bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:305/587)

Wielkanocna babka śmietanowa 224

mąki pszennej 250 ml kwaśnej śmietany łyżka masła opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i odstawić. Jajka wraz z cukrami ubić na puszystą masę. Dodać ostudzone masło i śmietanę. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto

Anielskie wypieki
Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym 567

mąki pszennej luksusowej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 1 średnia główka młodej kapusty 30 dag wędzonego surowego boczku 20 dag sera żółtego np. gouda ½ szklanki wody 1 pęczek koperku 2 cebule 2 łyżki klarowanego masła Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta olej

Wanilia i Kardamon
Placki ziemniaczane z cukinią i tymiankiem 206

Mąka pszenna 3 łyżki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach , zaś cukinię zetrzeć razem ze skórką też na grubych oczkach, po czym odsączyć z nadmiaru soku. Dodać jajko, mąkę, tymianek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, gdyby masa była za rzadka to dodać odrobinę bułki tartej

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka z jabłek i gruszek 232

mąki pszennej 100g masła 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki (40g) jogurtu greckiego 1 jajko szczypta soli NADZIENIE 600g gruszek i jabłek, najlepiej pół na pół (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 50g masła 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej

Smakołyki Bereniki
chleb graham 144

bułki bardzo często, ciągle wypróbowując nowe przepisy. Wczoraj pokusiłam się o spróbowanie chleba z gotowej mieszanki mąki. To był mój pierwszy graham i z chęcią wykorzystałam produkt firmy Polskie Młyny- mieszankę mąk, do której dołączona jest foremka. Taki chleb robi się sam, wystarczy wymieszać z wodą i upiec.  Składniki: 1 opakowanie mieszanki do wypieku chleba pszenno-żytniego Polskie Młyny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką 181

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Królewskiego ½  kostki masła 50 ml likieru kokosowego Poncz: 100 ml likieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich ½ szklanki wiórek kokosowych Masło do wysmarowania kokilek Bułka tarta

Wanilia i Kardamon
Rabarbarowo-truskawkowe ciasto z bezą i migdałami 214

mąki pszennej 100 g zimnego masła lub margaryny 1/4 szkl cukru 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 2/3 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g rabarbaru 300 g truskawek  op. kisielu truskawkowego 2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej

Smakołyki Asi
kopiec kreta-najlepszy przepis :) 239

mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 %  -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
kopiec kreta -najlepszy przepis! :) 974

mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 %  -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KOTLECIKI RYBNE ( z dorsza ) Z RYŻEM – najlepsze! 154

bułki. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają. Dodatek ryżu sprawia, że sycą na długie godziny. Świetnym dodatkiem będzie do nich ulubiony sos, np. czosnkowy na bazie jogurtu albo pomidorowy z nutką chili. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z dorsza – 300 g * ugotowany ryż – 100 g * duże jajko – 1 szt * szczypiorek -1 pęczek * mąka pszenna

Ostra na Słodko
Sernik z kokosową bezą 130

szklanki pszennej mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: Do miski przesiewamy dwie szklanki mąki, dodajemy cukier puder, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwa jajka. Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku. Po roztopieniu przelewamy do miski i wszystko razem ugniatamy, aż do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta. Blachę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przenosimy

Kuchnia Pani Wiosny
Paluszki rybne w migdałowej panierce z sosem jogurtowo- koperkowym 158

bułce tartej, ale najczęściej w pokruszonych płatkach migdałowych- te smakują im najbardziej. Polecam też wypróbować obtaczane w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakują z lekkim sosem np. jogurtowo- koperkowym a do obiadu np. z ryżem. Polecam. Składniki na ok. 12 paluszków rybnych: 30dkg fileta rybnego (ja użyłam z pangi) 10dkg płatków migdałowych 1 jajko sól 3 łyżki mąki pszennej

Maślane ciasteczko
Ciasto kawowo-czekoladowe 168

mąki pszennej Masa mascarpone: 1 opakowanie serka mascarpone 150 ml  śmietany 30 % 4 łyżki cappuccino (ja użyłam orzechowego) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 100 ml śmietany 36% cukier puder do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą

Panda i jej świat
Chleb owsiany na mące owsianej ze słonecznikiem. 138

wczorajsze bułki owsiane okazały się swoistą rewelacją. W smaku sa przepyszne, a ich konsystencja po niemal dobie od przygotowania jest idealna. Dalej są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Idę więc dalej i działamy z chlebem na mące owsianej. Czego używam? -1 i 1/2 kubka mąki owsianej -1 kubek mąki żytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550

BaRepas
Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką 162

pszennej 50 g cukru 8 g cukru waniliowego 60 g  kostki roztopionego masła Sposób wykonania : Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijania.  Gdy piana będzie gotowa dodać do niej resztę składników i dokładnie wymieszać. Tortownicę ( najlepiej z kominem)  wysmarować tłuszczem i posypać bułką

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania