szkl .mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju 1 jajko 2,5 szkl. różowych porzeczek (lub czerwonych) 3-4 łyżki brązowego cukru margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do wysypania blaszki cukier puder do posypania (opcjonalnie) Do miski przesiej mąkę. Dodaj
Delicious PlaceAromatyczne bułeczki z ziołowo -czosnkową oliwą doskonałe na imprezy , grilla, przyjęcia. Doskonale smakują zamoczone w domowej roboty sosie czosnkowym ! ok. 12 bułeczek SKŁADNIKI: Ciasto: 400
Marcepanowa kuchniajajku. Dokładnie utrzeć. Teraz już dodać marchew, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Teraz już tylko orzechy i migdały dokładnie wmieszać w ciasto Pieczenie – blaszkę o wymiarach 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto do formy. Boki formy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. tak samo można zrobić z dnem formy
Kuchnia Pokoleńnierafinowanego, * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, * 3/4 szklanki mąki pszennej, * 1 szklanka mąki owsianej, * 2 łyżeczki cynamonu, * 2 łyżeczki proszku do pieczenia, * 4 duże jabłka, * 1 szklanka mrożonych malin, * cukier puder do opruszenia ( opcjonalnie ), Przygotowanie: Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w plasterki. Formę na ciasto wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180 stopni ( z termoobiegiem
Jusia gotujeproszek do pieczenia – 3 łyżeczki * mąka pszenna – 2,5 szkl * jabłka – ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, d odajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę, p rzez sitko posypujemy bułką tartą, u kładamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut w 180C
Ostra na SłodkoSkładniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać
Różne smaki w kuchnimożna dodatkowo zapanierować po nadzianiu w jajku i bułce tartej i ponownie podsmażyć na patelni. Składniki na 9-10 szt dużych naleśników średniej grubości [szklanka ma u mnie 250ml pojemności] : 2 jajka - duże 1 i 1/3 szkl. mleka 1 i 1/3 szkl. wody - najlepiej gazowana 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej - lub więcej, do uzyskania pożądanej konsystencji 1/2 łyżeczki proszku
Grunt to przepis!kilkanaście minut, a zrobienie masy jest banalne jak bułka z masłem ;) Ciasto wyszło delikatne i puszyste, a masa idealna w smaku i konsystencji. Nie za słodka, czyli taka jak lubimy najbardziej. Polecam na specjalne okazje, lub po prostu na niedzielny deser :) ciasto: 4 jajka 1/4 szklanki cukru 0/5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 50 g roztopionego i przestudzonego masła
Mienta blogzimnego masła 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 3 łyżki kakao 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie: 1000 g rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty
Kulinarne przygody Gatityjajek 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki maki pszennej 1/2 łyzki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 5 łyżek cukru Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 50 ml śmietanki kremówki bądż mleka Ponadto: tłuszcz do blaszki papier do pieczenia bułka tarta Sposób przygotowania: Ciasto orzechowe: Jajka ubić z cukrem
Różne smaki w kuchniSkładniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko.Doda
Różne smaki w kuchnigotowe (jajko może być, ale nie musi, żadnej bułki tartej - nie ma takiej potrzeby). Kartacze najlepiej udadzą się ze starszych ziemniaków - mają już, siłą rzeczy, mniej wody w sobie, a więcej skrobi. Uff, mam nadzieję, że o wszystkim Wam napisałam, więc zaczynajmy... :) SKŁADNIKI: 2,5 kg mącznych ziemniaków 25g mąki pszennej (w zależności od wilgotności masy ziemniaczanej) sól i pieprz
Moja Książka Kucharskadynia – 1 średnia sztuka śliwki – 6 sztuk mąka pszenna – 300 gram – 1½ szklanki jajka – 4 sztuki cukier – 230 gram olej słonecznikowy– 1 szklanka – 200 ml proszek do pieczenia – 1 łyżeczka sól – pół łyżeczki mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki mleko – 250 ml olejek waniliowy – kilka kropel ( można pominąć ) margaryna do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy PRZYGOTOWANIE : Dynię otworzyć i wydrożyć
kuchniabellissima.wordpress.comDziś pyszny chlebuś, robiłam go z rana więc będzie na kolację jak znalazł. Tym razem Pszenno orkiszowy. Składniki: 350 g mąki orkiszowej jasnej 150
Różowa kuchniaszczypta soli 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki gorzkiego kakao Składniki na nasączenie: 1/2 szklanki mocnej czarnej herbaty sok z 1/4 cytryny 1/2 kieliszka wódki (opcjonalnie) Składniki na krem czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Art