bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:285/587)

Sprawdzony przepis na chleb na zakwasie 102

dużą prostokątną posmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Wyłóż chleb do blaszek. Wygładź wierzch ciasta ręką zmoczoną w wodzie. Możesz ciasto posypać ziarnami słonecznika lub makiem. Odstaw chleb w blaszkach na 10 godzin do wyrośnięcia. Piecz 1 godzinę w temperaturze około 200 stopni Celsjusza. Składniki 1 kg mąki chlebowej żytniej 3/4 kg mąki pszennej wrocławskiej około 7 szklanek wody

Eat me! Fit me!
KLUSKI LENIWE 114

roztopionym masłem i cukrem, przesmażoną bułką tartą, lub śmietanką. Ja natomiast uwielbiam je z cynamonem. Kluski to smaki dzieciństwa, idealne na leniwy, słodki obiad lub na podwieczorek. Są bardzo smaczne i popularne. A w Waszych domach też goszczą? Składniki: * 500 g białego sera twarogowego mielonego * 1 jajko * 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej * pół łyżeczki soli  * woda do ugotowania

Zrób to smacznie
Szarlotka mojej Mamy – przepis rodzinny 111

dużą tortownicę 26cm Ciasto 500g mąki pszennej 5 żółtek (piana osobno ubita z 2-3 łyżkami cukru) 100g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki octu (koniecznie, bo dzięki niemu ciasto będzie kruche) 1 margaryna Kasia (ja daję pół Kasi i pół kostki masła) dodatkowo 3-4 łyżki bułki tartej Jabłka

Raj dla Podniebienia
Bułki bezglutenowe 235

mieszanki mąk bezglutenowych marki Schär. Bułki są puszyste i bardzo smaczne. Można je posypać makiem, sezamem lub czarnuszką. Zapraszam! Osoby na diecie bezglutenowej muszą pamiętać o tym, by dodatki do bułeczek były wolne od zanieczyszczeń glutenem. Bardzo często bowiem w zakładzie, w którym porcjuje się np. sezam znajdują się również produkty zawierające pszenne

AniaGotuje.pl
Babka majonezowa 137

Składniki: 0,5 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 4 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka   Wszystkie składniki poza kakao i mlekiem wrzucić do miski  i zmiksować na gładką masę. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką formy, do pozostałego w misce

Simply Food
Wiosenne krokiety z młodą kapustą i twarogiem 182

Zapraszam 😙 Składniki: ciasto naleśnikowe: mąka pszenna 5 szklanek, mleko 5 szklanek, olej 9 łyżek, sól szczypta, farsz: kapusta młoda 2 główki, ser biały 275 g, grzyby suszone mielone 4 łyżki, koperek posiekany 5 łyżek, pieprz ziołowy pół łyżeczki, sól i pieprz do smaku, panierka: jajko 3 szt, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia,  dodatkowo: olej

kulinarne odsłony pati
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 167

naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe  (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie : Mleko, wodę

Walijskie Pichcenie
SUPER SZYBKIE PIEROZKI Z CHLEBA TOSTOWEGO 533

SKŁADNIKI: 1 opakowanie chleba tostowego (pszennego lub wieloziarnistego) woda do namaczania kromeczek farsz: u mnie : 1 pierś z filetu kurczaka - drobno posiekana, podsmażona z przyprawą do gyrosa 2 -3 jajka na twardo - posiekane w kosteczkę kilka liści zielonej sałaty - poszatkowane 1-2 opakowania kremowego serka z grillowaną papryką i oliwkami Apetina dodatkowo: bułka tarta do obtaczania gotowych pierożków

Moja Książka Kucharska
Bułeczki z gruszką i marcepanową kruszonką 169

nadziać ciasto - pełna dowolność. Składniki (12 bułek) Ciasto 3/4 szklanki ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 60 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 4 szklanki mąki 60 g masła 1/2 szklanki ciepłej wody 1 duże jajko Kruszonka 100 g masy marcepanowej 100 g masła 50 g cukru 200 g mąki pszennej szczypta soli szczypta proszku do pieczenia

Słodkie inspiracje
babka frankfurcka 204

cukru 6 jajek 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 8 łyżek mleka 2 duże łyżki ekstraktu cytrynowego (mój domowy ) krem: 750 ml mleka 3 żółtka 2 budynie śmietankowe cukier wanilinowy Delecta 3/4 szkl cukru migdałowy krokant: 100 g migdałów łżka masła łyżka cukru ponadto: kamyczki czekoladowe Delecta tłuszcz i bułka tarta do formy Masło utrzeć

6niebo
Żytni chleb na drożdżach 185

czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności 1,5 l 500 g mąki żytniej razowej 400 g pszennej mąki 50 g drożdży

codojedzenia
Kotlety z awokado 155

szklanki mixu płatków owsianych, pszennych, orkiszowych itp 4 - 5 łyżek cieciorki ugotowanej lub z puszki 1 jajko   1/3 cytryny 2 ząbki czosnku mała cebula  ( jeśli nie jesteście fanami cebuli to radzę dodać mniej ) tarta  mozzarella  ( w zależności od upodobań i diety ) 3 łyżki podprażonego słonecznika 1 łyżka podprażonego sezamu 1 łyżka bułki tartej tymianek (najlepiej świeży

Pora na pora i pomidora
Ciasto z kremem, truskawkami i galaretką + film 180

ciasta                   ciasto 170 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia                krem 200 g serka homogenizowanego waniliowego cukier waniliowy(...)śmietanki 36% 50 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej przepis Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę rozsmarowujemy na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C. W czasie kiedy ciasto się piecze rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno

Smakowite Dania
Włoskie serce (zamiast bułek) 180

śniadanie muszą być jednolite bułki? A może czerwone serduszko? Jak wielkie było zaskoczenie mojego mężczyzny gdy rano na śniadanie otrzymał takie serducho zamiast tradycyjnego pieczywa. Wystarczy tak niewiele aby pokazać swoją miłość. Uśmiech na twarzy i maślane oczka- bezcenne. Pieczywo jest mięciutkie i pięknie pachnie oregano i pomidorami. 450 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 200 ml letniej wody

VioletoweKucharzenie
Sernikobrownie z jagodami 144

jajek,  100g mąki pszennej,  1/2 kg półtłustego twarogu,  350 g jagód (mogą być mrożone),  cukier waniliowy. Margarynę utrzeć z 200g cukru pudru. Stale ucierając, dodawać kolejno trzy jajka. Czekoladę stopić na parze i przestudzić, wlać do utartej margaryny. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. 3/4 masy wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Twaróg utrzeć

Z miłości do słodkości
Serowy świąteczny półksiężyc 276

Cheesecake ChristmasSkładniki.50 dag twarogu4 jajka3/4 szklanki cukru pudru1 laska wanilii1 łyżeczka skórki cytrynowej1/2 szklanki rodzynek1/3 kostki masła1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki kaszy manny1/2 łyżki mąki

Kulinarny karnet Christophera
Proste ciasto z rabarbarem 177

Dzisiaj przepis na bardzo proste ciasto z rabarbarem albo innymi, dowolnymi owocami. Dla mnie to ciasto z rabarbarem to taki powrót do dzieciństwa, bo wtedy często

UgotujmyTo.pl
pulpety drobiowe w sosie z pomidorów i czosnku... 172

mielone drobiowe, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 2 łyżki kaszka manna, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony SOS: 6 sztuk pomidory. 8 sztuk czosnek ząbki. 1/2 pęczka natka pietruszki. 2 łyżki olej rzepakowy. 4 szklanki wywar z klopsików 1 kubek śmietana. 3 łyżki mąka pszenna. 1,5 łyżeczki vegeta, - do smaku maggi mielone

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety 208

naleśników : 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 1,5 szklanki wody (ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Składniki na farsz: 4 jajka ugotowane na twardo 2 cebule szczypiorek 10 sporych pieczarek ewentualnie 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek panierka: surowe jajko i bułka tarta olej do smażenia Z podanych składników

prawdziwe jedzenie
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 214

czubata szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,  szklanka cukru,  czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec

Z miłości do słodkości
Ciasto Prince Polo z kremem i brzoskwiniami 223

czubata szklanka mąki pszennej,  szklanka cukru,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  budyń czekoladowy,  2 łyżki kakao.   Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na koniec dodać sproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki

Z miłości do słodkości
Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków 133

bądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : – 3 szklanki mąki pszennej (510g) – 1 opakowanie drożdży instant (7g) – 1 szklanka ciepłej wody (250ml) – 1 łyżka cukru (13g) – 1 łyżeczka soli – 1/4 szklanki oleju(...)minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego! Wartości odżywcze 9 króliczków: Kalorie 2415 kcal Węglowodany 339.13 g Białka 68.18 g Tłuszcze 80.5 g Artykuł Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków 122

bądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : – 3 szklanki mąki pszennej (510g) – 1 opakowanie drożdży instant (7g) – 1 szklanka ciepłej wody (250ml) – 1 łyżka cukru (13g) – 1 łyżeczka soli – 1/4 szklanki oleju(...)minut, aż bułeczki nabiorą złotobrązowego koloru. Wystudź na kratce. Smacznego! Wartości odżywcze 9 króliczków: Kalorie 2415 kcal Węglowodany 339.13 g Białka 68.18 g Tłuszcze 80.5 g Artykuł Wielkanocne bułki drożdżowe w kształcie króliczków pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Orkiszowy graham, na starterze Tang-Zhong 184

Szalony eksperyment do trzeciej potęgi - nie dość, że orkisz; nie dość, że graham; to jeszcze Tang-Zhong. Bo właściwie to dlaczego by nie spróbować? Chleb

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pszenne śniadaniowe. 123

Bułki z przepisu mojej facebookowej koleżanki, też Agnieszki :) Tak mi posmakowały, że muszę je mieć na swoim blogu. Oczywiście za zgodą autorki :) Przepis nie jest identyczny. Odrobinkę pozmieniałam proporcje, mąki i wody. Piekłam też w wyższej temperaturze, ale to akurat Aga uznała za plus i teraz, też tak piecze. Oryginalny przepis znajdziecie na blogu,  Kuchnia domowa Agi. Przy okazji(...)zapraszam Was do odwiedzania bloga Agnieszki. Znajdziecie tam mnóstwo przepisów na domowe obiady, słodkości i inne pyszności. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej typ 450 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody 25 g. drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1,5 łyżki masła Wykonanie: Mąkę wsypać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, na drożdże

Agusiowe smakołyki
Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen czyli Slodki Czwartek odc. 158 148

już kolejny dzień wcinam. Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen 250 g mleka 1 łyżka cukru skórka starta z 1 cytryny skórka starta z 1 pomarańczy 400 g mąki pszennej 8 g świeżych drożdży 1/2 łyżki soli 50 g miękkiego masła 200 g rodzynek namoczonych na noc w wodzie (u mnie gorąca wodaz dwoma łyzkami amaretto) do posmarowania: rozbełtane jajko(...)wyrastania na 1-2 h, aż podwoi objętość. Ja odstawiłam na noc do lodówki a rano wyjęłam na godzinę przed dalszymi etapami pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 okrągłych bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 st C. Wyrośnięte bułeczki delikatnie spłaszczamy dłonią. Smarujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bulki twarogowe czyli Niedzielne Sniadanie odc. 116 264

takich bułeczek. Przygotowuje sie je bardzo łatwo i są wielce smakowite. Przepis pochodzi z Magazynu KUCHNIA nr.04/2018. Bulki twarogowe 2 łyżki mleka 10 g drożdzy 500 g mąki pszennej 25 g cukru pół łyżki soli jajko 2 żółtka 250 g chudego twarogu do posmarowania: mleko do posypania: sezam, mak lub gruby cukier Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Odstawiamy(...)kuleczek. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy znowu ściereczką i zostawiamy do rośnięcia na godzinę. W tym czasie nagrzewamy piec do 180 st.C. Gdy bułki urosną smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi posypkami. Pieczemy ok 25-30 minut. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania