bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:285/587)

Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 181

szklanki mąki pszennej, 125 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka, Masa makowa: 40-50 dag maku, 500 ml mleka, 4 białka, 1 szklankę cukru (w zależności od słodkości jabłek może być go więcej lub mniej), 1 szklankę prażonych jabłek ze słoika, 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej, szczyptę soli, kilka kropel aromatu migdałowego

blog.moje-pasje.info
Kuleczki ziemniaczane 454

bułce tartej, tak jak to jest w większości przepisów, a do ich wykonania użyłam zwykłej tortowej mąki. Po upieczeniu są chrupiące, idealne zarówno do klasycznego schabowego, jak i wszelkiego rodzaju sosów. Kuleczki ziemniaczane Składniki: 400 g ziemniaków (waga po obraniu) 1 łyżka masła 1 łyżka mleka około 120 g mąki pszennej sól Dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia kuleczek Ziemniaki

PatiGotuje
Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 243

mąki pszennej (użyłam mąki tortowej) 130 ml mleka 110 g cukru 100 g (około 2/3 szklanki) rodzynek 70 g masła 30 g świeżych drożdży 3 żółtka i 1 całe jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka stołowa mąki do przygotowania rozczynu drożdżowego tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy Lukier

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 240

składzie ziemniaki ugotowane i bułkę tartą, fetę i żółty ser. Są formowane przed smażeniem i smażone w głębokim tłuszczu. U mnie – ich dużo lżejsza wersja, bardziej skoncentrowana i zdecydowana w smaku. SKŁADNIKI 500g cukinii, najlepiej małej i młodej 350g ziemniaków 150g sera feta 3 jajka M 1 szalotka lub mała cebulka 2/3 szklanki mąki pszennej 2 gałązki szczypioru

Karo in the Kitchen
Tarta z truskawkami i budyniem 165

Ciasto 350 g mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany owoce do dekoracji galaretka(opcjonalnie) 2 op. budyniu Wykonanie Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Ciasto rozwałkowujemy i układamy

Mieszam w Garnku
Ucierane ciasto z rabarbarem 148

200g mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1 budyń śmietankowy (35g),  3 łodygi rabarbaru, cukier puder do oprószenia. Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stale ucierając, dodawać kolejno całe jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowanym budyniem, dodać do ucieranej masy. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Migdałowa kostka 165

szkl mąka pszenna, 2 szkl proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Składniki na wierzch margaryna, 60g cukier, 1/2 szkl mleko, 2 łyżki płatki migdałowe, 100g Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem na biały puch. Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy śmietanę, na końcu wsypujemy mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Pieczemy w temperaturze 190st przez

Gotowanie moimi oczami
Malinowa chmurka 12807

150g mąki pszennej,  100g masła,  30g cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, żółtka i masło. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 190

Składniki na 6 średnich bułek: Pół szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 1 Szklanka gorącej wody Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. 15 g drożdży 3 łyżki letniej wody 3-4 łyżki siemienia lnianego 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej

Zawsze głodna!
Klopsiki z seitanu 200

seitan (z mąki pszennej) 69%, płatki owsiane, soja, olej słonecznikowy, mieszanka przypraw, sól morska. Firma: Sun Food. Cena: ok. 6,50 zł.  Masa netto: 200g.   Dałam jeszcze jedną szansę seitanowi (dostałam darmową próbkę), ale kompletnie mi nie podszedł. To właściwie sam gluten (tutaj akurat z domieszką soi i płatków owsianych), więc smakuje jak bułka/chleb. Nie pomaga smażenie

Qlinarnie i Qlinarnie
Sernik z brzoskwinią 203

ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej starta skórka z jednej

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 354

Sernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 213

mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym.   Składniki:                                 - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach- trochę świeżego koperku- olej kokosowy- mąka pszenna  Umyte

mojewypiekiinietylko
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 199

szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej.Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow)2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista)3/4 szklanki mocno cieplej wody1 lyzka olejuspora szczypta soli soliZ maki i wody starannie wyrabiamy ciasto.Formujemy kule,przykrywamy sciereczka.Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz.Skladniki na farsz(...)szpinaku mrozonego lub swiezego175 g kremowego sera(dalam Philadelphie)1 cebula2 zabki czosnkugalka muszkatalowasol,pieprz(pieprzu sporo)2 lyzki bulki tartej1 lyzka masla gheeDodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z budyniem i rabarbarem 256

Składniki na kruche ciasto:450 g mąki pszennej230 g masła1 szklanka cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg rabarbaru + 3

Świat Ciasta