bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:311/587)

PINA COLADA 179

gorącej wody  1 puszka ananasa 3 - 4 łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Biszkopt -  Kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać rozpuszczoną kawę z kakao - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem(...)pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki o smaku lemoniady rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu

Ciastka - domowe słodkości
KAWUŚ 156

litra mleka Dodatkowo: 2 opakowania galaretki truskawkowej 700 ml gorącej wody  Przygotowanie: Biszkopt -  Kawę i kakao rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Do miski przesiać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Następnie dodać rozpuszczoną kawę z kakao - lekko wymieszać rózgą. Na koniec dodać przesiane obie mąki(...)pieczenia. Za pomocą rózgi delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, którą spód wykładamy papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie

Ciastka - domowe słodkości
KOKOSOWA ROZKOSZ 120

cukru kokosowego 250 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 ml mlek 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Jajka z cukrem i cukrem kokosowym ubić na puszysta masę. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać i dodać jogurt, wymieszać(...)dodać przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia wymieszana z wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać na gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 30 x 11 cm wysmarowanej masłem i obsypaną bułką tartą. Na koniec wierzch ciasta obsypać wiórkami kokosowymi.  Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do "suchego patyczka". Rada: zamiast mleka można użyć

Ciastka - domowe słodkości
Daktylowe Ciasto Z Jabłkami 197

toffi ;) Składniki na tortownice o śred. 24 cm: 150 g masła 100 g cukru  3 jajka kl M 100 g sproszkowanych daktyli  <- klik 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką 5 łyżek mleka 2 jabłka  1. Masło ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. 2. Teraz dodajemy(...)część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. 3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut. Ciasto jest wtedy gotowe gdy wbity, drewniany, patyczek w środek ciasta jest

Gotowanie...to proste !
Tarta jabłkowa 189

ciast, a dostępnych w naszych sklepach, a także inne ciekawostki. Serdecznie zapraszam Składniki na tortownicę 25cm (lub 20 cm jeżeli lubicie odrobinę grubsze ciasto) CIASTO : – 260 g mąki pszennej – 80 g cukru pudru – 170 g zimnego masła – 1 żółtko Wszystkie składniki należy połączyć, zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić minimum na godzinę do lodówki. NADZIENIE(...)kostkę (u mnie miały one dość duże kawałki) – 2 łyżki soku z cytryny – łyżeczka cukru (dosładzamy w zalezności od upodobań) – cynamon (do smaku) – 2 łyżki bułki tartej Pokrojone jabłka należy wrzucić na patelnię i podgotować je chwilę razem z cytryną, cukrem i cynamonem. Gdy jabłka będą lekko miękkie (ale nie mogą się rozpadać, u mnie trwało

Relaxtime
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym 172

sztuk) 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułeczka pszenna 1 jajko średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 spore wiązki koperku mała wiązka natki pietruszki łyżeczka pieprzu naturalnego łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki śmietany do zupy mleko do namoczenia bułeczki 6 łyżek mąki pszennej 2 - 3 łyżki tłuszczu do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)przez praskę. Koperek i pietruszkę posiekać. Pietruszkę i 1/2 część koperku dodać do mięsa, a pozostały zostawić do sosu. Do mięsa dodać czosnek i cebulę, jajko, odciśniętą z mleka bułkę, koperek, pietruszkę, pieprz naturalny, łyżeczkę kolendry, sól i 2 łyżki mąki. Jeśli masa jest zbyt rzadka i trudno formować klopsiki, należy dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki, jednak nie powinny

Kuchcik gotuje
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 153

jest sezon. Po więcej rabarbarowych inspiracji odsyłam Was 👉 tutaj. Składniki: 3 łodygi rabarbaru 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy esencję waniliową (lub cukier waniliowy). Następnie(...)dodajemy jogurt, olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników w jednolitą masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do foremki przelewamy masę na ciasto, wierzch dekorujemy kawałkami rabarbaru. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st C, grzanie góra/dół około 30 minut lub do suchego patyczka

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik z mieszanką keksową 257

pieczenia SERNIK: 1 kg zmielonego twarogu 5 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy Winiary 100 g masła olejek pomarańczowy 200 g kandyzowanych owoców (mieszanki keksowej) Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić(...)włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej do formy o wymiarach 20 x 30 cm. Wcześniej formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem z cukrem i utrzeć do białości. Stale miksując dodawać po trochę zmielony twaróg, proszek budyniowy, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, olejek

https:KKuchniaMniam
Ciasto z powidłami 177

powidłami. Dla nas idealne w smaku, takie które znika niesamowicie szybko ze stołu, nie tylko do kawy. Po prostu smakujemy cały czas i już! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, u mnie tortowa 1 jajko 100 ml mleka ¾ szklanki cukru, może być też trzcinowy 3 łyżki oleju 2 łyżeczki sody słoik powideł kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: W misce mieszam(...)wszystkie składniki, mikserem, łyżką lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję trochę mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne

Zasmakuj Kuchni
TORCIK KOMBINATORSKI 154

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 5 łyżek suchego maku Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 margaryny lub masła 500 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego  Dodatkowo: 1 słoik dżemu z mirabelek 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach(...)wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać suchy mak, wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem do momentu zbielenia. Do jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem, za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki delikatnie wymieszać. Piec 35 minut

Ciastka - domowe słodkości
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i galaretką. 229

kruchym cieście z brzoskwiniami i galaretką. Łatwy w przygotowaniu, wilgotny, bardzo smaczny idealny na zbliżający się weekend. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm)  Ciasto kruche - 30 dag mąki pszennej - 15 dag miękkiej margaryny lub masła - 1 jajko - 2-3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - mały cukier waniliowy - szczypta soli  Masa serowa(...)mielonego ( u mnie z wiaderka ) - 1 szklanka cukru - 5 jajek - 10 dag miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy - aromat cytrynowy Dodatkowo - puszka brzoskwiń - 3 galaretki ( u mnie malinowe ) - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam i wkładam do lodówki na ok. pół godziny.  Masa: żółtka oddzielam od białek, do żółtek dodaję cukier i ubijam

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto z budyniem i kajmakiem 224

przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka Dodatkowo : 200 g gotowej(...)puszki 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania w przepisie na opakowaniu budyniu 3/4 litra mleka 1 szklanka bakalii do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek

Bullio
Ciasto krokodyle oczy 192

żółtka -3/4 szklanki cukru -3/4  szklanki maki -łyżeczka proszku do pieczenia KREM -200g masła  -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -1 łyżka mąki pszennej -cukier  waniliowy -3/4 szklanki cukru -3,5 szkl mleka POLEWA: -tabliczka czekolady deserowej -2 łyżki masła -pół łyżki kakao -3 łyżki mleka DODATKI -powidła śliwkowe -orzeszki ziemne lub włoskie(...)składników zagniatamy ciasto, białka odkładamy do biszkopta. Ciasto dzielmy w proporcji 1/3 2/3 Do większej części dajemy kakao i zagniatamy aż ciasto zmieni kolor. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki. Smarujemy cienko powidłami i posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi. Następnie ciemne ciasto dzielmy na 28 kawałków, spłaszczamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szarlotka na kruchym cieście 161

Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 150 g masła 3 łyżki mleka 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg jabłek  cynamon cukier waniliowy cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, posiekane masło, jajka i mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części(...)Jedną z nich schować do zamrażalnika. Prostokątną formę wysmarować masłem obraz obsypać bułką tartą. Dno formy wyklepać większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 10-15 min. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę, posypać cynamonem i cukrem waniliowym(ilość wedle uznania). Na podpieczony spód ułożyć jabłka a na wierzch drugą część

Smaki Natalii
Ciasto z truskawkami 147

zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom. Ciasto z truskawkami Składniki: na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szczypty soli 1 szklanka truskawek na kruszonkę zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki(...)proporcje 1:1:2 1 część masła w temperaturze pokojowej (np. 100 g) 1 część cukru (np. 100 g) 2 części mąki (np. 200 g) do wysmarowania blachy masło bułka tarta Przygotowanie: Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką

Moja smaczna kuchnia
Krokiety pizza 195

nimi zrobić..no i znalazłam fajny pomysł na ich wykorzystanie  u Ilonki ..polecam..pysznie było.. Naleśniki 500 ml mleka 3,2% 200 g mąki pszennej szczypta soli 1 całe jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Farsz 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 - 2 łyżki oleju 1 kiełbaska śląska 25 dag szynki 25 dag sera żółtego(...)ogórki konserwowe 3 płaty konserwowej papryki lub 1 świeża papryka 2 - 3 łyżeczki gęstego przecieru koncentratu pomidorowego 2 - 3 łyżeczki przyprawy do pizzy sól pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Mąkę przesiać z solą, wlać 250 ml mleka, wbić jajko. Całość roztrzepać, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek,  wlać resztę mleka oraz olej.Dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką 150

przedpołudniowej kawki proponuję pyszne ciasto jogurtowe z wiśniami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Warto w parę chwil wyczarować to pyszne ciasto. SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki pszennej, 70g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 1 jajko, 100ml oleju, Kruszonka: 2 łyżki masła, 50g mąki, 50g cukru, Dodatkowo: 200g wiśni drylowanych w lekkim syropie DAGOMA. PRZYGOTOWANIE(...)dużego naczynia przesiewam mąkę. Dodaję cukier, jogurt, jajko, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam wszystkie składniki na jednolite ciasto. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Na cieście układam odsączone z syropu wiśnie. 2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Murzynek bez jajek 237

oryginalnie nie sądzicie? A i tak szybko i prosto :) Pierwsza pozycja z Googli i mamy przepis od Kristi, który poleca sporo osób . Składniki: 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki gorzkiego kakao   2 szklanki wody 1 szklanka oleju roślinnego 2 łyżki octu 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu Nagrzej piekarnik(...)Wymieszaj cukier z mąką, sodą oczyszczoną, solą i kakao. Dodaj wodę, olej roślinny, ocet i wanilię. Mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy. Wlej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blachy. Piecz przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka, gdy wykałaczka wetknięta w ciasto będzie czysta). Mam piekarnik gazowy i u mnie czas pieczenia z reguły jest dłuższy

W kuchni bez szafek
Ciasto Shrek 191

wydawać patrząc ile ma warstw. To ciasto można przygotować też w wersji dziewczęcej-różowej, wtedy nazywane jest ciastem Fiona. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklankki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia zielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 łyżki(...)śmietanki 30 % 2 opakowania ciastek "delicje" 2 galaretki agrestowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej

Monia miesza i gotuje
Ciasto z budyniem i kajmakiem 191

przełożony budyniem i masą kajmakową. Ciasto najlepiej upiec w okrągłej formie i podawać w formie tortu. Jest dość słodkie ze względu na kajmak. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka Dodatkowo : 200 g gotowej(...)puszki 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (60 g) + cukier jeśli jest do dodania w przepisie na opakowaniu budyniu 3/4 litra mleka 1 szklanka bakalii do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy do pieczenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę, kakao i proszek

Bullio
Puszyste ciasto z malinami i truskawkami 259

dowolnych owoców, a zimą także mrożonych.    Składniki:   5 jajek,  200g masła,  3/4 szklanki cukru,  1/3 szklanki mleka,  2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżka cukru waniliowego,  300g truskawek,  200g malin. Wykonanie Masło, mleko oraz cukier waniliowy stopić, po czym przestudzić. Białka oddzielić(...)dodatkiem cukru. Stale ubijając, w dwóch partiach dodać żółtka. Następnie na przemian dodawać stopione masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartę formę o wym. 23x33cm. Owoce umyć, odsączyć, truskawki przepołowić i wymieszać z łyżką mąki. Rozłożyć równomiernie na cieście. Piec około 50 minut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Chlebek bananowy 185

wniosłam do kuchni, wykonanie tego chlebka, należało do siostry. To co, może na niedzielę zapraszam do Nas na słodkie śniadanie? ;) Składniki 3 dojrzałe, rozgniecione banany 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 roztrzepane jajka 1/2 szklanki roztopionego masła szczypta soli Dodatkowo nutella do posmarowania lub masło orzechowe Sposób przygotowania W dużej misce wymieszać mąkę(...)solą. W oddzielnej misce połączyć roztopione masło z cukrem. Następnie dodać roztrzepane jajka, rozgniecione banany i wymieszać. Przelać masę do miski z mąką, wymieszać. Keksówkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą i przelać do niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 170 stopni i piec przez ok. 1 godzinę. Smacznego

pink envelope
Krokiety z kapustą i Kozakami 136

Składniki: kapusta kiszona kozaki szklanka  mleka szklanka wody jajko mąka pszenna wrocławska sól, pieprz Przygotowanie: Mleko z wodą wymieszać z jajkiem szczyptą soli i mąką ( konsystencja śmietany ). Usmażyć naleśniki. Kapustę ugotować do miękkości. Grzyby namoczyć i obgotować ( wody z nich nie wylewać , kilka grzybów zostawić do sosu ). Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody, posiekać i wymieszać z grzybami ( doprawić(...)smaku ) Na usmażone naleśniki nałożyć farsz i zwinąć. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane krokiety usmażyć na złoty kolor. Z pozostałej z grzybów wody zrobić sos ( zagęścić mąką lub śmietaną, doprawić do smaku ) polać nim krokiety i ........................ Smacznego

Gaździnka warzy
Szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami 557

Ciekawa jestem co Wy wolicie otrzymywać w prezencie - coś kupionego czy własnoręcznie przygotowanego?  :)Składniki:5 jajek,3-4 gruszki,niepełna szklanka cukru,2 szklanki mąki pszennej,1,5 łyżeczki sody,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,2/3 szklanki oleju,2/3 szklanki mleka,5 łyżek dobrego gorzkiego kakao.Jajka ubić lekko z cukrem, dodać mleko(...)można użyć miksera. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, soda i kakao. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta ułożyć cząstki owoców wciskając je lekko w ciasto. Całość można przed pieczeniem posypać grubym cukrem - ja użyłam cukru kandyzowanego.Piec w temperaturze około

Codzienna kuchnia niecodzienna
BUŁECZKI Z ZIARNAMI 100

bułeczki z ziarnami to mój... debiut :) Juz dawno miałam upiec jakieś fajne bułki, przepisów są przecież tysiące.  Zrobiłam twarożek ze śmietaną i zapragnęłam zjeść go z pełnoziarnistymi bułkami.Troszkę zmodyfikowałam przepis znaleziony w necie i... tak oto powstały :) Pyszne w smaku, pachnące, mięciutkie w środku, tylko trochę mało wyrośnięte. Ale jak na debiut - oceniam(...)starała się dopracować przepis (a raczej swoje umiejętności)  na 5+!Użyłam do nich:200 g mąki chlebowej razowej250 g razowej mąki pszennej3 łyżki otrąb owsianych (nie miałam dałam pszenne)ok. 270 ml letniej wody1,5 łyżeczki soli15 g świeżych drożdży2 łyżki oliwyok 60 g mieszanki ulubionych nasion Wykonanie:Drożdże rozpuścić w ok. 1/3 szklanki letniej wody (woda odlana

Walijskie Pichcenie
kotlety mielone z dorsza... 147

Składniki: filet z dorsza 60 dag, cebula 1 sztuka, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, jajko 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba kupiłam u rybaków kawałki świeżego dorsza, pasują dobrze do kotletów mielonych i cenowo jest taniej od filetów całych jeśli w kawałkach dorsza są ości to usunąć i razem(...)cebulą dobrze zmiksować w pojemniku blendera przełożyć rybę do miski i dodać cebulę pokrojoną drobno, posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz biały, jajko, tartą bułkę dobrze wszystko wyrobić i odstawić na 30 minut, bułka tarta napęcznieje i masa będzie zwarta formować dłonią posmarowaną olejem - nie klei się do rąk - kotlety mielone i obsypać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasto śmietankowe z porzeczkami i bezą 219

rzeczywiście było warto! Dzięki dodatkowi śmietanki ciasto jest pysznie wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować! Kruche ciasto: 150g mąki pszennej,  125g masła lub margaryny,  100g cukru,  75 g mąki ziemniaczanej,  40g wiórków kokosowych,  500 ml śmietanki 30%,  jajko + 3 żółtka,  2 płaskie łyżeczki proszku(...)cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut  w temp. 190st.Beza: 5 białek,  200g cukru.  Białka ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Bułki z kawałkami czekolady 179

łyżeczki soli 1/4 szklanki cukru 20 g świeżych drożdży 120 ml ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 180 g czekolady 4 łyżki rodzynek 50 g mąki pszennej i około 50 ml wody. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić(...)odstawić do wyrośnięcia. 50 g maki wymieszać z wodą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Włożyć do woreczka foliowego z uciętym rożkiem lub szprycy  i na każdej bułce zrobić z ciasta krzyż. Piec w 190 stopniach C około 15-20 minut. Bułki muszą być rumiane. Bułki z kawałkami czekolady

O kuchni z uczuciem
Bułeczki odrywane - róże 160

Upiekłam niesamowicie pachnące i  puszyste bułeczki. A wiecie co jeszcze w tym wszystkim jest najlepsze? Ten zapach podczas pieczenia,  który wypełnia cały dom. Składniki 500 g mąki pszennej 2 jajka M 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru waniliowego 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki cukru 80 g masła Do kubeczka pokruszyć drożdże , wsypać(...)ciasto mlekiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ciasto będzie dobrze rumiane. Ja piekłam 35 minut. Wystudzić i odrywać do jedzenia różyczki. Smacznego. bułki róże bułki róże bułki odrywane  róże zwijanie różyczek Dzielimy na pół różyczki układamy bułki w formie bułeczki odrywane róże

O kuchni z uczuciem
Norweskie bułeczki z rodzynkami (Rosinboller) czyli Niedzielne Śniadanie odc. 121 177

rodzynkami (Rosinboller) 160 ml mleka 75 g masła 1/2 łyżki mielonego kardamonu 25 g świeżych drożdży 1 jajko 50 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 250 g mąki pszennej typ 500 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g rodzynek jajko do posmarowania Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Mleko podgrzewamy z masłem i kardamonem. Gdy masło sie rozpuści całość przelewamy(...)odstawiamy ciasto do wyrastania na około 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę i dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka formujemy okrągłą bułeczkę. Bułki kładziemy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykrywamy bułeczki ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Dzieje kuchennej Wiewióry