bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:306/587)

Tarta jabłkowo-rabarbarowa 118

mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Nadzienie: 2 jabłka (mało soczyste) 2 średnie rabarbary 4 łyżki cukru Pianka z bezy: 4 białka (z jajek wielkości L) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy 3 łyżki bułki tartej (adsbygoogle

niecodziennikpary
Wielkanocna babka śmietanowa 224

mąki pszennej 250 ml kwaśnej śmietany łyżka masła opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i odstawić. Jajka wraz z cukrami ubić na puszystą masę. Dodać ostudzone masło i śmietanę. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto

Anielskie wypieki
Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym 567

mąki pszennej luksusowej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 1 średnia główka młodej kapusty 30 dag wędzonego surowego boczku 20 dag sera żółtego np. gouda ½ szklanki wody 1 pęczek koperku 2 cebule 2 łyżki klarowanego masła Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta olej

Wanilia i Kardamon
Placki ziemniaczane z cukinią i tymiankiem 206

Mąka pszenna 3 łyżki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach , zaś cukinię zetrzeć razem ze skórką też na grubych oczkach, po czym odsączyć z nadmiaru soku. Dodać jajko, mąkę, tymianek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, gdyby masa była za rzadka to dodać odrobinę bułki tartej

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka z jabłek i gruszek 232

mąki pszennej 100g masła 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki (40g) jogurtu greckiego 1 jajko szczypta soli NADZIENIE 600g gruszek i jabłek, najlepiej pół na pół (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 50g masła 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej

Smakołyki Bereniki
chleb graham 144

bułki bardzo często, ciągle wypróbowując nowe przepisy. Wczoraj pokusiłam się o spróbowanie chleba z gotowej mieszanki mąki. To był mój pierwszy graham i z chęcią wykorzystałam produkt firmy Polskie Młyny- mieszankę mąk, do której dołączona jest foremka. Taki chleb robi się sam, wystarczy wymieszać z wodą i upiec.  Składniki: 1 opakowanie mieszanki do wypieku chleba pszenno-żytniego Polskie Młyny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką 181

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Królewskiego ½  kostki masła 50 ml likieru kokosowego Poncz: 100 ml likieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich ½ szklanki wiórek kokosowych Masło do wysmarowania kokilek Bułka tarta

Wanilia i Kardamon
Rabarbarowo-truskawkowe ciasto z bezą i migdałami 214

mąki pszennej 100 g zimnego masła lub margaryny 1/4 szkl cukru 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 2/3 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g rabarbaru 300 g truskawek  op. kisielu truskawkowego 2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej

Smakołyki Asi
kopiec kreta-najlepszy przepis :) 239

mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 %  -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
kopiec kreta -najlepszy przepis! :) 974

mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 %  -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KOTLECIKI RYBNE ( z dorsza ) Z RYŻEM – najlepsze! 154

bułki. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają. Dodatek ryżu sprawia, że sycą na długie godziny. Świetnym dodatkiem będzie do nich ulubiony sos, np. czosnkowy na bazie jogurtu albo pomidorowy z nutką chili. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z dorsza – 300 g * ugotowany ryż – 100 g * duże jajko – 1 szt * szczypiorek -1 pęczek * mąka pszenna

Ostra na Słodko
Sernik z kokosową bezą 130

szklanki pszennej mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: Do miski przesiewamy dwie szklanki mąki, dodajemy cukier puder, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwa jajka. Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku. Po roztopieniu przelewamy do miski i wszystko razem ugniatamy, aż do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta. Blachę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przenosimy

Kuchnia Pani Wiosny
Paluszki rybne w migdałowej panierce z sosem jogurtowo- koperkowym 158

bułce tartej, ale najczęściej w pokruszonych płatkach migdałowych- te smakują im najbardziej. Polecam też wypróbować obtaczane w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakują z lekkim sosem np. jogurtowo- koperkowym a do obiadu np. z ryżem. Polecam. Składniki na ok. 12 paluszków rybnych: 30dkg fileta rybnego (ja użyłam z pangi) 10dkg płatków migdałowych 1 jajko sól 3 łyżki mąki pszennej

Maślane ciasteczko
Ciasto kawowo-czekoladowe 168

mąki pszennej Masa mascarpone: 1 opakowanie serka mascarpone 150 ml  śmietany 30 % 4 łyżki cappuccino (ja użyłam orzechowego) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 100 ml śmietany 36% cukier puder do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą

Panda i jej świat
Chleb owsiany na mące owsianej ze słonecznikiem. 138

wczorajsze bułki owsiane okazały się swoistą rewelacją. W smaku sa przepyszne, a ich konsystencja po niemal dobie od przygotowania jest idealna. Dalej są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Idę więc dalej i działamy z chlebem na mące owsianej. Czego używam? -1 i 1/2 kubka mąki owsianej -1 kubek mąki żytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550

BaRepas
Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką 162

pszennej 50 g cukru 8 g cukru waniliowego 60 g  kostki roztopionego masła Sposób wykonania : Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijania.  Gdy piana będzie gotowa dodać do niej resztę składników i dokładnie wymieszać. Tortownicę ( najlepiej z kominem)  wysmarować tłuszczem i posypać bułką

Na słodko lub wytrawnie
Chlebek dyniowy 152

Kiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie

UgotujmyTo.pl
Babka z otrębami i orzechami 139

Przepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia. Składniki: pół szklanki mąki

Praktyczna pl
Ucieraniec z brzoskwiniami na oleju 163

ciasto. Tym razem to ciasto na oleju rzepakowym, do którego dodałam świeże brzoskwinie oraz odrobinę aromatycznego cynamonu, który nadał ciastu fajny smak;)) Składniki: 4 jajka,  2 szklanki mąki pszennej,  czubata szklanka cukru,  3/4 szklanki oleju rzepakowego,  łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżeczka sody oczyszczonej,  łyżeczka cynamonu,  10 brzoskwiń.  Wykonanie Jajka utrzeć z cukrem(...)Dodać olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsypać cynamon, wymieszać. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Na cieście rozłożyć połówki brzoskwiń. Piec około 50 minut w temp. 180st. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Polecam Wam ten Olej Rzepakowy

Z miłości do słodkości
Chleb pszenny z garnka na drożdżach 79

Zapach świeżego chleba w domu zawsze przywołuje miłe wspomnienia. Też tak macie? Ten przepis jest dla tych, którzy nie mają zakwasu bądź wolą chleb na drożdżach

Bułka z Chlebem
Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami 240

każdym kęsie. Idealne na słodkie śniadanie w jesiennym klimacie :) 25 g drożdży 1/4 szklanki cukru 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklaki oleju rzepakowego 2 jajka 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 300 g miękkich jabłek 300 g masy kajmakowej 1/3 szklanki orzechów włoskich POLEWA: 1 łyżka masy kajmakowej 1 łyżka mleka 1 żółtko Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć(...)pieczeniem drożdżówki posmarować polewą, rozcierając masę kajmakową z żółtkiem i mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 15 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bułki i drożdżówki , Ciasta drożdżowe , Ciasta z owocami , Dla dzieci Tagged: drożdże , jabłka , jogurt naturalny , kajmak , orzechy włoskie

https:KKuchniaMniam
Bułeczki maślane śniadaniowe 87

Coraz częściej samodzielnie pieczemy bułeczki, chleb. Próbujemy nowych smaków, kombinujemy z dodatkami i proporcjami. Dzisiaj bułeczki maślane trochę na słodko, ciut na słono. Pasują do dżemu

MojaQchnia.pl
Cytrynowa babka z białej fasoli 143

maki pszennej 3 jajka L sok z 1/2 cytryny skórka otarta z jednej cytryny 60 g masła 250 g kwaśnej śmietany 12 % 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na lukier : 4 czubate łyżki cukru pudru sok z 1/2 małej cytryny 1 łyżka gorącej wody Do wysmarowania formy: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki bułki tartej

Krylowa Kuchnia
Pampuchy 1148

bułek drożdżowych, które robiła moja babcia. Żadne kupowane później parowce nie były w stanie temu dorównać. Jedynie te przygotowane w domu mają ten niesamowity smak. Smakują fantastycznie zarówno na wytrawnie jako dodatek do mięsnych sosów lub jako lekki letni obiad na słodko w towarzystwie śmietany i owoców. Już na samą myśl ślinka cieknie! Składniki 350 g mąki pszennej

Analiza Smaku
PASZTECIKI Z MIĘSEM 124

mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 łyżka cukru 250 ml ciepłego mleka 1 jajko 75 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli NADZIENIE 3 szklanki ugotowanego w rosole mięsa 1 szklanka warzyw z rosołu (marchewki, pietruszki, selera) 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 czerstwa bułka kajzerka

cool and minty
Kotlety mielone z porem, śmietaną i pieczywem graham + kilka kotletowych porad 346

pszennego. Śmietana sprawiła, że kotlety wyszły bardziej soczyste i delikatniejsze w smaku. Natomiast por zamiast cebuli zdecydowanie nadał całości bardziej lżejszego charakteru i pozytywnie wpłynął na smak. Zawsze do swoich potraw daję też sporo ziół i innych aromatycznych przypraw, aby jak najmniej użyć soli. Polecam! (około 8 sztuk w zależności od wielkości)  400g mięsa mielonego 1 sucha bułka grahamka

Di gotuje
Ciasto mandarynkowe 133

bułka z masłem”. Tak tym razem z masłem, bo nie samym olejem kokosowym człowiek żyje W każdym razie musicie tego spróbować. Fanów bardziej wytrawnych połączeń zapraszam po przepis na lekką i świeżą sałatkę z pomarańczą oraz pyszną rybę w pomarańczach. Składniki (forma o średnicy 22 cm): Ciasto: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową! 1 szklanka (150 g) mąki pszennej

Fitsweet.me
Chleb z orzechami włoskimi, siemieniem lnianym i słonecznikiem 105

bułki i zrobić domowe hamburgery i nawet zdążyłam zrobić zaczyn i wymieszać kilka składników, a potem moi mali „pomocnicy” odmówili współpracy i zaczęli rozrabiać i zwyczajnie zabrakło mi czasu na zabawę w piekarza. Upiekłam więc chleb i wcale nie żałuję, wyszedł pyszny i co najważniejsze ciasto bardzo szybko urosło i ładnie się zarumieniło Składniki: -400g mąki pszennej

Smaki Armine
DROŻDŻOWE PALUCHY Z MAKIEM 132

Paluchy drożdżowe są idealne jako przekąska, na śniadanie, kolację czy do grilla. Nie są pracochłonne, jedyny minus to taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe

Zrób to smacznie
Krokiety a'la ruskie 175

mąki pszennej po 1 szkl. piwa pszenicznego i mleka (u mnie bez laktozy), ew. więcej mleka lub woda jeśli ciasto jest zbyt gęste, powinno swobodnie rozprowadzać się po patelni 1/4 łyżeczki soli łyżka oleju 2 jajka nadzienie: 400 g utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 200 g sera twarogowego (u mnie bez laktozy) 1 mała cebula, przesmażona na oleju jajko i bułka tarta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kopytka a/la gnocchi z pulpecikami w sosie porowo-paprykowym 169

mąki pszennej Ziemniaki ugotować (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) , obrać i przepuścić przez praskę. Składniki połączyć i uformować wałki o średnicy 2,5 cm. Ciąć na małe części 2,5 cm i widelcem od góry odgniatać jego pazurki :) Całość gotować w wodzie osolonej od wypłynięcia 2-3 minuty. Pulpety: ok. 40 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula 2-3 łyżki bułki tartej

Różne smaki w kuchni
Ciasto piaskowe z mieszanką keksową 118

przygotowania: Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy do uzyskania gęstej prawie białej piany.  Mąkę pszenną mieszamy w misce z mąką ziemniaczana kisielem w proszku oraz proszkiem do pieczenia, wsypujemy stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy aromat, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych(...)obrotach lub ręcznie do połączenia.  Na sam koniec dodajemy mieszankę keksową, ponownie delikatnie mieszamy.  Wylewamy ciasto do podłużnej formy  o wym 12/39 cm natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.  Pieczemy 45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka) Studzimy przy otwartych drzwiczkach, zimne ciasto wyciągamy z formy na kratkę, dekorujemy polewą i posypką. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ucierane ciasto ze śliwką 139

mąki pszennej 3/4 mąki żytniej 3/4 mąki kukurydzianej śliwki (ja nawet nie wiem jaką miałam ilość, ale były śliwki upchane dość ciasno) 2/3 szklanki cukru 3 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny (ja dzisiaj nie miałam pełnej kostki, wymieszała ją z masłem i 2 łyżkami oleju) łyżka miodu 3-4 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego bułka tarta

Justa próbuje gotować
ciasto czekoladowe z nutką pomarańczy 241

mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże łyżki kakao 2 jajka skórka otarta z 2 pomarańczy sok z jednej pomarańczy Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie wciąż ucierając dodać miód, jajka i skórkę z pomarańczy. Wszystkie "suche" składniki wymieszać razem, wsypywać partiami do masła na zmianę z pomarańczowym sokiem. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą

6niebo
FOCACCIA Z OLIWKAMI 125

Focaccia to pieczywo w formie pizzy, wypiekane we Włoszech. Jest znakomitą przekąską oraz dodatkiem do dań. Dzisiaj przygotowałam ją w najprostszej formie, czyli z oliwą, pomidorkami

Kulinarne Fantazje Marioli
Tort czekoladowy korzenny 165

mąki pszennej, 150 g migdałów (mogą być w łupinkach), 150 g czekolady deserowej*, 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, krem: 3 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 500 g serka mascarpone, 50 g czekolady białej, 50 g czekolady mlecznej, polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej*, 50 g czekolady mlecznej 50 ml brandy masło i bułka tarta

królestwo garów
Knedle z morelami 148

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżki masła sól 400 g moreli cukier (opcjonalnie) Sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść ciasto. Morele myjemy i drylujemy. Odrywać kawałki ciasta, zawijać w nie morele, dodając opcjonalnie cukier do środka każdej moreli. Knedle wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 5-7 min w zależności od wielkości. Podajemy polane bułką tartą

Mieszam w Garnku
CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 146

SKŁADNIKI : 500 g czereśni  4 jajka  100 g cukru 100 g mąki pszennej  szczypta soli ekstrakt z wanilii  240 ml mleka  30 g roztopionego masła(...)waniliowym, następnie wsypujemy mąkę i dalej mieszając wlewamy roztopione, zimne masło. Kiedy składniki dobrze się połącza wlewamy mleko i ponownie mieszamy.  Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie równo rozkładamy w niej czereśnie aż zakryją całe dno. Na czereśnie wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez 35-40 minut. Ciasto w trakcie

Kulinarne Fantazje Marioli
Szarlotka z bezą 191

pszennej 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 2 jajka 2 żółtka Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru Warstwa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek (papierówek, antonówek lub renet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche

Czary - gary w kuchni
Warkocz drożdżowy cynamonowy 99

cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię. Składniki na dwa mniejsze lub jeden duży 500 g mąki pszennej

O kuchni z uczuciem
Babka krówkowa 423

pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 4 jajka, 3/4 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie:  Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy masę krówkową i miksujemy dalej. Następnie dodajemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dolewamy stopniowo olej. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą

Aga w kuchni
Rogaliki drożdżowe z pysznym nadzieniem 197

Tym razem robiłam trochę mniej rogalików niż zawsze. To ostatnio działa najbardziej na moich milusińskich.Więc mniej ,a częściej rezultat doskonały . Składniki: 80 ml ciepłego

Różowa kuchnia
Kluski leniwe 122

mąki pszennej Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść w inny sposób. Ser też można przecisnąć przez praskę. Rozgniecione ziemniaki wymieszać z resztą składników, krótko wyrobić. Uformować wałeczki, trochę spłaszczyć i kroić ukośne kluski. Porcjami wrzucać na wrzącą, posoloną wodę i po wypłynięciu gotować około 2 minut. Ja podaję z masełkiem, cukrem i cynamonem. Można również z bułką tartą

talerz przyjemności
Lekki torcik malinowy 150

mąki pszennej ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka malinowa 200 gram malin Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą

Bajeczna Kuchnia
Ciasto cytrynowe z borówkami 169

bardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:) foremka 26cm x 11cm   Składniki:    3 jajka,  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  200ml oleju,  3/4 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  sok z 1/2 cytryny,  skórka z całej cytryny,  150g borówki amerykańskiej. Wykonanie Jajka utrzeć(...)Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 26cm x 11cm. Piec około 50-60 minut w temp. 170st. Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Knedle z serem 127

bułką tartą, posypane cukrem i cynamonem. Knedle można zamrozi ć, rozkładając je w zamrażalniku na ściereczce. Należy to jednak robić umiejętnie inaczej mogą się posklejać. Po około 30 minutach, kiedy staną się już lekko zmrożone można je umieścić w jednym woreczku. W ten sposób knedle na pewno nie będą posklejane. Składniki: 1 kg. ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki

Smaczne Potrawy
Sernik z jogurtów greckich 139074

pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1-2 łyżki kakao Przygotowanie: Kruche ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i  zagnieść z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na ok. godzinkę. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć na formę, którą wcześniej należy posmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą

The Sweet Damsel
Babeczka piernikowa z kawałkami czekolady. 136

głębokim, kremowym smakiem. Tym razem podałam ją z bitą śmietaną delikatnie osłodzoną cukrem i była wyśmienita. Gorąco polecam!!! Składniki na babeczkę piernikową z kawałkami czekolady 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika około 75 g czekolady(...)Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy przyprawę do piernika, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką tartą formy (ja piekłam w sylikonowej formie, więc nie musiałam smarować). Na wierzch wykładamy kostki czekolady, lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C około 40 minut (przed

Rozpustne gotowanie
Bagietki z ziarnami 131

Wszyscy którzy tu do mnie zaglądają pewnie już się zorientowali, że bardzo lubię piec pieczywo. Nie będzie więc nic dziwnego w tym,że dzisiaj kolejna propozycja

Polska Zupa
Babka wielkanocna 151

mąki pszennej; 300 ml jogurtu naturalnego; 200 ml oleju; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dalej ubijać około 10 minut. Mąkę wymieszać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę, jogurt i olej, aż do wyczerpania składników. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą

In my kitchen
Szarlotka z różową pianką 360

mąki pszennej; 1/2 szklanki białego cukru; 250 g margaryny; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 3 łyżki białego cukru; 1 łyżeczka cynamonu. Różowa pianka: 5 białek jaj; Kisiel wiśniowy (u mnie opakowanie o wadze 40 g); 1/2 szklanki białego cukru. Dodatkowo: Margaryna do wysmarowania blachy; Bułka tarta

Gospodyni Miejska
Babka twarogowa 203

mąki pszennej; - 100 g mąki ziemniaczanej; - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę, dodać olej i zmiksować. Zmielony twaróg dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i miksować do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą

dom-agi.pl
Sernik Agusi 176

smaczny.   Składniki:-1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową-6 jajek-125 g stopionego masła-300 g cukru pudru-budyń w proszku-2 łyżki mąki pszennej-aromat   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy.   Pozostały cukier puder i żółtka ucieramy.   Stopniowo dodajemy(...)Dodajemy budyń w proszku, mąkę i aromat i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.   Przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 50-60 minut.   Studzimy, dekorujemy i gotowe.Za przepis dziękujemy Agnieszce a Kindze za wyjątkową, ręcznie malowaną serwetkę :)Smacznego

Maminek kulinarny
Ruskie bułki z makiem 183

Ruskie bułki widziałam już na innych blogach i zastanawiałam się dlaczego są tak popularne. Okazuje się, że są bardzo łatwe do przygotowania, a co najważniejsze dzięki dodatkowi majonezu do ciasta drożdżowego nie obsychają i są długo świeże. Zainspirowana przez forum Izbusha, postanowiłam je sama zrobić, chociaż przyznam, że przepis delikatnie zmodyfikowałam. Składniki na 16 sztuk:60 dag mąki pszennej, używam

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania