bułeczki - 9699 przepisów (strona:205/647)

Bułki grahamki z dynią 156

Szybkie, pyszne bułeczki na śniadanie, jadacie? Ja uwielbiam świeżutką bułkę z chrupiącą skórką i masłem, koniec, więcej mi nie trzeba. Zarabiamy zatem ciasto i pieczemy bułeczki. Bułki grahamki z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki ze szpinakiem 282

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nie ma nic lepszego niż świeże, pachnące pieczywo. Tym razem mam dla Was przepis na niezwykłe zielone szpinakowe bułeczki, które ostatnio urozmaiciły naszą kolację " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Smakują przepysznie – są miękkie, puszyste i bardzo smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Bułeczki

Marta Gotuje
drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 240

wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. W tym czasie(...)przygotowuję kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami"). Gdy bułeczki podwoją objętość układam na nich śliwki - skórką do dołu (jeśli owoce są duże wystarczy jedna połówka, jeśli drobne - wtedy kładę 3 połówki na jedno ciastko) i  posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 218

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na mięciutkie bułeczki drożdżowe w wersji wytrawnej, nadziane smakowitym farszem ze szpinaku i sera feta. Takie bułki idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie lub kolację, albo pyszne śniadanie do pracy. Będą również niezastąpione jako przekąska podczas pikniku, w czasie podróży lub wycieczek. Szybko zaspokoją nawet największy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie(...)części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi do środka, a następnie zwijamy w roladę). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, czyli około 35-40 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Indyjskie bułeczki 207

Szybkie bułeczki na śniadanie to znakomity pomysł aby cieszyć się ciepłym i treściwym pożywieniem. Bułki są na bazie jogurtu i dzięki temu są wilgotne, zwarte i pożywne. Całość nie zabiera więcej niż trochę ponad półtorej godziny by cieszyć się smakowitym pieczywem. Do szkoły czy pracy znakomite. Indyjskie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
bułeczki razowe z płatkami owsianymi 145

Wspaniałe bułeczki z dodatkiem płatków owsianych. Bardzo miękkie, puszyste i delikatne, otoczone lekko chrupiącą skórką. Smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają :-)  Z tej porcji składników wychodzi 12 małych bułek. składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka wrzącej wody 14 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego(...)lekko klejące ale mimo tego dość dobrze daje się formować. Przekładam je do miski i zostawiam przykryte w ciepłym miejscu, żeby podwoiło objętość. Z ciasta formuję 12 równych okrągłych bułeczek, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję je jajkiem i posypuję płatkami oraz siemieniem. Bułki

babka w formie
drożdżówki z owocami czarnej porzeczki i kruszonką 187

wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość, co zwykle trwa od 1 do 2 godzin. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w cieple  na 30 minut lub dłużej, do podwojenia objętości. W tym czasie(...)nadzienie (porzeczki myję i oczyszczam z szypułek, następnie mieszam z cukrem i mąką ziemniaczaną) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, wyrabiam "między palcami"). Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki robię w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, następnie we wgłębienie wkładam owoce i  posypuję kruszonką. Piekę 20 minut w temperaturze

babka w formie
Bułeczki z pieczarkami… 746

kiedykolwiek pozbędę się tej sterty puchowych kurtek z korytarza ;) Na szczęście w sobotę i niedzielę nie było jeszcze tak brzydko jak dziś i udało nam się… Continue reading Bułeczki z pieczarkami

brunetkawkuchni
Bułeczki z ziołami 165

Małych i pysznych bułeczek nigdy dość, bo i kanapeczki do pracy czy do szkoły. Na śniadanie z wędliną ale i z dżemem smakują wybornie. Warto piec bułki bo i fajnie i szybko a potem pożywnie, pieczecie? Ja i tak zbyt mało ale piekę i delektujemy się pysznym pieczywem. Te polecam bo szybko i smacznie. Przepis z książki Małgorzaty Puzio(...)Domowy wypiek chleba " Bułeczki z ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Przekręcone bułeczki z serem. 172

chce, w takie dni zawsze biorę się za pieczenie sprawia mi to dużo radości szczególnie  kiedy widzę zadowolone buzie moich kochanych  łasuchów :) Dzisiaj zapraszam na  bułeczki z serem, proste w wykonaniu ale za to jakie pyszne :) Można je zabrać do szkoły lub pracy. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag(...)szerokości 6 cm i długości około 12 cm.Bierzemy jeden koniec ciasta i lekko przekręcamy w prawą stronę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Mleko mieszamy z jajkiem i smarujemy bułeczki, wierzch posypujemy cukrem trzcinowym.Odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15/20 minut na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Buchty z rodzynkami 117

Dziś niedziela, więc przepis świetnie tu pasuje. Aromatyczne, pyszne drożdżowe bułeczki, które można zjeść na śniadanie lub jako przekąskę na spacerze. Wykonanie jak zwykle proste, a efekt jak najbardziej wart oczekiwania - drożdże niestety tego wymagają ;-) Buchty z rodzynkami BUCHTY Z RODZYNKAMI 125 ml letniego mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara 250 g przesianej mąki pszennej 1 żółtko(...)wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy w dłoni na placuszek, nakładamy łyżeczkę rodzynek i zaklejamy formując bułeczkę. Tak przygotowane buchty układamy ścisło na formie wysmarowanej masłem (25 g). Pozostałe masło rozpuszczamy wraz z cukrem waniliowym, a następnie smarujemy nim buchty - odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut

peggiwkuchni
Bułeczki z polędwicą i serem . 205

Moje dzieci bardzo lubią bułeczki drożdżowe, często je piekę raz na słodko raz na słono. Dzisiaj postanowiłam upiec w kształcie róży z serem i przepyszną polędwicą nad ogniem wędzoną Hańderek Bułeczki podałam z dresingiem tysiaca wysp Roleski . Taką bułkę śmiało można zabrać  do szkoły lub do pracy.  Zapraszam do wypróbowania :)    Składniki : 500g mąki + do podsypania

Sama słodycz i szczypta chili
Zawijane drożdżówki z serem 204

Takim bułeczkom ciężko się oprzeć .  Kuszą swoim smakiem i zakręconym wyglądem. Lepki , słodki lukier na wierzchu sprawia ,że nie da się nie oblizywać palców :) U mnie dziś te drożdżówki z nadzieniem serowym , ale wspaniale smakują też z marmolada czy nutellą Składniki : Ciasto:   1,5 szklanka mleka 5 dkg drożdży 3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 3 jajka(...)przed ułożeniem na blaszce do pieczenia skręcić 2 razy. Piec ok 15 min w 180'C. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny.  Bułeczki posmarować lukrem. Polecam

Malinowa Kawiarenka
Precle i ślimaczki z żółtym serem i salami. 210

pisało  no to rad nie rad zarobiłam ciasto drożdżowe i wyszły mi takie buły :) w smaku bardzo pyszne :) Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Młyna Zbożowego w Szadku . Bułeczki podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin.  Składniki : 2 jajka 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy 250 ml mleka około 500 g mąki tradycyjnej 1 łyżeczka cukru(...)dobrze zlepić brzegi, z ciasta uformować rulon. Zwinąć w precla.Jeśli wyjdą wam duże to po bokach nałóżcie kawał ki salami, tak jak na  zdjęciu, ja kilka bułeczek zwinęłam w ślimaka i powtykałam różyczki  z salami.Bułeczki posypać startym serem.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni piec na złoty kolor około 25 minut. Pyszne i proste w wykonaniu, dzieci

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki z nadzieniem mięsno pieczarkowym. 170

Zapraszam Was na bułeczki, dziś  z nadzieniem mięsnym z dodatkiem pieczarek. Świetnie nadają się do zabrania na wycieczkę. Kiedy dopadnie nas głód one będą idealne! Składniki na ciasto; 40 dag mąki pszennej 10 g drożdży 1 łyżeczka soli 50 ml. oleju 1 łyżeczka majeranku  ok pół szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru pół szkl ciepłego mleka Drożdże(...)pieczarki, pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto wałkujemy na placek grubości około pół cm. Większym kubkiem wykrawamy koła. Na każde koło wykładamy porcje farszu. Zlepiamy i formujemy kształtną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Zostawiamy na kilka minut aby nieco podrosły. Pieczemy około 20 min w 180C. Aż się ładnie i apetycznie zezłocą

Radość kipiąca uśmiechem.