bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:302/587)

Makowiec z bezą 443

pszennej,2 szklanki cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej,łyżka proszku do pieczenia,kilka kropel olejku migdałowego.Miękką margarynę utrzeć z cukrem do białości. Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Białka ubić na sztywno. Pianę wraz z olejkiem dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką

Z miłości do słodkości
KARPATKA CZYLI BUDYNIOWY ZAWRÓT GŁOWY 186

bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto podzielić na 2 równe części i piec w 190 stopniach ok 25 minut (to zezłocenia się i uzyskania wybrzuszeń). Po upieczeniu wystudzić i przełożyć kremem budyniowym. Schłodzić 2-3h. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą.Składniki na krem: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej

Walijskie Pichcenie
Szarlotka tatrzańska 288

pszennej 150 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 220 g zimnego masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia np. szara reneta) sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru bułka tarta

Mia Cucina Sofieta
Lekka babka biszkoptowa z owocami 244

popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże  jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku  do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem  na puszysty(...)minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące  rozpuszczone  masło, całość mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (24 cm). Dekorujemy truskawkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy  ok. 45 min do suchego patyczka

Mia Cucina Sofieta
Buleczki Slimaczki kardamonowe z nadzieniem cynamonowym (Kanelbullar) czyli Slodki Czwartek odc.126 211

łyżeczka soli 1 lekko ubite małe jajko nadzienie: 80 g miękkiego masła 80 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mąki pszennej nasionka z połowy laski wanilii do posmarowania i posypania: 1 lekko ubite jajko cukier perlisty W misce mieszamy 400 g mąki z kardamonem i solą. W drugiej misce łączymy ciepłe(...)pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na pól godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.  Bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym (ja użyłam rafinady). Bułki pieczemy 10 - 12 minut (wierzch powinien być złoty). Wyjmujemy bułeczki i przykrywamy je ściereczką na 3 minuty by zapobiec wysychaniu wierzchu w trakcie studzenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 200

łyżka śmietany 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g owoców jagodowych (u mnie jagody i jeżyny)\ 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 50 g masła 100 g maki pszennej 50 g cukru kilka kropli esencji waniliowej Drożdże rozrabiamy z łyżeczka cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i  łyżka maki. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy pozostałe składniki(...)objętość formujemy z niego kulki, spłaszczamy ich środek. Robimy wgłębienie. Smarujemy śmietaną, nakładamy nadzienie i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Wyrośnięte bułki wkładamy do pieca na 15 - 20 minut by ładnie się zrumieniły. Studzimy na kuchennej kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 230

I znowu mój ulubiony blog z ulubionego kraju  - Kuchnia nad Atlantykiem i kolejny pyszny przepis. Piekę je rzadko tylko z jednego powodu, tych

Stare Gary
Prosty chleb pszenny na zakwasie i/lub drożdżach 224

problem w tym, że godzina nie była już zbyt wczesna, a dobry i prawdziwy chleb, lubi sobie podrosnąć Zawsze jak przeglądam Instagram, zapisuję sobie ciekawe przepisy na chleb czy bułki, jednak jak przychodzi co do czego, to zwykle nie piekę z danego przepisu, a bo to za mało czasu, a bo to trzeba chleb nastawić dzień wcześniej, a ja przecież(...)zakwasie, jeśli jednak nie jesteśmy pewni jego mocy, możemy dodać 1 lub 2 łyżeczki suchych drożdży lub też jeśli mamy mocny zakwas, to pieczemy chleb na samym zakwasie. Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. Nie trudno upiec chleb na drożdżach, ale trudno upiec chleb dobry, który wytrzyma kilka dni i będzie i dobrze się kroił

Mieszam w Garnku
Knedle z truskawkami 350

ugotowaniu obtoczyłam we wiórkach kokosowych, które bardzo lubię :) SKŁADNIKI: 12,5g drożdży świeżych 2 łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżka oleju rzepakowego 1 jajko 1 3/4 szklanki mąki pszennej 100g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru ok 500g truskawek Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale niegorącego mleka. Odstawić na 10-15min w ciepłe miejsce(...)Jeżeli ktoś nie chce się bawić w zalepianie truskawek w ciasto, można ugotować puste knedle, a truskawki zmiksować z cukrem :)Będzie tak samo smacznie, a trochę mniej pracy. Kategoria: Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Obiad , Pierogi, knedle , SŁODKO Tagged: drożdże , truskawki , wiórki kokosowe

https:KKuchniaMniam
Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami 158

Bardzo lubię te wianki drożdżowe z żurawiną i migdałami i polecam wypróbować ten przepis i tak naprawdę bułeczki te można zrobić z ulubionym nadzieniem i posypać

Smaki Armine
Bułki bez wyrastania -ekspresowe 260

Mimo , że nie wyszły zbyt piękne, ale były zjadliwe.U mnie prawie jak zawsze pieczywo do zdjęcia rozkrojone na gorąco .Czasem tak bywa, że tak szybko są

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki maślane z chrupiącą skórką 255

Te bułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na

Smaki Armine
Cebularze z makiem i tuńczykiem 272

Niewielkie krążki ciasta drożdżowego nadziewane sporą ilością cebuli. Zrobiłam je na wzór cebularzy lubelskich, ale do nadzienia dodałam jeszcze tuńczyk i to było to! Są bardzo

https:KKuchniaMniam
Rogale 223

Wspólne pieczenie Rogali i rogalików ..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką

Moje domowe kucharzenie
CHLEB ŻURAWINOWY 134

Pyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania