Pyszne, delikatne i mięciutkie bułeczki :) Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie, puszyste. Doskonałe także na drugi dzień, chociaż najlepiej smakują jeszcze ciepłe :) Polecam! Składniki: 475 g mąki pszennej 15 g cukru 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży 3 łyżki oliwy 80 ml mleka 270 ml ciepłej wody Mąkę połączyć z cukrem, solą i drożdżami, wymieszać. Do suchych składników dodać mleko(...)oliwę i wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Po tym czasie uformować bułeczki, można lekko je ponacinać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bułeczki. Odłożyć do napuszenia na kolejne 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Smacznego
Domowa cukiernia EwyZamiast tradycyjnego makowca, na odmianę przygotowałyśmy z Mamą słodkie bułeczki drożdżowe z aromatyczną masą makową bogatą w przeróżne bakalie - skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały. Ciasto drożdżowe jest bajecznie puszyste, ale pamiętajmy o użyciu dobrego jakościowo masła, a nie margaryny! Kolejny przepis od mistrzyni drożdżowym wypieków :) Ciasto : 500 g mąki 50 g drożdży 250 ml mleka 3 żółtka(...)cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, po łyżce dodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową. Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy bułeczki. Na środek nakładamy łyżeczkę masy makowej i zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną. Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki
Chocolate Muffin BlogZapraszam Wszystkich Odwiedzających na nowy cykl: piekarenka. Dzisiaj, jako debiut, przepis na proste bułeczki inaczej zwane kajzerkami. Przepis znalazłam na tym blogu, ale nie byłabym sobą, gdybym go 'pod siebie' nie zmodyfikowała. Bułeczki są bardzo dobre, najlepsze zaraz po upieczeniu. U nas zagościły podczas śniadania w niedzielny słoneczny poranek. 'pszenne bułeczki na drożdżach' Składniki (na 9 bułek): - 3 szklanki mąki
CookYourselfstrzał w 10! W smaku, pokuszę się o stwierdzenie ;), lepsze niż w pewnym fast food'dzie ;) Pyszne! Miękkie, lekko słodkawe i do tego z sezamem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Bułeczki idealnie się mrożą, więc warto upiec z większej ilości składników i zamrozić. Po rozmrożeniu podgrzać w piekarniku lub zrumienić pod rozgrzanym grillem. Polecam! U nas gościły w weekend :) 'bułki hamburgerowe(...)sezamem' Składniki (10 małych bułeczek): - 500 g mąki pszennej - 300 ml mleka - 10 g świeżych drożdży - 50 g miękkiego masła - 2 łyżki cukru - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka soli - sezam Mleko podgrzać i odlać 2 łyżki. Dodać drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszył". Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło, rozczyn
CookYourselfKiedy u Karoliny zobaczyłam brioszki pomarańczowe z dżemem , już wiedziałam do czego zużyję resztę mango curd, którym wcześniej przełożyłam ciasteczka (przepis wkrótce na blogu). Składniki i wykonanie bułeczek nieco zmodyfikowałam, skracając czas przygotowania. Brioszki będą miłym akcentem w koszyku ze święconką. Zamiast mango curd można użyć dowolnego dżemu lub słodkiego twarożku. Składniki: 340 g mąki pszennej 7 g drożdży instant(...)ciasto delikatnie odgazować. Przygotować formę na 12 muffinów. Wyłożyć papierem lub papilotkami. Ciasto podzielić na 12 równych części. Kawałki ciasta spłaszczać, nakładać po łyżeczce kremu i zlepiać otwory. Ułożyć bułeczki zlepieniem do dołu i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia (wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 40 o C). Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i pospać płatkami migdałów i wiórkami
Czerwień i błękitBuchty to rodzaj bułeczek drożdżowych, popularnych w całej Polsce. Pieczone są przytulone, jedna obok drugiej, puste lub z nadzieniem, koniecznie posypane maślaną kruszonką. Do wypełnienia bułeczek używane są powidła, dżemy, kremy czekoladowe, a także mak lub biały ser. Wszystko zależy od naszych upodobań. Buchty prezentowane dziś na blogu są dziełem mistrzyni wypieków drożdżowych - mojej Mamy :) Najlepsze na świeżo ze szklanką(...)powideł lub kremu czekoladowego, zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką, aż lekko urosną. Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy po wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką. Piec 30 - 35 minut w 175*C. Smacznego! Smacznego! Ciasto na podstawie przepisu z Kuchni polskiej
Chocolate Muffin BlogWitajcie dzisiaj zapraszam was na pyszne bułeczki z kiełbaską w środku! Składniki: - 200g mąki pszennej mąki razowej - 300g mąki pszennej - 1 jajko - 1,5 szklanki ciepłego mleka - 1/3 kostki świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 100g startego sera - 15 parówek, ja użyłam kiełbasek smerfetek Wykonanie: W misce wymieszać mąkę cukier i sól. drożdży zrobić rozczyn i odstawić(...)uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. W środek kładziemy pół naszej parówki posypujemy serem i formujemy bułeczkę... Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10min i pieczemy w temp 200stopni przez 15min. Smacznego
Tanio szybko zdrowoobdarzona "drożdżowym" genem. Upiekłam - wyszły baaardzo smaczne, a jednak już nie takie. Dlaczego? Ponieważ kulinarne wspomnienie, to nie tylko smak, ale też wspólne wyrabianie ciasta, nieudolne i udolne zlepianie bułeczek i czas razem spędzony. Mimo wszystko nieskromnie uważam, że moje są po Babcinych najlepsze jakie jadłam. Szczególnie teraz kiedy piekę je dla moich chłopaków i znikają tak szybko(...)masło, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na male kulki. Każdą spłaszczyć na placek. Na środek układać czubatą łyżkę jagód, zawinąć i zlepić brzegi formując bułeczkę. Uformowane bułeczki układać na blasze (u mnie wychodzą 2) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia i napuszenia na 30 minut. Posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem
Pełny talerzusprawiedliwienie dodam, że nie jemy ich za często, i że już niedługo na blogu pojawi się pieczywo na zakwasie. Tymczasem z okazji pierwszej środy listopada zapraszam na baaaardzo puszyste bułeczki. Dla tych,którzy wolą razowe pieczywo polecam: Bułki pszenne z pełnego ziarna Pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem Składniki na 12 bułek: 24 g świeżych drożdży (ewentualnie 12 g suszonych) 3½ szklanki(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość (około godziny). Po tym czasie ponownie krótko zagnieść ciasto, aby je odpowietrzyć. Podzielić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę. Bułki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą*. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 35-40 minut.** Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bułki posmarować śmietanką
Pełny talerzTradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) Bułeczki te są pieczone na Wielkanoc w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Australii, Kanadzie i na Karaibach. Ja (co prawda w Polsce) również upiekłam je w Wielki Piątek, ale nie zdążyły pojawić się na blogu. Są jednak na tyle dobre, że można je przygotować nie tylko na Wielkanoc. Bułki są lekko słodkie, o aromatycznym(...)miski, przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto raz złożyć.* Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na 12 porcji. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze. Blachę przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. W czasie, gdy bułki rosną przygotować ciasto na krzyżyk. Ciasto na krzyżyk 30 g masła 20 g cukru
Pełny talerzBułeczki w zajączki szybko się zmieniają, oczkami z ziaren słonecznika do nas mrugają, uszka wesoło im odstają i do zjedzenia zapraszają. Takie zajączki do koszyczka wielkanocnego się nadają, a u mnie często do szkoły z dziećmi kicają. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki cukru, 20 ml oleju rzepakowego, ponadto(...)dodajemy pozostałą część mąki, olej rzepakowy i wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto. W zależności od potrzeby dodajemy mąki. Ciasto dzielimy na 10 równych części, formułujemy lekko podłużne bułeczki, wykałaczką robimy dwie dziurki – będą to oczka zajączka. W każdy otwór wkładamy po jednym ziarenku słonecznika. Nożyczkami nacinamy ciasto w dwóch miejscach, (nad oczkami) będą to uszy
Moniki Smakołykiżółtka i dosypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Jak podwoi swoją objętość - znów wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ponownie wyrośnie urywamy po kawałku i formujemy bułeczki, turlając je w dłoniach. Dłonie możemy obsypać mąką. Bułeczki układamy na blasze podsypanej mąką. Dokładnie smarujemy roztrzepanym białkiem. Posypujemy czym chcemy. Przykrywamy ścierką, czekamy aż urosną. Posypujemy kaszą kukurydzianą. Wstawiamy(...)piekarnika. PIECZENIE: 25-30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Gdy bardzo się rumienią zmniejszamy temperaturę. Bułki kukurydziane. Dla nas genialne! Zdecydowanie. Z tego przepisu wychodzą bardzo kruchutkie bułeczki, które najlepiej zjeść w pierwszy dzień bo szybko czerstwieją. Na drugi dzień stopniowo zaczynają zamieniać się w kamień, ale wcześniej smakują tak, że i tak raczej swojej drugiej doby
Wypisz WymalujBułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam SKŁADNIKI 1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży 200 g. masła 1 szklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka wiśnie z soku, tarte jabłka skórka starta z jednej cytryn jedno jako(...)Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Powinno być szkliste i odchodzić od reki. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 50 min ). Ręcznie wyrabiamy bułeczki. Ręce oprószamy mąką, urywamy kawałek ciasta, robimy mały placek. Nakładamy nadzienie , dobrze zlepiamy. Formujemy kształt bułeczki. układamy zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej mąką. Trochę
W kuchennym oknie EwyDzisiaj upiekłam przepyszne bułeczki z żółtym serem, zachęcam was do upieczenia ponieważ wyszły przepyszne i znikają w mgnieniu oka! Składniki (mi wyszło 14 bułeczek): - 200g mąki pszennej mąki razowej - 100g mąki pszennej - 1 jajko - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 1/5 kostki świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli - 100g startego sera Wykonanie: W misce wymieszać mąkę cukier i sól(...)uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. Na wierzchu, środek wciskamy ser i trochę przygniatamy go bokami ciasta, aby podczas pieczenia nam nie spadł. Pieczemy 12min w temperaturze 200stopni. Smacznego
Tanio szybko zdrowobędę musiała spróbować taki zrobić w domu. Bo tam poszło bardzo szybko, a efekt nawet mnie zachwycił (a zdecydowanie wolę białe pieczywo). Niemniej, na dysku znalazłam zdjęcia bułeczek, które zrobiłam w sierpniu zeszłego roku. Tak! Tak dawno. Aż mi wstyd... Nie mam pojęcia, jak one się tam zakamuflowały, w każdym razie zdecydowałam, że najwyższa już pora, aby ujrzały światło(...)posiekać, utrzeć z serkiem i jajkiem na gładką masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w ciasny rulon, pokroić na 10 równych kawałków. Bułeczki ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować wyrośnięte bułeczki, posypać sezamem. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrze