bułeczki - 9699 przepisów (strona:180/647)

Drożdżowe zawijańce z nadzieniem orzechowo - klonowym 128

Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki i wręcz przepadacie za orzechami i smakiem syropu klonowego - musicie upiec te bułeczki :) Są pyszne! Takie powiedziałabym - jesienne :) Mięciutkie drożdżowe ciasto z wyrazistym, słodziutkim i sycącym nadzieniem. To nie może nie posmakować :) Jeśli z różnych powodów nie po drodze Wam z syropem klonowym - spokojnie, drożdżówki udadzą się i bez niego, wystarczy zastąpić(...)właśnie dzięki syropowi są takie pyszne.. ;) Dodam, że na drugi dzień też wspaniale smakują - wilgotne nadzienie sprawia, że dłużej utrzymują świeżość. Bardzo bardzo polecam! Składniki na około 12 bułeczek: 500 g mąki pszennej ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 250 ml letniego mleka 80 g masła 20 g drożdży 50 g cukru opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko ćwierć

Opowieści z piekarnika
Jagodzianki 200

Opis: Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Idealne na śniadania jak i na słodki podwieczorek. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 6 żółtek 100 g masła 100 g cukru pudru ok. 350 g jagód 1 łyżka mleka Lukier Sposób przygotowania: Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże(...)mniejszych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach na nie za gruby placek. Na każdy placek nakładamy jagody. Ciasto zlepiamy podobnie jak pierogi. Nadziany placek formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wierzch jagodzianek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy przez ok. 15 minut na złoty kolor. Gotowe jagodzianki polewamy lukrem lub cukrem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ekspresowe bułeczki 175

Szybkie do zrobienia bułeczki...nie potrzeba długiego zagniatania ciasta, a nawet nie potrzeba wyrastania.Uformowane bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika i czekamy aż się upieką. 20 g świeżych (lub 7 g suchych) drożdży 300 ml ciepłej wody 0,5 łyżki miodu około  30 dkg  mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli rozmącone jajko lub mleko do posmarowania [ u mnie jajko(...)wodzie, dodać drożdże i wymieszać . Do mąki dodać sól i rozmieszane drożdże. Składniki wyrobić energicznie ręką na gładką jednolitą masę (ok. 7 minut). Podzielić na kawałki i formować okrągłe bułeczki.Ułożyć na blachę,naciąć,  posmarować jajkiem lub mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę na 200*C i piec bułki przez 20-25 minut na rumiany kolor. Upie

Moje domowe kucharzenie
Francuskie faworki 175

Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Na na blogu znajdziecie bardzo wiele propozycji z wykorzystaniem ciasta francuskiego, nie tylko w wersji na słodko: Makowe ciastka francuskie Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe

mojewypiekiinietylko
Szczodrak – czy piekliście dzisiaj ? 99

Szczodrak to słodkie bułeczki, które wypiekało się u mnie w domu na Trzech Króli. Ale okazuje się, że to bardzo dawny zwyczaj, o czym możecie poczytać tutaj-klik . Moje bułeczki mają w środku rodzynki, ale jeden ma dodatkowo migdał – kto na niego trafi, temu będzie się wiodło w roku. Ponieważ miałam dzisiaj gości i było nas razem 7 osób(...)ciasto podzieliłam na 8 porcji, ponieważ zawsze robi się o jedną bułeczkę więcej – nie pytajcie dlaczego, ponieważ nie wiem, a na moje zapytania w rodzinie słyszę, że to taki zwyczaj i tak musi być:). W tym roku nie trafiłam na migdała, ale trafił się on mojemu synkowi, z czego był bardzo zadowolony i dumny. Zachęcam do podtrzymania tradycji:). Szczodrak

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami 122

Zachciało mi się bułeczek z papierówkami. Wiecie, czasem najdzie człowieka niemiłosierna ochota na coś, znajdzie sobie przytulne miejsce w zakamarkach umysłu i pociąga niewidoczne struny. Najpierw puszcza sygnał, słaby, niezauważalny prawie. Lepiej niekiedy zlekceważyć go, bowiem jeśli tylko chociaż na chwilę tę zachciankę obdarzymy uwagą, zacznie rosnąć, z każdą myślą stając się co raz większa, aż zawładnie całym umysłem(...)wtedy nie ma zmiłuj i żadne zamienniki nie pomogą. Rano pochłonęłam miseczkę owsianki z borówkami i bananem, wmawiając sobie, że to jest o wiele lepsze i zdrowsze, niż bułeczki z papie.... Stop, mam przecież zlekceważyć ten pierwszy sygnał. Tyle dziś jeszcze przede mną. Zakupy, dom, obiad... W drodze ze sklepu wstępuję na targ. Tak bardziej z ciekawości, bo warzywa mamy

Obiad gotowy
Rozeta z cynamonowej rolady 161

Idealny sposób na szybkie odrywane bułeczki.Ciasto jest puszyste a bułeczki długo utrzymują świeżość.Polecam wypróbować. Środek bułeczek można modyfikować wedle uznania,sposobów jest ogrom. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 1/4 l letniego mleka 80 g cukru 100 g płynnej margaryny szczypta soli Mąkę przesiać do miski.W zagłębienie w mące w kruszyć drożdże,wlać mleko,dodać

Anielskie wypieki
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI 227

Domowe DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI są o niebo lepsze od... Artykuł DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Razowe buleczki czosnkowe 155

Dzisiaj jeden z przepisów, do których przymierzaliśmy się od bardzo dawna, ale ciągle coś nie pozwalało się za niego zabrać. W końcu się udało i tak oto powstały fantastyczne bułeczki razowe z mocno czosnkowym akcentem. CIASTO: 200 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1/2 paczki suchych drożdży (4 g) 30 g roztopionego masła(...)czosnku i ilości zieleniny. Wyrośnięte ciasto ponownie szybko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdej robimy walec i ściskamy na końcach. Radełkiem lub ostrym nożem nacinamy środek, spłaszczamy. Bułeczka powinna przypominać łódeczkę. Nakładamy po łyżeczce czosnkowej pasty i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, aby podrosły przez 15 - 20 minut. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, funkcja góra - dół

Kuchnia od dwojga
Lipcowa piekarnia - bułki owsiane extremalne A. Piekarza 170

czas podróży. W zaproponowany przepis zakłada użycie słodu pszennego. Nie miałam możliwości jego zakupu, więc użyłam miodu, choć zdaję sobie sprawę, że w ten sposób zmieniłam smak i zapach bułeczek. Myślę jednak, że "inny" nie oznacza "gorszy" 😉 Składniki (na 16 bułeczek): 150 g mąki owsianej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej typu 500 350 g maślanki (prawdziwej bez dodatków) 3g drożdży(...)przykryte ściereczką. Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220 o C przez 5 minut i dalej w 180-190 o C przez 15-20 minut. Obtaczanie bułeczek w płatkach owsianych miałam zlecić dzieciakom, ale okazało się, że są tak lepiące, że wolałam zrobić to sama

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 131

misie z założonym nożem do wyrabiania umieszczamy składniki i puszczamy program Pastry P1. Po skończeniu programu ciasto wyciągamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na równe części i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Zostawiamy do podrośnięcia na 30 min. Po tym czasie bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni

ladykitchen
Buleczki jogurtowe z tahini czyli Niedzielne Sniadanie odc.103 167

Dawno nie piekłam takich "normalnych" nie słodkich bułeczek,.  W sobotni poranek po krótkiej przejażdżce rowerem, która okazała się bardzo, bardzo przyjemna postanowiłam coś upiec na śniadanie. Już jakiś czas temu wypatrzyłam je w książce "O chlebie" Elizy Mórawskiej.  Problemem zawsze była tahina, tym razem miałam ją w lodówce więc nic nie stało na przeszkodzie by powstały te bułeczki(...)Zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby możemy dodać troszkę wody lub mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę - półtorej w wysmarowanej olejem misce. Na tłuszczonymi dłońmi formujemy z ciasta bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy przykryte ściereczką na ok pół godziny by ładnie wyrosły. Pieczemy je w piecu nagrzanym do 210 st.C ok 15 minut. Studzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki z leśnymi jagodami i szwedzki stól 168

Zasada jest taka, że na stole układamy co kto ma w plecaku, ale gdy uda się zabłądzić na leśną polanę z jagodami to wtedy warto się pokusić o pyszne bułeczki drożdżowe. Z pozdrowieniami dla najlepszej leśnej ekipy Bukosz, Bobek, Kaczka, Tomek, Szycha, Werka, Kamil, Andrzej, Borys, Julka i dopiszcie kogo jeszcze pominęłam... Bułeczki z leśnymi jagodami: - 1,2 kg mąki(...)opalany drewnem więc pozostało tylko wyczucie. Kruszonka: - 35 dag mąki pszennej - 15 dag cukru kryształu - 20 dag margaryny  Optima Omega 3 Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, posypujemy wierzch bułeczek. Dodatkowo: - 1 kg jagód Okoliczności jakie nam towarzyszyły... Jak widać czas letni trwa

Apetyczna babeczka
Orkiszowe kanapki z serowym omletem 237

Podstawą kanapeczek są proziaki, czyli podkarpackie placki smażone na patelni, które wyrastają niczym bułeczki. Przygotowałam je na mące orkiszowej, dzięki czemu są znacznie zdrowszą wersją pieczywa. W środku kanapek znalazł się omlet z wędzonym twarogiem, który nadał specyficznego smaku i aromatu. Do tego trochę warzyw i pyszna kanapka gotowa. Jest na tyle wysoka, że przypomina burgery, ale bez mięsa. Wystarczy(...)łopatką brzegi, tak aby jeszcze płynna część się wlewała na patelnię. Smażyć do momentu, aż masa się zetnie, ale pozostanie wilgotna. Omlet przestudzić i podzielić na 6 części. Wystudzone bułeczki przekroić na pół i posmarować obie części margaryną Optima. Położyć liście sałaty, kawałek omleta, pomidor, cebulę i oprószyć pieprzem. Na wierzchu umieścić kolejny kawałek sałaty i przykryć drugą połówką bułeczki

https:KKuchniaMniam
Szybkie bułeczki z musztardą 225

Zdopingowana wyjątkową niechęcią do wystawiania się na aktualne warunki klimatyczne, szybko odpaliłam Wujka Google w celu odnalezienia piekarniczego natchnienia . I je znalazłam! Na blogu Sio-smutki w postaci Szybkich bułeczek bez wyrastania . Bez długiego wyrabiania , bez wyrastania , iście ekspresowe w przygotowaniu! Zamieszałam, zagniotłam, wstawiłam do piekarnika i po 30 minutach raczyłam się bosko pachnącym pieczywkiem na śniadanie :) Z racji niedużej(...)pracochłonności wykonania pieczywka, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek - 7 lipca 2017r . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu: c.d.n. Składniki na 5-6 sztuk bułeczek: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej - u mnie typ 650   15 g. świeżych drożdży   2 łyżki Musztardy Kieleckiej Delikatesowej - zwiększyłam z oryginalnej 1 łyżki   2/3 szkl.ciepłej wody - w oryginale były

Grunt to przepis!