równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 1 płaską łyżkę jagód, oprószyć szczyptą cukru pudru. Bardzo starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać łączeniem do spodu, w odległości około 3 cm od siebie, na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny(...)pokroić na 15 równych części. Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 2 czubate łyżeczki jagód i bardzo starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i posypać kruszonką: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie
Domowa Cookierenka Agiwyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody umyć i osuszyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść.Ciasto podzielić na 16 bułeczek, każda waży ok 60g. Bierzemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoni, następnie na każdą kładziemy łyżkę czubatą jagód. Sklejamy jak pieroga. Następnie kulamy w dłoniach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)łącznie do dołu. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem lub folią spożywczą do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bułeczki muszą się napuszyć. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem *jeśli chcemy polukrować nasze bułeczki, przed włożeniem do piekarnika należy je posmarować roztrzepanym lekko białkiem
Delicious TitbitsPyszne i bardzo szybkie niedzielne śniadanie. Uwielbiam takie rozpoczęcie dnia. To Was zaskoczy! Składniki: 4 bułeczki pełnoziarniste 2 łyżki oliwy z oliwek 300g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 5 łyżek posiekanej świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra- dół. Bułeczki kroimy na pół i polewamy oliwą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Do miseczki dodajemy(...)pokrojone na dość małą kostkę pomidory, przeciśnięty czosnek przez praskę i posiekaną bazylię. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Po około 4-5 minutach bułeczki powinny być chrupkie z zewnątrz ale miękkie w środku, wtedy je wyjmujemy z pieca i na wierzch kładziemy przygotowane pomidory. Jemy na ciepło
Apetyt na ZieloneBułeczki z tego przepisu są pyszne, delikatne i mięciutkie. Zamiast jagód można dodać inne owoce. Z podanych składników wychodzi osiem jagodzianek. Składniki: 2 szklanki mąki (340 g) 1/2 szklanki cukru (125 g) 1/2 szklanki mleka (120 ml) 1 jajko 1 żółtko 25 g drożdży 100 ml oleju szczypta soli Jagodowe nadzienie: 150 g jagód 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej(...)Ponadto: białko do wysmarowania bułeczek Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, cukier, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto powinno być bardzo miękkie
e-PrzepisyKulinarnePyszne, mięciutkie bułeczki. Idealne na śniadanie, genialne w podróży i...dla dzieci, które , tak jak moja córka wyszły ze szpitala po wycięciu trzeciego migdała i przycięciu bocznych! Nie podrażnia gardełka, bo bułeczka jest mięciutka i puszysta. Doskonale smakuje do kawy z mlekiem. Rewelacyjna za każdym razem. Z masłem nawet na drugi dzień! Podaję składniki na 12 drożdżóweczek(...)Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej. Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną. Posmarować drożdżówki rozmąconym jajem i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać góra i dół do ok. 180 stopni
Z Kuchni Do Kuchnidrożdżowe. Składniki na ciasto - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie drożdży - 2 szklanki mleka - 7 żółtek - 6 szklanek mąki pszennej - 1/2 szklanki oleju - marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek) Składniki na kruszonkę - 1/2 szklanki mąki - 4 łyżki cukru - 50g masła Przepis na ciasto: Do miski dodajemy mąkę, żółtka i olej. Nie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w zagrzanym ciepłym mleku, dodajemy(...)pokruszone drożdże, rozczyn przelewamy do miski z mąką, żółtkami i olejem. Z całości wyrabiamy ciasto. Przepis na kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Bułeczki: W dłoniach formujemy bułki z wyrobionego ciasta. W kształtnej już bułeczce robimy dziurkę i do dołka umieszczamy marmoladę. Gotowe bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku góra/dół 180 stopni przez
upichconaJeśli szukacie przepisu na wytrawne bułeczki które można podać do piwa czy też wina lub zabrać na grilla, piknik lub wycieczkę do dobrze trafiliście :) Najlepiej zjeść je w niedługim czasie od upieczenia ponieważ dosyć szybko robią się twarde ale uwierzcie, że to nie problem bo są tak pyszne, że znikają ekspresowo :) Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy(...)stopniowo wsypujemy mąkę. Zagniatamy na gładkie ciasto po czym przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na około 10-12 części, formujemy bułeczki i odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłko i cebulę. Posypujemy odrobiną gorgonzoli i pieprzem. Odstawiamy do wyrośnięcia
Mienta blogBożenka z bloga http://www.smakowekubki. com/ Jola z bloga http://smakmojegodomu. blox.pl/html Gosia z bloga http://kochamgary. blogspot.com/ piekłyśmy duńskie, maślane bułeczki, Tebirkes. Przyznam się, że to mój drugi raz z tym wypiekiem, pierwszy raz piekłam je dla Mamy, "na drogę". Po prostu nie mogła się oprzeć, kiedy je zobaczyła(...)powodu mojego łakomstwa - nadziałam je nadzieniem serowym w zbyt dużej ilości. Jeśli chcecie zrobić jak ja, z nadzieniem, pamiętajcie, żeby nie było go zbyt dużo pomiędzy warstwami ciasta. Moje bułeczki posmarowałam serkiem clementine curd , wyszły wspaniałe! Bardzo smaczne są też tradycyjne, wypełnione masłem, posypane i zapieczone z żółtym serem. Wszystkim polecam te niezwykłe bułeczki, a Gosi za oryginalny przepis. Rozczyn
