jajka i uzyskania jednolitej konsystencji - mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - do masy dodać ekstrakt z wanilii i w kilku partiach przesiane składniki suche, wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach - na koniec do masy dodać suchy mak, wszystko dokładnie wymieszać - formę wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą - ciasto przełożyć do formy, wyrównać - wstawić
Smakołyki BerenikiSkładniki: ciasto: m ą ka pszenna 4 szklanki, cukier 1 szklanka, masło 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, starta sk ó rka z pomarańczy 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, jajko 1 szt, budyń: mleko 1 l. budyń waniliowy słodzony 2 opakowania po 35 g, dodatkowo: gruszki konferencyjne 7 szt, bułka tarta 2 łyżki, cukier puder do posypania
kulinarne odsłony patiszatkujemy - dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą, przyprawami i dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy pulpety i podsmażamy chwilkę na patelni z każdej strony. Następnie wrzucamy do gotującego się na małym ogniu bulionu i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy zahartowaną śmietanę. Aby zagęścić nasz sos robimy zasmażkę z mąki pszennej(około 2 łyżki i 30 g masła
Moje-pitraszenieżabki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Olej do smażenia Wykałaczki Kasza gryczana Stoisław Sposób przygotowania: Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, cebulę obieramy, pieczarki odsączamy z zalewy, wszystko kroimy w drobną kostkę. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pokrojone warzywa, namoczoną i odciśnięta bułkę tarta, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy
Bajeczna Kuchniaciasto (blaszka 20x35cm): 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany Jabłka: 1 i 1/2 kg jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego sok z połówki cytryny 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bułka tarta cukier puder Sposób wykonania
Kuchnia domowa Anipyszne zapiekanki. Składniki: 1 bagietka pszenna 1 kulka mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 3-4 plasterki prosciutto 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie : Bagietkę pokroić ukośnie na kromki. Ząbki czosnku rozetrzeć. Roztartym czosnkiem natrzeć kromki pieczywa, następnie skropić je oliwą z oliwek. Mozzarellę pokroić w plasterki, na każdej kromce bułki ułożyć porcję sera. Na ser położyć kawałki prosciutto
kolorowotorcikowosztuk: - 45 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3 łyżeczki suszonej bazylii - 4 dag świeżych drożdży - 2 łyżki oliwy smakowej, u mnie chili - 12 dag startego żółtego sera - 1 łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 1 niepełna szklanka letniej wody - 1 kopiata łyżka roztopionego masła - 1 żółtko do posmarowania bułek 1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru
Apetyczna babeczkaLekko ostudzić. Kruszonka: 185 g mąki pszennej 100 g cukru 125 g masła 2 łyżki cukru z wanilią Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać. Ponadto: 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 1 łyżka tartej bułki Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić
Kubki smakułyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 proszku do pieczenia Dodatkowo: gotowy krem do ciasta bądź dowolny inny krem :) Wykonanie: : Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo małymi porcjami mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia w dalszym ciągu mieszając. Prostokątną blaszkę najlepiej wysmarować mocno tłuszczem i podsypać bułką tartą. Przelać na blaszkę przygotowaną masę
W Moim Magicznym DomuCiasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej - szczypta soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr ) - 0,5 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru
kawawszklancejajek, szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, herbata z cukrem. Białka ubić na sztywno z cukrem. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale ubijając, do ubitej piany, dodawać na przemian żółtka i mąkę. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm
Z miłości do słodkościzmianami. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej T 500 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu Ale-raj 0,5 łyżki cukru wanilinowego 0,5 łyżki cukru 40 g masła 1 łyżka bułki tartej sok z cytryny do skropienia jabłek
Ala piecze i gotujeprzepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy pół szklanki cukru, żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz miękką margarynę . Wszystko siekamy nożem, żeby składniki się połączyły a następnie dłonią wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane
Smakowite DaniaSzarlotkę robię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :)Dodatkowo w połączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe. Obecnie mamy
Serce zamknięte w formie pysznościpiec w domu chleb albo chociaż bułki:) Tym razem nie zrobiłam tradycyjnych drożdżowych bułeczek, tylko angielskie scones ze słodkimi dodatkami. Bardzo je lubimy:) jeśli chcecie je przygotować na śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki brązowego cukru, czubata
Z miłości do słodkości