Miałam wstawić wpis wcześniej, ale nie wyszło.... Wypiekanie na śniadanie i pyszne bułeczki wg tego przepisu..u mnie co prawda były na kolację, ale to bez znaczenia.Ja co prawda nie miałam mąki pszennej razowej , więc dałam pszenną graham i zapomniałam o spryskaniu wodą..moje 3 bułeczki były posypane sezamem, a reszta bez niczego.Pyszne ..polecam..nawet na drugi dzień ..została jedna(...)zaraz po wyrobieniu ciasta) i ponownie zostawiać do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 220 stopni.. Wyjąć ciasto i lekko zagnieść, po czym podzielić na części i uformować kuliste bułeczki. W każdej kulce robić w połowie rowek naciskając mocno płasko ułożonym trzonkiem drewnianej łyżki. Ułożyć na dużej blaszce na natłuszczonym i dobrze wysypanym mąką pergaminie i pozostawić przykryte do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzeniePyszne i mięciutkie bułeczki na śniadanie,najlepiej smakują z masłem i dżemem lub miodem. Składniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka letniego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka soli(...)dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyrabiamy ciasto ponownie i pozostawiamy jeszcze na godzinę. Formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Bajeczna KuchniaDzisiaj wrzucimy przepis na proste bułeczki do hamburgerów. Na pewno wielu z was często robi domowe hamburgery, po co kupować gotowe bułki, jak można upiec je samemu. Są one dość neutralne w smaku, dzięki temu obojętnie z czym będziemy chcieli je zjeść, nie zdominują dania. Przepis Składniki: 500 g mąki kostka drożdży (42 g) płaska łyżka cukru 6 łyżek mleka(...)części i uformować z nich kulki. My robimy płaskie kulki, co prawda wtedy nie wyglądają najładniej, ale dużo lepiej się je szczególnie gdy hamburger ma wiele składników. Bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć szmatką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 45 minut. Jajko, dwie łyżki wody i dwie łyżki mleka dokładnie wymieszać i posmarować nimi bułeczki. Posypać sezamem
KasiaiKrzysiu.plCudownie miękkie drożdżowe bułeczki obficie nadziane jagodami, czyli popularne i lubiane jagodzianki. Idealne, jeśli szukacie pysznego pomysłu na przerobienie swoich, zbieranych w pocie czoła jagódek :) Dodatkowo oblałam je lukrem na bazie wyciśniętego z jagód soku. Jest obłędny! Ma piękny, intensywny różowo-fioletowy kolor, a w dodatku tak fantastycznie pachnie. Pamiętajcie, aby nie żałować jagód do nadziania bułeczek, dajcie ich tyle(...)zlepiamy go dokładnie (podobnie jak to się robi z pierogami), formujemy nadając mu lekko podłużny kształt i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia stroną łączenia do dołu. Między bułeczkami zachowujemy kilku centymetrowe odstępy. Uformowane jagodzianki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie każdą jagodziankę smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Pieczemy
MyCookBook.plswoich bułeczek użyłam 600 g mąki żytniej 40 g świeżych drożdży 1 jajko 4 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczki cukru 60 g pestek dyni 1 szklankę ciepłej wody Wykonanie: Drożdże pokruszyłam, rozpuściłam w 1/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, pozostawiłam na kilka minut. Do mąki dodałam sól, pestki dyni ( 2/3 resztę zostawiłam do posypania bułeczek(...)stolnicy podsypując delikatnie mąką, nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Darcia w kuchnikipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać sól, cukier, puree z dyni. Na końcu dołożyć roztwór drożdżowy. Przytulone bułeczki przed nałożeniem kruszonki Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł(...)części, uformować z nich kule. Każdą rozwałkować na stolnicy na okrągły placek, na środek nałożyć czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych, dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - układać jedna obok drugiej, pozostawiając pomiędzy nimi małe przerwy, bułeczki przytulą się podczas pieczenia. Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić
Grunt to przepis!właściwie ... mini scones, w moim wydaniu. :D To szybkie bułeczki zarówno na pyszny podwieczorek, jak i słodkie śniadanie. Są popularne i bardzo lubiane na Wyspach Brytyjskich. Podaje się je podczas tzw. tea time . Tradycyjnie w cieście można znaleźć także suszone owoce, np. rodzynki lub żurawinę. Wczoraj zakupiłam mąkę kukurydzianą, a po chlebku dyniowym pozostał mi caaały słoik gęstego(...)postanowiłam poszperać coś niecoś w internecie i poszukać jakichś inspiracji... znajdowałam przepisy na różnorakie ciasta, muffinki, placuszki i inne cuda, aż w końcu... tak, to jest to! Dyniowe bułeczki - bez użycia drożdży i bez zakwasu. W wersji ekspresowej. To scones - okrągłe ,,ciastka" z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. W oryginalnym przepisie, który znajdziecie TUTAJ dodano
Kuchnia EllieAromatyczne, pyszne bułeczki czosnkowe polecają się na śniadanie.... Składniki na 12 bułeczek: 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne 10 dag więcej 2 i 1/2 szk letniej wody 10 dag świeżych drożdży 2 płaski łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Do posmarowania: 12 dag masła 8-10 ząbków dobrego Polskiego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)żywności i odstawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość, ok. 30-40 minut. 3. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki, układamy je na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 4. W czasie wyrastania bułek masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek
Apetyczna babeczkaOstatnio w każdy niedzielny poranek piekę. Są to zazwyczaj słodkie bułeczki w rożnych odsłonach. Dzisiaj słoneczko obudziło mnie razem z Córcia tuż po siódmej i zaraz zakasałam rękawy! Powstały wspaniałe maślane ślimaczki z pysznym nadzieniem. Przepis znaleziony na blogu Pistachio :) Bułeczki kardamonowe z marcepanem i kokosem ciasto: 150 g masła 200 ml mleka 40 g świeżych(...)wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami powinny zostać 4 cm odstępy. Blachy z ciastkami odstawiamy na 1/2 - 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Jajko mieszamy z łyżką wody. Smarujemy jajkiem bułeczki. Wierzch posypać cukrem perlistym ja tego nie zrobiłam bo cukru zbrakło. Ślimaczki pieczemy w temp. 180 st.C przez 13-15 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórytylko konsystencją nadzienia gdyż myślałam, że po upieczeniu będzie płynna a tak nie było ale i tak była przepyszna. Jest to idealne danie śniadaniowe:-) wspaniale smakują z ciepłą herbatą. Bułeczki z nadzieniem kokosowym Składniki: na ciasto: * 600 g mąki pszennej * 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych * 1 szklanka letniego mleka (250 ml) * 2 jajka(...)jajkami i mąką ziemniaczaną. Gotować aż zgęstnieje cały czas mieszając gdyż bardzo się przypala. Połączyć z wiórkami i odstawić do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na małe kulki. Każdą nadziewamy masą. Bułeczki układamy w wysmarowanej olejem formie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wiórkami. Z przepisu wyszło mi ok 30 bułeczek. Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 30 minut - aż się zarumienią
sierotka maRysia w kuchniciasto dzielimy na 3 części. Każdą część delikatnie rozpłaszczamy na kształt koła i zbieramy brzegi do środka na kształt sakiewki - taką czynność powtarzamy 2 lub 3 razy. Tak ukształtowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika na ok 15-25 minut aż bułeczki dobrze się zarumienią(...)minutach pieczenia odwrócić je do góry spodem aby dobrze się upiekły. Po delikatnym przestudzeniu odcinamy kopułki miseczek i wyjmujemy miąższ ze środka - zostawiamy dość grubą skórkę aby bułeczki nam nie przeciekły i aby było co wyjadać W moich miseczkach podałam żurek jednak już się nie mogę doczekać aż podam w nich gulasz z warzywami - pycha!!! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDelikatne, rozpływające się w ustach bułeczki dyniowe z ciasta ptysiowego. Poza pięknym kolorem świetnie też smakują. Pasują zarówno do słodkich dodatków jak i do wytrawnych. A jak ktoś woli można je wsunąć bez dodatków :) 100 ml wody 100 ml mleka 200 g puree z dyni 80 g masła 250 g mąki 4 jajka szczypta soli Masło z wodą i szczyptą(...)przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego :) Artykuł Dyniowe bułeczki ptysiowe pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogTeraz w okresie jesiennym stragany pełne dyni. A, że natknęłam się na zdjęcia pięknych bułeczek w kształcie dyni i bardzo mi się spodobały to musiałam je upiec. Nie chciało mi się robić puree z dyni więc starłam surową dynię i w ekspresowym tempie powstały takie oto pyszne bułeczki. Składniki: Ciasto: 270 g mąki chlebowej T750 110 g mąki orkiszowej T650(...)papierem do pieczenia i ostrym nożem zrobić 6-7 nacięć około 2 cm po zewnętrznej stronie. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Do środka każdej bułeczki wcisnąć aż do samej blaszki połówkę orzecha pekan. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 190 stopniach około 20 minut. Studzić na metalowej kratce. Inspiracja Moje Wypieki
Ala piecze i gotujeEklerki z kremem, tym razem malinowym. Mniaaam ! Składniki na bułeczki: 1 szklanka wody ½ kostki masła 1 ¾ szklanki mąki 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól do smaku papier do pieczenia Składniki na krem malinowy: śmietanka w proszku „śnieżka” 200 ml mleka 20 dag malin 2 łyżeczki żelatyny 15 dag cukru pudru 1 białko jaja Wykonanie kremu malinowego: Żelatynę(...)śnieżkę ubić według opisu na opakowaniu. Maliny przetrzeć , dodać białko jaja i cukier- następnie dokładnie ubić mikserem. Ubitą śmietankę wymieszać z malinową masą i rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Wykonanie bułeczek: Zagotować w garnku wodę ze szczyptą soli i masłem. Następnie wsypać na wrzątek mąkę i mieszać energicznie (aby nie było grudek) około 10 minut na bardzo małym ogniu. Schłodzone ciasto utrzeć
Tradycyjna KuchniaPrawdę mówiąc ciasto zarobiłam na pizzę, ale jakoś plany się zmieniły i zrobiłam takie oto kostki.. Coś na Halloween..my w sumie takiego święta nie obchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne bułeczki ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego.Ciasto robimy(...)kładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy, przykryć folią spożywczą.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Po upieczeniu wyjąć na kratkę
Moje domowe kucharzenie