bułeczki - 9699 przepisów (strona:204/647)

BUŁKI ŚNIADANIOWE 166

bułki śniadaniowe. Z pomocą przyszła moja siostra, która również miała ochotę na domowe bułki drożdżowe na śniadanie. Była tak dobra, że podzieliła się ze mną sprawdzonym przez nią przepisem. Bułeczki wyszły świetne!. Nie są pracochłonne, wystarczy w zasadzie krótko wyrobić ciasto i poczekać, aż wyrosną. Całość zajmuje nam około godzinki. To jest na prawdę szybki przepis na bułki na śniadanie(...)kulki – około 70-80 gram każda. Ułożyć każdą bułkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem i sezamem. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Artykuł BUŁKI ŚNIADANIOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Bułeczki orkiszowo pszenne z majonezem 217

Chyba nie muszę nikomu przypominać, że zapach świeżego pieczywa jest bardzo przyjemny i o każdej gospodyni dobrze świadczy kiedy dom pachnie chlebem lub bułkami. Domowa, ciepła bułeczka na śniadanie to marzenie wielu osób. Większość musi po nie biec do piekarni lub sklepu, ale Wy możecie upiec takie pyszne bułeczki sami. Ja wiem, że tak codziennie to nikt

Smaczna Pyza
Bułeczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym 164

Pyszne wyszły te bułeczki. Zrobiłam je „na próbę”, a zjedliśmy ich nieprzyzwoitą ilość:) Myślę, że fajnie się też sprawdzą w roli „czekadełka” np podczas dłuższego grillowania;) 400 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 250 ml letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła Dodatkowo: 70 g rozpuszczonego masła 3 ząbki czosnku(...)wylot). Wgłębienie to napełniamy około 1 łyżeczką masła pietruszkowo-czosnkowego. Odstawiamy na około 20 minut. Jajko wbijamy do szklanki, dodajemy mleko i mieszamy rózgą kuchenną lub widelcem. Każdą bułeczkę smarujemy za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do zezłocenia).   Źródło

Smaki Na Talerzu
Bułeczki z serem. 168

lubi domowych bułeczek z serem, chyba niem ma takiej osoby. Kiedy mam więcej czasu to piekę takie drożdżóweczki z powidłami, jagodami lub serem. Zawsze w mig znikają, do kawki czy na śniadanie są w sam raz. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :)    3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania 3/4 szklanki ciepłego mleka 4 łyżki cukru(...)wykrawać koła od dużego kubka, spód kubka obtoczyć w mące i w cieście zrobić wgłębienie, następnie nałożyć po łyżce sera. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć bułki, przykryć ściereczką i pozostawić na około 10 minut aby podrosły. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni, piec na złoty kolor, moje piekły się

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki cynamonowe "Cinnamon rolls" z sosem karmelowym (wegańskie) 180

Składniki na 15 małych bułeczek Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego 50 g oleju kokosowego 150 g mleka sojowego Nadzienie: 90 g cukru kokosowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżki oleju kokosowego Sos karmelowy: 25 g cukru kokosowego 1/2 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżki wody 1/2 łyżki tahini Szczypta soli Przepis: Mąkę przesypujemy(...)kokosowy oraz cynamon nakładamy równo na przygotowane ciasto i zwijamy je w ciasny rulon. Następnie kroimy rulon na krążki - szerokość dowolna (u mnie ok. 3-4 cm). Tak przygotowane bułeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, mogą być blisko siebie. Rollsy pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200  C . W tym czasie przygotowujemy sos karmelowy. Do niewielkiego garnuszka dodajemy

Emcia Pichci
Rogaliki drożdżowe z dżemem agrestowym. 325

Witajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, puszyste rogaliki drożdżowe nadzianie dżemem agrestowym. Rogale są pyszne, a dżem agrestowy przełamuje słodycz bułeczek nadając im wyjątkowego smaku. Jeśli nie macie dżemu agrestowego możecie go zastąpić długo smażonym dżemem wiśniowym (przepis znajdziecie  tutaj ), niemniej jednak, w związku ze zbliżającym się sezonem na agrest, namawiam do przygotowania dżemu właśnie z tych(...)część formujemy w kulę i wałkujemy na cienki placek. Placek tniemy na 8 równych trójkątów (jak pizzę). Na brzeg trójkąta wykładamy łyżeczkę dżemu i zwijamy tworząc rogalika. Tak powstałe bułeczki układamy na blasze i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut do zarumienienia

Rozpustne gotowanie
Pao de Queijo - brazylijskie bułeczki serowe 218

Dziś bułeczki bez drożdży, bez zakwasu i bez proszku do pieczenia, a sody też tu nie ma. W Brazylii są bardzo popularną przekąską. Co tutaj jest spulchniaczem? parzone ciasto z mąki z tapioki. Warte są upieczenia, idealne, pulchniutkie, takie na dwa kęsy, idealne jako dodatek do zup czy dipów. Polecam serdecznie Pao de Queijo - brazylijskie bułeczki serowe. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Cynamonowe bułeczki 143

