maki pszennej 3 jajka L sok z 1/2 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 60 g masła 250 g kwaśnej śmietany 12 % 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na lukier : 4 czubate łyżki cukru pudru sok z 1/2 małej cytryny 1 łyżka gorącej wody Do wysmarowania formy: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej
Krylowa Kuchniabułek drożdżowych, które robiła moja babcia. Żadne kupowane później parowce nie były w stanie temu dorównać. Jedynie te przygotowane w domu mają ten niesamowity smak. Smakują fantastycznie zarówno na wytrawnie jako dodatek do mięsnych sosów lub jako lekki letni obiad na słodko w towarzystwie śmietany i owoców. Już na samą myśl ślinka cieknie! Składniki 350 g mąki pszennej
Analiza Smakumąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 łyżka cukru 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli NADZIENIE 3 szklanki ugotowanego w rosole mięsa 1 szklanka warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki, selera) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 czerstwa bułka kajzerka
cool and mintypszennego. Śmietana sprawiła, że kotlety wyszły bardziej soczyste i delikatniejsze w smaku. Natomiast por zamiast cebuli zdecydowanie nadał całości bardziej lżejszego charakteru i pozytywnie wpłynął na smak. Zawsze do swoich potraw daję też sporo ziół i innych aromatycznych przypraw, aby jak najmniej użyć soli. Polecam! (około 8 sztuk w zależności od wielkości) 400g mięsa mielonego 1 sucha bułka grahamka
Di gotujebułka z masłem”. Tak tym razem z masłem, bo nie samym olejem kokosowym człowiek żyje W każdym razie musicie tego spróbować. Fanów bardziej wytrawnych połączeń zapraszam po przepis na lekką i świeżą sałatkę z pomarańczą oraz pyszną rybę w pomarańczach. Składniki (forma o średnicy 22 cm): Ciasto: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową! 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
Fitsweet.mebułki i zrobić domowe hamburgery i nawet zdążyłam zrobić zaczyn i wymieszać kilka składników, a potem moi mali „pomocnicy” odmówili współpracy i zaczęli rozrabiać i zwyczajnie zabrakło mi czasu na zabawę w piekarza. Upiekłam więc chleb i wcale nie żałuję, wyszedł pyszny i co najważniejsze ciasto bardzo szybko urosło i ładnie się zarumieniło Składniki: -400g mąki pszennej
Smaki ArminePaluchy drożdżowe są idealne jako przekąska, na śniadanie, kolację czy do grilla. Nie są pracochłonne, jedyny minus to taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe
Zrób to smaczniemąki pszennej po 1 szkl. piwa pszenicznego i mleka (u mnie bez laktozy), ew. więcej mleka lub woda jeśli ciasto jest zbyt gęste, powinno swobodnie rozprowadzać się po patelni 1/4 łyżeczki soli łyżka oleju 2 jajka nadzienie: 400 g utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 200 g sera twarogowego (u mnie bez laktozy) 1 mała cebula, przesmażona na oleju jajko i bułka tarta
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki pszennej Ziemniaki ugotować (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) , obrać i przepuścić przez praskę. Składniki połączyć i uformować wałki o średnicy 2,5 cm. Ciąć na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatać jego pazurki :) Całość gotować w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty. Pulpety: ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula 2-3 łyżki bułki tartej
Różne smaki w kuchniprzygotowania: Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy do uzyskania gęstej prawie białej piany. Mąkę pszenną mieszamy w misce z mąką ziemniaczana kisielem w proszku oraz proszkiem do pieczenia, wsypujemy stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy aromat, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych(...)obrotach lub ręcznie do połączenia. Na sam koniec dodajemy mieszankę keksową, ponownie delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do podłużnej formy o wym 12/39 cm natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka) Studzimy przy otwartych drzwiczkach, zimne ciasto wyciągamy z formy na kratkę, dekorujemy polewą i posypką. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmąki pszennej 3/4 mąki żytniej 3/4 mąki kukurydzianej śliwki (ja nawet nie wiem jaką miałam ilość, ale były śliwki upchane dość ciasno) 2/3 szklanki cukru 3 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny (ja dzisiaj nie miałam pełnej kostki, wymieszała ją z masłem i 2 łyżkami oleju) łyżka miodu 3-4 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego bułka tarta
Justa próbuje gotowaćmąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże łyżki kakao 2 jajka skórka otarta z 2 pomarańczy sok z jednej pomarańczy Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie wciąż ucierając dodać miód, jajka i skórkę z pomarańczy. Wszystkie "suche" składniki wymieszać razem, wsypywać partiami do masła na zmianę z pomarańczowym sokiem. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
6nieboFocaccia to pieczywo w formie pizzy, wypiekane we Włoszech. Jest znakomitą przekąską oraz dodatkiem do dań. Dzisiaj przygotowałam ją w najprostszej formie, czyli z oliwą, pomidorkami
Kulinarne Fantazje Mariolimąki pszennej, 150 g migdałów (mogą być w łupinkach), 150 g czekolady deserowej*, 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, krem: 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 50 g czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej*, 50 g czekolady mlecznej 50 ml brandy masło i bułka tarta
królestwo garówmąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżki masła sól 400 g moreli cukier (opcjonalnie) Sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść ciasto. Morele myjemy i drylujemy. Odrywać kawałki ciasta, zawijać w nie morele, dodając opcjonalnie cukier do środka każdej moreli. Knedle wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 5-7 min w zależności od wielkości. Podajemy polane bułką tartą
Mieszam w GarnkuSKŁADNIKI : 500 g czereśni 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej szczypta soli ekstrakt z wanilii 240 ml mleka 30 g roztopionego masła(...)waniliowym, następnie wsypujemy mąkę i dalej mieszając wlewamy roztopione, zimne masło. Kiedy składniki dobrze się połącza wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie równo rozkładamy w niej czereśnie aż zakryją całe dno. Na czereśnie wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez 35-40 minut. Ciasto w trakcie
Kulinarne Fantazje Mariolipszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka 2 żółtka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche
Czary - gary w kuchnicynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię. Składniki na dwa mniejsze lub jeden duży 500 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciempszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 4 jajka, 3/4 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy masę krówkową i miksujemy dalej. Następnie dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dolewamy stopniowo olej. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą
Aga w kuchniTym razem robiłam trochę mniej rogalików niż zawsze. To ostatnio działa najbardziej na moich milusińskich.Więc mniej ,a częściej rezultat doskonały . Składniki: 80 ml ciepłego
Różowa kuchniamąki pszennej Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść w inny sposób. Ser też można przecisnąć przez praskę. Rozgniecione ziemniaki wymieszać z resztą składników, krótko wyrobić. Uformować wałeczki, trochę spłaszczyć i kroić ukośne kluski. Porcjami wrzucać na wrzącą, posoloną wodę i po wypłynięciu gotować około 2 minut. Ja podaję z masełkiem, cukrem i cynamonem. Można również z bułką tartą
talerz przyjemnościmąki pszennej ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka malinowa 200 gram malin Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
Bajeczna Kuchniabardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:) foremka 26cm x 11cm Składniki: 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200ml oleju, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, sok z 1/2 cytryny, skórka z całej cytryny, 150g borówki amerykańskiej. Wykonanie Jajka utrzeć(...)Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 26cm x 11cm. Piec około 50-60 minut w temp. 170st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościbułką tartą, posypane cukrem i cynamonem. Knedle można zamrozi ć, rozkładając je w zamrażalniku na ściereczce. Należy to jednak robić umiejętnie inaczej mogą się posklejać. Po około 30 minutach, kiedy staną się już lekko zmrożone można je umieścić w jednym woreczku. W ten sposób knedle na pewno nie będą posklejane. Składniki: 1 kg. ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki
Smaczne Potrawypszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: Kruche ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na ok. godzinkę. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć na formę, którą wcześniej należy posmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą
The Sweet Damselgłębokim, kremowym smakiem. Tym razem podałam ją z bitą śmietaną delikatnie osłodzoną cukrem i była wyśmienita. Gorąco polecam!!! Składniki na babeczkę piernikową z kawałkami czekolady 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika około 75 g czekolady(...)Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Na wierzch wykładamy kostki czekolady, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed
Rozpustne gotowanieWszyscy którzy tu do mnie zaglądają pewnie już się zorientowali, że bardzo lubię piec pieczywo. Nie będzie więc nic dziwnego w tym,że dzisiaj kolejna propozycja
Polska Zupamąki pszennej; 300 ml jogurtu naturalnego; 200 ml oleju; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać około 10 minut. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą
In my kitchenmąki pszennej; 1/2 szklanki białego cukru; 250 g margaryny; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 3 łyżki białego cukru; 1 łyżeczka cynamonu. Różowa pianka: 5 białek jaj; Kisiel wiśniowy (u mnie opakowanie o wadze 40 g); 1/2 szklanki białego cukru. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania blachy; Bułka tarta
Gospodyni Miejskamąki pszennej; - 100 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać olej i zmiksować. Zmielony twaróg dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
dom-agi.plsmaczny. Składniki:-1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową-6 jajek-125 g stopionego masła-300 g cukru pudru-budyń w proszku-2 łyżki mąki pszennej-aromat Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy. Pozostały cukier puder i żółtka ucieramy. Stopniowo dodajemy(...)Dodajemy budyń w proszku, mąkę i aromat i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 50-60 minut. Studzimy, dekorujemy i gotowe.Za przepis dziękujemy Agnieszce a Kindze za wyjątkową, ręcznie malowaną serwetkę :)Smacznego
Maminek kulinarnyRuskie bułki widziałam już na innych blogach i zastanawiałam się dlaczego są tak popularne. Okazuje się, że są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha, postanowiłam je sama zrobić, chociaż przyznam, że przepis delikatnie zmodyfikowałam. Składniki na 16 sztuk:60 dag mąki pszennej, używam
Apetyczna babeczkaczas na jego przygotowanie...Ten chlebek jest prosty do zrobienia, a na dodatek i to najważniejsze smaczny...Przepis podpatrzyłam tutaj, a oryginał jest tutaj. 500 g mąki pszennej chlebowej 150 g zakwasu żytniego 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki suszonych drożdży Wypiekacz ok 300 ml wody Składniki suche wymieszać, dodać zakwas i stopniowo wodę(...)uzyskania gęstego .Wymieszać drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera.Przykryć folią kuchenną i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Po wyrośnięciu przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, oprószyć wierzch mąką i znów zostawić pod przykryciem, aż chlebek wyrośnie ,45-60 minut [u mnie trwało to dłużej]. Piekarnik nagrzać do 210 st C, włożyć na spod
Moje domowe kucharzeniemąki pszennej Ziemniaki ugotowac ( najlepiej ugotowane dzień wcześniej) , obrac i przepuścic przez praskę. Składniki połączyc i uformowac wałki o średnicy 2,5 cm. Ciąc na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatac jego pazurki :) Całosc gotowac w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty. Pulpety: ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula 2-3 łyżki bułki tartej
Słodkości i nie tylkopiekareczka da radę. Inspiracja na ciasto i krem z blogu mojewypieki.com. Składniki na około 20 dużych eklerków : Ciasto parzone: 1 szklanka zimnej wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 4 duże jajka Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, papier przyczepić do formy za pomocą spinaczy. Piekarnik rozgrzać 200 st. bez termoobiegu grzałka góra-dól(...)cukierniczego lub do mocnego worka strunowego. Odciąć róg i wyciskać eklery mniej więcej 8 cm długości i 2 cm szerokości. Lepiej wyższe niż szersze ponieważ później będą przekrajane jak bułka do hot-doga. U mnie rękaw zakończony tylką 1 M Wiltona. Gotową blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min do złotego koloru. Nie otwierać piekarnika przez pierwsze
moj przepis napiekareczka da radę. Inspiracja na ciasto i krem z blogu mojewypieki.com. Składniki na około 20 dużych eklerków : Ciasto parzone: 1 szklanka zimnej wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 4 duże jajka Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, papier przyczepić do formy za pomocą spinaczy. Piekarnik rozgrzać 200 st. bez termoobiegu grzałka góra-dól(...)cukierniczego lub do mocnego worka strunowego. Odciąć róg i wyciskać eklery mniej więcej 8 cm długości i 2 cm szerokości. Lepiej wyższe niż szersze ponieważ później będą przekrajane jak bułka do hot-doga. U mnie rękaw zakończony tylką 1 M Wiltona. Gotową blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 25-35 min do złotego koloru. Nie otwierać piekarnika przez pierwsze
moj przepis nawieków afrodyzjak! Przez żołądek do serca…. Mój małżonek bardzo lubi takie bułeczki na śniadanie! Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami Składniki: na 24 bułeczki 1 kg pszennej mąki chlebowej 1 łyżka miodu 1 łyżka soli 40 g świeżych drożdży 300 ml ± 50 ml wody, w zależności od rodzaju mąki 250 ml mleka garść świeżych liści bazylii(...)złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut po czym uformuj bułeczki i ułóż w formie w lekkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułki piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 5-10 minut w zależności od piekarnika. Ostudź bułeczki na metalowej kratce
codojedzeniaCebularze to bułki w kształcie pizzy z nadzieniem cebulowym. Są zdecydowanie smakiem mojego dzieciństwa.... do dziś pamiętam najlepsze Cebulaki jakie jadłam w życiu. Można było je kupić w Brzozowie w jednej z budek z pieczywem. Kiedy moja mama jeździła w różnych załatwieniach do tego miasta to zawsze kupowała mi te przepyszne Cebulaki. Miały one złocistą i chrupiącą(...)smak i zabrałam się za pieczenie. Wyszły bardzo smaczne, ale następnym razem muszę zrobić więcej, bo bardzo szybko znikają z talerza 😃 Składniki na 9 szt: ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, mleko 1 szklanka, woda ciepła pół szklanki, drożdże suche 1,5 łyżeczki, cukier biały lub brązowy 1 łyżeczka, sól 1,5 łyżeczki, olej 1 łyżka, farsz: cebula
kulinarne odsłony pati