bułeczki - 9699 przepisów (strona:182/647)

Bułeczki z jabłkami 174

Nasze ulubione bułeczki drożdżowe, tym razem z jabłkami na szarlotkę.     Składniki: -65 dkg mąki 480 -5 dkg drożdży -6 jajek -9 łyżek cukru -350 ml ciepłego mleka -8 dkg masła -szczypta soli -aromat -słoik jabłek na szarlotkę Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy(...)się wchłonie. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę i dzielimy na części. Rozwałkowujemy. W zależności od kształtu bułeczek, tniemy na prostokąty lub kwadraty. Prostokąty nacinamy na brzegach, na środek układamy jabłka i zaplatamy. Na kwadratach układamy jabłka i zawiązujemy rogi, tworząc węzełki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
Czosnkowe bułeczki nadziewane cheddarem i boczkiem 142

Macie ochotę na pyszne czosnkowe bułeczki z płynącym ze środka serem? Jeśli tak to ten przepis jest dla was. Zobaczyłam te bułeczki w necie i postanowiłam je zrobić. Koniecznie. Do ciasta użyłam mąki Lubella Puszysta. To linia najwyższej jakości mąk w nowoczesnych, wygodnych opakowaniach, dzięki którym nie rozsypuje się w kuchni, a specjalna naklejka pozwala otwierać i zamykać opakowanie(...)ułatwia przechowywanie. Specjalny proces suszenia ziarna sprawia, że można dłużej cieszyć się jej świeżością. A mąka wrocławska idealnie się do tego nadaje. Te bułeczki to może być hit na każdą imprezę. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bułeczki z majonezem 177

Pomysł na takie bułki podpatrzyłam u Moniki , kiedyś już robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem majonezu - pluszki , a tym razem są to bułeczki do hamburgerów,na kanapkę z wędliną, serkiem lub dżemem...kto z czym lubi..Polecam..ja swoje bułeczki posypałam złotym lnem..pycha ,, polecam.. 3 szkl. mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 2 pełne łyżki majonezu Kieleckiego 1 łyżka(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść przez chwilę, by pozbyć się nadmiaru gazu.Ciasto podzielić na części [ u mnie wyszło 9 ].Z każdej części formować podłużną lub okrągłą bułeczkę .Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki naciąć wzdłuż ostrym nożem.Posmarować mlekiem,posypać złotym lnem. Piec około  25 -30 minut w temperaturze 220 stopni

Moje domowe kucharzenie
Chlebki do koszyczka 161

się małe chlebki dokładane do koszyczka ze święconką. W tym roku postanowiłam przygotować całą partię i poświęcić im osobny post. Te chlebki nie są może aż tak wielkanocne jak bułeczki z krzyżykiem , ale za to bardziej uniwersalne. Polecam :) Składniki na 6-8 chlebków-bułeczek: 160 g mąki chlebowej (typ 750, może też być 650) 1 łyżeczka soli 150 g mąki(...)przykryciem do napuszenia na ok. 30 minut. Piekarnik (grzanie góra/dół) rozgrzać do 200-210°C. Na dolnym poziomie ustawić blachę do pieczenia z gorącą wodą. Wyrośnięte bułeczki naciąć poprzecznie w kilku miejscach, żeby nadać im bardziej chlebowy wygląd. Piec ok. 20-25 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Smacznego

Pełny talerz
Drożdżowe babeczki cytrynowe 249

mogą urozmaicić Waszą święconkę lub znaleźć się wśród świątecznych wypieków. Babeczki przygotowane są z ciasta drożdżowego, ale podobnie jak wielkanocna babka drożdżowa , nie jest to zwyczajne ciasto jak do bułeczek, ale przygotowane na żółtkach, ze sporą ilością masła i cukru. Ciasto na babeczki wzbogaciłam o dodatek soku i skórki z cytryny oraz lukier cytrynowy, aby ich smak był wyrazisty. Samo(...)mnie - formę na muffiny wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6 części - z każdej części uformować okrągły kształt, jak na bułeczkę lub pączka, włożyć do foremki - formę na muffiny (lub foremki) przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia - bułeczki powinny mocno wyrosnąć, wypełniając całe foremki (w cieple będzie to trwało około 30- 40 minut

Smakołyki Bereniki
Proste bułki pszenno – razowe 151

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pszenne bułeczki z dodatkiem razowej mąki. Smakują idealnie, jak te kupione w piekarni. A wiadomo domowe najlepsze! 400 g mąki pszennej luksusowej typ - 550 Młynomag  (klik) 50 g mąki razowej żytniej Młynomag  (klik) 1 łyżeczka soli 25 g oleju 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru(...)wysmarowanej olejem  miski. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 kawałków. Z każdej formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Blaszkę wstawiamy

VioletoweKucharzenie
CUDNE GRAHAMKI ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 240

Bułeczki, które skradły nasze serca. A zaczęło się od cudnych bułeczek orkiszowo-pszennych , które zauroczyły nam swym smakiem i to tak bardzo, że po wersji oryginalnej (była zaledwie 2 razy), powstała zdrowsza, na bazie samych mąk orkiszowych. Zastąpiłam mąkę pszenną pełnoziarnistą orkiszową i wszyscy są zadowoleni. Rodzinka, bo ma swoje ulubione bułeczki, a ja- bo po raz kolejny udało

Smaczne Zdrowe
Bułki pszenne 422

Dzisiaj zapraszam na bułki pszenne. Te najzwyklejsze, najprostsze, ale dla mnie najlepsze. Z tego przepisu piekłam swoje pierwsze bułki. Wówczas byłam pełna obaw i niepewności, ale bułeczki wyszły idealne. To one ośmieliły mnie do wypiekania domowego pieczywa :) Składniki (na 5 bułek): 8 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 80 ml ciepłego mleka 1,5 szklanki mąki typu 550 (szklanka(...)odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na 1- 2  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na pięć części, formując z nich bułki. Bułeczki lekko oprószamy mąką i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Tak przygotowane bułki ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na pół godziny

Smak mojego domu
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 186

Wpełzła między samochody sunąc od rzeki i zatrzymała się na granicy skarpy wiślanej... nie wyszły z niej upiory czego można było się spodziewać :) Na co zaproszę Was dzisiaj? na bułeczki! lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto(...)cieście rozsmarowujemy masło, rozsypujemy owoce, kawałki marcepanu i cukier. Zwijamy ciasto w ciasna roladę i kroimy na 16 plastrów, które układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami zostawiamy 4 cm odstępy. Blachę odstawiamy na 1/2 - 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy je w temp

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pyszne drożdżówki 164

można zastąpić owocami). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na 1 1/2 cm wyciskamy szklanką kółka układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia odstawiamy na kila minut do podrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną robimy wgłębienia spodem szklanki poruszoną mąką. Wgłębienia smarujemy roztrzepanym jajkiem i wypełniamy masę budyniową. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu(...)bułeczki posypujemy wiórkami kokosowymi. Drożdżówki upiekła Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi! 204

Dzisiaj bardzo fajne danie na spotkanie ze znajomymi, bądź na wspólną kolację. Szybkie bułeczki drożdżowe z kiełbaskami sojowymi. Bułeczki są pulchne, bardzo smaczne i extra smakują płci męskiej do piwka! ;-) Zapraszam! Wykonanie: - przygotuj składniki podane wyżej - w kubeczki rozmieszaj drożdże z 100 ml wody i mąką, na gęstą papkę, przełóż do miski z mąką, odstaw na 15 minut(...)folię - ciasto rozwałkuj na stolnicy, ułóż kiełbaskę i owiń jak na zdjęciu poniżej - ponacinaj na równe części i złóż do siebie - możesz na wierzch poukładać listki rozmarynu dla smaku Bułeczki posmaruj, roztrzepanym jajkiem i wstaw do pieca na 25 minut temp. 210 stopni C.  Można jeść lekko przestudzone! Smacznego! Buźka

SMYKWKUCHNI
Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane 163

Pyszne, kruche bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Są inne niż zwykłe pszenne, ale równie smaczne :) Do ich upieczenia użyłam Mąki Pszennej Luksusowej firmy Młynomag . Składniki: 40 g świeżych drożdży 250 g mąki kukurydzianej 300 g mąki pszennej luksusowej od Młynomag 2 jajka 1 szklanka ciepłego mleka 200 g masła 1 łyżeczka soli sezam i mak do posypania Sposób przygotowania(...)garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko, rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na 8-10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem

Na Ciasteczkowych Papierach
Drożdżówki zawijasy 161

około 30 minut.   Z ciasta lepić grube wałki i zwijać  w ósemki . Przykryć i odstawić na ok. 10 minu  (na czas nagrzewania się piekarnika). Każdą bułeczkę posmarować mlekiem  i piec w 180 stopniach 15-20 minut. Bułeczki wyjąć i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie podgrzać w garnuszku miód  i posiekać bardzo drobno(...)orzechy. Każdą bułeczkę smarować płynnym  miodem lub syropem cynamonowym i posypać orzechami.Odstawić do wystygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Bułki pszenne z złotym siemieniem lnianym 135

Świeże, pachnące, smaczne i chrupiące. Bułeczki pszenne z płatkami owsianymi przygotowane do których siemię lniane zostało dodane. Kolor złoty fajnie się na bułeczkach kontrastuje  i wiadomo co domowe to lepiej smakuje. Polecam takie wypieki drożdżowe, bo są bez spulchniaczy, dziwnych dodatków czyli  zdrowe. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych górskich, 350 g mąki pszennej(...)pozostawiamy na 30 min. Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.   Ciasto dzielimy na osiem równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).  Układamy str. sklejoną.  Ciasto delikatnie spłaszczamy, zwilżamy wierzch wodą i maczamy w siemieniu. Układamy na blasze

Moniki Smakołyki
Bułeczki cynamonowe + film 218

Mocno cynamonowe, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki to idealna propozycja na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Będą również znakomitym pomysłem na drugie śniadanie lub przekąskę do pracy. składniki na 12 bułek                    ciasto  500 g mąki pszennej 2 jajka(...)placek w kształcie prostokąta, wierzch smarujemy miękkim masłem, posypujemy równomiernie cukrem oraz cynamonem a  następnie rolujemy wzdłuż dłuższego boku, rulon kroimy na kawałki o grubości około 3 cm. Bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach i odstawiamy na 30 minut  do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st.C około

Smakowite Dania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję