bułeczki - 9699 przepisów (strona:189/647)

Drożdżówki z makiem 160

się ma w domu mak, to szybko można zrobić masę makową , w sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą pyszne bułeczki..Robiłam zdjęcia krok po kroku, ale przez przypadek kilka skasowałam..ale i tak widać co i jak.. 0,5 kg mąki 20 g świeżych drożdży  10 dkg  cukru(...)się automatem do chleba].Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki ciasta.Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła, na środku położyć masę makową i zawinąć tak jak np.pączka lub bułeczkę.Tak zawiniętą bułeczkę znów rozwałkować tym razem na kształt prostokąta.Nożem zrobić nacięcia, ale nie końca  [ na zdjęciu widać ] i zwinąć od szerszego brzegu jak roladkę.Odłożyć na blaszkę

Moje domowe kucharzenie
Ciasto duńskie. 227

mleka 100 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 4 dag świeżych drożdży jeśli chcemy przygotować słodkie ciastka dodajemy jeszcze 2 łyżki cukru jeśli bułeczki mają być wytrawne dodajemy jeszcze pół łyżeczki soli DO SMAROWANIA: 120 g rozpuszczonego masła 1 roztrzepane jajko       Mąkę przesiewamy do dużej miski i robimy w niej wgłębienie. W połowie(...)składamy do środka dwa przeciwległe krańce, wałkujemy, następnie dwa pozostałe krańce i również wałkujemy. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy po 2 koperty, czy inne bułeczki. Tak samo robimy z pozostawioną w misce resztą ciasta. Przy formowaniu należy jednak pamiętać by nie rozwałkować ich zbyt cienko, gdyż warstwy zanikną. Gotowe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne, śniadaniowe. 140

Najlepsze bułeczki na śniadanie. Smakowite, pachnące sezamem i co najważniejsze, mięciutkie jak puszek! Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, śniadaniowe na 8 sztuk 20 g świeżych drożdży 125 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 3 żółtka 125 ml oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania sezam      Mąkę przesiewamy(...)minut), przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy ciasto na około 60 minut, czyli aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na kolejne 20 minut, czyli aż bułki wyrosną. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenne, jak z piekarni. 228

Pyszne bułki pszenne, niesamowicie mięciutkie, z chrupiącą skórką skradły nasze podniebienia. Są tak dobre, że od dłuższego czasu nie kupujemy bułek. Wolę sama upiec te bułeczki w domu, bo są bez polepszaczy, sztucznych dodatków i długo zachowują świeżość. Polecam!!! Składniki na bułki pszenne, jak z piekarni na 8 sztuk 500 g mąki pszennej (ja używam tortowej) 20 g świeżych drożdży(...)pieczenia blasze. Gdy wszystkie bułki są gotowe za pomocą drewnianej łyżki robimy w bułkach nacięcia (drewnianą łyżkę należy docisnąć prawie do dna, uważając, żeby jej nie przeciąć) i odstawiamy bułeczki na około 20 minut, bu znowu wyrosły. W czasie gdy bułki rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni C i przygotowujemy glanc: wszystkie składniki mieszamy w małym garnuszku, stawiamy

Rozpustne gotowanie
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 194

oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części. . Każdą bułeczkę wałkujemy na dość cienki placuszek (około 3 mm), z jednej strony robimy nacięcia, z drugiej kładziemy porcję nadzienia. Miejsce z nadzieniem zwijamy jak pieroga, dociskamy krańce dokładnie zlepiając. Zwijamy(...)roladę, układamy na blasze zlepieniem do dołu, a nacięciem ku górze. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy np. czarnuszka i pieczemy na jasnobrązowy, apetycznie złocisty kolor. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Oproszone kruszonka drozdzowe buleczki z truskawkami i budyniem. 177

Dziś przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z truskawkami i budyniem. Co potrzebujemy? Do drożdzowych bułeczek : - ok 40 szt truskawek. - budyń śmietankowy (+  mleko) - 3 i pół szklanki mąki -2/3 szklanki mleka -1 opakowanie suchych drożdzy - pół kostki masła -  2 duże jajka - cukier waniliowy (całe 16g) - szczypta soli W misie mieszamy - mąkę, drożdzę i sól. W osobnym garnku podgrzewamy(...)wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Formujemy kulki, rozplaszczamy  -zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Po ok 20 minutach stopką od kieliszka ( ja użyłam nóżki likierówki) wyciskamy kółka na środku Dajemy bułeczkom jeszcze 5 minut, następnie smarujemy środki budyniem, kroimy truskawki i układamy w środku.Następnie posypujemy kruszonką. SMACZNEGO

dlaSmaQ
Jagodzianki odrywane z kruszonką i lukrem 208

żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 25 dag jagód (12 czubatych łyżek) 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Wierzch: olej do smarowania bułeczek 1 białko  1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub wody 1. Rozczyn(...)nagrzanego do ok 25*C na ok 30 minut). 3. Nadzienie :  Jagody umyć i osuszyć. Białko lekko roztrzepać widelcem, dodać mąkę i cukier, wymieszać z jagodami. 4. Formowanie bułeczek : Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części (ja zrobiłam tak jak Danusia i zważyłam całość, podzieliłam przez 12 i później odważałam porcje ciasta). Każdą porcję

Kto ugości moich gości?
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3989

równych części.  Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 1 płaską łyżkę jagód, oprószyć szczyptą cukru pudru. Bardzo starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać łączeniem do spodu, w odległości około 3 cm od siebie, na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny(...)pokroić na 15 równych części.  Z każdej uformować kulkę, rozpłaszczyć na dłoni, a na środek nałożyć 2 czubate łyżeczki jagód i bardzo starannie zlepić brzegi, formując owalne bułeczki. Układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i posypać kruszonką: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem) , aż masa zacznie

