bułeczki - 9699 przepisów (strona:178/647)

Bułeczki pszenne. 176

Przepis na te pyszne bułeczki znalazłam na blogu "sio-smutki". Jest to jeden z moich ulubionych blogów, więc nie miałam wątpliwości, że bułeczki będą pyszne. Już sam ich wygląd był tak apetyczny , że nie mogłam się oprzeć i musiałam je koniecznie wypróbować. Smakują obłędnie i na pewno zagoszczą u mnie na stałe :) Składniki na zaczyn: 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)części. Z każdej części uformować dość długi wałeczek. Następnie zrobić pętelkę i przewijać końce dookoła, aż się złączą, wtedy je skleić. Może zdjęcia trochę Wam pomogą. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Posmarować mlekiem i posypać makiem. Zostawić na ok. 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec

Agusiowe smakołyki
Kotlety z jajecznicy 180

nadaję się do ponownego zjedzenia. Sytuacja szczególnie popularna gdy wśród domowników są dzieci :) Ja mam swój sposób na resztki jajecznicy - pyszne kotleciki! Smakują wyśmienicie ! Składniki: 5 jajek 4 małe bułeczki 1 szklanka mleka sól i pieprz do smaku curry do smaku 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku bułka tarta do panierki masło klarowane do smażenia Wykonanie: Jedno jajko rozbełtać z mlekiem, przyprawami(...)zalać pokrojone bułeczki. W między czasie usmażyć jajecznicę z 4 jajek na maśle i połączyć z odciśniętymi bułeczkami. Dodać posiekany szczypiorek, przyprawić w razie potrzeby i wyrobić dokładnie ręką masę. Formować na dłoni kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Super smakują z sosem majonezowym

Tradycyjna Kuchnia
Bezglutenowe bułeczki ryżowe 161

Kolejny, przetestowany przeze mnie przepis  z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej.  I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu ale później są równie fajne.  Składniki: 220 g mąki bezglutenowej chlebowej - użyłam własnej mieszanki jaglanej 80 g kleiku ryżowego 1,5 szkl mleka lub wody 30 g masła lub oleju 8 g drożdży(...)Dodać olej i całość dobrze wymieszać mikserem. Odstawić na ok 30 minut.  Ciasto wyjdzie bardzo gęste ale niech was nie kusi dodawanie dużo większej ilości wody lub mleka - bułeczki wyrosną za bardzo a skórka będzie odstawała.  Z ciasta formować bułeczki - najlepiej łyżką zamoczoną w wodzie i mokrą ręką.  Układać na blasze wyłożonej papierem. Posmarować roztrzepanym jajkiem, chociaż

Ze smakiem bez glutenu
BUŁECZKI JOGURTOWE BEZ DROŻDŻY (NA SODZIE) 371

bułki robione na drożdżach J A najlepsze jest, że jak je już zrobisz, to ciężko będzie uwierzyć, że nie ma tam ani grama drożdży J SKŁADNIKI: ( 6 niewielkich bułeczek) 200 g mąki typu 650 ( możesz użyć bezglutenowej) 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1 duża łyżka roztopionego masła 250 g jogurtu naturalnego mleko do posmarowania bułeczek(...)ciasto trochę popracowało. Po tym czasie, dłońmi formułować kuleczki z ciasta, podsypując je mąką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Posmaruj pędzelkiem każdą bułeczkę mlekiem. Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180˚C, aż do zarumienienia

Calzonella.com
Bułki pszenne. 160

Bardzo lubię jak w domu pachnie świeżym pieczywem.Dlatego polecam Wam pyszne mięciutkie bułeczki domowej roboty. Składniki: 0,5 kg maki pszennej 30 g drożdży 200 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oleju Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier.Zostawić na ok 15 min aż drożdże zaczną pracować(...)dużo, żeby bułki nie były  twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i  zostawić do wyrośnięcia.Wystarczy pół godzinki. Kiedy podwoi objętość wyłożyć  na stolnicę i formować bułeczki. Ja robię z ciasta wałek i dzielę go na 8 części. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posypać mąką i tępą strona noża zrobić przedziałek. Pozostawić

Agusiowe smakołyki
Bułki orkiszowe ze słonecznikiem 133

będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami

Smak mojej kuchni
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 182

także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej. I w pełni mi się to udało! Nawet efekt przerósł moje oczekiwania, a bułeczki zniknęły w 2 dni! Mąkę pszenną zamieniła na orkiszową razową, zamiast cukru użyłam cukru kokosowego, dodałam także olej kokosowy, aromat waniliowy i oczywiście jajko. Głównym składnikiem smakowym stał się(...)mango, swoją drogą przepyszny! Miał tu występować jako nadzienie, ale widocznie mu to nie odpowiadało i wydostał się na zewnątrz bułeczek. Ale nic to nie zmieniło, bo bułki są cudowne! Bardzo, ale to bardzo delikatne i puszyste, lekko słodkie, mięciutkie, wręcz rozpływają się w utach! Polecam upiec sobie takie w domu, na pewno będziecie zadowoleni :)  Składniki: 350 g mąki

Zdrowie na języku :P
Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym 174

Przyszła pora na wypieki chleba . Często wracam do moich wcześniejszych przepisów na bułeczki , które co i róż zmieniam i ulepszam. Proponuję grahamki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Możecie sobie wyobrazić jakie były dzisiaj zapachy w mojej kuchni…wciąż są. Moje dziecko przyszło ze szkoły i od razu w drzwiach krzyczał co tak pachnie!…Pizza! Nie pizza tym razem(...)minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Następnie podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Wymieszaj masło z posiekaną pietruszką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę

codojedzenia
Jogurtowe bułeczki 164

Bułeczki jogurtowe to numer 1 w naszym domu. Przypominają maślane z dzieciństwa... od " Brzuski"  - usteckiej piekarni Mięciutkie pachnące. Idealne na śniadanie, czy na lunch do szkoły. Doskonałe ze szklanką mleka, dżemem czy plasterkiem ulubionej wędliny.  Spróbujcie ! Łatwe do zrobienia. Przepis na około 13-14 małych bułek 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki cukru ( możecie dać mniej(...)dodajcie troszkę wody Wyrabiać na tyle długo aż będzie miało pożądaną konsystencję. odstawić w ciepłe miejsce.  Powinno podwoić objętość około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową) odstawić przykryte ściereczką i poczekać aż podrosną. (około 30 minut)  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bułki do burgerów 132

młodego do popularnej sieciówki, która serwuje hamburgery zrobiłam domowe. Bułki mięciutkie, słodkawe, idealne. Moje dziecko zjadło jeszcze na drugi dzień z wędliną. Przepis znalazłam na blogu rodzinka w kuchni . Bułeczek wychodzi 10 sztuk. Polecam, jutro domowe burgery :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g drożdży 2 łyżki cukru 300 ml letniego mleka 50 g masła(...)mikserem z hakiem.  4. Formujemy kulę, przekładamy do miski, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 godziny. 5. Po upływie podanego czasu z ciasta formujemy 10 bułeczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezam.  6. Tak przygotowane bułki zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu. Pieczemy

kruche babeczki
Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną 152

szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów): 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby. 3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół) 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach około 15 - 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po wyjęciu chwilkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy :-). Smacznego

kruche babeczki
Lasowiackie kapuśniaczki – kuchnia podkarpacka 266

Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Lasowiackie kapuśniaczki to małe drożdżowe bułeczki z odpowiednio przygotowanym nadzieniem z kiszonej kapusty. Czym się różnią lasowiackie kapuśniaczki od kapuśniaczków pieczonych w innych regionach? Różnią się kształtem (są okrągłe i „zamknięte”), delikatnym doprawieniem kapusty oraz smakiem cieniutkiego drożdżowego ciasta, które choć wytrawne, jest jednocześnie lekko słodkie. Dla mnie to kwintesencja domowej, wiejskiej kuchni z czasów naszych(...)łyżka cukru sól do smaku 1-2 żółtka do smarowania Nadzienie z kapusty można przygotować dzień wcześniej, jednak przed przygotowywaniem kapuśniaczków warto je podsmażyć, ponieważ z ciepłym nadzieniem bułeczki ładniej wyrastają. Kapustę płuczemy i dobrze odciskamy. Kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, lekko solimy i wrzucamy kapustę. Gotujemy ją 10-15 minut, po czym odciskamy. Cebulę siekamy drobniutko

Trzeci talerz
CYNAMONOWE BUŁECZKI 153

Pyszne i pachnące CYNAMONOWE BUŁECZKI wprowadzą do każdego domu wyjątkową... Artykuł CYNAMONOWE BUŁECZKI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Bułeczki pieczarkowo - serowe 147

Bardzo lubię tego typu bułeczki. Jak to jest przy cieście drożdżowym najlepiej smakują na ciepło. Do takich bułeczek świetnie pasuje czerwony barszczyk. Bułeczki idealne na każdą okazję. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Makowe ciastka francuskie 237

tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis na makowe ciastka francuskie dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 10. marca 2017 r.” Polecem też inne sposoby wykorzystania ciasta francuskiego: Chałwowe bułeczki francuskie Kokosowe bułeczki francuskie z chia Bułeczki francuskie z migdałami Ciastka francuskie z jabłkami Ciastka francuskie z marmoladą Ciastka francuskie z serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington

mojewypiekiinietylko