Bułki śniadaniówki, ale nie tylko. Przede wszystkim upieczone z prostych składników i pasują do wszystkiego. Składniki na 6 bułeczek: -ok. 30 dkg mąki 480 lub 500 -2,5 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -1/4 łyżeczki soli -150 ml ciepłej wody -100 ml ciepłego mleka -1,5 dkg miękkiego masła Mleko łączymy z wodą. Do drożdży dodajemy(...)masło i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę i formujemy wałek. Dzielimy na 6 części. Z każdej części w dłoniach formujemy bułeczkę o dowolnym kształcie. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułeczki możemy naciąć w dowolny sposób. Pieczemy 25 minut w temperaturze
Maminek kulinarnyprzez Was środkiem, tj. mięsem, cebulą, pomidorem, ogórkiem, sałatą, sosem, itp. to myślę, że z pewnością poproszą o dokładkę;) Przed podaniem przekrójcie i ugrilujcie obie połówki bułki. W dodatku bułeczki są naprawdę łatwe w wykonaniu. Poniżej opiszę jak krok po kroku przygotować domowe bułeczki do burgerów - to tylko 3 kroki;) Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 7 g suszonych(...)drożdży 150 ml letniego mleka 150 ml wody łyżka cukru 2 łyżki letniego roztopionego masła płaska łyżeczka soli jajko do posmarowania bułek sezam do posypania bułeczek Przygotowanie: KROK 1: W misce połącz mąkę z wodą, mlekiem, drożdżami, roztopionym masłem, dodaj też sól i cukier. Wszystkie składniki połącz ze sobą, dobrze wyrób ciasto, zagniataj je przez 5 minut. Przykryj ściereczką
Zasmakuj KuchniNajzwyklejsze bułeczki pszenne, które upiekłam w związku z alarmowo nisko ilością pieczywa w domu oraz dużym leniem utrudniającym wyjście do piekarni. Zrobiłam je w rozmiarze mini i tylko tak sobie tłumacz ę , że chwilę po upieczeniu wciągnęłam aż trzy, tak na sucho, bez niczego. Po prostu nie mogłam się oprzeć tej chrupiącej skórce i mięciutkiemu miąższowi :) Składniki(...)mini bułeczek: (inspiracja: " Smakowe Kubki ") 650 g mąki pszennej (u mnie typ 500) 8 g drożdży instant 0,5 łyżeczki cukru ok. 450 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli mak/sezam do posypania W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami i cukrem. Wodę podgrzać, aby była letnia, dodać do niej oliwę i sól, wymieszać. Następnie
Simply FoodCiasto powinno zwiększyć swoją objętość trzykrotnie. Przygotować masę serową miksując wszystkie składniki na jednolita masę. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnice, krótko ugniatać. Podzielić je na mniejsze bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte ściereczką kuchenną na dodatkowe 25 minut leżakowania. Po tym czasie, za pomocą denka od małej szklanki wydrążyć wgłębienie, do którego nakładamy masę(...)serową. Bułeczki posmarować przy pomocy pędzelka jajkiem zmieszanym z mlekiem. Bułeczki piec około 20 minut w temperaturze około 190 stopni
Ania i Marcin gotująBułeczki z chrupiącą skórką i nadzieniem czosnkowym - to świetny pomysł na niedzielne śniadanie lub pieczywo do grilla dla Twoich gości. Świeże, zdrowe, pachnące i bez wychodzenia z domu! Składniki na 4 duże bułki: 200 g mąki pszennej (Babuni - typ 650) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży (instant - Dr. Oetker) 130 ml mleka (1/2 szklanki) 2 łyżki(...)rąk). Po wyrobieniu ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem - przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 części i uformuj podłużne bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 60 °C i wyłącz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj bułki - zostaw na ok. 30 min. (w ciepłym piekarniku). W tym czasie przygotuj masło czosnkowe
Alutka-Gotujeczasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne do burgerów lub hot-dogów. Z góry typowo(...)blachę wyłóż papierem do pieczenia, z ciasta uformuj bułki (jeśli chcesz, to w tym momencie powbijaj od dołu pestki dyni) i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 40-60minut. Bułeczki z gór y posmaruj białkiem i posyp sezamem. Wstaw je do nagrzanego piekarnika (ok. 200 ° C) i piecz do złotego koloru (ok. 15 minut), musisz je pilnować. Bułki najlepiej zjedz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwielka waliza ciągle czeka na rozpakowanie, a sterty prania same wychodzą z kosza. W takim wypadku idealnie sprawdzą się scones - chrupkie z zewnątrz, mięciutkie w środku, ekspresowe w przygotowaniu bułeczki. Ich jedynym minusem jest fakt, że należy je zjeść zaraz po zrobieniu; następnego dnia będą bowiem suche i twarde. Rzadko jednak się zdarza, żeby jakaś przetrwała aż do następnego ranka(...)boskie - jak zawsze. Nie da się ich bowiem zepsuć, a możliwości eksperymentowania ze składnikami są w zasadzie nieograniczone. Polecam! Scones z suszonymi pomidorami i słoneczkiem Składniki: (na 8 bułeczek) 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50 g zimnego masła 120 g creme fraiche (18%) 2 jajka 80 g suszonych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZrobiłam na zimowe dni dżem z kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 4 jajka 150 g ksylitolu Kłos -Pol 1 szklanka ciepłego mleka 40 g drożdży 150 g masła szczypta soli jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem dżem z kiwi(...)placuszka, nakładałam farsz i zwijałam na raz.Drugą część ponacinałam w paseczki i zwinęłam do końca. Zagięłam do środka. Krok 6 Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam bułeczki, zostawiłam na 15 minut by ponownie wyrosły, posmarowałam je jajem i wstawiłam do pieca.Piekłam 20 minut w 170 stopniach
Różowa kuchniaPão de queijo to małe serowe bułeczki, popularna w Brazylii przekąska. Robi się je z mąki z tapioki, bez dodatku środków spulchniających, takich jak drożdże czy proszek do pieczenia. Z zewnątrz chrupiące, miąższ przypomina konsystencją ciasto ptysiowe. Proste i bardzo smaczne. Przepis ze strony 196flavors.com Składniki na ok. 15 sztuk Pão de queijo 2 szklanki mąki z tapioki(...)miksowania i dodać jajka. Miksować, aż ciasto zrobi się gładkie. Wstawić ciasto do lodówki na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Nagrzać piekarnik do temperatury 175oC. Formować okrągłe bułeczki, nakładając ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami robić spore odstępy, ponieważ znacznie wyrosną podczas pieczenia, Piec 20-25 minut. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebIdealne połączenie na świeże bułeczki i wykorzystanie ajvaru, czyli pasty paprykowobakłażanowej. Same bułki mają jedynie delikatny posmak paprykowy, wręcz niewyczuwalny. Skorzystałam z proporcji z tego przepisu , a wychodzi z nich 8 małych bułeczek. Duża szklanka to 400 ml. 1 duża szklanka mąki pszennej 450 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki letniej wody 20 gram drożdży 1 łyżeczka cukru(...)miski wysmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjąć je z miski, podzielić na 8 równych części i uformować bułeczki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 minut do wyrastania, Piec w nagrzanym do 200C piekarniku przez około 30 minut. marcelina
Czerwony Gupikdowolne. Wykorzystajcie to co Wam podpowie wyobraźnia ! Na blogu znajdziecie mnóstwo innych drożdżowo-owocowych inspiracji: Puchate ciasto z owocami Drożdżowe ciasto ze śliwkami Drożdżowe zawijańce z dżemem rabarbarowym Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami Drożdżowki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Jagodzianki do odrywania Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami
Kulinarne przygody GatityPożywna buła z intrygującym środkiem, kufel ulubionego piwa i odpalon y telewizor - oto relaksacyjny wieczór na całego :) Bułeczki bogato nadziane to popisowy wypiek mojej kuchni. Kocham je za różnorodność smaków i wariantów , w jakich udaje się je przygotować. Żonglować można tu nie tylko farszem ale również rodzajem ciasta i mąki użytej jako głównego składnika: pszenna, żytnia, pełnoziarnista, orkiszowa - wymieniać mogę(...)długo. S ą idealne do zamrożenia, a następnie wyjęcia w kryzysowej chwili z zamrażarki, gdy akurat zabrakło w domu chleba, a pożywne śniadanie przydałoby się zjeść :) Bułeczki pieczone z poniższego przepisu bardziej przypominają mini-chlebki niż standardowe, faszerowane buły. Skórkę mają z wierzchu chrupką i błyszczącą, długo utrzymują świeżość, stanowią solidną i pożywna porcj ę pieczywka idealną jako przekąska
Grunt to przepis!jeśli chodzi o migdały... jest podobnie :) Zwłaszcza teraz kiedy staram się unikać wszelkich orzechów, to nadrabiam właśnie migdałami. Wyobraźcie sobie teraz jak smakują takie pyszne, lekko cieplutkie jeszcze drożdżowe bułeczki z jagodowym środkiem, kuknij na przepis, a następnie upiec je w swoim domu i delektuj się smakiem. Składniki: Na 6-7 bułeczek Ciasto: 2 pełne szklanki mąki + do podsypywania 200ml(...)bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6-7 części. Każdą część wyrabiamy, rozpłaszczamy i napełniamy jagodami. Zlepiamy i formujemy bułeczki, pamiętając by układać je w formie wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałów. Pozostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy
Kuchnia w czekoladziesię dostało zupełnie za darmo. I tylko obawiam się, że jutro pobudzę wszystkich sąsiadów już o drugiej trzydzieści nad ranem... Tymczasem w domu czekały na mnie wyjątkowo pyszne bułeczki. Takie niemal jagodzianki, tylko po skandynawsku. Przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i od razu zapałałam do niego uczuciem (choć tego dnia miałam w planie zupełnie inne drożdżówki). Sprawę(...)cynamonowego nadzienia i sporą garść jagód. Zakleić i uformować kulki; ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykryć ściereczką, odstawić na 25-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I proszę - nie sugerujcie się plaskatością moich bułeczek. Ciągle jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny znakomity przepis z książki Piotr Kucharskiego „ Chleb. Domowa piekarnia". Te bułeczki są fenomenalne! W połączeniu z wołowiną, sałatą, serem żółtym czy innymi charakterystycznymi dla Hamburgerów dodatkami tworzą naprawdę smakowitą całość. Nie problem iść do pierwszego lepszego Fast Fooda i kupić taką kanapkę. Sztuką jest przygotować jej domową, zdrowszą wersję. I właśnie do tego(...)tego czasu można zwilżoną dłonią odgazować ciasto (naciskając). Uzyskamy bardziej puszyste bułki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części (po ok. 100 g każda). Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i bardzo mocno spłaszczyć. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 220 st.C
Nastoletnie Wypiekanie