bułeczki - 9699 przepisów (strona:182/647)

Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami 181

Wokół nas piękna zielona trawa pełna wiosennych kwiatów i ziół. Warto więc wybrać  się na rodzinny piknik. Jako przekąskę proponuję pyszne drożdżowe bułeczki z farszem z młodej kapusty i pieczarek. Zapewniam, że każdemu będą smakować.  SKŁADNIKI: Farsz: 1 główka młodej kapusty, 250g pieczarek, 1 cebula, ½ papryki czerwonej, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz, oliwa, Ciasto: 200 ml ciepłego mleka(...)minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Kroję na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiam formując kulę. 4. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję siemieniem lnianym. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Do posypania bułeczek wykorzystałam siemię lniane, które otrzymałam od firmy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pszenno - gryczane drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i orzechami laskowymi. Poniedziałki należy zacząć dobrze! 121

faktu, że nadal drożdżówki są przepyszne a przy tym "zdrowsze".  W sezonie "rabarbarowym" polecam Wam serdecznie. Ja mam ochotę upiec jeszcze sernik z ich dodatkiem :) Składniki na 6 bułeczek: 2/3 szklanki mąki gryczanej  2/3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 3-4 łyżki oliwy z oliwek  1 jajko  szczypta soli  odrobina ciepłego mleka(...)przez godzinę. Mąki mieszam z drożdżami. Dodaję cukier, ciepłe mleko, oliwę, jajko i sól. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formuję niewielkie bułeczki, których wierzch urozmaicam karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami laskowymi. Odstawiam bułeczki na 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 25 minut. Smakują

Mango Papaja
Bułeczki z mascarpone z pomarańczą 124

Jeżeli lubicie słodkie śniadania, to te bułeczki idealnie się nadają. Słodyczy nadaje im śmietana i mascarpone, nie zawierają cukru a pomarańcza nadaje im ciekawego smaku. Najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem lub dżemem.  Składniki: 2 szklanki mąki 50 g masła 120 ml śmietany 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki otartej skórki  z pomarańczy sok z polówki pomarańczy(...)proszku do pieczenia czarny sezam (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto na bułeczki. Ciasto musi być zwarte i nie klejące się, można dodać trochę mąki, byleby nie za dużo. Formujemy bułeczki i układamy na papierze do pieczenia. Na wierzchu sypiemy czarny sezam, wciskając

Delusional Trine
Bułeczki pszenne. 160

Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam na blogu "sio-smutki". Jest to jeden z moich ulubionych blogów, więc nie miałam wątpliwości, że bułeczki będą pyszne. Już sam ich wygląd był tak apetyczny , że nie mogłam się oprzeć i musiałam je koniecznie wypróbować. Smakują obłędnie i na pewno zagoszczą u mnie na stałe :) Składniki na zaczyn: 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)części. Z każdej części uformować dość długi wałeczek. Następnie zrobić pętelkę i przewijać końce dookoła, aż się złączą, wtedy je skleić. Może zdjęcia trochę Wam pomogą. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Posmarować mlekiem i posypać makiem. Zostawić na ok. 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec

Agusiowe smakołyki
Kotlety z jajecznicy 156

nadaję się do ponownego zjedzenia. Sytuacja szczególnie popularna gdy wśród domowników są dzieci :) Ja mam swój sposób na resztki jajecznicy - pyszne kotleciki! Smakują wyśmienicie ! Składniki: 5 jajek 4 małe bułeczki 1 szklanka mleka sól i pieprz do smaku curry do smaku 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku bułka tarta do panierki masło klarowane do smażenia Wykonanie: Jedno jajko rozbełtać z mlekiem, przyprawami(...)zalać pokrojone bułeczki. W między czasie usmażyć jajecznicę z 4 jajek na maśle i połączyć z odciśniętymi bułeczkami. Dodać posiekany szczypiorek, przyprawić w razie potrzeby i wyrobić dokładnie ręką masę. Formować na dłoni kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Super smakują z sosem majonezowym

Tradycyjna Kuchnia
Bezglutenowe bułeczki ryżowe 148

Kolejny, przetestowany przeze mnie przepis  z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej.  I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu ale później są równie fajne.  Składniki: 220 g mąki bezglutenowej chlebowej - użyłam własnej mieszanki jaglanej 80 g kleiku ryżowego 1,5 szkl mleka lub wody 30 g masła lub oleju 8 g drożdży(...)Dodać olej i całość dobrze wymieszać mikserem. Odstawić na ok 30 minut.  Ciasto wyjdzie bardzo gęste ale niech was nie kusi dodawanie dużo większej ilości wody lub mleka - bułeczki wyrosną za bardzo a skórka będzie odstawała.  Z ciasta formować bułeczki - najlepiej łyżką zamoczoną w wodzie i mokrą ręką.  Układać na blasze wyłożonej papierem. Posmarować roztrzepanym jajkiem, chociaż

