bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:299/587)

CHLEB ŚNIADANIOWY BEZ WYRABIANIA 136

Dziś już co prawda dawno po śniadaniu, ale na jutro przygotowanie takiego chleba będzie błyskawiczne. Nie trzeba wyrabiać ciasta, wystarczy zamieszać by cieszyć się smakiem domowego

Z Majeczką w kuchni
Jagodzianki z ciasta drożdżowo-serowego 171

 Moje pierwsze jagodzianki! ;) Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z upieczeniem tych bułeczek. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, bardzo fajnie się z nim pracuje. Zachęcam

Czerwona Porzeczka
BUŁECZKI Z SEREM 162

Za chwile zabrzmi ostatni dzwonek. Dzieciaki krzykną z radością: wakacje!! Nie będę przygotowywała synom drożdżówek do szkoły. Teraz będą to wakacyjne drożdżówki- takie z serem zawsze

Z Majeczką w kuchni
Zawijańce z salami 118

Jeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór. Drożdżowe rogaliki nadziewane salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko. wytrawne zawijańce Składniki :Ciasto

Magiczne Życie Marty
Prosty chleb razowy bez wyrabiania 286

razowy całkiem smaczny, na drożdżach. Nie wymaga wyrabiania i zachowuje świeżość nawet 2 dni. Właściwie przepis może się wydać Wam znajomy, bo już pojawił się na blogu pod postacią bułek. Ten przepis jest nieco zmieniony – cóż kwestia eksperymentów, które wychodzą czasem lepiej niż przepis z gazety czy książki kucharskiej:)No cóż mam tak czasem, że jak coś nieświadomie zmienię(...)łyżeczka masła szczypta soli szklanka gorącej wody + 75 ml ciepłej wody zaczyn: 15 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłej wody suche składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej drobno mielonej 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego Wykonanie: Najpierw namaczam płatki. W średniej wielkości misce umieszczam płatki owsiane. Zalewam je gorącą wodą. Dodaję

Niebieski kubek z kawa
Murzin 131

chleba lub mniejszych bułek. Bywa też nazywany Święcelnikiem. Tradycyjnie wypiekano go w Wielki Piątek, po to aby w Wielką Sobotę mógł trafić do koszyka ze święconką, a następnie w niedzielę na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z sosem chrzanowym lub ćwikłą z chrzanem.  Życzę Wam zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych!   Składniki: 500 g mąki pszennej

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z owocami i kruszonką. 113

szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia dowolne owoce Kruszonka: 50 g. masła 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Gotowe ciasto, przełożyć do tortownicy, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć dowolne owoce

Agusiowe smakołyki
Wytrawne leniwe. Szpinak/ suszony pomidor/ kapary/ oliwa/ parmezan/ natka pietruszki. 80

żeby standardowo potraktować bułką tartą, masłem, cukrem i cynamonem leniwe, bo nie. Bo dziś, i właśnie teraz, pasują mi tu najbardziej kapary, czosnek i oliwa.  I oficjalnie, w dobie czasów w domu, sobie daję czarny pas z klusek.  Składniki (na jedną porcję, dużą): Na kluski leniwe: 150 g twarogu tłustego  70 g mąki pszennej  1 żółtko

Mango Papaja
Szarlotka w kruchym cieście z orzechami, rodzynkami i żurawiną 144

jabłek 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 170 g margaryny (zimna, z lodówki) 80 g masła (zimne, z lodówki) 160 g gęstej śmietany (zimnej) 4 żółtka garść rodzynek garść żurawiny garść orzechów kilka biszkoptów 1 jajko (do posmarowania) Ponadto: tłuszcz do wysmarowania boków tortownicy 1 łyżka bułki tartej do obsypania boków tortownicy

Kuchnia u Krysi
Babka „Murzynek” z powidłami 142

Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 jajka 100g masła (rozpuszczonego i wystudzonego) 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 50g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej ok 50ml mleka Dodatkowo: masło lub margaryna do wysmarowania foremki – około 1 łyżka bułka tarta do obsypania formy

Blog z Apetytem
Wielkanocna babka jogurtowo-malinowa 107

naturalnego -2 szkl mąki pszennej tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -5 łyżek wody -5 łyżek oleju -3 płaskie łyżeczki kisielu malinowego -2 płaskie łyżki dżemu malinowego LUKIER  -1 małe białko z jajka -3 czubate łyżki cukru pudru -odrobina soku z cytryny -opcjonalnie czerwony barwnik spożywczy Foremkę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą Jajka ucieramy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Leniwe na pikantnie 103

czubate łyżki mąki pszennej, - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, - chilli - ilość według upodobań smakowych, - sól. Wykonanie : Twaróg rozgnieść, dodać jajka, paprykę i chilli. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto formować w wałki podsypując mąką, spłaszczyć i kroić w romby. Leniwe wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane bułką tartą

