bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:312/587)

Babka budyniowa(szybka) 124

maki pszennej 100 g cukru 80 g skórki pomarańczowej 50 ml wrzącej wody 30 ml  soku z cytryny 8 g proszku do pieczenia 5 jajek Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy śmietanę. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budynie waniliowe. Miksujemy do połączenia się składników. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą

Ciasta z tradycjami
Ciasto na twarożku z truskawkami i kokosową kruszonką 168

Mąkę pszenną wymieszać w miseczce z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch wbijać stopniowo po jednym jajku, dodać twarożek i zmiksować.  Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, wlać sok z cytryny,  wymieszać delikatnie mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia. Tortownicę wyłożyć pergaminem lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą

Wanilia i Kardamon
BABKA WIELKANOCNA + FILMIK 120

dobrych i polecam państwu. Babkę przgotowałam w thermomasterze II firmy Kalorik  SKŁADNIKI :  5 jaj 150 g cukru 1 cukier waniliowy 150 g masła 280 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 200 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ucieramy z cukrami, następnie dodajemy masło i dalej ucieramy, Wsypujemy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko i dalej ucierając dodajemy ubite białko.  Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę. Pieczemy około 1 godziny.  Babkę po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Tradycyjna szarlotka z bezą na kruchym cieście. 372

mąki pszennej 25 dag masła lub margaryny 5 żółtek pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru pudru Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna większa , druga mniejsza. Wkładamy na około pół godziny do lodówki.  Dodatkowo; 1,5 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Beza

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybki placek na maślance babci Basi 199

pszennej Basia, 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delekta, szczypta soli,   Sposób przygotowania : Jajka mikserem ubijamy z cukrem na gładką masę.   Dodajemy na przemian maślankę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli..   Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( ja smaruję boki i spód blaszki masłem lub margaryną i posypuję bułką tartą

Pysznosci Babci Basi
Śródziemnomorskie paluchy chlebowe – z oliwkami i rozmarynem 317

minut. Gotowe bułki studzimy na kratce, żeby dać odparować wilgoci. Te paluchy są wytrawne, mocno orzechowe i zdecydowane w smaku. Zdecydowanie najlepiej pasują do deski wędlin lub serów i kieliszka wytrawnego wina – do dżemu się nie nadają. Warto zrobić je chociaż raz, tym bardziej że ciasto jest niewymagające i przyjemnie się z nim pracuje. SKŁADNIKI 285g mąki pszennej bułkowej

Karo in the Kitchen
Sernik czeski 221

jest to ciasto pod wdzięczną nazwą "Cielak" :) Obie te masy wspaniale się ze sobą łączą i tworzą naprawdę pyszny duet!  foremka 23x33 cm Ciasto:   2 szklanki mąki pszennej,  2 jajka, szklanka mleka,  szklanka oleju rzepakowego (użyłam Rapso),  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki kakao,  2 łyżki ciemnego dżemu (u mnie z czarnej porzeczki), łyżeczka(...)pieczenia,  łyżeczka sody oczyszczonej.  Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać drewnianą łyżką, po czym miksować około 3 min.na najwyższych obrotach. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 23x33cm. Masa serowa:   600g białego sera,  135g masła lub margaryny,  4 jajka,  2/3 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  3 czubate

Z miłości do słodkości
Tort kokosowy z malinami 165

mąki pszennej 160 g mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. W osobnej misce ubić, na sztywno, białka z pozostałem cukrem. Żółtka połączyć z białkami za pomocą szpatułki, stopniowo dodawać przesiane mąki, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć ciasto, wyrównać

Domowa cukiernia Ewy
Sernik z brzoskwiniami 179

szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa serowa: 1 szklanka cukru 1000 g białego tłustego sera 125 g margaryny 100 g masła 5 żółtek 2 op. Budyniu śmietankowego bez cukru Ponadto: 5 białek 1 szklanka cukru 1 puszka brzoskwiń Tłuszcz do posmarowania blaszki Bułka tarta

The Sweet Damsel
Bułeczki z ziarnem 152

mąki pszennej razowej typ 1850 1 łyżka soli po 20 g (czarnego sezamu, białego sezamu, siemienia lnianego) po 60 g (pestek słonecznika, pestek dyni) 30 g oleju 350 g letniej wody *ziarna dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek Drożdże pokruszyć

Delicious Titbits
Chleb na zakwasie 231

zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem     Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g  poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego(...)Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy

w mojej kuchni
Ciasto czekoladowe z mlekiem skondensowanym 353

mąki pszennej szczypta soli 75 g cukru pudru 125 ml słodzonego mleka skondensowanego Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i dokładnie wymieszać. Mąkę połączyć z kakao, solą i cukrem pudrem. Jajka roztrzepać, dodać rum i mleko oraz płynną czekoladę, wymieszać. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić i oprószyć tartą bułką. Wylać połowę czekoladowego

Domowa cukiernia Ewy
BUŁKA GRAHAM ---roll, loaf 149

100g pszenicy   , 5g kminku  , 40 g drożdży ,  5g cukru ,  2,5 MS -miarki speedcook -ciepłej wody ,  400g  mąki pszennej  ,  5g soli    ,  nasiona słonecznika ,dyni ,czarnuszka -co kto lubi WYKONANIE(...)składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z,  każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac  żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem i posypania makiem..Do środka dałam czarnuszke i sezam.Wstawic do ciepłego piekarnika ,na okolo

w mojej kuchni
Piernik marchewkowy 166

mąki pszennej;2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki);6 jaj;2 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżeczki sody;2 łyżeczki cynamonu;3/4 szklanki oleju;Szczypta soli;Cukier puder do oprószenia po wierzchu.Dodatkowo:Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy;Bułka tarta do oprószenia blachy.Spos

Gospodyni Miejska
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 283

mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka  domowego cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka

Kulinarne przygody Gatity
Pełnoziarniste bułeczki z suszonymi pomidorami i posypką 164

chleby i bułki. Wszystkie możecie znaleźć tutaj :) Dziś przyszła kolej na zdrowe bułeczki z pewnym nietypowym dodatkiem, a mianowicie z suszonymi pomidorami. Znalazłam w lodówce tylko 5 suszonych pomidorów i nie wiedziałam co z nimi zrobić:) Postanowiłam dodać je do ciasta na bułeczki wraz ze sporą ilością zdrowych ziaren. Wyszło smacznie, domowo i zdrowo... Składniki:500g mąki pszennej pełnoziarnistej

Z miłości do słodkości
Najlepszy sernik na świecie !!! 62862

Dzisiaj przepis na prosty, ale pyszny i puszysty sernik mojej Mamy.Przepis ten Mama dostała od swojej Mamy, czyli naszej najukochańszejBabci i Prababci.Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem

Moje Kuchenne Rewelacje
BABKA MAŚLANA BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 229

waniliowy)- 300 g pszennej ( u mnie 320g mąki orkiszowej typ750)- 200g ksylitolu lub cukru- 300 g stopionego i schłodzonego masłaPrzygotowanie:1. Jaja ubić z ksylitolem(cukrem) i cukrem waniliowym na puszystą masę.2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło.4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką

Smaczne Zdrowe
Chleb domowy 100

Piękny zapach chleba unosi się po całym domu, a mi przypomina się, jak babcia piekła chleb w piecu chlebowym. Ech, dawne czasy... Ten chleb jest bardzo

Bułka z Chlebem
Drożdżówki z agrestem 192

Agrest pomału się kończy, jaka szkoda bo ciasta czy bułeczki z nim są przepyszne. Właśnie zrobiłam drożdżowe z czerwonym agrestem i wyszły rewelacyjne. Składniki: drożdże świeże

Różowa kuchnia
Bagietka ekspresowa 194

Wspaniała chrupiąca bagietka do przygotowania nawet dla tych, którzy jeszcze nie załapali bakcyla pieczenia… W oryginalnym przepisie były to bagietki pszenno-żytnie ale że nie

UgotujmyTo.pl
Bułeczki na maślance 182

świeżych] 1/3 szkl. ciepłej wody  1 szkl. ciepłej maślanki 2 łyżki miodu 3 łyżki roztopionego masła 1 duże jajko 2 łyżeczki soli 4 -4,5 szkl.mąki pszennej Miód, drożdże i wodę wymieszać razem i odstawić na około 10 minut. Do miski wlać maślankę, masło, jajko, sól i wyrośnięte drożdże. Wsypać 1 ,5 szkl. mąki i całość dokładnie(...)godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na części, z każdej formować bułeczkę i układać na  wyłożonej pergaminem blasze.    W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować jajkiem i posypać np. makiem. Piec w 190 st.C przez

Moje domowe kucharzenie
Domowe drożdżówki ze śliwkami 104

było ze mną. Na szczęście teraz je uwielbiam, a dzisiaj zdradzę Wam przepis na niezawodne, pyszne i delikatne drożdżówki. Na puszyste drożdżowe ciasto potrzeba nam: 600-700 g mąki pszennej (przesianej) 25-30 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 2 jajka 100-150 g roztopionego masła 100g cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka : 1/3 kostki masła 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanki(...)następnie plastry układam na blaszce w odległości około 1-1,5 cm odstępu od siebie.  Każda drożdżówka przed ułożeniem śliwki musi być odrobinę posypana cukrem. Na tak przygotowane bułki układamy przekrojoną wzdłuż śliwkę bez pestki.   Na sam koniec kruszonka, nic prostszego, do miski wsypujemy cukier i mąkę, wrzucamy masło i miksujemy do momentu gdy wszystko się ładnie

Kuba Gotuje
Sałatka z wędzonego kurczaka z avocado, jajkiem i roszponką 227

towarzystwie. Jednak kluczowe znaczenie dla tej sałatki ma roszponka. Ta zielenina o dość specyficznym smaku sprawia, że wszystkie wymienione składniki zaczynają smakować… jakoś inaczej. Sałatkę podaję z chrupiącym pszennym pieczywem. To wprawdzie mój subiektywny wybór, ale czy to przez specyficzną roszponkę, czy może przez to, że wędzonego kurczaka (w tej czy innej formie) zazwyczaj jadam z takim pieczywem(...)natomiast pewien dylemat, czy dodawać sól – zwykle jednak tego nie robię, gdyż zawiera ją już mięso z kurczaka. Wbrew pozorom – że to tylko trochę drobiowego mięsa z zielskiem i bułką – jest to dosyć sycące danie. Widoczna na zdjęciu porcja przygotowana z podanej w przepisie ilości składników i podana z pieczywem to całkiem solidna dawka pokarmu, która wielu osobom w zupełności

Kulinarna Pokusa
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI - NAJLEPSZE 638

szkoły. Te ze sklepiku szkolnego są dla mnie za bardzo sztuczne, a budyń koło budyniu nigdy nawet nie leżał. Tu mam pewność, ze użyję najlepszych składników i nie naszprycuję bułek żadnymi spulchniaczami ani polepszaczami smaku. I jeszcze jedna bardzo ważna zaleta tych drożdżówek: ciasto zagniatam i wieczorem i chowam na noc na wyrastanie do lodówki. Również budyń i kruszonkę szykuję(...)oczywiście nie byłabym sobą, gdybym ze dwóch sztuk nie zabrała ze sobą do pracy;) Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: ( na 9 dużych drożdżówek):3 szklanki mąki pszennej (można użyć pszennej chlebowej)1 szklanka ciepłego mleka0,5 szklanki cukru80 g roztopionego ciepłego masła1 jajko2 żółtka10 g suchych drożdży (1 opakowanie 7 g i około 1/3 z drugiego opakowania

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta jabłkowo-rabarbarowa 109

mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli Nadzienie: 2 jabłka (mało soczyste) 2 średnie rabarbary 4 łyżki cukru Pianka z bezy: 4 białka (z jajek wielkości L) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy 3 łyżki bułki tartej (adsbygoogle

niecodziennikpary
Wielkanocna babka śmietanowa 218

mąki pszennej 250 ml kwaśnej śmietany łyżka masła opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i odstawić. Jajka wraz z cukrami ubić na puszystą masę. Dodać ostudzone masło i śmietanę. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto

Anielskie wypieki
Krokiety z młodą kapustą i serem żółtym 558

mąki pszennej luksusowej 4 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 1 średnia główka młodej kapusty 30 dag wędzonego surowego boczku 20 dag sera żółtego np. gouda ½ szklanki wody 1 pęczek koperku 2 cebule 2 łyżki klarowanego masła Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta olej

Wanilia i Kardamon
Placki ziemniaczane z cukinią i tymiankiem 195

Mąka pszenna 3 łyżki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach , zaś cukinię zetrzeć razem ze skórką też na grubych oczkach, po czym odsączyć z nadmiaru soku. Dodać jajko, mąkę, tymianek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, gdyby masa była za rzadka to dodać odrobinę bułki tartej

Tradycyjna Kuchnia
Szarlotka z jabłek i gruszek 220

mąki pszennej 100g masła 75g cukru pudru 15g drożdży 2 łyżki (40g) jogurtu greckiego 1 jajko szczypta soli NADZIENIE 600g gruszek i jabłek, najlepiej pół na pół (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 50g masła 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej

Smakołyki Bereniki
chleb graham 136

bułki bardzo często, ciągle wypróbowując nowe przepisy. Wczoraj pokusiłam się o spróbowanie chleba z gotowej mieszanki mąki. To był mój pierwszy graham i z chęcią wykorzystałam produkt firmy Polskie Młyny- mieszankę mąk, do której dołączona jest foremka. Taki chleb robi się sam, wystarczy wymieszać z wodą i upiec.  Składniki: 1 opakowanie mieszanki do wypieku chleba pszenno-żytniego Polskie Młyny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką 171

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Królewskiego ½  kostki masła 50 ml likieru kokosowego Poncz: 100 ml likieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich ½ szklanki wiórek kokosowych Masło do wysmarowania kokilek Bułka tarta

Wanilia i Kardamon
Rabarbarowo-truskawkowe ciasto z bezą i migdałami 204

mąki pszennej 100 g zimnego masła lub margaryny 1/4 szkl cukru 2 żółtka łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 2/3 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 500 g rabarbaru 300 g truskawek  op. kisielu truskawkowego 2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) 2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej

Smakołyki Asi
kopiec kreta-najlepszy przepis :) 222

mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 %  -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
kopiec kreta -najlepszy przepis! :) 963

mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 %  -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KOTLECIKI RYBNE ( z dorsza ) Z RYŻEM – najlepsze! 150

bułki. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają. Dodatek ryżu sprawia, że sycą na długie godziny. Świetnym dodatkiem będzie do nich ulubiony sos, np. czosnkowy na bazie jogurtu albo pomidorowy z nutką chili. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z dorsza – 300 g * ugotowany ryż – 100 g * duże jajko – 1 szt * szczypiorek -1 pęczek * mąka pszenna

Ostra na Słodko
Sernik z kokosową bezą 118

szklanki pszennej mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: Do miski przesiewamy dwie szklanki mąki, dodajemy cukier puder, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwa jajka. Masło lub margarynę roztapiamy w rondelku. Po roztopieniu przelewamy do miski i wszystko razem ugniatamy, aż do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta. Blachę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przenosimy

Kuchnia Pani Wiosny
Paluszki rybne w migdałowej panierce z sosem jogurtowo- koperkowym 148

bułce tartej, ale najczęściej w pokruszonych płatkach migdałowych- te smakują im najbardziej. Polecam też wypróbować obtaczane w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakują z lekkim sosem np. jogurtowo- koperkowym a do obiadu np. z ryżem. Polecam. Składniki na ok. 12 paluszków rybnych: 30dkg fileta rybnego (ja użyłam z pangi) 10dkg płatków migdałowych 1 jajko sól 3 łyżki mąki pszennej

Maślane ciasteczko
Ciasto kawowo-czekoladowe 162

mąki pszennej Masa mascarpone: 1 opakowanie serka mascarpone 150 ml  śmietany 30 % 4 łyżki cappuccino (ja użyłam orzechowego) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa śmietanowa: 100 ml śmietany 36% cukier puder do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do pieczenia okrągła 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i posypać bułką tartą

Panda i jej świat
Chleb owsiany na mące owsianej ze słonecznikiem. 132

wczorajsze bułki owsiane okazały się swoistą rewelacją. W smaku sa przepyszne, a ich konsystencja po niemal dobie od przygotowania jest idealna. Dalej są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Idę więc dalej i działamy z chlebem na mące owsianej. Czego używam? -1 i 1/2 kubka mąki owsianej -1 kubek mąki żytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550

BaRepas
Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką 149

pszennej 50 g cukru 8 g cukru waniliowego 60 g  kostki roztopionego masła Sposób wykonania : Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przerywając ubijania.  Gdy piana będzie gotowa dodać do niej resztę składników i dokładnie wymieszać. Tortownicę ( najlepiej z kominem)  wysmarować tłuszczem i posypać bułką

Na słodko lub wytrawnie
Chlebek dyniowy 143

Kiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie

UgotujmyTo.pl
Babka z otrębami i orzechami 129

Przepis z Poradnika Domowego. Babka jest pyszna, wyraźnie czuć w niej orzechy, co dodaje takiego trochę tortowego posmaku. Gorąco zachęcam do pieczenia. Składniki: pół szklanki mąki

Praktyczna pl
Ucieraniec z brzoskwiniami na oleju 155

ciasto. Tym razem to ciasto na oleju rzepakowym, do którego dodałam świeże brzoskwinie oraz odrobinę aromatycznego cynamonu, który nadał ciastu fajny smak;)) Składniki: 4 jajka,  2 szklanki mąki pszennej,  czubata szklanka cukru,  3/4 szklanki oleju rzepakowego,  łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżeczka sody oczyszczonej,  łyżeczka cynamonu,  10 brzoskwiń.  Wykonanie Jajka utrzeć z cukrem(...)Dodać olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsypać cynamon, wymieszać. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm. Na cieście rozłożyć połówki brzoskwiń. Piec około 50 minut w temp. 180st. Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Polecam Wam ten Olej Rzepakowy

Z miłości do słodkości