszennej 50 g drożdży 200 ml mleka 100 g masła 3 jajka 80 g cukru 16 śliwek (jeśli są małe, to więcej) 3 łyżki cukru + pół łyżeczki cynamonu mleko lub roztrzepane(...)posmarowania bułeczek lukier: 5 łyżek cukru pudru + sok z cytryny Czas przygotowania 30 minut przygotowania + 60 minut wyrastania + 20 minut pieczenia Liczba porcji 16 bułeczek Wartości odżywcze w jednej bułce (bez lukru) Kalorie: 234 Białko: 7,2 g Tłuszcze: 7,2 g Węglowodany: 34,6 g if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date
Analiza SmakuKolejny prosty przepis na pyszne drożdżówki – idealne dla dzieci lubiących budyń. Sama je uwielbiam i zachęcam Was do wypróbowania przepisu Składniki: – 400g mąki pszennej
Smaki ArmineUdostępnij Babka marmurkowa na białkach – składniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka białek (z 7-8 jajek wielkości L) 3 / 4 szklanki cukru 200 g masła 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło powoli
niecodziennikparyProsty przepis na bułki hamburgerowe. Miękkie, delikatne, leciutkie. Dobre do burgerów, a także jako codzienne pieczywo, np. do przygotowania domowych kanapek. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale trzymane pod przykryciem, będą dobre przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI / 9 szt 450 g mąki pszennej 150 ml mleka 150 ml cieplej wody 75 g masła 10 g świeżych drożdży 1 jajko
cool and mintystrony Moje Wypieki . Polecam serdecznie :) Składniki: 700 g mąki pszennej chlebowej 250 ml jasnego piwa 200 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży (lub 12 g suchych) 70 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek mak, sezam lub inne ziarna do posypania (u mnie
Kocham..lubię..gotuję..wyrośnięcia. Ciasto właściwe : 4,5 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 szklanka wody w której kisiły się ogórki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Do wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach
Proste Potrawyciasto: 300 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła, 3 żółtka, 100 g cukru pudru, nadzienie: 350 g rabarbaru, 2 białka, 100 g cukru pudru, 10 g cukru waniliowego, 140 g orzechów laskowych, 1 łyżka soku cytrynowego, szczypta soli, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Mąkę, pokrojone masło, cukier i żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć
królestwo garówZapraszam do wypróbowania. Jajek na miękko zapieczone w pysznym chrupiącym bułce na jogurcie z dodatkiem sera chedar. Ślinka leci. Po dotarciu do środka płynne żółtko rozpłynie się po chrupkiej otoczce. Szybkie do zrobienia bo jajka możemy ugotować dużo wcześniej. Pyszne na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI: 130 g mąki pszennej (all-purpose flour) 15 g cukru (1 łyżka
Sztuka gotowania w/g Samirymiękkim masłem rozcierając wszystko w palcach. Odstawić do lodówki. Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajko i zimne mleko. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Formę o wymiarach 22 x 36 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasta rozwałkować i wylepić dno formy. Wyłożyć przygotowane jabłka
https:KKuchniaMniamzdjęciami ,mam nadzieję, lepszej jakości;)) Ciasto: 270-300 g mąki pszennej tortowej 200 ml kefiru 1/2 łyżeczki sody 1 większa szczypta soli Farsz: 350-400 g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżce posiekanego koperku i pietruszki sól i pieprz Dodatkowo: paluszki 2-3 jajka bułka tarta olej Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy
Smaki Na TalerzuRewelacyjnie pyszne bułeczki,obłędnie pachną podczas pieczenia i błyskawicznie znikają jeszcze ciepłe. Doskonale smakują z grillowanym mięsem lub jako dodatek do zupy. 400 g mąki pszennej
Kolorowa kuchnia Elkiniego kanapki na śniadanie :) Składniki: 1 kg mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 50 g świeżych drożdży 1 l letniej przegotowanej wody 1 łyżka cukru a najlepiej ksylitolu 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki octu balsamicznego 7 łyżek ulubionych ziaren np. słonecznik, dynia, siemię lniane, + trochę tłuszczu i bułka tarta do wysmarowania blachy Mąkę, cukier, sól
Bon Appetit MałgorzatyMożecie je zajadać z tartą bułką przesmażoną na maśle, polane stopionym masełkiem, cynamonem, posypane cukrem. Wybór i upodobania zostawiam Wam. Kuchnia „na leniucha” – ten ciekawy i smaczny przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej . Składniki: 50 dag sera białego 2 jajka 10 dag mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów
Zasmakuj Kuchniutartej dyni 125 g masła, roztopionego 280 g pszennej mąki 100 g orzechów pekan w czekoladzie 50 g czekolady 3 jajka 100 ml jogurtu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do smaku 1 łyżka masła i tarta bułka do posmarowania i wysypania formy Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Obierz
codojedzeniaPyszny ,smaczny,rewelacyjny no chyba już wszystko powiedziałam o chlebku z żurawiną. Warto zrobić ,posmakować i powiedzieć samemu jak smakuje. Składniki: 50
Różowa kuchniaMożecie je zajadać z tartą bułką przesmażoną na maśle, polane stopionym masełkiem, cynamonem, posypane cukrem. Wybór i upodobania zostawiam Wam. Kuchnia "na leniucha":-) - ten ciekawy i smaczny przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej. Składniki: 50 dag sera białego 2 jajka 10 dag mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów: ser mielimy
Zasmakuj Kuchni100g cukru pudru, 2 jajka, 12 łyżek mąki pszennej. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka oddzielone od białek. Krótko zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę. Białka ubić osobno na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć ciasto. Nadzienie: 2 jabłka
