bułeczki - 9699 przepisów (strona:214/647)

Gazpacho 84

hiszpańskie gazpacho. Gazpacho SKŁADNIKI: 1 kg pomidorów – około 6 dużych sztuk 5 ogórków gruntowych 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki jasnego pieczywa, np. bułeczki paryskiej, ciabatty łyżka soku z cytryny łyżka oliwy łyżka octu winnego sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Przygotowanie chłodnika zaczynam od umycia wszystkich warzyw. Pomidory myję, układam w misce i sparzam wrzątkiem(...)cytryny, oliwy oraz octu winnego, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Cytrynę możesz zastąpić limonką, w tej samej ilości. Na koniec dodaję dwie lub trzy kromki jasnego pieczywa (np. bułeczki), miksuję ponownie. Gazpacho po zmiksowaniu próbuję, w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem oraz octem winnym. Gazpacho przelewam do szklanek lub miseczek. Przechowuję pod przykryciem w lodówce. Przed podaniem gazpacho udekoruj posiekanymi

Zasmakuj Kuchni
Domowe jagodzianki 142

się sukcesem, wyszły mięciutkie i smaczne. Wstępnie myślałam, że stosunek jagód do ciasta będzie zupełnie inny, jednak ciasto mnie zaskoczyło totalnie i wyrosło jak szalone, przez co jednak uzyskałam bułeczkę z jagodami a nie taką typową, wymarzoną jagodziankę wypełnioną po brzegi owocami. Tak czy inaczej polecam.  Składniki (na 10- 12 jagodzianek): 250 ml mleka  30 g świeżych drożdży(...)ciasta i nadzienie jagodowe. Przygotowane jagodzianki odłóż jeszcze na 15- 20 minut do wyrośnięcia. Posmaruj wierzch jagodzianek roztrzepanym jajkiem a następnie na każdą z jagodzianek nałóż kruszonkę. Tak przygotowane bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Tuż przed podaniem posyp cukrem pudrem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Drożdżówki z truskawkami. 96

cukier puder. Coś wspaniałego..... Zawsze robiłam z kruszonką, albo lukrem tym razem wersja uproszczona :)  Wypatrzyłam drożdżówki z pudrem na Instagramie i tak mi się spodobały, że moje  bułeczki też posypałam pudrem.  Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka (150 g) 25 g. drożdży świeżych 3 łyżki cukru 350 g. mąki pszennej tortowej szczypta soli 50 g. masła(...)wgłębienie dnem szklanki.  Ciasto pod szklanką powinno być cienkie.  W powstałe dołki włożyć po łyżce truskawek.  Żółtko wymieszać z łyżką mleka i posmarować brzegi bułek.  Bułeczki zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20-25 minut.  Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką 77

Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie. Następnie ciasto ponownie zagniatamy podsypując mąką i dzielimy na 14 części. Formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy lekko dłonią i układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Następnie za pomocą dna szklanki robimy w każdej wgłębienie (mocno(...)minut. Wszystkie składniki na lukier ucieramy na gładką masę i polewamy lekko przestudzone drożdżówki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pączki pieczone → Jagodzianki → Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek → Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem → Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką Artykuł Drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
CO ROBIĆ NA MYKONOS? GDZIE JEŚĆ? CO ZWIEDZAĆ? GDZIE PLAŻOWAĆ? 102

się tam na śniadanie i absolutnie nie żałujemy ( choć dla Łukasza takie śniadanie było tylko „rozgrzewką” przed kolejnym śniadaniem :D ). Ja zdecydowałam się na SPANAKOPITĘ – grecką bułeczkę z ciasta filo wypełnioną szpinakiem i fetą, a Łukasz na bułeczkę z ziemniaczanym farszem – obie pyszne! Do tego oczywiście pyszna kawa i migdałowe ciasteczka. To miejsce, do którego

Ostra na Słodko
Drożdżówki z rabarbarem i serem 92

puści sok i trochę zmięknie. Wystudź i wymieszaj z twarożkiem. Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypany mąką blat lub stolnicę i podziel na 8 części. Z każdego kawałka ciasta uformuj bułeczkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej bułeczce zrób w środku spory dołeczek. Teraz drożdżówki powinny być w odleglości około 3 cm. od siebie. W dołeczki nałóż

Delicious Place
Zdrowe, domowe fast foody 96

Szukacie pomysłu na domowe fast foody? Oto pięć przepisów na pięć dni tygodnia: pieczone nuggetsy w chrupiącej panierce, domowy kebab drobiowy z sałatką tabulleh, wege burgery z bułeczkami własnego wypieku, błyskawiczna pizza z pełnoziarnistej mąki i lekkie wrapy z domowych tortilli. Kiedy musisz zjeść fast fooda Kto nie ma od czasu do czasu ochoty na paskudnie niezdrowego fast fooda: uwodzicielsko(...)Środa: Wegetariańskie hamburgery Hamburgery według tego przepisu zrobicie w maks. 15 minut. Nieco więcej czasu zajmie Wam upieczenie bułek, ale to kwestia raptem 20-25 minut, łącznie z pieczeniem. Bułeczki są pyszne i zdrowe. Zrobi je każdy – po prosu bułka z masłem. Zobacz przepis na burgery oraz na bułki do hamburgerów Czwartek: Pizza z mąki pełnoziarnistej Robiliśmy już mnóstwo przepisów

Niedzielny kucharz
Menemen – turecka jajecznica 83

małym ogniu wyjątkowej słodyczy. To sprawia, że całe danie jest po prostu przepyszne! Menemen najczęściej podaje się w towarzystwie simit , czyli sezamowych bajgli lub poğaça  – mięciutkich, drożdżowych bułeczek. Te bułki to jeden z hitów w moim domu – sprawdźcie mój przepis na najlepsze bułki śniadaniowe poğaça   Przyprawy Tu może Was zaskoczę, ale Turcy bardzo oszczędnie przyprawiają(...)małym ogniu, aż się rozpadną i odparują (ok. 10 minut). Wbij jajka i smaż, mieszając regularnie, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Podawaj posypane natką pietruszki. Rady Podawaj z tureckimi bułeczkami śniadaniowymi -> przepis na pogaca Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku

Na-talerzu.pl
Bułki wrzecionowate 84

zwinąć, skleić i zrolować, sklejając dokładnie końce. Uformować w podłużny kształt wrzeciona. Bułki ułożyć na blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.  Bułeczki naciąć głęboko wzdłuż i odłożyć pod przykryciem do dalszego wyrastania. W tym czasie nagrzać piekarnik na 230 stopni. Bułeczki wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę piekarnika

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowe burgery z owocami 89

Zbliżają się Walentynki a ja mam dla Was coś niesamowitego! Słodkie burgery pełne zdrowych składników.  Bułeczki są czekoladowe, mięciutkie wypełnione kremem z daktyli i gorzkiej czekolady z owocami. Użyłam pomarańczy i banana a całość posypałam chrupiącym surowym kakao. Dobrze smakowałby tu plaster ananasa czy plasterki truskawek. Można bawić się smakami. Kiedy się je zjada czujesz, że jesz coś zdrowego(...)minut. Kiedy ciasto będzie elastyczne nałożyć na miskę czepek albo przykryć folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość (60-90 minut). Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki  dzieląc ciasto na sześć równych części. U mnie wszyły po 80 g. każda. Bułki ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na kolejne

AZgotuj!