Przepisy Mikołaja
Ciasto torcik mango 92

pieczenia, 400 g mąki pszennej typu 450, do nasączenia : 70 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu (można pominąć), 5 ml soku z cytryny, krem : 250 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, ostra papryczka (u mnie 2 papryczki czerwone rawit), 550 ml pulpy z mango, 14 g żelatyny, sól, do wysmarowania formy : masło, bułka tarta Pulpę mango wymieszać

królestwo garów
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 152

mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim

mojewypiekiinietylko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 167

mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła - 1 jajko do smarowania pierogów Składniki na farsz: - 1 kg kiszonej kapusty - 1 kg białej kapusty - 20 dag suszonych grzybów - 1 jajko - 2 – 3 średnie cebule - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim

mojewypiekiinietylko
Wigilia i Boże Narodzenie: Makowiec na kruchym spodzie 153

szklanki mąki pszennej, 125 g masła, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 żółtka, Masa makowa: 40-50 dag maku, 500 ml mleka, 4 białka, 1 szklankę cukru (w zależności od słodkości jabłek może być go więcej lub mniej), 1 szklankę prażonych jabłek ze słoika, 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej, szczyptę soli, kilka kropel aromatu migdałowego

blog.moje-pasje.info
Kuleczki ziemniaczane 420

bułce tartej, tak jak to jest w większości przepisów, a do ich wykonania użyłam zwykłej tortowej mąki. Po upieczeniu są chrupiące, idealne zarówno do klasycznego schabowego, jak i wszelkiego rodzaju sosów. Kuleczki ziemniaczane Składniki: 400 g ziemniaków (waga po obraniu) 1 łyżka masła 1 łyżka mleka około 120 g mąki pszennej sól Dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia kuleczek Ziemniaki

PatiGotuje
Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku 216

mąki pszennej (użyłam mąki tortowej) 130 ml mleka 110 g cukru 100 g (około 2/3 szklanki) rodzynek 70 g masła 30 g świeżych drożdży 3 żółtka i 1 całe jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka stołowa mąki do przygotowania rozczynu drożdżowego tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy Lukier

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grzebienie z marmoladą- drożdżówki dzieciństwa! 462

kupowałam albo bułki grahamki, albo takie drożdżówki z marmoladą. Po kilku latach postanowiłam odtworzyć ich smak we własnym domu. Powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona! Smakują wręcz identycznie jak te, którymi zajadałam się jeszcze kilka lat temu. Słodkie, mięciutkie, o urokliwym wyglądzie. Gorąco polecam!     Składniki: (na 10 sztuk)   Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl ciepłego

Nastoletnie Wypiekanie
Placki z cukinii z fetą i ziołami – wariacja na temat Kolokithokeftedes 202

składzie ziemniaki ugotowane i bułkę tartą, fetę i żółty ser. Są formowane przed smażeniem i smażone w głębokim tłuszczu. U mnie – ich dużo lżejsza wersja, bardziej skoncentrowana i zdecydowana w smaku. SKŁADNIKI 500g cukinii, najlepiej małej i młodej 350g ziemniaków 150g sera feta 3 jajka M 1 szalotka lub mała cebulka 2/3 szklanki mąki pszennej 2 gałązki szczypioru

Karo in the Kitchen
Tarta z truskawkami i budyniem 141

Ciasto 350 g mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany owoce do dekoracji galaretka(opcjonalnie) 2 op. budyniu Wykonanie Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki. Po tym czasie formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką. Ciasto rozwałkowujemy i układamy

Mieszam w Garnku
Ucierane ciasto z rabarbarem 124

200g mąki pszennej,  łyżeczka proszku do pieczenia,  1 budyń śmietankowy (35g),  3 łodygi rabarbaru, cukier puder do oprószenia. Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stale ucierając, dodawać kolejno całe jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowanym budyniem, dodać do ucieranej masy. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Migdałowa kostka 142

szkl mąka pszenna, 2 szkl proszek do pieczenia, 3 płaskie łyżeczki Składniki na wierzch margaryna, 60g cukier, 1/2 szkl mleko, 2 łyżki płatki migdałowe, 100g Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem na biały puch. Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy śmietanę, na końcu wsypujemy mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Pieczemy w temperaturze 190st przez

