Dawno nie było pieczywa u mnie, nadrabiam ten błąd tymi bułeczkami :) Chrupiące i pełne cudownych ziaren, czy może być coś lepszego na poranne śniadanie jak ciepła bułeczka ulubionymi dodatkami? :) Przepis znalazłam tutaj Składniki 12-15 bułeczek 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki letniej wody 450 g mąki pszennej typ 550 150 g mąki pszennej razowej
Delicious TitbitsDzisiaj w cyklu "Słodkie środy" chciałyśmy zaprosić Was na drożdżowe bułeczki z jagodami. Co prawda sezon na jagody jeszcze przed nami, jednak do przygotowania tych pyszności nadadzą się również mrożone owoce, a takie być może jeszcze znajdziecie w swoich zapasach. Bułeczki są proste w przygotowaniu, a takie domowe są z całą pewnością najlepsze... Możemy przygotować je z klasyczną kruszonką(...)podać z cukrem pudrem. Drożdżowe bułeczki z jagodami SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru + cukier do owoców 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml mleka + do posmarowania 100 ml oleju sól 2 jajka 250 g jagód PRZYGOTOWANIE : Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodstawiamy na 10 minut. Dodajemy jajko, połowę mąki i sól i zagniatamy ciasto. Powoli dodajemy resztę mąki. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Formujemy bułeczki, które mocno spłaszczamy dłonią. Bułeczki układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy na 45 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez 12 - 15 minut
NA MOIM TALERZUKolejny wypiek bez glutenu. Tym razem postanowiłam z ciasta wykonać małe bułeczki w papilotkach do muffinek. Do przygotowania ciasta posłużyła mi gotowa mieszanka nosząca wdzięczną nazwę Piekarz mix domowy mąki, którą możecie kupić TUTAJ . W składzie mamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru(...)obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni i piekłam bułeczki przez 25 minut, aby mi się za bardzo nie wysuszyły, ponieważ zauważyłam, że bezglutenowe pieczywo ma to do siebie, że bardzo szybko wysycha. Bułeczki po upieczeniu od razu przeniosłam
MamaOskarkaZabrałam się za zrobienie bułeczek w domu, dość mam ostatnio tych puchowych bułek z marketów, które to cudownym sposobem wkładają do piekarnika malutkie a po upieczeniu ledwie wychodzą z piecyka, basta! Swoje domowe są o niebo lepsze! Zrobiłam nawet dwa warianty, drugi zobaczycie już wkrótce. Składniki 30 g świeżych drożdży 350 ml letniej wody 500 g mąki pszennej(...)się kurczyć. Z ciasta uformować kulę, zostawić w misce przykrytej ściereczką na około 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie czasu ciasto podzielić na równe części i formować z niego bułeczki, gotowe układać na blasze wyłożonej pergaminem, zostawiając odstępy pomiędzy bułkami. Bułeczki zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut, po tym czasie nacinać je przez środek nożem, tworząc dwie połówki
Kuchenne aromatyCzęsto piekę w domu różne słodkie bułeczki. Pyszne na pierwsze czy drugie śniadanie, ale równie dobre na podwieczorek. Ciasto jest mięciutkie. Bułeczki nie są mocno słodkie, a napotkane podczas jedzenia płatki migdałów miło chrupią. Składniki: 500 g mąki pszennej 2 jajka opakowanie drożdży instant szczypta soli 80 g cukru trzcinowego 65 g roztopionego masła 190 g ciepłego mleka krem(...)ponownego podrośnięcia na mniej więcej 30 minut, w tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte drożdżówki piekę przez ok. 20-25 min do ładnego zrumienienia. Upieczone bułeczki studzę na kratce, wystudzone posypuję odrobiną cukru pudru. Smacznego
Plate of Joyjuż mówiłam, że lubię ciasto drożdżowe? :) Pyszne mięciutkie bułeczki z jabłkowym nadzieniem posypane płatkami migdałowymi. Ciasto jest jak w drożdżówkach z masą krówkową , z tą róznicą, że tu jest ociupinkę więcej cukru. Składniki: 500 g mąki, 2 jajka, opakowanie drożdży instant, szczypta soli, 100 g cukru, 65 g roztopionego masła, 190 g mleka Z podanych składników(...)odgazować i podzielić całość na 12 części (po mniej więcej 80 g). Z ciasta w dłoni uformować placuszki, ułożyć w nich farsz i zlepić jak pierogi, następnie uformować w bułeczkę. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu - zajmuje to mniej więcej 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym
Plate of JoyDomowe, idealne, pulchne i pyszne- takie są właśnie bułeczki z tego przepisu. Przepis pochodzi z bloga Michała (link tu ) i muszę przyznać, że skradł moje serce. Więc jeśli chcecie aby wasze burgery były NAJ upieczcie bułeczki sami. Składniki na 6 dużych bułek: 530 g mąki pszennej (typ 500) 7 g suchych drożdży 270 ml ciepłej wody 5 ml oleju(...)cukru) 1 jajko 1 łyżeczka soli 30g mleka w proszku garść sezamu jajko (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) Sposób przygotowania: Płyny połączyć z cukrem i drożdżami i odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce. W tym czasie piekarnik nastawić na 220 stopni. Do drożdży dodać jajko, mleko w proszku, mąkę i sól i dokładnie wyrobić ( ja użyłam do tego kMix
Wielki apetytnutellą, którą kupiłam już jakiś czas temu. A że nie jem jej na co dzień (używam tylko do wypieków), postanowiłam zrobić z nią drożdżowe bułeczki. Kiedyś znalazłam fajny przepis na takie bułeczki (spodobał mi się głownie ich kształt) więc zabrałam się za ich wykonanie Drożdżówki wyszły bardzo miękkie i puszyste z dużą
Marta GotujePyszne, słodkie, migdałowe bułeczki z karmelizowanymi orzeszkami. Słodko polecam :) Składniki: 50 g tartych migdałów BackMit, 25 g drożdży, 50 g +250 g maki pszennej, 150 ml mleka, 50 g cukru brązowego, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, 100 g prażonych orzeszków ziemnych nie solonych, ponadto: mąka do podsypania, tłuszcz do smarowania formy, syrop(...)Pozostawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz zagniatamy. Ciasto w całości możemy przełożyć do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem, lub form sylikonowych, albo podzielić na części i uformować z nich bułeczki Ja ciasto podzieliłam na 8 części i przełożyłam do sylikonowej formy. Wierzch ciasta posypujemy orzechami i wciskami je w ciasto, żeby się dobrze połączyły. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia
Moniki Smakołykiprzetrzymałam i wyschło troszeczkę jednak w smaku nic to nie przeszkadza. Mają świetną dziurę w środku w sam raz do nadziewania przeróżnymi farszami :) Z podanej ilości mi wyszło 12 bułeczek wielkości kajzerki lub 3 większe, gdy robiłam któregoś poprzedniego razu. Jeśli chcecie urozmaicić swój obiad, zestaw sałatkowy lub zamiast zwykłej pizzy chcecie taką "na odwrót" to pita jest(...)dłużej zagniatane ciasto tym lepsze :) Po tym czasie odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po godzinie dzielimy ciasto na tyle ile chcemy mieć bułeczek, formujemy kulki i znowu odkładamy do wyrośnięcia na czas nagrzewania piekarnika. Ustawiamy piekarnik na 250 stopni. UWAGA! Blaszka, na której będziemy piekli pity musi być w piekarniku też musi się nagrzać! Właśnie
JedzeniomaniaBułeczki o niebiańskim zapachu słodyczy i ostrości zarazem. Polecam na upieczenie z samego rana, aby mąż szybciej wstał z łóżka obudzony pięknym zapachem. Noo dobra mi się to nie udało (śpioch jeden) ale Wam może się uda, bo są boskie. Nie żartuje :) Będą potrzebne nam składniki takie jak: - 35g drożdży - 160g maślanki - 200g wody - 2 łyżeczki cukru Z tych składników(...)łyżki płatków owsianych - 10g soli - 30g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze tym bułki bardziej puszyste wyjdą w rezultacie. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło 9 sztuk dosyć pokaźnych wymiarów. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe
MamaOskarkaMają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się do nich przekonać, bo po co, jak w domu mam pyszne(...)przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h). Nadzienie serowe: Ser utrzeć za pomocą widelca z resztą składników nadzienia, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić. Formowanie bułeczek: Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 6-8 mm (ciasto może się nieco kleić, dlatego stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze
dom-agi.plDziś prezentuję przepis na pyszne bułeczki z ziarenkami. Idealne na śniadanie. Doskonale smakują w połączeniu ze świeżym masełkiem i szklanką ciepłego kakao. SKŁADNIKI: 10g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 150 ml mleka, 250g mąki, 1/2 łyżeczka soli, 1,5 łyżki masła, 3,5 łyżki prażonych ziarenek "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA , jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże mieszam(...)minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką. 3. Z ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni. Do przygotowania bułeczek użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola
Tradycyjna kuchnia KasiBrioszki czyli francuskie maślane bułeczki z małą ilością cukru. Ciasto po wyrośnięciu trzeba włożyć do lodówki na co najmniej 6 godzin, ja trzymałam je przez noc. Bułeczki wyszły bardzo fajnie, mój synek zjadł kilka jeszcze ciepłych na śniadanie. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 6 łyżek mleka 200 g masła 4 jajka ½ łyżeczki soli Wykonanie(...)podzielić ciasto na 16 części. Z każdej części ciasta oderwać mały kawałek, z obu części uformować kulki, w większej zrobić wgłębienie i przykleić w nim mniejszą kulkę. Tak uformowane bułeczki układać obok siebie w keksówce. Brioszki można również piec osobno. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce żeby jeszcze raz wyrosło a następnie piec w temperaturze 180 o C przez około
Mama Gotuje