bułeczki - 9699 przepisów (strona:202/647)

Extra szybkie bułki orkiszowe z czarnuszką 147

tytule, są to mega szybkie bułki, wyrabiamy ciasto a potem formujemy bułeczki i do piekarnika. Znakomite będą do szkoły czy pracy, do zup, sałatek, posypać można różnymi ziarnkami zgodnie z upodobaniami. Spróbujcie zresztą sami, polecam. Bułeczki z czarnuszką na śniadanie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Proste bułki śniadaniowe z pestkami dyni 158

Domowe ciepłe i chrupiące bułeczki to to, co tygryski lubią najbardziej :)  Dla mnie dodatek w postaci zdrowych pestek to taka kropka nad "i", którą z przyjemnością stawiam w przypadku domowych słonych wypieków. Tym razem postawiłam na proste bułki pszenne, które są zawsze na topie i pestki dyni, które je wzbogacają razy milion! :) Potrzebujemy: 700 g mąki pszennej(...)objętości.  Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na 16 równych części. Każdą z nich formujemy w zgrabną kulkę zakładając nieestetyczne boki pod spód. Bułeczki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 20 minut. Po tym czasie smarujemy bułki mlekiem i posypujemy pestkami dyni.  Wstawiamy

MamaOskarka
Drożdżówki z serem i marmoladą 183

wyrośnięcia.  Resztę masła (lub margaryny) utrzeć z cukrem wanilinowym, żółtkiem i zmielonym serem białym. Ciasto rozwałkować. Pokroić w kwadraciki. Na każdy kwadracik nałożyć trochę masy serowej. Uformować bułeczki i położyć na brytfannie. Dnem kieliszka wycisnąć w środku otwór, do którego włożyć trochę dżemu. Bułeczki zostawić do lekkiego wyrośnięcia. Piec w piekarniku ok. 25 minut w 180 st. Po upieczeniu

Gotuję Testuję
Słodkie drożdżówki z kardamonem i miodem 199

lubi drożdżówki? Jestem miłośniczką drożdżowego ciasta. Słodkie drożdżówki z kardamonem i miodem to wspaniałe bułeczki do popołudniowej kawy lub na śniadanie podane z mlekiem. Moje dzieci uwielbiają drożdżówki z kardamonem. Sama przepadam za tą przyprawą i często używam do wypieków, a nawet w gotowaniu. Oczywiście jeśli ktoś nie lubi kardamonu to może go zastąpić cynamonem i upiec tradycyjne cynamonowe ślimaczki(...)Jeśli ktoś natomiast ma trudności z wyborem to może upiec cynamonowe bułeczki z kardamonem . Cynamon i kardamon świetnie ze sobą pasują, to prawda ale dzisiaj postawiłam wyłącznie na kardamon. Drożdżówki z kardamonem Składniki: 150 g masła 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 125 g cukru ½ łyżeczki soli 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 600 g pszennej mąki Nadzienie

codojedzenia
Bułki drożdżowe na ostatni wakacyjny weekend 256

ulubiony temat, który rozwijamy na wiele sposobów, czyli bułki drożdżowe na słodko i na słono. Takie przysmaki najlepiej podać z konfiturą własnej roboty. Będą one idealnym podsumowaniem mijających wakacji. Bułeczki na wycieczki i do poduszeczki Pachnące, świeże bułeczki to symbol udanego dnia. Powracajmy do tej symboliki więc w naszych domach i wypełniajmy je szczęściem oraz smakiem drożdżowego ciasta. Bułki podane

KulinarneImpresje.pl
Bułki grahamki z czosnkiem i cząbrem do zupy 316

życia, doprowadzając do sytuacji , kiedy trzech wygłodniałych facetów , będzie go ścigać z nożem i widelcem w dłoniach Lepiej zrobić jakiś konkretny dodatek , czyli w tym wypadku pełnoziarniste czosnkowo- cząbrowe bułeczki . Wszyscy je lubią , a już z zupą grzybową , czy z boczniaków to po prostu poezja . Co zostanie , będzie dobre na kolację lub śniadanie Zazwyczaj jednak żadna nie zostaje .. Składniki(...)być sprężyste i nie lepiące . Podczas wyrabiania dodajemy masło z czosnkiem , najlepiej dodać je bez studzenia . Po wyrobieniu gładkiego , ciasta , smarujemy ręce oliwą z oliwek i formujemy małe bułeczki . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kształt jest kwestią gustu i upodobań Warto je tylko ponacinać ,żeby nie pękały niekontrolowanie . Układamy je na papierze do pieczenia i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe

Ogrodnik w podróży
ODRYWANE BUŁECZKI Z DŻEMEM WIŚNIOWYM MOJEJ MAMY 157

lubię mega słodkie i wcale mi to nie przeszkadza! Wręcz przeciwnie! Takie mega słodkie dżemy świetnie komponują się z moim ukochanym ciastem drożdżowym. Na weekend przygotowałam fantastyczne odrywane bułeczki wypełnione po brzegi tym domowym dżemem! Zniknęły jeszcze gorące! Od nich nie dało się odejść! Serio! U Was będzie dokładnie to samo! Koniecznie spróbujcie! :)) SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: * maka pszenna(...)ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy. CAŁOŚĆ: Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, spłaszczamy w dłoniach. Nakładamy porcję konfitury, dokładnie zlewamy, układamy na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy na ok. 20 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180C na złoto ( ok.15minut

Ostra na Słodko
Pszenne bułeczki 135

kulę i wsadzić do naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem na ok 2 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć ciasto, odgazować, podzielić na 10 części, a z każdej uformować bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej matą do pieczenia i odstawić na ok 20-30 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem

KUCHNIA POLSKA
Jagodzianki z malinami 194

niestety…Jest tak sucho, że jagody są po prostu marne. Nie starczyłoby na nadzienie, więc dodałam maliny. Jagodzianki z malinami wyszły smaczne równie jak same jagodzianki . Uwielbiam drożdżowe bułeczki z owocami, a latem wiadomo, jagodzianki królują! Zawsze piekę je przynajmniej raz w sezonie na jagody . W tym roku będzie to pewnie jeden jedyny raz… Jagodzianki z malinami Składniki(...)łyżką owoców i zwiń w podłużny rulon. Układaj jagodzianki w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Z podanych składników zrób kruszonkę i posyp nią bułeczki. Wstaw jagodzianki do piekarnika i piecz przez 12 – 15 minut na złoty kolor. Upieczone jagodzianki wyjmij z piekarnika i lekko przestudź. Wymieszaj lukier z cukru pudru i soku

codojedzenia
Jagodzianki z kruszonką 144

cukrem i skrobią, wymieszać. Ciasto wyjąć z miski, podzielić na 12 kawałków. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć w dłoniach, na środek wyłożyć jagody (ok 2 łyżek), zlepić brzegi i uformować bułeczkę. Formę 22x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Bułeczki układać obok siebie w niewielkich odstępach w formie (3x4 sztuki). Przykryć ściereczka i odstawić do napuszenia na ok 30 minut. Składniki kruszonki rozetrzeć

Obiad gotowy
Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami 351

Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami przygotowałam z ciasta drożdżowego. Są one mięciutkie i puszyste, a dość słodkie ciasto oraz duża ilość rodzynek sprawia, że mogą konkurować z klasycznymi drożdżówkami z nadzieniem. Z podanej ilości składników można upiec 10 bułek . Bułeczki na zsiadłym mleku z rodzynkami Składniki: 400g mąki pszennej 350g zsiadłego mleka 130g cukru pudru 25g drożdży 50g masła

Smakołyki Bereniki
Domowe drożdżówki z truskawkami i nutą kokosa 154

Mięciutkie, puszyste, pełnoziarniste bułeczki z świeżymi truskawkami i chrupiącą kruszonką z delikatną nutą kokosa to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 60g cukru 90ml mleka 40g masła 24g świeżych drożdży szczypta soli Dodatkowo: 24 truskawki 1 jajko do posmarowania bułek Kruszonka kokosowa: 50g mąki pszennej 25g cukru 30g masła(...)powstaną okruchy kruszonki. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części, uformować z nich kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. W każdą bułeczkę wcisnąć po 4 truskawki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Serowe „bułeczki” z jabłkami 255

Szukacie pomysłu na słodki podwieczorek? Oto on:) Serowe niby bułeczki/niby ciasteczka z jabłkami. Będą doskonałe dla dużych i małych łasuchów. Mówię Wam, coś świetnego. U mnie rozeszły się praktycznie od razu po upieczeniu. 250 g białego półtłustego sera 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 jajka 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 jabłka

Smaki Na Talerzu
Wielkanocne bułeczki zajączki… 209

przygotowania do nich. Jak zawsze chciałabym zrobić coś nowego, uraczyć czymś pysznym moich gości, a tymczasem na mojej mini liście potraw na Wielkanoc mam jak… Czytaj dalej Wielkanocne bułeczki zajączki

brunetkawkuchni
Marchewkowe grahamki 145

mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po tym czasie wyrabiamy ciasto, dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Pieczemy w 220 st. C przez 15-20 minut

Kucharzyca