Kuchnia PrezydentowejBułeczka z twarożkiem i słodkim dżemem, a do tego kubek gorącej kawy z mlekiem to moje ulubione śniadanie. Bułeczki są różne : zwykłe pszenne, z ziarenkami, pełnoziarniste a ostatnio upiekłam takie właśnie lekko słodkie bułeczki. Moim chłopcom tak posmakowały, że większość została zjedzona na kolację. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze się udają". Czytaj więcej
Wiem co jempomyślałam o takich drożdżówkach właśnie! Słodkie ciasto drożdżowe i kwaskowate owoce - idealnie! A Wy, lubicie porzeczki? Wolicie czarne czy czerwone? A może białe? ;) DROŻDŻÓWKI Z PORZECZKAMI przepis autorski // 6 bułeczek ~320g mąki pszennej ~130ml "letniego" mleka (roślinne też się sprawdzi, ja uzyłam sojowego) ~2 łyżki masła, rozpuszczonego i ostudzonego ~25g świeżych drożdży ~szczypta soli ~100g cukru ~jajko ~200g porzeczek(...)mleko, cukier, masło, sól i jajko i wyrabiamy ciasto dopóki nie będzie gładko odchodzić od ręki/łyżki. Dzielimy je na 6 równych części, po ok. 85g i formujemy okrągłe bułeczki, które kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym lekko spłaszczamy. Odstawiamy do momentu kiedy bułeczki podwoją swoją objętość - tj. ok. 1,5-2 godziny. Następnie na środek każdej
chili & sugarbułkach przesiewanie mąki jest istotne. O ile przy chlebach zwykle tego nie robię, o tyle przy bułkach nie zapominam o tym raczej. Takie przesiewanie po prostu spulchnia mąkę i bułeczki są bardziej puszyste. Można nawet i dwa razy przesiać. Potem dodajemy resztę składników, pamiętając, że wody dajemy już tylko 150 ml, bo 100 daliśmy do drożdży. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę(...)minie to przygotowujemy stolnicę, podsypujemy ją mąką i wywalamy z miski wyrośnięte ciasto na stolnicę. Wyrabiamy przez moment i dzielimy na 9 części. Dłonie smarujemy olejem i formujemy 9 bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy szmatką na 40 minut. Po tym czasie smarujemy bułki rozbełtanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni i wstawiamy bułeczki
Marder&Marder Manufactureprzepis jest. Dziękuję zatem Grażynie i umieszczam całego maila, jakiego od niej dostałem: "Mój mąż uwielbia pieczywo graham, więc nie miałam wyjścia. W sklepie za jedną (sporą, przyznaję) bułeczkę trzeba zapłacić 80 groszy. Moje tańsze, a w smaku wcale nie gorsze. Pozwalam sobie podać przepis: Na 8 bułeczek średniej wielkości: 150 g mąki graham(...)program 11 - wyrabianie ciasta. Razem z faza rośnięcia zajęło to 1,5 godziny. Ciasto pięknie wyrasta, jest miękkie, ale nie lepiące, prawie mąki nie potrzeba do uformowania bułeczek. Zrobiłam podłużne, bo wyglądają bardziej apetycznie niż okrągłe. W piekarniku siedziały w 200 stopniach przez 30 minut (metalowa miseczka z wodą tez była). Po wyjęciu, bardzo
Marder&Marder ManufactureMadzię sam na sam z trzecią częścią Laleczki Chucky i poszedłem robić bagietki. A przepis jest naprawdę prosty. Wyszły z niego 4 spore, pyszne, chrupiące bagietki i 4 małe bułeczki zawinięte w supeł (Madzia posypała je makiem). Jak nie chcemy robić tych bułeczek to można zamiast nich zrobić piątą bagietkę. Chociaż warto je zrobić, bo są genialne w smaku(...)pięścią żeby je odgazować i wyrabiamy przez kilka sekund. Dzielimy na 5 części i z każdej z nich lepimy bagietki (lub tak jak ja 4 bagietki i 4 małe bułeczki). Jak mamy foremkę to układamy je na foremce, jak nie mamy to po prostu formujemy kształt bagietek i zostawiamy luzem. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 40 minut. Następnie
Marder&Marder Manufacturegładką, jednolitą masę. Pozostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu by ciasto podwoiło objętość. Po tym czasie dzielimy je na 4 w miarę równe części i formujemy okrągłe bułeczki. Zostawiamy sobie kawałek ciasta na "sutki", czyli uchwyty do naszych chlebowych pokrywek. W każdej bułeczce robimy dołek, który smarujemy białkiem. Umieszczamy w nim kawałek ciasta i dokładnie zaklejamy dookoła paznokciem(...)poziom; pieczemy przez 20-30 minut. Przed podaniem w nich zupy, czy innego dania należy oczywiście po dokładnym wystudzeniu ich na kratce odkroić ostrym nożem "pokrywki" i wydrążyć z bułeczek miąższ. Uważając przy tym, by nie uszkodzić skórki, co mogłoby powodować niechciane "przecieki". Mnie się nic takiego nie przydarzyło, wszystko trzymało się, jak trzeba, toteż i polecam
Kuchenna KontrrewolucyaPrzepis na poniższe bułki zaczerpnęłam z Książki Kucharskiej Ewy Aszkiewicz. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się same żółtka i otartą skórkę z cytryny. Uwierzcie mi, mleczne bułeczki wyszły pyszne - miękkie, pulchne i lekko słodkie. Idealnie będą pasować do miodu, past, wędlin jak i sera. Składniki na 12 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży(...)około 1 godzinie) wyjąć je z miski. Podzielić na 2 części. Z każdej z nich uformować wałek, który następnie podzielić na 6 kawałków. Z przygotowanych porcji ciasta wyrobić bułeczki. Ułożyć je w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzać do 165°C . Przygotowane bułki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec około 30 minut (do zrumienienia się bułeczek). Po upieczeniu
Ugotować