bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:285/587)

Ucierana babka z malinami. 108

Skworcu 20 dag mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 20 dag malin (mogą być mrożone) 4 jajka 3 łyżki rumu  1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią   Skworcu 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Skworcu otarta skórka z cytryny lub suszona skórka cytrynowa   Skworcu bułka tarta do obsypania foremki  Przygotowanie; Maliny

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka jogurtowa 139

szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju lub roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej + 3 łyżki mleka 50g białej czekolady + 3 łyżki mleka Dodatkowo: 1 łyżka margaryny lub masła do wysmarowania foremki 2-3 łyżki bułki tartej (lub kaszy manny) do obsypania foremki

Blog z Apetytem
Wilgotna babka cytrynowa 117

serka homogenizowanego ( dałem waniliowy ), - 1 szklanka mąki pszennej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie : Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Przepisy Mikołaja
Ciasto z gotowanych mandarynek 132

szklanki  kefiru 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Mandarynki gotujemy do miękkości ( około 25 minut) , odcedzamy i blendujemy. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy. Wbijamy jaja wlewamy kefir. Miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem. Miksujemy na gładko. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i bułką tartą. Pieczemy 60 minut w temp. 185 stopni. Studzimy

Domowe ciasta
Ciasto z konfiturą różaną, szybkie, bez miksera 121

lenistwem.. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 duże jajko, u mnie L 100 ml mleka, u mnie 2% ¾ szklanki drobnego cukru 3 łyżki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia mały słoik konfitury różanej skórka otarta z jednej wyszorowanej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego masło i bułka tarta do wysypania formy cukier puder do oprószenia ciasta

Zasmakuj Kuchni
Ryba panierowana w płatkach drożdżowych 117

mące, jajku i bułce tartej, prawda? Właśnie bułkę zastąpiłam płatkami drożdżowymi i dzięki temu ryba zyskała nowego smaku oraz zdrowszą panierkę, która jest bardziej delikatniejsza i odrobinkę jakby soczysta. Naprawdę pycha! Koniecznie spróbujcie. 3 filety ulubionej ryby (tu użyłam mintaja) pieprz cytrynowy (może być zwykły + sok z cytryny) sól Panierka: mąka pszenna (w przypadku diety bezglutenowej np. ryżowa lub kukurydziana

Di gotuje
Jogurtowa babka budyniowa 154

dzień powszedni. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie

Smak mojego domu
Faworki angielskie 237

pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru pudru, 3 łyżki śmietany 18%, 370 g mąki pszennej, 10 ml rumu, do smażenia: 1 kg smalcu

królestwo garów
Rolada z indyka z pieczarkami i sosem serowym 128

masła sok z ½ cytryny 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki ostrej papryki Farsz: 300 g pieczarek 100 g sera żółtego ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka (15 g) masła Sos serowy: 100 g sera żółtego 400 ml mleka 25 g masła 1 ½ łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli Dodatkowo: sznurek wędliniarski

KuchniaWeDwoje.pl
cytrynowa babka 152

łyżki jogurtu greckiego 350 g mąki pszennej 200 g cukru sok i skórka z całej cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do margaryny razem z jogurtem, sokiem i skórką cytryny. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki. Piec ok 45 minut w piekarniku rozgrzanym

6niebo
Ciasto czekoladowe 107

niekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 3 czubate łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka 50 ml oleju rzepakowego syrop klonowy do podania Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Pieczemy 35 minut, w temp

Moja smaczna kuchnia
PIZZA Z MIĘSEM MIELONYM I RUKOLĄ 133

suchych drożdży 2.5 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru trzcinowego Przyprawy:pieprz, sól, papryka czerwona Farsz 20 dag pieczarek 20 dag miesa mielonego z indyka 1/3 pora Garść rukoli Koncdnfrat pomidorowy ok 2 łyżek Sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki chilli Dodatkowo 1/2 kulki Mozzarella Olej do polania blachy Bułka tarta do podsypania    PRZYGOTOWANIE:  Do miski wlewam