Gotowanie moimi oczami
Malinowa chmurka 12775

150g mąki pszennej,  100g masła,  30g cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, żółtka i masło. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Porzeczkowa fantazja 191

ajerkoniaku 160 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g czekolady Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku, nadal ucierając, dodać ajerkoniak, wymieszać. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać startą czekoladę, połączyć. Formę o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec

Domowa cukiernia Ewy
Krokiety z serem i pieczarkami w lekko pikantnej wersji 190

naleśnikowe: 4 szklanki mąki pszennej 4 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 3 jajka szczypta soli Farsz: 600 g pieczarek 1 1/2 czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku 120 g sera żółtego Do obtoczenia: 1-2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie podane

Słodkie okruszki
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 163

Składniki na 6 średnich bułek: Pół szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 3/4 łyżeczki soli 1 Szklanka gorącej wody Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. 15 g drożdży 3 łyżki letniej wody 3-4 łyżki siemienia lnianego 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 3/4 szklanki mąki pszennej

Zawsze głodna!
Klopsiki z seitanu 179

seitan (z mąki pszennej) 69%, płatki owsiane, soja, olej słonecznikowy, mieszanka przypraw, sól morska. Firma: Sun Food. Cena: ok. 6,50 zł.  Masa netto: 200g.   Dałam jeszcze jedną szansę seitanowi (dostałam darmową próbkę), ale kompletnie mi nie podszedł. To właściwie sam gluten (tutaj akurat z domieszką soi i płatków owsianych), więc smakuje jak bułka/chleb. Nie pomaga smażenie

Qlinarnie i Qlinarnie
Sernik z brzoskwinią 170

ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka bułki tartej starta skórka z jednej

W kuchennym oknie Ewy
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 341

Sernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 178

mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym.   Składniki:                                 - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach- trochę świeżego koperku- olej kokosowy- mąka pszenna  Umyte

mojewypiekiinietylko
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem 173

szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo boczku i cebulki.Pierogi zrobilam z maki pelnoziarnistej.Skladnik na ciasto (porcja na okolo 40 pierogow)2 szklanki maki (pol na pol pszenna 550 i pelnoziarnista)3/4 szklanki mocno cieplej wody1 lyzka olejuspora szczypta soli soliZ maki i wody starannie wyrabiamy ciasto.Formujemy kule,przykrywamy sciereczka.Gdy ciasto odpoczywa przygotowujemy farsz.Skladniki na farsz(...)szpinaku mrozonego lub swiezego175 g kremowego sera(dalam Philadelphie)1 cebula2 zabki czosnkugalka muszkatalowasol,pieprz(pieprzu sporo)2 lyzki bulki tartej1 lyzka masla gheeDodatkowo:100g boczku,1 cebula,1 lyzka masla ghee lub oleju Wykonanie: Szpinak rozmrozic,odcisnac na sitku nadmiar wody.Na rozgrzanej patelni z maslem ghee podsmazyc w drobna kostke pokrojona cebulke.Dodac posiekany czosnek.Odcisniety szpinak ,posiekac nozem i dolozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z budyniem i rabarbarem 223

Składniki na kruche ciasto:450 g mąki pszennej230 g masła1 szklanka cukru pudru1 jajko2 żółtka2 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg rabarbaru + 3

Świat Ciasta
Babka z polewą czekoladową 224

Składniki:250 g mąki pszennej;2 jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mleka;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (waga 16 g);50 g margaryny;75 g bakalii + mąka do ich oprószenia;Szczypta soli.Polewa czekoladowa:75 g mlecznej czekolady;3 czubate łyżeczki margaryny;Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do obsypania formy

Gospodyni Miejska
Sernik z brzoskwiniami 149

Serniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami.  Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra

Salonik smaków
Czekoladowy zajączek 145

kakao 1 łyżka mąka pszenna 8 łyżek proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki szczypta soli Przygotowanie: Żółtko utrzeć z cukrem i masłem do białości ,dodawać małymi porcjami przesianą  mąkę proszek do pieczenia i kakao .Dokładnie wymieszać składniki.Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie połączyć za pomocą łyżki.Ciastem napełnić wysmarowaną i wysypaną bułką tartą foremkę (dobrze wypełnić

Ala piecze i gotuje
Kostka alpejska 229

szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki kakao,  1/2 szklanki cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do jajek. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawę rozpuszczalną.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości