Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Na na blogu znajdziecie bardzo wiele propozycji z wykorzystaniem ciasta francuskiego, nie tylko w wersji na słodko: Makowe ciastka francuskie Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe
mojewypiekiinietylkoSzczodrak to słodkie bułeczki, które wypiekało się u mnie w domu na Trzech Króli. Ale okazuje się, że to bardzo dawny zwyczaj, o czym możecie poczytać tutaj-klik . Moje bułeczki mają w środku rodzynki, ale jeden ma dodatkowo migdał – kto na niego trafi, temu będzie się wiodło w roku. Ponieważ miałam dzisiaj gości i było nas razem 7 osób(...)ciasto podzieliłam na 8 porcji, ponieważ zawsze robi się o jedną bułeczkę więcej – nie pytajcie dlaczego, ponieważ nie wiem, a na moje zapytania w rodzinie słyszę, że to taki zwyczaj i tak musi być:). W tym roku nie trafiłam na migdała, ale trafił się on mojemu synkowi, z czego był bardzo zadowolony i dumny. Zachęcam do podtrzymania tradycji:). Szczodrak
Pieguskowa KuchniaZachciało mi się bułeczek z papierówkami. Wiecie, czasem najdzie człowieka niemiłosierna ochota na coś, znajdzie sobie przytulne miejsce w zakamarkach umysłu i pociąga niewidoczne struny. Najpierw puszcza sygnał, słaby, niezauważalny prawie. Lepiej niekiedy zlekceważyć go, bowiem jeśli tylko chociaż na chwilę tę zachciankę obdarzymy uwagą, zacznie rosnąć, z każdą myślą stając się co raz większa, aż zawładnie całym umysłem(...)wtedy nie ma zmiłuj i żadne zamienniki nie pomogą. Rano pochłonęłam miseczkę owsianki z borówkami i bananem, wmawiając sobie, że to jest o wiele lepsze i zdrowsze, niż bułeczki z papie.... Stop, mam przecież zlekceważyć ten pierwszy sygnał. Tyle dziś jeszcze przede mną. Zakupy, dom, obiad... W drodze ze sklepu wstępuję na targ. Tak bardziej z ciekawości, bo warzywa mamy
Obiad gotowyIdealny sposób na szybkie odrywane bułeczki.Ciasto jest puszyste a bułeczki długo utrzymują świeżość.Polecam wypróbować. Środek bułeczek można modyfikować wedle uznania,sposobów jest ogrom. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/4 l letniego mleka 80 g cukru 100 g płynnej margaryny szczypta soli Mąkę przesiać do miski.W zagłębienie w mące w kruszyć drożdże,wlać mleko,dodać
Anielskie wypiekiDomowe DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI są o niebo lepsze od... Artykuł DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDzisiaj jeden z przepisów, do których przymierzaliśmy się od bardzo dawna, ale ciągle coś nie pozwalało się za niego zabrać. W końcu się udało i tak oto powstały fantastyczne bułeczki razowe z mocno czosnkowym akcentem. CIASTO: 200 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1/2 paczki suchych drożdży (4 g) 30 g roztopionego masła(...)czosnku i ilości zieleniny. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdej robimy walec i ściskamy na końcach. Radełkiem lub ostrym nożem nacinamy środek, spłaszczamy. Bułeczka powinna przypominać łódeczkę. Nakładamy po łyżeczce czosnkowej pasty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, aby podrosły przez 15 - 20 minut. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, funkcja góra - dół
Kuchnia od dwojgaczas podróży. W zaproponowany przepis zakłada użycie słodu pszennego. Nie miałam możliwości jego zakupu, więc użyłam miodu, choć zdaję sobie sprawę, że w ten sposób zmieniłam smak i zapach bułeczek. Myślę jednak, że "inny" nie oznacza "gorszy" 😉 Składniki (na 16 bułeczek): 150 g mąki owsianej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej typu 500 350 g maślanki (prawdziwej bez dodatków) 3g drożdży(...)przykryte ściereczką. Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220 o C przez 5 minut i dalej w 180-190 o C przez 15-20 minut. Obtaczanie bułeczek w płatkach owsianych miałam zlecić dzieciakom, ale okazało się, że są tak lepiące, że wolałam zrobić to sama
Weekendy w domu i ogrodziemisie z założonym nożem do wyrabiania umieszczamy składniki i puszczamy program Pastry P1. Po skończeniu programu ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na równe części i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zostawiamy do podrośnięcia na 30 min. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni
ladykitchenDawno nie piekłam takich "normalnych" nie słodkich bułeczek,. W sobotni poranek po krótkiej przejażdżce rowerem, która okazała się bardzo, bardzo przyjemna postanowiłam coś upiec na śniadanie. Już jakiś czas temu wypatrzyłam je w książce "O chlebie" Elizy Mórawskiej. Problemem zawsze była tahina, tym razem miałam ją w lodówce więc nic nie stało na przeszkodzie by powstały te bułeczki(...)Zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby możemy dodać troszkę wody lub mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę - półtorej w wysmarowanej olejem misce. Na tłuszczonymi dłońmi formujemy z ciasta bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy przykryte ściereczką na ok pół godziny by ładnie wyrosły. Pieczemy je w piecu nagrzanym do 210 st.C ok 15 minut. Studzimy
Dzieje kuchennej WiewióryZasada jest taka, że na stole układamy co kto ma w plecaku, ale gdy uda się zabłądzić na leśną polanę z jagodami to wtedy warto się pokusić o pyszne bułeczki drożdżowe. Z pozdrowieniami dla najlepszej leśnej ekipy Bukosz, Bobek, Kaczka, Tomek, Szycha, Werka, Kamil, Andrzej, Borys, Julka i dopiszcie kogo jeszcze pominęłam... Bułeczki z leśnymi jagodami: - 1,2 kg mąki(...)opalany drewnem więc pozostało tylko wyczucie. Kruszonka: - 35 dag mąki pszennej - 15 dag cukru kryształu - 20 dag margaryny Optima Omega 3 Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, posypujemy wierzch bułeczek. Dodatkowo: - 1 kg jagód Okoliczności jakie nam towarzyszyły... Jak widać czas letni trwa
Apetyczna babeczkaPodstawą kanapeczek są proziaki, czyli podkarpackie placki smażone na patelni, które wyrastają niczym bułeczki. Przygotowałam je na mące orkiszowej, dzięki czemu są znacznie zdrowszą wersją pieczywa. W środku kanapek znalazł się omlet z wędzonym twarogiem, który nadał specyficznego smaku i aromatu. Do tego trochę warzyw i pyszna kanapka gotowa. Jest na tyle wysoka, że przypomina burgery, ale bez mięsa. Wystarczy(...)łopatką brzegi, tak aby jeszcze płynna część się wlewała na patelnię. Smażyć do momentu, aż masa się zetnie, ale pozostanie wilgotna. Omlet przestudzić i podzielić na 6 części. Wystudzone bułeczki przekroić na pół i posmarować obie części margaryną Optima. Położyć liście sałaty, kawałek omleta, pomidor, cebulę i oprószyć pieprzem. Na wierzchu umieścić kolejny kawałek sałaty i przykryć drugą połówką bułeczki
https:KKuchniaMniamZdopingowana wyjątkową niechęcią do wystawiania się na aktualne warunki klimatyczne, szybko odpaliłam Wujka Google w celu odnalezienia piekarniczego natchnienia . I je znalazłam! Na blogu Sio-smutki w postaci Szybkich bułeczek bez wyrastania . Bez długiego wyrabiania , bez wyrastania , iście ekspresowe w przygotowaniu! Zamieszałam, zagniotłam, wstawiłam do piekarnika i po 30 minutach raczyłam się bosko pachnącym pieczywkiem na śniadanie :) Z racji niedużej(...)pracochłonności wykonania pieczywka, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek - 7 lipca 2017r . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu: c.d.n. Składniki na 5-6 sztuk bułeczek: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej - u mnie typ 650 15 g. świeżych drożdży 2 łyżki Musztardy Kieleckiej Delikatesowej - zwiększyłam z oryginalnej 1 łyżki 2/3 szkl.ciepłej wody - w oryginale były
Grunt to przepis!lodówce, więc zróbcie ciasto wieczorem, a rano uformujcie i upieczcie bułki. Polecam! Bułki z ziemniakami wchodzą na stałe do naszego codziennego menu. Na około 20 średnich bułeczek będziecie potrzebować: 550 g mąki (użyłam chlebowej) 1 łyżeczka soli ( następnym razem użyje odrobinę mniej nap 3/4) 55 g rozpuszczonego przestudzonego masła 175 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków(...)godzin. Ciasto powinno mocno urosnąć. Wyjąć z lodówki, delikatnie zagnieść i odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Na oprószony mąką blat wyjąc ciasto, podzielić na 20 bułeczek. Uformować, poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Pozostawić 30- 40 minut. Powinny dobrze się napuszyć . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220 stopni C, około
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk200g mąki pszennej lub orkiszowej zwykłej – 1 opakowanie suchych droższy 7g – 0,5 łyżeczki soli – 1 łyżeczka cukru – 70g suszonej żurawiny – jajko do posmarowania bułeczek Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy ciasto: w jednej misce łączymy wszystkie suche składniki, a w drugiej wszystkie mokre. 2. Następnie łączymy razem składniki suche oraz mokre i zagniatamy ciasto(...)kilka godzin pod przykryciem (u nas ciasto leżało całą noc w lodówce). 4. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki o masie ok. 50-60g i formujemy z nich bułeczki (mogą mieć standardowy kształt lub można utworzyć z nich rulonik i zawiązać go w supełek). 5. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 20min w 180st. Smacznego
PodwójnaporcjaSKŁADNIKI: 2 ulubione bułeczki 1 duży pomidor (lub pomidorki koktajlowe) kilka liści świeżego młodego szpinaku odrobina szczypiorku sól i pieprz świeżo mielony ser camembert oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Śniadanie na niedzielę, bo często wtedy brakuje nam świeżego pieczywa ;) Przekrojone bułeczki skrapiam oliwą z oliwek, układam na nich ser camembert i zapiekam chwilę w piekarniku do momentu aż będą ciepłe(...)chrupiące :) W misce łączę pokrojonego w kostkę pomidora (albo przekrojone na pół pomidorki koktajlowe), świeży szpinak, trochę szczypiorku, do smaku dodaję sól i pieprz. Wyciągam bułeczki z piekarnika, a na wierzchu układam przygotowane wcześniej pomidorki. Smacznego
wege i kropka