bułeczki - 9699 przepisów (strona:186/647)

Angielskie bułeczki dyniowe 171

Dziś niedziela i coś słodkiego być musi, no wiadomo, ale dziś skromnie bo robimy miejsce na wyjątkowy tort dla Miśka. Bułeczki są miękkie, lekko wilgotne i wchodzą niesamowicie, po wyłączeniu kamery wciągnęłyśmy z Miśką połowę pierwszej porcji bułeczek smarując je domowym dżemem malinowym. Składniki na około 20 szt. : 350 g mąki pszennej 50 g zimnego masła roślinnego (użyłam kokosowego) duża(...)się lekko kleić ale nie do dawać mąki, podsypać tylko blat mąka na której ciasto będzie wałkowane. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 2 cm i powycinać okrągłą foremką bułeczki (średnica około 5 cm). Przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec 15 miny w temp. 200 C. Smacznego

greenscarf
żytnie bułeczki z zaparzanej mąki 157

piękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże. Te z góry były bardzo chrupiące, w środku pulchniutkie i miękkie. Inspiracja- blog Gin. Składniki: 80 g mąki żytniej 150 ml wrzątku(...)wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i rękami posypanymi mąką formować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chrupiące bułeczki z cukinią 145

Chyba jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego. Dziś upiekłam kolejne bułeczki, tym razem chrupiące z dodatkiem cukinii i ziołami. Jej dodatek nie zmienia smaku, ale powoduje ze bułeczki są w środku wilgotne i mają trochę dodatkowych witamin. Podczas pieczenia pięknie wyrosły i ładnie popękały, już nie mówiąc o tym jak pachniały.  Wyszło mi 8 dużych bułek.  Składniki(...)dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręcznie lub mikserem, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut w 200*C.  źródło przepisu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wytrawne bułeczki dyniowe z ziarnami 132

Następnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto metodą tradycyjną aż będzie się odklejać od miski i ręki. Ciasto odstawić na 30-50 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uformować bułeczki łożyć na blaszkach i znów zostawić na ok 20 min by podrosły, w tym czasie nagrzać piekarnik do 170 st. Piec bułeczki ok 20 min.. z termobiegiem(...)porcji wyszło 24 bułeczki. Mus z dyni ; Upiec dynię skropioną oliwą i odrobinę posoloną. Przełożyć na durszlak na ok 2 godziny a następnie zmiksować

Gotowanie jest łatwe
Bułeczki dyniowe 156

Jeżeli przygotowaliście puré e z dyni i nie wiecie do czego je wykorzystać to zachęcam do upieczenia bułeczek dyniowych. Wyraziste w smaku, delikatnie pomarańczowe w środku, miękkie i puszyste. :) Ciasto podczas wyrabiania jest dosyć lepkie, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki będą twarde. Składniki: 550 g mąki pszennej tortowej  200 g puree z dyni 1 szklanka mleka(...)miejsce. W międzyczasie mąkę przesypać do miski. Dodać przyprawy. Resztę mleka i podrośnięty zaczyn z drożdży. Całość połączyć ze sobą. Pod koniec wbić żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania bułeczek) i dodać purée z dyni. Ugnieść jednolitą, gładką masę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość to uformować 9 bułeczek. Ułożyć

Ugotować
Malinianki 136

ekologiczne owoce są o niebo lepsze od tych wyprodukowanych na "dopalaczach", jest w nich 100% smaku owoca w owocu. Niestety posmakowały mi tak bardzo, że byłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe!  Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej, najlepszej Słodkiej Babeczki :) Składniki: CIASTO: 600g mąki pszennej(...)odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą część delikatnie rozwałkować nałożyć po porcji owoców, posypać łyżeczką cukru, zawinąć w bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( łączeniem do dołu). Całość przykryć ściereczką, znów odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.  Posmarować bułeczki jajkiem, upiec w 200'C przez

Cakes By Kejt
Misiowe bułeczki ze śliwką 198

Smakowite jesienne bułeczki ze śliwką i gruszką. Szybko się robią, a zje nawet niejadek. Można je zrobić też z czekoladą lub dowolnym innym nadzieniem. Bardzo polecam. Do kawy wyśmienite. Misiowe bułeczki ze śliwką Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 0,5kg mąki tortowej łyżeczka soli 1 jajko 2 żółtka 100g masła (roztopić lub wyjąć z lodówki(...)bułkę) 1 gruszka (pokroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12) cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier do smaku listonic_name = "Misiowe bułeczki ze śliwką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "40g świeżych drożdży 1 szkl mleka (200 ml) 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej (odsypać z tego 0,5 kg) 0,5kg mąki tortowej

CoolinarniePL
Bułeczki misie 221

Śniadaniowe bułeczki w formie uroczych misiaczków. Smaczne zarówno same jak i z dowolnym nadzieniem. Ich przygotowanie nie wymaga specjalnych zdolności plastycznych, poradzi sobie każdy. Na weekendowe śniadanie i jako mały słodki podarunek.  Polecam! Składniki na 6 szt.: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g drobnego cukru 120 g masła 7 g suszonych drożdży  1 jajko duża(...)malutkich kulek na uszki i pyszczki misi ( po 2 g). Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Formować misie już na blaszkach w sporych odstępach - rosną! Jeśli chcemy nadziać bułeczki, należy do kulek - brzuszków i kulek główek włożyć po kawałku czekolady lub marcepanu. Z rodzynek zrobić oczki i noski. Przykryć blachy ściereczkami i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut

maniapieczenia
Drożdżówki z serem i borówkami 223

też użyć innych drobnych owoców. Polecam Wam bardzo, bo drożdżówki są naprawdę łatwe do przygotowania. Długo też zachowują świeżość, choć ta informacja może okazać się mało przydatna, bo bułeczki znikają w oka mgnieniu :) Składniki (na ok. 13 szt.): Bułki: 30 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka pół kg mąki pół szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka(...)podzielić na kilkanaście równych części (u mnie 13). Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 1 czubatą łyżkę nadzienia. Starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem. Piec ok. 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ° C , a następnie studzić na kratce

Domowa Cookierenka Agi
Bułeczki drożdżowe muffinkowe z cynamonem i jabłkami 314

Wypiekaniem na śniadanie . Akcja piekących razem choć wirtualnie blogerów miała wakacyjną przerwę a potem mój urlop uniemożliwił mi udział w kolejnych odsłonach, ale dzisiaj wracam i to z pysznymi bułeczkami. Te cynamonowe jabłkowe bułeczki są podobne kształtem do muffinów bo piecze się je w formie muffinkowej. Jeśli ktoś takiej nie ma może kawałki naszykowanego ciasta rozłożyć po prostu na blasze(...)smakowitych muffinów a także np. małych śniadaniowych zapiekanek jajecznych . Dość gadania bo pora zagniatać ciasto i ścierać jabłka. Jestem pewna, że już podczas pieczenia będzie Wam ciekła ślinka ponieważ bułeczki cudownie pachną. Ciężko doczekać się kiedy ostygną na tyle żeby można było wreszcie je zjeść, ale cierpliwi dostaną nagrodę w postaci cudownego smaku. Obiecuję! Przepis na te smakołyki zaczerpnęliśmy

Smaczna Pyza
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i cynamonem 219

Jesienna wersja drożdżowych, cynamonowych bułeczek. Bogato nadziane śliwkami węgierkami, słodkie, lekkie i puszyste. Obłędnie pachnące. Na śniadanie czy deser – idealne. Jeszcze ciepłe smakują najlepiej! Mleko zagotować razem z masłem i ostudzić. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Mąkę pszenną (najpierw tylko 500g) przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać cukier, następnie ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem. Wbić całe jajka. Wyrobić ciasto około(...)wzdłuż szerszego boku, pokroić ostrym nożem na 9, 12 lub 15 części (w zależności od wielkości formy, ja do kwadratowej formy 25/25cm ciasto podzieliłam na 9 dużych, wysokich bułek). Bułeczki w formie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia w cieple na czas od 45 minut do godziny. Powinny znowu podwoić objętość i zetknąć się ze sobą. Piekarnik

Karo in the Kitchen
Jagodzianki 169

ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Następnie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części, około 60 g każda. Formować okrągłe bułeczki, następnie z każdej z nich uformować placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając(...)łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości – od 30 – 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około

dom-agi.pl
Bułeczki odrywane - róże 160

też uwielbiacie świeże, pachnące bułeczki ze szklanką zimnego mleka. Ja właśnie takie lubię. Postanowiłam sobie dzisiaj dogodzić, bo przecież od czasu do czasu należy się trochę przyjemności. :) Upiekłam niesamowicie pachnące i  puszyste bułeczki. A wiecie co jeszcze w tym wszystkim jest najlepsze? Ten zapach podczas pieczenia,  który wypełnia cały dom. Składniki 500 g mąki pszennej 2 jajka(...)piekłam 35 minut. Wystudzić i odrywać do jedzenia różyczki. Smacznego. bułki róże bułki róże bułki odrywane  róże zwijanie różyczek Dzielimy na pół różyczki układamy bułki w formie bułeczki odrywane róże

O kuchni z uczuciem
Podwieczorkowe bułeczki 169

Podwieczorkowe bułeczki Kolacja , to nieodzowny element dnia , który zawsze nadciąga wieczorową porą ..jak upiór z zza grobu..;) No , wiem przesadzam ale pamiętajcie , że nie zawsze jak sobie cały dzionek polatam na miotle w robocie , pracy i w domu , mam jeszcze ochotę kursować po kuchni i wykazywać się cudami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przepis na bułeczki jest prosty , pomija wiele aspektów , które dobijają mnie w wypieku innego pieczywa, wyrastają tylko raz , a nie dwa i nie wymagają sporządzenia zaczynu – czego nie lubię ,bo zawsze mi wykipi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class

Ogrodnik w podróży
"Bułeczki twarogowe Mojej Matki" 163

przepis na bułeczki twarogowe ten od Twojej Matki ! -okay! zaraz, jak skończę rozmawiać z P... Składniki: 25 mąki pszennej/pszennej pełnoziarnistej 25 dag twarogu 1jajko 3płaskie łyżeczki proszku pół łyżeczki soli dodatki do wypieku (wybierz ulubione): kminek oliwki wędzona papryka zioła...prowansalskie papryka podsmażona wcześniej cebulka co kto lubi.o. Wykonanie: *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 1. Twaróg ucieramy(...)jajkiem i solą. 2. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia 3. Wrzucamy do michy ulubione dodatki. 4. Zagniatamy ciasto. 5. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia w odległości kilku centymetrów(bułeczki sporo urosną) 6.Piecz 20minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wcinaj póki gorące

Fiolka w kuchni