bułeczki - 9699 przepisów (strona:196/647)

Paluchy z ziarnami 207

Pożywne bułeczki, o lekko orzechowym smaku. Idealne na śniadanie, ale przydadzą się również do przygotowania domowych hot-dogów i zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:) Paluchy z ziarnami (na podstawie "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a) ciasto: 540g mąki pszennej 300g wody 30g oliwy z oliwek 10g cukru 10g soli 10g drożdży ponadto: 1 jajo sezam i/lub mak Wszystkie(...)będzie gładkie i sprężyste. Ciasto umieści w wysmarowanej olejem misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Formować podłużne bułeczki i układać na blasze oprószonej mąką. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać makiem

Zapiski Młodej Żony
Drożdżówki Reni 169

Doskonałe bułeczki drożdżowe na słodkie śniadanie jak również na  rodzinne spotkanie przy kawie lub herbacie. Łatwe i szybkie w wykonaniu, a uśmiech zaskoczonych domowników, gdy obudzi ich poranny zapach pieczonych bułeczek unoszący się po domu jest bezcenny. Składniki: 0,5 kg mąki tortowej 1 szklanki mleka 50 gram świeżych drożdży 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki(...)nabieramy łyżką, którą zanurzamy w ciepłej wodzie i kładziemy na stolnice wysmarowaną olejem. Dżemy powinny być w temperaturze pokojowej, które łączymy ze sobą. Nakładamy nadzienie zlepiamy brzegi ciasta tworząc bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożoną papierem. Posypujemy kruszonką i zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C pieczemy 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

kgwjanczewo
Pyszne drożdżowce - czyli znów dwa w jednym 168

Znów zrobiłam dużo ciasta drożdżowego i miałam dwa słoiki. Jeden z dżemem jagodowym, który kupiła matulka, i jeden z pozostałościami po smażeniu jabłek. Więc postanowiłam, z jednego słoiczka zrobić bułeczki, i żeby urozmaicić to drugi słoiczek wykorzystałam do drożdżowej roladki. O i oto przepisy. Drożdżóweczki ze smażonym jabłuszkiem Drożdżowa rolada jagodowa Składniki: kg mąki 80 g drożdży 2 kubki mleka(...)tyle mleka, aby ciasto było miękkie. Zagniatamy dłuższą chwilę. Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinkę, nakryte ściereczką do wyrośnięcia.  Ciasto dzielimy na dwie części, przy czym ta na bułeczki może być większa. Tą większą cześć bierzemy w obroty :), odrywamy po kawałku i delikatnie rozpłaszczamy, nadziewamy łyżeczką musu jabłkowego i dokładnie zlepiamy. Tworząc kulki. Układamy na blachę wysmarowaną lekko olejem

Moje pyszne gotowanie
Pieczywo 174

Chałka Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki Bajgle tureckie - simit Bułki wrocławskie z przedziałkiem Chleb dyniowy z słonecznikiem i owocami goji Chleb pszenno żytni z otrębami Chleb pszenny na zakwasie s Chleb pytlowy z siemieniem lnianym Chleb z smażoną cebulką i słonecznikiem Polski chleb wiejski Bagietka pszenna Bułeczki drożdżowe z parówką Chleb orkiszowo żytni na zakwasie Zakwas żytni Chleb(...)rodzynkami i orzechami Bułki greckie Tiropsomo Krokiety z chleba Bułki śniadaniowe Chleb tygrysi Bułeczki z nadzieniem Rogaliki maślane Chałka z makiem Bułki z owsianką Rogaliki solanki Francuskie paluszki Bułki pszenne Chleb z cukinią

Ala piecze i gotuje
Kumkające bułeczki 154

Widziałam kiedyś zdjęcie podobnych bułeczek na facebooku. Pomyślałam, że to świetny pomysł na pieczywo dla dzieciaków. Tym bardziej , że przy przygotowywaniu bułek wystarczy dokleić oczka dla żabek.  Przepis jest wielokrotnie sprawdzony. Buły są puszyste, mięciutkie i można je modyfikować dodjąc zioła, suszone pomidory czy orzechy.  Równie dobrze z ciasta można zamiast bułek uformować chlebek. Składniki: 400g mąki pszennej(...)suszone pomidory wraz z dwoma łyżkami oliwy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciast odrywamy małe kawałki i formujemy z nich bułeczki, po czym na każdej doklejamy dwie małe kulki na oczy. Każde oko wykańczamy ziarenkiem pieprzu. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut w 190 stopniach

Pyry na Gaz
Bułki z czosnkiem 137

Wspaniałe aromatyczne bułeczki , lekko chrupiące.  Bazowałam na przepisie z TEJ STRONY Składniki na 12 bułeczek: 400 g mąki pszennej chlebowej 1 ½ łyżeczki czosnku granulowanego 20 g cukru 1 i ½ łyżeczki soli 8 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych 260 ml mleka 30 g roztopionego masła Do smarowania: 1 rozmącone jajko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać, dodać(...)krótko wyrobić i podzielić na 12 części.  Uformować kulki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godziny. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki ponacinać wzdłuż a następnie posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z mlekiem. Można posypać ziarnem lub makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut. Studzić

Na słodko lub wytrawnie
Najprostsze bułeczki - Crusty Hard Rolls 126

Jedne z najprostszych bułeczek jakie robiłam. Bez żadnych dodatków. Nie zawierają też nabiału i tłuszczów.  Najlepsze tego samego dnia Przepis wzięłam z  Tej    strony. Składniki na około 20 bułeczek: 780 g mąki pszennej 500 g letniej wody 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli Ponadto: 1 jajko wymieszane(...)dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Następnie uformować kulę i najlepiej włożyć do miski którą przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie uformować bułeczki, które następnie ułożyć na wyłożonej blasze papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia  ok. 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem

Na słodko lub wytrawnie
Buchty z powidłami 139

Wspaniałe delikatne bułeczki z konfiturą w środku. Bardzo długo zachowują świeżość. Robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno i nie ostatni. Naprawdę polecam :-) Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki: 500 g mąki 15 g drożdży suszonych 50 g cukru 250 ml letniego mleka 40 g masła lub margaryny 2 jajka pół łyżeczki soli kilka kropel zapachu cytrynowego Dodatkowo(...)sól i olejek. Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić pod przykryciem na ok 2 godziny w ciemnym miejscu do podwojenia objętości ciasta. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i formować bułeczki o wadze ok. 50g.  Każdą z nich spłaszczyć i nałożyć do środka marmoladę. Dokładnie skleić. Nadziane bułeczki nakładać jedna obok drugiej ( muszą się stykać ze sobą) na  wysmarowanej

Na słodko lub wytrawnie
Jagodzianki z lukrem 153

pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 14 – 16 części. Z każdej części uformować kule jak na bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować farsz: Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią(...)umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego.  Całość  zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem do dołu. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 18 minut w temperaturze 200 stopni C. Gdy lekko wystygną przygotować lukier

Na słodko lub wytrawnie
Bułki śniadaniowe 151

jakiś czas muszę sobie doładować akumulatory popołudniową drzemką.. :-) Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na bułki śniadaniowe. Przepis wzięłam z  tej strony .. Wspaniałe pachnące bułeczki, długo zachowujące swoją świeżość. Polecam, naprawdę są przepyszne. Z podanego przepisu wychodzi ok. 14 bułek. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 i ¼ szklanki letniego mleka ¾ łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki(...)miejscu przykryte ściereczką na 1,5 – 2 godzin aż do podwojenia objętości. Gotowe wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 14 części i z każdej uformować bułkę.   Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika wysmarować je roztopionym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

Na słodko lub wytrawnie
Buchty z powidłami 150

family:"Times New Roman";} Kolejny puszysty wypiek, obok którego nie można przejść obojętnie, tym razem drożdżowy. Już dawno zamierzałam upiec buchty z powidłami według  tego przepisu. Niesamowicie puszyste bułeczki z marmoladą w środku, w sam raz do mleka na śniadanie. Polecam :-) Należy przygotować tortownicę o wymiarach 26 cm Składniki: 500 g maki pszennej 2   łyżki cukru 1 opakowanie(...)godziny w ciepłym miejscu. Tortownicę nasmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 50 – 55 gramowe części. Każdą część spłaszczyć, nałożyć łyżkę powideł i uformować kulę. Uformowane bułeczki układać obok siebie w tortownicy, tak, aby stykały się obok siebie. Gotowe ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 – 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować na wierzchu

Na słodko lub wytrawnie
Bułki z mąki gryczanej 223

trójkąty.  Odkrawamy dwa końce ciasta pod lekkim ukosem. Przesuwamy nóż kilka centymetrów po cieście, kierując nóż po ukosie w lewą stronę i kroimy. Tak powstają nam trójkątne bułeczki. Nożem wyrównujemy boki. Układamy bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Pieczemy przez pierwsze 8 minut w 200 stopniach, a następne 15 minut w 180 stopniach. Przepis(...)bułeczki podpatrzyłam na blogu Adam piekarz, nie zabrakło w nim moich zmian

Aga w kuchni
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 168

Idealne bułeczki na weekendowe śniadanie. Przepis pochodzi z bloga  „Tak sobie pichcę ...” http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html . Autorka napisała, że przepis jest na 12 bułeczek ale ja zrobiłam 16 małych. Ilość jaka wyjdzie z przepisu oczywiście jest uzależniona od wielkości bułek. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml) (ja dałam typ 550 i też wyszły dobre bułeczki

IMPRESJA SMAKU
Słodkie bułki z serem i ananasem 130

trwało to około 1h. Po wyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 13 części. Z każdej części uformować kulkę i układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. Pozostawić na 20 min, aby ponownie wyrosły. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Nadzienie Do zmielonego twarogu dodać wszystkie składniki i ucieramy na gładką(...)masę. W wyrośniętych bułeczkach wyciskać dołeczek( ja robiłam to dnem literatki lekko namoczonym w oliwie) dociskając do dna blaszki, ale nie przebijając dna. Nałożyć do wgłębienia ser, a następnie ananasa. Piec w 180º około 20 min. Studzić na kratce. Bułeczki są przepyszne. źródło przepisu: mojewypieki.com

O kuchni z uczuciem
Jak zrobić najlepsze bułeczki orkiszowe? 159

Ostatnio wrzuciłem na profilu na facebooku zdjęcie bułeczek orkiszowych, które specjalnie dla mnie przygotowała Żona Ma. Tak się złożyło, że rozeszły się w jeden wieczór z racji przybyłych gości. Dziś, po odgrzewanych gołąbkach Żona Ma wchodzi do kuchni i robi znowu moje ulubione bułeczki. Obiecałem przepis jak tylko zrobimy je ponownie. Piszę my, bo udało mi się z nią kilka(...)zasypujemy cukrem i rozpuszczamy w mleku. Zaczyn łączymy z mąką, miodem, olejem, solą. Wyrabiamy ciasto. Sekret tkwi w długości wyrabiania ciasta. Im dłużej tym bardziej elastyczne i napowietrzone. Formujemu bułeczki do środka dodając czekoladę. Możemy ponacinać z góry

BaRepas