Gotowanie Patki
Kluski leniwe 196

budyniu śmietankowego, w postaci proszku 150g mąki pszennej 2 jajka Szczypta soli Łyżeczka cukru Wykonanie: Ser przecisnąć przez prasę lub dobrze rozgnieść widelcem. Wyrobić masę ze składników. Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i ciąć pod skosem grubsze kluseczki. Wrzucać do gorącej, gotującej się wody, którą wcześniej nieco posolić. Podawać polane bułką tartą na masełku oraz gęstą śmietaną i cukrem

W garach u Gosi
pyszna szarlotka z pianką i powidłami :-) 821

dużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli JABŁKA -około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok) -1 łyżka bułki tartej -1 cukier waniliowy -pół łyżeczki cynamonu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto ze śliwkami i budyniem 273

Składniki: ( na kwadratową tortownicę ) 450 g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 2 budynie waniliowe ( mogą być też śmietankowe ) 700 ml mleka około 1 kg śliwek  szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej  Wykonanie:  Zimne masło pokroić

kolorowotorcikowo
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem i truskawkami 120

szklanki cukru 1-1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Rabarbar obrać, pokroić w plasterki i zasypać cukrem, aby puścił sok. Zostawić na około 2 godziny. Odcedzić sok, a do rabarbaru dodać truskawki pokrojone na połówki. Piekarnik nagrzać do 175°C . Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mokre składniki

Posadzone i zjedzone
Limonkowa baba wielkanocna 131

cukru 150 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka   limonek         Syrop: 100 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki 100 g cukru   Lukier limonowy: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody sok wyciśnięty z ½ limonki   Ponadto: masło do wysmarowania foremki 1 łyżka bułki tartej do obsypania

Kuchnia u Krysi
Czekoladowe ciasto majonezowe z malinami 140

mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej 170 g cukru 3 czubate łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g malin szczypta soli cukier puder Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, dół tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy tartą bułką. W misce ubijamy jajka z cukrem

Kulinarne przygody Gatity
BABKA KAJMAKOWA 148

przypalić - nie gotować!. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać przestudzoną masę kajmakową - wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić robotem. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 50 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Tort brzoskwiniowy 103

łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 500 gram masła roślinnego Dodatkowo: puszka brzoskwiń  płatki kokosowe biała czekolada kolorowe perełki Nasączenie: sok z brzoskwiń Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (22cm.) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Bajeczna Kuchnia
Maślane bułeczki do odrywania 304

Dzisiaj znowu wspólnie pieczemy. Bułki pieczemy w ramach akcji "Wypiekanie śniadanie" i tym razem są to odrywane bułeczki maślane z kruszonką. Ja zrobiłam mały eksperyment i zrobiłam kruszonkę z otrębów. Powiem Wam, że kruszonka jak i bułeczki, pychota. Nie zwlekajcie tylko upieczcie bo warto. Składniki: 600 g mąki pszennej T 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g cukru

Ala piecze i gotuje
Pleśniak z wiśniami 156

Składniki (na blachę 20x22cm): 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi) 200 gram masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ziarenek prawdziwej wanilii lub ekstraktu z wanilii 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki bułki tartej 1 kg wydrylowanych wiśni (można użyć wiśnie

Mango Papaja
Jagodzianki de lux. 172

sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli  NADZIENIE I 1,5-2 szklanki jagód 1-2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki cukru NADZIENIE

Rozpustne gotowanie
Chlebek rabarbarowy. 128

szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 g gorzkiej czekolady 2-3 łodygi umytego, osuszonego, pokrojonego w 2 cm kawałki rabarbaru      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 154

kruszonką Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 75g mleka - 40g cukru - 4g suchych drożdży - 30g miękkiego masła - 1 jajko - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2. Kruszonka: - 30g masła (roztopionego) - 3 łyżki cukru - 1/4 szklanki mąki - 2 łyżeczki cukru z cynamonem 3. Owoce – wypełnienie: - 150g śliwek - łyżka bułki tartej - 1 jajko Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie

Kuchenne Wariacje
Jabłecznik francuski 142

szczypta soli; 4 jajka; 100 g mąki pszennej tortowej; 50 g mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; około 3-5 średnich jabłek pokrojonych w tzw."szesnastki"; 150 g creme fraiche lub gęstej śmietany (np. 18% zoft); Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem (ja dodatkowo leciutko wysypałam dno bułką tartą). Piekarnik nagrzać do temperatury

In my kitchen
Wielkanocny tulipan 259

dużych jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + dodatkowe 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki cukru + trochę do natłuszczenia formy 3/4 szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy

Ratunku obiad
Seromakowiec 208

Składniki na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko Masa makowa: 1 opakowanie gotowej masy makowej 900g ( może być mniejsze, ja zużyłam całe opakowanie, żeby się nie zmarnowało) 4 białka kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki z suszonymi pomidorami – bez laktozy 136

stole.Od pewnego czasu piekę sama bułki.Zwykłe … z oliwkami … z makiem czy też kminkiem … no i takie jak dziś – z suszonymi pomidorami.Mięciutkie , delikatne … szybkie i łatwe do zrobienia!Gorąco polecam nie tylko tym muszącym unikać laktozy!PS. Świetnie smakują posmarowane odrobiną oliwy i odgrzane w piekarniku!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana

Ostra na Słodko
Puchatek - ciasto z kremem i masą śmietanową 12012

szklanka cukru,  3/4 szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm. Piec

Z miłości do słodkości
Podpłomyki z warzywami 228

innego. Zdarza się tak, że brakuje mi bułek a do sklepu nie chce się iść. Więc kombinuję czym by tu zastąpić pieczywo. Ostatnio zrobiłam podpłomyki i żeby nie było nudno to zrobiłam je na kolorowo. Już sam ich widok sprawiał, że miało się ochotę zjeść je wszystkie :)   Składniki: 300 g mąki pszennej 1 jajko 1 op proszku do pieczenia

Olikowa kuchnia
Serowe jagodzianki 261

który sprawia, że są dłużej świeże i bardziej wilgotne, tym samym ciasto jest bardziej treściwe. Zakręcone w formie ślimaczków, dzięki czemu jagody są w każdym kęsie :) 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 250g twarogu zmielonego (użyłam z wiaderka) ok 1 l jagód 1 szklanka kruszonki Drożdże rozetrzeć(...)Żeby jagody przy przecinaniu ciasta pozostały całe, polecam zwykłą nitkę do szycia. Należy ją położyć pod ciastem w miejscu, gdzie chcemy przeciąć, skrzyżować na górze i zacisnąć.   Kategoria: Bułki i drożdżówki , Ciasta z owocami , DLA DZIECI , Na wynos , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , jagody , kruszonka , mleko , twaróg

https:KKuchniaMniam
Maślana bułka Brioche 231

już 3 razy i za każdym były idealne! Co mam na myśli pisząc „idealne"?? Przede wszystkim to, że są niezwykle maślane, puchate i bardzo lekkie. Smakują jak bułki z najlepszej piekarni! Brioche wywodzą się z kuchni francuskiej i podawane są na słodko, najczęściej na śniadanie w towarzystwie masełka, dżemu, miodu itp. Szukając przepisu, natknęłam się na wiele(...)kilka zmodyfikować i tak powstał ten przepis. Serdecznie polecam!     Składniki: (na dwie Brioche)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 szkl ciepłego mleka 400 g mąki pszennej 3 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka 1 60 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka     Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie 115

Dalszy ciąg katowania mąki orkiszowej i żytniej. Ale tym razem dosypałem jeszcze pszenną. A co, mam to używam :) A mam, bo mi ziom z e-maka.pl kopsnął parę sztuk na wypróbowanie. I wiecie co? I odkąd dostałem tę przesyłkę to znacznie częściej piekę, bo te mąki mają tam naprawdę dobre, aż mi się chce coś z nich robić. Naprawdę. Chociaż(...)wszystkich, które dostałem największe wrażenie na mnie zrobiła orkiszowa typ 550. Jak z nich bułki w lipcu wykręciłem ( tutaj ) to do dzisiaj jeszcze ten smak czuję. A przepis na ten chleb znalazłem w moim zeszycie, w którym spisuję wszelkie ciekawe pomysły, które mnie nawiedzają. I zapisałem tam, przy tym przepisie, że znalazłem go na blogu Liski . A skoro tak zapisałem

Marder&Marder Manufacture
Wielkanocne babeczki do koszyczka z rodzynkami i gałką muszkatułową 134

przed Świętami Wielkanocnymi są dostępne w praktycznie każdym markecie;)  Moje babeczki zostały upieczone w silikonowej formie. Przed nałożeniem ciasta do takiej formy koniecznie wysmarujcie ją masłem i oprószcie bułką tartą, aby zapobiec przywarciu babki do formy.  Oczywiście dekoracja babeczek to sprawa indywidualna. Z dekoracją czy też bez i tak są pyszne! Jeśli jednak zdecydujesz się na polewę(...)mojej mamy nie ma sobie równych. Przepis na cytrynową babkę pojawi się za kilka dni;)  Drukuj Składniki 100 g masła 130 g cukru 2 jaja 130 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki gałki muszkatułowej 50 g rodzynek szczypta soli Sposób przygotowania: Utrzeć masło z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę

Rusty Fork
Biszkopt z kremem rabarbarowym 113

Dla wszystkich łasuchów opracowałam przepis na krem rabarbarowy, który w połączeniu z delikatnym biszkoptem i kokosem tworzy doskonałe trio, a rabarbar w tym kremie wcale nie

Bułka z Chlebem
In love with burgers 155

frytki - użyliśmy batatów, bo akurat mieliśmy, ale jeśli komuś nie pasuje ich słodki smak, zwykłe ziemniaki też się sprawdzą. Natomiast nie polecam frytek mrożonych - jak już się decydujemy piec bułki, to pokrojenie kilku ziemniaków naprawdę nie jest niczym trudnym. ser -  kładziemy cienkie plasterki na mięso pod koniec jego smażenia, patelnia - grillowa jest przydatna, wystarczy posmarować cienką warstwą oleju(...)niej nie przywiera - zależy nam, aby mięso nie kąpało się w tłuszczu. Można też upiec je w piekarniku na kratce. BUŁECZKI: SKŁADNIKI (6 bułeczek) 400 g mąki pszennej 150 ml mleka 100 ml wody 2 jajka opakowanie suchych drożdży (7 g) 50 dag masła czubata łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru (można użyć mniej) sezam lub czarnuszka do posypania - opcjonalnie

Kuchnia od dwojga
Jagodzianki- najlepsze! 199

Niebo w gębie!"- takimi słowami określił je mój Tata. Jagodzianki to jedne z nielicznych słodkich bułek, które mu smakują, więc taka opinia jest dla mnie bezcenna! Wilgotne, puchate i obficie nadziane jagodami. Nie powstydziłby się ich nawet najlepszy piekarz. Wiecie, co jest w nich jeszcze takiego niesamowitego?? Ich nieziemski zapach roznoszący się po domu. Od razu wiadomo, że jagodzianki(...)piecu :) Polecam!     Składniki: (na ok. 12 dużych jagodzianek)   Ciasto: 500 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania 1 łyżka mąki żytniej razowej typ 2000 30 g świeżych drożdży szczypta soli 4 żółtka 1/2 szkl cukru 200 ml letniego mleka 2 łyżki serka mascarpone 80 g masła, stopionego   Nadzienie: 400 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka

Nastoletnie Wypiekanie