Z miłości do słodkościcoli ½ szkl. mleka 2 jajka Składniki suche: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli 3 łyżki wiórek kokosowych Polewa: 3 łyżki margaryny 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany Dodatkowo: wiórki kokosowe masło do wysmarowania formy bułka tarta WYKONANIE Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem
słodki bratekZrobiłam na zimowe dni dżem z kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 g mąki pszennej typ
Różowa kuchniaoleju rzepakowego 1 jajko 1/2 łyżeczki soli ok 200g mąki pszennej Farsz: 1 kg obranej i wydrążonej cukinii 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 50ml wody 80 ml słodkiej śmietanki 30% 100g śmietankowego serka topionego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia krokietów Ewentualnie: 1 łyżka wody
Kuchnia w czekoladzieJagód w lesie zatrzęsienie. Grzechem byłoby nie wykorzystać tego do przygotowania pachnących, mięciutkich bułeczek. Ja już mam, a Wy przygotujecie? Składniki: 1 kg mąki pszennej
Z Majeczką w kuchnigruszką SKŁADNIKI: ciasto 1,5 szklanki maki pszennej 2 żółtka 3/4 kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 jabłka 1 gruszka 4 białka 1 szczypta soli 2-3 łyżki bułki tartej masa serowa: 1 kg sera
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświęta <3 Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny/pomarańczy 4 czubate łyżki majonezu Przygotowanie: Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować tłuszczem (bez posypywania bułką tartą). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą
Malinowo w kuchniszklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej aromat cytrynowy Przygotowanie: Całe jajka ubijamy z cukrem do bladości. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromatem. Dokładnie mieszamy. Wlewamy partiami stopioną, ciepłą margarynę. Dokładnie mieszamy. 2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Do reszty ciasta dodajemy kakao,mieszamy i wlewamy
Tagebuch po polskuOstatnio był chlebek ze słonecznikiem więc dziś będzie bez dodatków. Przepyszny podobny do kupnego, jednak uważam , że jest o wiele smaczniejszy mój. Składniki : mąka pszenna
Różowa kuchniapotrzeba : 200 g. miękkiego masła 175 g. mąki pszennej 175 g. drobnego cukru łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki mielonego imbiru ( można dać mniej) 3 roztrzepane jajka 2 duże gruszki łyżka cukru trzcinowego ( opcjonalnie) Najlepiej zacząć od przygotowania blaszki. Trzeba posmarować ją masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Następnie szykujemy gruszki. Płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Piekarnik ustawiamy
Niebieski kubek z kawaśmietaną lub lodami:) Ciasto: 150g margaryny 1,3 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl cukru 2 łyżki c. waniliowego 100g serka naturalnego kanapkowego, np. bieluch 1 jajko Dodatkowo: 500g jabłek 2 łyżki przyprawy do szarlotki łyżka bułki tartej lub drobno pokruszonych herbatników tłuszcz do posmarowania formy cukier
Smakołyki AsiZrobiłam pyszny chlebek , dodałam do niego twaróg i jogurt naturalny . Całkiem smaczny o chrupiącej skórce . Przepis jest Joasi zainspirowała mnie . Składniki : 350 g
Różowa kuchniamielona Royal Brand 1 łyżeczka, woda zimna 1/2 szklanki, mąka pszenna typ 500 1,3/4 szklanki FARSZ: kapusta kiszona 1/2 kg, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, garam masala Royal Brand 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, cukier 1 łyżeczka, bułka tarta 1/2 szklanki PANIERKA: jajka 3 sztuki, bułka tarta
W Mojej Kuchni Lubięstrony. Składniki na babkę: 225 g masła; 230 g mąki pszennej; 190 g cukru pudru; 4 jaja; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cytryna; 1 pomarańcza; 4 łyżki dżemu pomarańczowego; 50 g rodzynek; 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej; szczypta soli; Wykonanie: Formę na babkę wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, odcedzić z wody
In my kitchentortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru pudru Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki wrzucamy kostke rosolową Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego. do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej Gotujemy mieszając cały czas przez ok. 6-8min. Pod koniec gotowania dodajemy 1-2 łyżki masła i mieszamy aż do rozpuszczenia(...)KOTLETY - składniki: 700 g mielonego mięsa 2 jajka 1 cebula 1 czerstwa bułka mleko (lub woda) do namoczenia bułki sól i pieprz,estragon ,ziola Marioli kasza kukurydziana .lub sezam do obtaczania olej do smażenia sposób przygotowania
w mojej kuchnisobie z nimi każdy :) SKŁADNIKI: ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 jajko szklanka mleka 20g świeżych drożdży 40g -50g roztopionego masła szczypta soli kruszonka: 200g mąki 100g cukru 50g masła ponadto: 2 duże jabłka 4 śliwki węgierki 2 łyżki cukru brązowego cynamon, kardamon, imbir bułka tarta A jak to zrobić: Drożdże rozkruszyć
Kuchnia w opałachSkładniki: 1 szklanka mleka 110 g masła, roztopionego 1/3 szklanki cukru 2 duże jajka 20 g drożdży świeżych 1/4 łyżeczki soli 3,5 szklanki mąki pszennej
O kuchni z uczuciemskładnikiciasto* 3 szklanki mąki pszennej* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 1/2 szklanki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżka octubudyń* 3 budynie śmietankowe bez cukru* 4 łyżki cukru* 1 litr mleka* 1/4 kostki margaryny* 10 owoców kiwi* 2 -3 łyżki bułki tartejSposób wykonaniaPrzepis znalazłam tuMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę w temperaturze pokojowej pokrojoną
Mix smakuPyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem. Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony. Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam
Zabawa smakiem