bułeczki - 9699 przepisów (strona:208/647)

Cebularze - lubelski przysmak 249

postanowiłam, że własnie z jej przepisu upiekę swoje pierwsze cebularze. Wiem, że będę je piec częściej, bo są naprawdę smaczne. Cebularze to popularne na Lubelszczyźnie drożdżowe bułeczki z cebulą i makiem. Kiedyś dość często gościłam w tamtych rejonach, ale (niestety) nie natknęłam się na cebularze. A szkoda, bo gdybym ich spróbowała, to na pewno na stałe zagościłyby w mojej kuchni(...)stopić i lekko przestudzić, żeby nie było gorące lecz ciepłe. Wlać do rozczynu, wsypać resztę przesianej mąki i sól.  Jajko roztrzepać, odlać odrobinę do posmarowania bułeczek. Resztę wlać do ciasta i wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i bez problemu odchodzić od dłoni. Po dokładnym wyrobieniu odstawić je przykryte czystą ściereczką na około godzinę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kajzerki 253

Trzymając koniec wałka, zrobić podwójną pętelkę na wałku (z ciasta), zawijając oba końce pod spód. Po prostu trzeba zawiązać wałek na podwójny węzeł i zawinąć końce pod spód :) Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować śmietaną z jajkiem i posypać ulubioną posypką. Piec w temperaturze 200 stopni(...)swoje kajzerki. Kajzerki zjadaliśmy jeszcze ciepłe. Były pachnące, miękkie i delikatne w środku, a na zewnątrz chrupiące. Ze świeżym zimnym masłem lub domowym dżemem są po prostu pyszne :) Moje bułeczki nie wyszły tak piękne i równe jak u Liski, ale trening czyni mistrza - następnym razem będą równiusieńkie ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pampuszki z polewą czosnkową 198

Pampuszki to małe bułeczki drożdżowe, które są nieodzownym dodatkiem np. do barszczu ukraińskiego. Są smaczne i doskonale smakują polane zimnym sosem czosnkowym Składniki: 1 jajko 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 30 g drożdży 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 białko do posmarowania Polewa czosnkowa: 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki przegotowanej(...)około 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości małej mandarynki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20-25 minut, po czym smarujemy bułeczki lekko roztrzepanym białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-185°C przez około 20 minut. Polewa czosnkowa: Obrany czosnek przeciskamy przez praskę i końcem noża rozcieramy z solą. Dodajemy oliwę

Oryginalny smak
Bułeczki z rodzynkami 273

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Maślane bułeczki z dodatkiem rodzynek. Są bardzo smaczne i lekko słodkie w smaku. Idealne dla dzieci jak i dorosłych, na drugie śniadanie i podwieczorek. Post Bułeczki z rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Bułki do hot-dogów 192

wyjmujemy na naoliwiony blat, dłońmi rozciągamy je na prostokąt o grubości około 1.5 cm i dzielimy na 12 mniejszych prostokątów. Z każdego prostokąta formujemy podłużną dobrze naciągniętą  bułeczkę i układamy w odstępach 5 cm na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Każdą bułeczkę smarujemy dwukrotnie jajkiem, pieczemy około 15 -17 minut. aż będą rumiane. Studzimy na kratce. Razem ze mną piekły: Dobrawka z  Bona apetita Wiosenka  z  Eksplozji smaku Kinga z  Małych kulinariów Ewelina z  Przy kubku kawy Łucja z  Fabryki kulinarnych inspiracji Magda z  Z miłości do słodkości Marzena

Kulinarne przygody Gatity
1490. Zawijane bułeczki 196

coś zjeść ...a nie wiadomo co...po głowie " chodziło" jakieś ciasto drożdżowe..ale nie na słodko..i tak przy okazji  Pomidorowego zawrotu głowy  powstały tak oto pyszne bułeczki...sposób formowania zaczerpnęłam z pluszek- rosyjskich bułeczek ..a efekt..super..polecam.. 45 dkg mąki 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżki soli 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 łyżeczka(...)Posmarowany placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.Gotowe bułeczki kłaść na blaszce , pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut. Spryskać piekarnik wodą, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Bułki  dołączam do październikowej  listy

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki śniadaniowe 206

Bułeczki...idealne na śniadanie..a nawet do hamburgerów. 120 ml mleka 200 ml jogurtu 60 g masła 1 jajko 50 dkg mąki  14 g drożdży świezych  1 łyżka soli 1 łyżka cukru Drożdże rozpuścić w mleku i odstawić na 10 minut.Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Dokładnie wymieszać i wyrobic ciasto.odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto(...)podzielić na 12-16 części i formować bułeczki . Odstawić na 30-35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki można posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziarnami, makiem itp. Piec około 20 minut w temp. 200 st.C

Moje domowe kucharzenie
Ślimaczki drożdżowe z rodzynkami 160

paseczki ciasta o grubości ok. 4 cm. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pokrywamy rozkłóconym jajkiem i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie pieczemy bułeczki w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut. Po upieczeniu bułki pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie w garnuszku umieszczamy cukier puder z łyżeczką wrzątku i całość mieszamy(...)następnie polewamy nasze bułeczki

Emcia Pichci
Drożdżówki z budyniem i malinami 197

Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść, podzielić na 12-15 części. Z każdego kawałka ciasta formować okrągłą bułęczkę, układać bułeczki na blasze przykrytej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach za pomocą szklanki wgnieść dołek. Bułęczki posmarować rozmąconym białkiem. W każdy dołek włożyć łyżkę budyniu i kilka

kolorowotorcikowo
Z cyklu weekendowe słodkości... drożdżówki ślimaczki 192

Brzeg rolady sklejamy, a następnie kroimy ją bardzo ostrym nożem na plastry o grubości ok. 1,5-2 cm. Rolada będzie się spłaszczać pod naciskiem noża, ale to nic. Bułeczki układamy na papierze do pieczenie w odstępach ok. 3-4 cm. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo można je posypać grubym, brązowym cukrem. Pieczemy 20 min. w 190 stopniach Celsjusza(...)dzień następny, warto schować je do papierowej torebki i szczelnie zamknąć, ale mimo wszystko nie będą już tak dobre jak świeże. Myślę jednak, że z tym nie będzie problemu, bułeczki wprost rozpływają się w ustach i znikają w mgnieniu oka. Miłego wieczoru

Ratunku obiad
Bułki pszenne owsiane 299

początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej mąki niż pszenna, postanowiłam upiec bułeczki pszenne, czyli z mąką, którą każdy z nas ma w szafce w kuchni. Jako dodatek wykorzystałam płatki owsiane, żeby urozmaicić moje pierwsze bułki :) Bułki pszenne owsiane Składniki: 15g świeżych drożdży(...)mogłam się powstrzymać, żeby chociaż nie uszczknąć kawałka do spróbowania, więc przekroiłam jedną z bułek na pół i zjedliśmy z masłem, które cudownie rozpłynęło się na ciepłym wnętrzu bułeczki. Mniam! Moje bułki wyszły średniej wielkości i myślę, że jest ona optymalna i porównywalna do wielkości bułek kupowanych w sklepie. Jeżeli nie mamy talentu do równego dzielenia ciasta na części, można

Smakołyki Bereniki
Gazpacho 80

hiszpańskie gazpacho. Gazpacho SKŁADNIKI: 1 kg pomidorów – około 6 dużych sztuk 5 ogórków gruntowych 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki jasnego pieczywa, np. bułeczki paryskiej, ciabatty łyżka soku z cytryny łyżka oliwy łyżka octu winnego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie chłodnika zaczynam od umycia wszystkich warzyw. Pomidory myję, układam w misce i sparzam wrzątkiem(...)cytryny, oliwy oraz octu winnego, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Cytrynę możesz zastąpić limonką, w tej samej ilości. Na koniec dodaję dwie lub trzy kromki jasnego pieczywa (np. bułeczki), miksuję ponownie. Gazpacho po zmiksowaniu próbuję, w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem oraz octem winnym. Gazpacho przelewam do szklanek lub miseczek. Przechowuję pod przykryciem w lodówce. Przed podaniem gazpacho udekoruj posiekanymi

Zasmakuj Kuchni
Żytnie bułki razowe na drożdżach z marchewką i nasionami 70

popularniejsze staje się pieczenie własnego chleba i bułek w domu. Jednym z moich ulubionych przepisów są żytnie bułki razowe na drożdżach z marchewką i nasionami. Aby przygotować te pyszne bułeczki na śniadanie , potrzebne będą następujące składniki: żytnia mąka razowa, drożdże, zimna woda, sól, nasiona słonecznika i babki płesznik oraz starta marchewka i odrobina miodu . Po wymieszaniu składników pozostaje tylko czekać(...)ciasto wyrośnie, a potem podzielić je na zgrabne bochenki lub bułki i włożyć je do piekarnika. Ciepłe bułeczki na śniadanie z domowym dżemem i masełkiem to posiłek idealny na początek dnia. Poza tym satysfakcja z samodzielnego przygotowania zdrowego i smacznego pieczywa jest niemała. Bardzo lubię piec domowe pieczywo z różnymi dodatkami. Bułki z nasionami i orzechami , bułki z makiem

codojedzenia
Jednogarnkowe z cukinią 120

pędzi jak szalony, a ja po prostu nie wiem w co ręce włożyć Moje jednogarnkowe z cukinią to nic innego jak bardzo uproszczone leczo. Podałam je z chrupiącymi czosnkowymi bułeczkami Mamut. Dla mnie i męża obiad idealny Polecam. Składniki: 2 mniejsze cukinie 1 papryka 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g) 2 łyżki suszonych płatków cebuli 200 g kiełbasy(...)doprawiamy wszystko do smaku. My lubimy jak to danie jest ciut ostrzejsze, więc zawsze dodaję więcej pieprzu (dodałam i czarny i odrobinę kolorowego pieprzu do smaku). Propozycja podania: chrupiące bułeczki czosnkowe Mamut . Smacznego Wpis we współpracy reklamowej z Mamut S.A. The post Jednogarnkowe z cukinią first appeared on Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko

Słodkie okruszki
Bułeczki z pieczarkami 64

wiesz, że bułeczki z pieczarkami mają długą historię sięgającą średniowiecza? Wartościowe składniki i staranne przygotowanie sprawiają, że są one nie tylko pyszne, ale także pełne tradycji i smakowych doznań. Dlatego niezwykle istotne jest zwrócenie uwagi na sposób ich przygotowania i prezentacji. Odkryj, jakie inspiracje kulinarne można wykorzystać, aby podać te aromatyczne bułeczki w sposób

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!