Miałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na nie, znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne . Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)niej pokrojone kawałki ciasta. Odstawić je do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min. (aż nabiorą złotego koloru). Po wystudzeniu, można bułeczki oblać lukrem
pink envelopewody. Bułki świetnie się formowały, spłaszczone utrzymały taką formę - na czym mi zależało, nie wystrzeliły w górę. Bardzo polecam! A tutaj ( klik ) nieco inne hamburgerowe bułeczki - też pyszne Na podstawie przepisu ze strony którą niedawno odkryłam King Arthur Flour składniki ( 8 dużych bułek) 170 do 227 g letniej wody * 28 g masła(...)podwoi swoją objętość Delikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie dosyć mocno ją rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą. Piekarnik nagrzać
Stare Garyjadło, a ci, którym smakowało, próbowali przygotować je w domu. Najprawdopodobniej z dobrym skutkiem, bo są one wyjątkowo proste do upieczenia. Choć w pewnych kręgach uważane są za bułeczki, nie ma w ich składzie drożdży, które dla niektórych bywają problematyczne. Jakoś tak się złożyło, że nie miałam okazji ich próbować. Owszem, przez kilka miesięcy mieszkałam nawet w Anglii(...)Wyjazd do Polski okazał się idealnym pretekstem - wieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się je szybko i prosto, podobnie do ciasta kruchego. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki i od razu zagniatamy, a później tylko pieczemy. Całość zajmie nie więcej niż godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedużo dodatkowej mąki (ja dałam w sumie 2 i 1/4 szklanki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem
dom-agi.plpodczas których mam więcej czasu rano i mogę upiec bułki. Zapach unoszący się w domu w trakcie pieczenia jest wyjątkowy, a radość domowników z takich bułek jest ogromna. Ciepłe bułeczki prosto z piekarnika stawiają na nogi nawet największych śpiochów. W domu nasza mała córeczka budzi nas dość wcześnie i od rana nie mam czasu na zagniatanie ciasta oraz wyrabianie, dlatego(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/buleczki-sniadaniowe-nocne/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('84c0487e3f333cfbe10504f122bd62c4').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: bułeczki śniadaniowe bułki śniadaniowe The post Bułeczki śniadaniowe (nocne) appeared first
dom-agi.plwszystkie składniki ciasta i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto klei się do rąk, ale nie należy dodawać więcej mąki. Taka konsystencja sprawia, że po upieczeniu bułeczki są bardzo lekkie. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na prostokąt(...)Całą powierzchnię smarujemy stopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, a następnie w miarę ciasno zwijamy w rulon, który dzielimy na około 8 równej długości ślimaczków. Bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ostatnie zdjęcie) i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Przestudzone bułeczki można polukrować
dom-agi.plProponuję coś ciepłego na śniadanie lub kolację CHRUPIĄCE BUŁECZKI . Danie proste, ale bardzo smaczne i można je przygotować nieco wcześniej .Co jest bardzo ważne, jeśli mamy do przygotowania kilka potraw. CHRUPIĄCE BUŁECZKI: SKŁADNIKI: 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli około 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawę gyros około15 dag sera żółtego SAŁATKA: ćwiartkę pekińskiej, pomidor, ogórek(...)mięso przekładane wiórkami startego na dużych oczkach sera i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie robimy sałatkę, nakładamy ją na wyjęte gorące bułeczki i polewamy sosem czosnkowym
Kuchnia Beatydzisiejsze śniadanie polecam pyszne bułeczki cynamonowe. Każdemu będą smakować. SKŁADNIKI: 2 dag drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka, 1 płaska łyżeczka cukru, 30 dag mąki, 1 jajko, 5 dag masła, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże razem z cukrem rozpuszczam w mleku. Odstawiam do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję jajko, cynamon(...)sól, miękkie masło oraz rozczyn. Dokładnie wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Z wyrośniętego ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni. 4. Upieczone bułeczki oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasikiełbaskę którą podpiekamy, całość mieszamy i doprawiamy solą pieprzem i papryką, dodajemy pokrojone korniszony oraz papryczkę pepperoni. Mastępnie dodajemy koncentrat i wszystko mieszamy, podduszamy przez kolejne 5 minut. Przygotowujemy bułeczki, z wierzchu odcinamy przykrycie, środek wydrążamy (możemy wsadzić na 5 minut do piekarnika ale nie jest to konieczne), do przygotowanych bułeczek nakładamy potrawkę i serwujemy tuż po przygotowaniu bądź możemy(...)zabrać ze sobą do pracy właśnie tak nafaszerowane bułeczki. smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczyli z masą makową, ale można je przygotować również z serem czy marmoladą. Przepis zawiera zdjęcia krok po kroku, aby nikt nie miał problemu z przygotowaniem tego smakołyku. Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami SKŁADNIKI: 600 g mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 250 ml mleka 100 ml oleju sól 2 jajka(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na części rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia. Składniki na 12 sztuk: 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 35 g świeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej 5 łyżek(...)kawałki, zlepiać z jednej strony, wkładać do kokilek i rozkładać wachlarz z góry. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, ostudzić. Rada: Fantany cynamonowe: Dodać 1 łyżkę cynamonu do reszty masła w punkcie 4 przed posmarowaniem masłem. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika
Apetyczna babeczkaPyszne maślane bułeczki które chodziły za mną już bardzo długo. A tak w szczególności od zeszłego piątku kiedy to mój narzeczony zakupił je na śniadanie. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stronek z wypiekami, tyle, że u mnie bez rodzynek. Serdecznie polecam;) Składniki : 0.5 kg mąki 75 gram masła 250 ml mleka 40 gram świeżych drożdży pół łyżeczki(...)podgrzać do około 37 stopni. Odlać trochę masła z mlekiem i rozpuścić w tym drożdże. Następnie wymieszać je z mąką, solą, cukrem i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem. Podane składniki na około 13 bułeczek Przepis pochodzi ze stronki tutaj
Krakowskie smaki Aniciasto dzielimy na około 12 porcji. Każdą z nich zaokrąglamy i kładziemy łączeniem do dołu i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 1.5 godziny. Po tym czasie w każdą bułeczkę wciskamy kciuki i formuujemy zagłębienie, jednak tak aby pozostały wałeczki. Następnie między wszystkie bułeczki rozkładamy przygotowany wcześniej farsz. Bułeczki pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 230 stopni. Smacznego
Krakowskie smaki Anipiekarni niedaleko mnie można dostać bardzo fajne bułeczki żurawinowe. Zawsze byłam ciekawa czy w domu też uda mi się takie zrobić, w końcu co domowe to zdrowsze, a przynajmniej wiadomo co jest w środku ;) Pierwsze podejście było takie, że ową bułką, gdyby próbować rzucić, to można by było kogoś lub coś uszkodzić. Heh, zależy co komu potrzebne(...)chciałam, żeby bardziej nadawały się do jedzenia niż do rzucania ;) Drugie podejście wyszło mi znacznie lepiej :)) I oto są, smaczne wytrawne bułeczki ze słodkawym posmakiem, za sprawą suszonej żurawiny. Zachęcam ! :) Przepis na około 6 całkiem sporych bułek. Składniki: szklanka mąki żytniej typ 750 szklanka mąki pszennej typ 450 pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych pół szklanki mleka pół szklanki wody
Czerwona Porzeczkajednak na drugim daniu. Jak zamawiałem je pierwszy raz musiałem zaczerpnąć informacji od, pamiętam, mojej ulubionej kelnerki. W karcie opis dania jest taki: "filet z polędwicy w sosie gorgonzola, bułeczki z pieca lub frytki, surówka". Koszt 25zł (na dzień dzisiejszy). Opis sugeruje, że powinna to być polędwica wołowa, bo przecież podział półtuszy wieprzowej, nie wskazuje na posiadanie przez wieprzka polędwicy(...)asertywna względem klienta kelnerka nie chce mi pomóc w uzyskaniu przepisu. Zamówcie koniecznie to danie, nigdy nie z frytkami (te możecie zawsze kupić w "McD"), a z ich wypieku bułeczkami. Jak zostanie Wam na talerzu chociaż odrobina sosu, zatopcie w nim kawałek tej bułki. Seks już nie będzie w tym dniu potrzebny. Przechodząc jednak do wczorajszego wieczoru, jadłem proste bułeczki
BaRepas