Blueberry Corner by "jagodzianka" Cynamonowe bułeczki to pyszne, słodkie, pachnące cynamonem drożdżówki. Cynamon znany jest już z czasów starożytnych, podobno w Starożytnym Egipcie używano … Przeczytaj cały artykuł Post Cynamonowe bułeczki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym 211

przepisów, bo wiem, że zawsze będą smaczne. Z przepisów Pawła przygotowywałam już między innymi Tartę szpinakową z truskawkami czy Pancakes z malinami i bitą śmietaną . Koniecznie sprawdźcie Do zrobienia bułeczek na parze będzie potrzebny Wam duży garnek, koszyczek do gotowania na parze , a także pokrywka do garnka z minimalną ilością otworów, bądź też talerz/deska – coś czym szczelnie przykryjecie garnek(...)wyrabiamy z niego pampuchy. Kładziemy je na ściereczce, aby jeszcze trochę podrosły. 5 Na dno garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i wkładamy do garnka koszyczek, na który kolejno kładziemy bułeczki. Garnek szczelnie zakrywamy i gotujemy pampuchy około 15 minut. 6 Wiśnie rozmrażamy na patelni, dodajemy do nich miód oraz wanilię (rozcinamy na pół i wydobywamy z niej ziarna). Smażymy około

Kuchnia Bazylii
bulki żytnie z ziarnami 147

Miękkie bułeczki, bardzo smaczne, z dużą ilością różnych ziaren oraz dodatkiem płatków owsianych. Pieczone późnym wieczorem na śniadanie smakowały wybornie. Jak każde drożdżowe pieczywo potrzebują trochę czasu na wyrośnięcie ale ich smak i zapach podczas pieczenia wynagrodzą Wam to oczekiwanie. składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru(...)wyrabiam elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję mąką pszenną). Zostawiam je w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 części, formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce wyłożonej papierem. Przykrywam i zostawiam na 30 minut do napuchnięcia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Zwykle tuż przed pieczeniem smaruję bułki jajkiem rozmieszanym z mlekiem

babka w formie
Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem 186

ślimaczki są moją kolejną propozycją na smaczną przekąskę. Wcześniej przygotowywałam Ziołowy chlebek odrywany oraz Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami. Dziś natomiast w roli głównej szynka, ketchup oraz ser! Odrywane bułeczki są idealne do pracy czy na wycieczkę. Przepis na drożdżowe odrywane ślimaczki Drukuj przepis Porcji: 16 bułeczek Czas gotowania: 2 godziny Składniki 100 ml mleka 100 ml wody

Kuchnia Bazylii
Zawijane bułki drożdżowe z makiem 125

dodać…”, „o wezmę jeszcze jedną bo nie jestem pewna…”, „kolejna nie zaszkodzi jest tego dużo…” i powoli widać dno miski. Ale bułeczki są i mogę śmiało powiedzieć lepsze niż te ze sklepu, bo nigdzie nie dają tak dużo nadzienia :) Bazowałam na przepisie z blogu Moje Wypieki . Składniki (wchodzi ok. 12 bułeczek

Pink Envelope
Monkey bread. 168

Znacie już moją miłość do drożdżowych wypieków, więc nie zdziwi Was mój dzisiejszy wpis ;) Pyszne, puszyste, malutkie bułeczki drożdżowe połączone lepkim, słodkim, cynamonowym karmelem, istne cudo! Aromatyczne, słodkie, pachnące, grzechu warte :) Idealne na poświąteczne, leniwe śniadanie. Polecam! Składniki na monkey bread:  na dużą formę do babki z kominem 1 opakowanie drożdży instant 7g (lub 20 g świeżych drożdży(...)porcji, a każdą z nich na kolejne 8 części (otrzymamy 64 kawałki). Z każdego małego kawałka formujemy kulkę, otaczamy w rozpuszczonym maśle, a następnie w cukrowej posypce. Tak przygotowane bułeczki układamy w formie ściśle obok siebie, warstwami. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.      Formę z wyrośniętym ciastem

Rozpustne gotowanie
Bułki dyniowe 175

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Mam dla Was kolejną propozycję z kategorii domowej piekarni – są to bułeczki dyniowe. Piękny kolor zawdzięczają puree z dyni, które należy wcześniej przygotować. W tym celu należy najpierw upiec pokrojoną dynie, a następnie po wystudzeniu zmiksować ją na puree. Bułeczki są bardzo smaczne, świetnie smakują z dodatkiem

Marta Gotuje
Babcine jagodzianki 152

jedzenia. Ta kobieta to prawdziwy skarb! Dlatego dzielę się z wami jej przepisem na jagodzianki, które przywołują w mojej głowie wspomnienia 6 letniej dziewczynki, nie umiejącej zaczekać na ostygnięcie bułeczek, kończącej z bólem brzucha i poparzonymi palcami ;) Składniki na ciasto: -pół kg mąki owsianej (możecie użyć jasnej orkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków)  -jedno całe jajko, jedno(...)nawet do godziny. Po tym czasie formujemy z niego rulon i tniemy na części. Do każdej nakładamy jagody i dokładnie zawijamy.  Ponownie odstawiamy uformowane   już bułeczki pod bawełnianą ściereczką a ok. 15 min. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni i pieczemy ok. 20 min aż góra lekko się zarumieni.  Smacznego

Gawron w rosole