Ze smakiem bez glutenu
BUŁECZKI JOGURTOWE BEZ DROŻDŻY (NA SODZIE) 349

bułki robione na drożdżach J A najlepsze jest, że jak je już zrobisz, to ciężko będzie uwierzyć, że nie ma tam ani grama drożdży J SKŁADNIKI: ( 6 niewielkich bułeczek) 200 g mąki typu 650 ( możesz użyć bezglutenowej) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1 duża łyżka roztopionego masła 250 g jogurtu naturalnego mleko do posmarowania bułeczek(...)ciasto trochę popracowało. Po tym czasie, dłońmi formułować kuleczki z ciasta, podsypując je mąką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę mlekiem. Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180˚C, aż do zarumienienia

Calzonella.com
Ciabatty na zaczynie biga 159

Dzisiaj również ten rodzaj pieczywa, choć w nieco bardziej  wymagającej wersji- na zaczynie biga. Zaczyn potrzebuje kilkunastu godzin leżakowania, ale uwierzcie mi na słowo, że pokochacie te bułeczki i będziecie wracać do tego przepisu baaardzo często ;). Przepis z książki Piotra kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".     Składniki: (na 8 sztuk) Zaczyn biga: 2 g świeżych drożdży(...)ostrym nożem podzielić ciasto na 8 części. Przy pomocy noża przełożyć Ciabatty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut do garowania w ciepłe miejsce. Bułeczki nie muszą być równiusieńkie i okrągłe. To właśnie ich różny, nieokreślony kształt nadaje im uroku. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 250 st.C. Blaszkę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez

Nastoletnie Wypiekanie
Bułki pszenne. 147

Bardzo lubię jak w domu pachnie świeżym pieczywem.Dlatego polecam Wam pyszne mięciutkie bułeczki domowej roboty. Składniki: 0,5 kg maki pszennej 30 g drożdży 200 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować(...)dużo, żeby bułki nie były  twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i  zostawić do wyrośnięcia.Wystarczy pół godzinki. Kiedy podwoi objętość wyłożyć  na stolnicę i formować bułeczki. Ja robię z ciasta wałek i dzielę go na 8 części. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posypać mąką i tępą strona noża zrobić przedziałek. Pozostawić

Agusiowe smakołyki
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem 120

będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami

Smak mojej kuchni
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 163

także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej. I w pełni mi się to udało! Nawet efekt przerósł moje oczekiwania, a bułeczki zniknęły w 2 dni! Mąkę pszenną zamieniła na orkiszową razową, zamiast cukru użyłam cukru kokosowego, dodałam także olej kokosowy, aromat waniliowy i oczywiście jajko. Głównym składnikiem smakowym stał się(...)mango, swoją drogą przepyszny! Miał tu występować jako nadzienie, ale widocznie mu to nie odpowiadało i wydostał się na zewnątrz bułeczek. Ale nic to nie zmieniło, bo bułki są cudowne! Bardzo, ale to bardzo delikatne i puszyste, lekko słodkie, mięciutkie, wręcz rozpływają się w utach! Polecam upiec sobie takie w domu, na pewno będziecie zadowoleni :)  Składniki: 350 g mąki

Zdrowie na języku :P
Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym 155

Przyszła pora na wypieki chleba . Często wracam do moich wcześniejszych przepisów na bułeczki , które co i róż zmieniam i ulepszam. Proponuję grahamki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Możecie sobie wyobrazić jakie były dzisiaj zapachy w mojej kuchni…wciąż są. Moje dziecko przyszło ze szkoły i od razu w drzwiach krzyczał co tak pachnie!…Pizza! Nie pizza tym razem(...)minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Wymieszaj masło z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę

codojedzenia
Jogurtowe bułeczki 150

Bułeczki jogurtowe to numer 1 w naszym domu. Przypominają maślane z dzieciństwa... od " Brzuski"  - usteckiej piekarni Mięciutkie pachnące. Idealne na śniadanie, czy na lunch do szkoły. Doskonałe ze szklanką mleka, dżemem czy plasterkiem ulubionej wędliny.  Spróbujcie ! Łatwe do zrobienia. Przepis na około 13-14 małych bułek 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki cukru ( możecie dać mniej(...)dodajcie troszkę wody Wyrabiać na tyle długo aż będzie miało pożądaną konsystencję. odstawić w ciepłe miejsce.  Powinno podwoić objętość około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową) odstawić przykryte ściereczką i poczekać aż podrosną. (około 30 minut)  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bułki do burgerów 114

młodego do popularnej sieciówki, która serwuje hamburgery zrobiłam domowe. Bułki mięciutkie, słodkawe, idealne. Moje dziecko zjadło jeszcze na drugi dzień z wędliną. Przepis znalazłam na blogu rodzinka w kuchni . Bułeczek wychodzi 10 sztuk. Polecam, jutro domowe burgery :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g drożdży 2 łyżki cukru 300 ml letniego mleka 50 g masła(...)mikserem z hakiem.  4. Formujemy kulę, przekładamy do miski, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 godziny. 5. Po upływie podanego czasu z ciasta formujemy 10 bułeczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezam.  6. Tak przygotowane bułki zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Pieczemy

kruche babeczki
Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną 136

szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów): 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby. 3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół) 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego

kruche babeczki