Domowa Cookierenka Agi
Jagodzianki 180

wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody umyć i osuszyć, posypać cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść.Ciasto podzielić na 16 bułeczek, każda waży ok 60g. Bierzemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoni, następnie na każdą kładziemy łyżkę czubatą jagód. Sklejamy jak pieroga. Następnie kulamy w dłoniach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)łącznie do dołu. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem lub folią spożywczą do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bułeczki muszą się napuszyć. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem *jeśli chcemy polukrować nasze bułeczki, przed włożeniem do piekarnika należy je posmarować roztrzepanym lekko białkiem

Delicious Titbits
Bruschetta z pomidorami i bazylią. 179

Pyszne i bardzo szybkie niedzielne śniadanie. Uwielbiam takie rozpoczęcie dnia. To Was zaskoczy! Składniki: 4 bułeczki pełnoziarniste 2 łyżki oliwy z oliwek 300g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 5 łyżek posiekanej świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra- dół. Bułeczki kroimy na pół i polewamy oliwą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Do miseczki dodajemy(...)pokrojone na dość małą kostkę pomidory, przeciśnięty czosnek przez praskę i posiekaną bazylię. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Po około 4-5 minutach bułeczki powinny być chrupkie z zewnątrz ale miękkie w środku, wtedy je wyjmujemy z pieca i na wierzch kładziemy przygotowane pomidory. Jemy na ciepło

Apetyt na Zielone
Idealne jagodzianki 201

Bułeczki z tego przepisu są pyszne, delikatne i mięciutkie. Zamiast jagód można dodać inne owoce. Z podanych składników wychodzi osiem jagodzianek. Składniki: 2 szklanki mąki (340 g) 1/2 szklanki cukru (125 g) 1/2 szklanki mleka (120 ml) 1 jajko 1 żółtko 25 g drożdży 100 ml oleju szczypta soli Jagodowe nadzienie: 150 g jagód 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej(...)Ponadto: białko do wysmarowania bułeczek Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, cukier, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto powinno być bardzo miękkie

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżówki odrywane 192

Pyszne, mięciutkie bułeczki. Idealne na śniadanie, genialne w podróży i...dla dzieci, które , tak jak moja córka wyszły ze szpitala po wycięciu trzeciego migdała i przycięciu bocznych!  Nie podrażnia gardełka, bo bułeczka jest mięciutka i puszysta. Doskonale smakuje do kawy z mlekiem. Rewelacyjna za każdym razem. Z masłem nawet na drugi dzień! Podaję składniki na 12 drożdżóweczek(...)Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej. Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół godziny. Ponownie wyrosną. Posmarować drożdżówki rozmąconym jajem i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać góra i dół do ok. 180 stopni

Z Kuchni Do Kuchni
Bułeczki drożdżowe z marmoladą 216

drożdżowe. Składniki na ciasto - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie drożdży - 2 szklanki mleka - 7 żółtek - 6 szklanek mąki pszennej  - 1/2 szklanki oleju - marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek) Składniki na kruszonkę - 1/2 szklanki mąki - 4 łyżki cukru - 50g masła Przepis na ciasto: Do miski dodajemy mąkę, żółtka i olej. Nie mieszamy. Cukier rozpuszczamy w zagrzanym ciepłym mleku, dodajemy(...)pokruszone drożdże, rozczyn przelewamy do miski z mąką, żółtkami i olejem. Z całości wyrabiamy ciasto. Przepis na kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Bułeczki: W dłoniach formujemy bułki z wyrobionego ciasta.  W kształtnej już bułeczce robimy dziurkę i do dołka umieszczamy marmoladę.  Gotowe bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku góra/dół 180 stopni przez

upichcona
Wytrawne drożdżówki z jabłkiem, cebulą i gorgonzolą 224

Jeśli szukacie przepisu na wytrawne bułeczki które można podać do piwa czy też wina lub zabrać na grilla, piknik lub wycieczkę do dobrze trafiliście :) Najlepiej zjeść je w niedługim czasie od upieczenia ponieważ dosyć szybko robią się twarde ale uwierzcie, że to nie problem bo są tak pyszne, że znikają ekspresowo :) Przepis pochodzi z książki „O chlebie” Elizy(...)stopniowo wsypujemy mąkę. Zagniatamy na gładkie ciasto po czym przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na około 10-12 części, formujemy bułeczki i odstawiamy na 15 minut. Wyrośnięte układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłko i cebulę. Posypujemy odrobiną gorgonzoli i pieprzem. Odstawiamy do wyrośnięcia

Mienta blog
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane 229

Bożenka z bloga  http://www.smakowekubki. com/ Jola  z bloga  http://smakmojegodomu. blox.pl/html   Gosia z bloga  http://kochamgary. blogspot.com/   piekłyśmy duńskie, maślane bułeczki, Tebirkes. Przyznam się, że to mój drugi raz z tym wypiekiem, pierwszy raz piekłam je dla Mamy, "na drogę". Po prostu nie mogła się oprzeć, kiedy je zobaczyła(...)powodu mojego łakomstwa - nadziałam je nadzieniem serowym w zbyt dużej ilości. Jeśli chcecie zrobić jak ja, z nadzieniem, pamiętajcie, żeby nie było go zbyt dużo pomiędzy warstwami ciasta. Moje bułeczki posmarowałam serkiem clementine curd , wyszły wspaniałe! Bardzo smaczne są też tradycyjne, wypełnione masłem, posypane i zapieczone z żółtym serem. Wszystkim polecam te niezwykłe bułeczki, a Gosi za oryginalny przepis. Rozczyn

Kuchnia Prezydentowej