bułeczki - 9699 przepisów (strona:170/647)

Grzanki z pieczarkami i parmezanem 175

Śniadanie od święta – grzanki z bułeczek. A bo dawno nie było Zazwyczaj przygotowuję podobne śniadania z pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego. Dziś zasmakowaliśmy w takich;) Chrupiące, aromatyczne dzięki pieczarkom (po prostu uwielbiam!), obowiązkowo z tartym serem, dziś padło na parmezan, zazwyczaj są to miękkie sery, gouda, morski, pleśniowe też znajdą wielbicieli Takie grzanki nawet na zimno znikają, są idealną propozycją(...)ostrym ketchupem i siekanym grubym szczypiorem, jest pysznie! SMACZNEGO Grzanki z pieczarkami i parmezanem podaję ze szczypiorem i ketchupem lub domową passatą, jest chrupiąco i aromatycznie Składniki: 2 bułeczki, u mnie typu sznytka 1 duża pieczarka tarty parmezan masło świeżo zmielony kolorowy pieprz Przygotowanie: Bułeczki kroję na skos na kilka porcji. Parmezan trę na małych oczkach. Kromki smaruję cienko masłem

Zasmakuj Kuchni
Jagodzianki 179

pudrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na placuszek. Na środek każdego z nich nałożyć ok 1,5 łyżki jagód i bardzo dokładnie skleić. Uformować bułeczkę i ułożyć ją ma blasze wyłożonej matą do pieczenia klejeniem do spodu. Uformowane bułeczki odstawić na ok 20 minut do napuszenia. Po tym czasie każdą z bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem

KUCHNIA POLSKA
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 212

czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko 1 jajko 4 łyżki cukru 2-2,5 szklanki mąki(...)odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach i przykrywamy ściereczką na kolejne 30 min. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder

Kuchnia MagdaLeny
Cynamonowe bułeczki 231

które pokochasz. Z tym przepisem przygotowanie ich zajmie ci zaledwie godzinę. W każdym kęsie poczujesz absolutnie doskonały, słodki, cynamonowy smak. Czy możesz sobie wyobrazić pełną foremkę świeżo upieczonych, ciepłych bułeczek cynamonowych? Właśnie przypomniałam sobie jak pachną podczas wypiekania. Ahh te domowe bułeczki cynamonowe, lepsze niż jakiekolwiek kupione w sklepie. Drożdże mogą być dla wielu osób odstraszające, ale zaufaj mi, jeśli(...)pozostaw do podwojenia swojej objętości. Drożdże nie lubią przeciągów i gwałtownych zmian temperatur. Jeśli będziesz pamiętać o tych kilku zasadach wszystko na pewno ci się uda. Artykuł Cynamonowe bułeczki pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie

Słodkie Gotowanie
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym 171

indyka w sosie koperkowym są bardzo delikatne i lekkostrawne, dlatego często przygotowuję je na obiad latem. Składniki: (na około 20 sztuk) 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułeczka pszenna 1 jajko średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 spore wiązki koperku mała wiązka natki pietruszki łyżeczka pieprzu naturalnego łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki śmietany(...)zupy mleko do namoczenia bułeczki 6 łyżek mąki pszennej 2 - 3 łyżki tłuszczu do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie koperkowym? Bułeczkę połamać i zalać mlekiem, aby zmiękła. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Koperek i pietruszkę posiekać. Pietruszkę i 1/2 część koperku dodać do mięsa, a pozostały zostawić do sosu

Kuchcik gotuje
aleWorek | Lniany worek na pieczywo 233

Kilka dni temu przedstawiłam Wam nowy przepis na pyszne domowe bułeczki , a dziś powiem Wam, w jaki sposób najlepiej przechowywać pieczywo. W tym miesiącu miałam okazję przetestować lniany worek AleWorek do przechowywania pieczywa i powiem Wam, jak się sprawdził. Test polegał na przechowywaniu kupnego chleba w tradycyjny dla mnie sposób, a także w lnianym worku. Wszystko oczywiście w tym samym(...)czasie, w tym samym miejscu w kuchni. Później w ten sam sposób postąpiłam z domowymi bułeczkami. Wybrałam dwa rodzaje pieczywa. Kupiony w sklepie chleb z dynią na zakwasie, który dosyć długo zachowuje świeżość. A także domowe, drożdżowe bułki. Domowe bułki mają to do siebie, że gdy są świeże smakują idealnie, ale bardzo szybko robią się twarde jak kamień. Każdego dnia

Mienta blog
bułeczki drożdżowe z powidłami :D 179

pierwszym miejscu. Przychodzi sezon i nie odchodzę od kuchni. Jak na truskawkach się zacznie, tak na grzybach się kończy :D Wciąż odbiegam od tematu :D Składniki na drożdżowe bułeczki: * 50 dkg mąki * 3 roztrzepane żółtka * 12,5 dkg masła * 2 dkg drożdży * 5 dkg cukru * 300 ml mleka * szczypta soli * powidła Mąkę przesiałam, masło roztopiłam a żółtka roztrzepałam widelcem. Zrobiłam(...)ciasto podwoiło swoja objętość, naszykowałam sobie trochę mąki do formowania bułek. Wypada zwyczajnie nabrać trochę mąki na dłonie, by ciasto się nie kleiło. Z tej porcji wychodzi 10 sporych bułeczek. Jeśli chcemy troszkę mniejsze, to można a czemu nie :D Nakładałam na kawałek ciasta łyżeczkę powideł i początkowo zaklejałam jak pieroga, potem formowałam kulkę. Układałam na blasze wyłożonej papierem

Pieprzyć z Fantazją
Maślane rogaliki śniadaniowe 216

opuszka palca, a następnie lekko odkleić przy pociągnięciu. Nie może być zbyt gumowate, a nie zbyt twarde. W większość przypadków ilość 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej jest odpowiednia. Bułeczki równie dobrze smakują na ciepło, jak również można je zjadać na zimno i przechowywać przez max. 2 dni. Rogaliki przygotowane według tego przepisu są miękkie, puszyste i mocno maślane. Rogaliki(...)nadają się do zamrożenia . Bułeczki, już po uformowaniu w rogaliki, można zamrozić i upiec, gdy najdzie nas ochota na świeże pieczywo . Wystarczy uformować rogaliki, położyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, blachę przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Zamrożone kulki ciasta przełożyć do przeznaczonych do kontaktu z żywnością woreczków strunowych (u mnie z Ikea

Gospodyni Miejska
Lussekatter - szwedzkie adwentowe bułeczki szafranowe 156

Lussekatter, to szwedzkie bułeczki, które tradycyjnie piecze się na dzień Świętej Łucji - czyli 13 gruia. Są popularne już od 1 dnia adwentu. Chociaż okres nbie ten, bułeczki sa na tyle smaczne, że goszczą u nas dużo częściej, nie tylko w okresie zimowym :) Lekko słodkie, świetni nadają się do zjedzenia z kubkiem mleka czy kakao, posmarowania naturalnym serkiem, albo jako dodatek(...)drożdże. Zalać letnim mlekiem z dodatkami. Zostawić na chwilę żeby drożdże zaczęły pracować. Dodać mąkę, jajko i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Z ciasta formować bułeczki u układać na wyłożonej papierem blasze. Udekorować rodzynkami i posmarować rozkłóconym jajkiem. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wartość energetyczna

Zielona Kuchnia
DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z CYNAMONEM JAK CINAMMON ROLLS 237

przepis to prawdziwy klasyk. Przepis, jak i same bułeczki. Przecież każdy zna słynne, pachnące i ciepłe bułeczki cinnamon rolls, które od lat cieszą się niesłabnącą popularnością, ciesząc nasze podniebienia. BUŁECZKI CYNAMONOWE jak CINNAMON ROLLS (12 sztuk) 200 ml letniego mleka 25g świeżych drożdży (lub 7g suszonych) 500 g mąki pszennej szczypta soli 70g cukru 2 jajka 80 g miękkiego masła

W kuchni Karmel-itki
Kolorowe leczo na zdrowie 140

usuwa z nich skórkę (taka kąpiel w gorącej wodzie sprawi, że skórka łatwo będzie schodzić), obrane pomidory kroi w kostkę i wrzuca do leczo. Leczo smakuje wspaniale z bułeczkami Kolorowe leczo Agata podała dzisiaj z bułeczkami typu grahamki , po których zostały już tylko okruszki. Jutro podamy przepis na te właśnie bułeczki. Można też przygotować jakieś inne prezentowane w ramach domowej

KulinarneImpresje.pl
Bułki na jogurcie. Na drożdżach, bez zakwasu 149

Bułeczki na śniadanie. Proszę bardzo. Można upiec wieczorem, a rano... zapewniam, będą jak świeże. Mięciutkie, pachnące... Czego chcieć więcej? Bułeczki, których pieczenie nie nastręcza żadnych kłopotów a efekt... murowany Składniki: 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550) 18 g świeżych drożdży 220 ml jogurtu naturalnego typu GRECKI 100 ml wody 2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżeczki(...)moje bułki. Przykryłam ściereczką i ponownie zostawiłam do wyrośnięcia. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Do gorącego piekarnika wsunęłam na sam dół blaszkę, do której wlałam wodę. To spowoduje, że bułeczki po upieczeniu będą miały chrupiącą skórkę. Moje bułki znów podrosły.   Oprószyłam je odrobiną mąki. Włożyłam je do gorącego piekarnika. Ustawiłam czas na 30 minut i niech się pieką. Kiedy

Kuchnia u Krysi
Bułki razowe na zakwasie 124

Bułki razowe na zakwasie Przepyszne bułki razowe na zakwasie. Bułeczki są miękkie i puszyste a dzięki dodatkowi zakwasu lekko wilgotne, co sprawia, że utrzymują świeżość nawet przez kilka dni. W dobie „pompowanego” pieczywa takie domowe razowe bułki nadadzą każdemu posiłkowi starego – nowego smaku. Aby przygotować razowe bułki na zakwasie potrzebne są: 300g razowej mąki pszennej (typ 2000), 300g(...)pszennej (typ 650), 170g zakwasu, 250g mleka, 100g oleju, 2 jajka, opakowanie drożdży instant (7-8g) lub 25g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli. Sposób przygotowania bułeczek razowych na zakwasie. Z podanych składników wyrabiam gładkie ciasto (drożdże instant dodaję bezpośrednio do mąki a z drożdży świeżych najpierw przygotowuję rozczyn). Po wyrobieniu pozostawiam ciasto

Gotuj Się Kto Może
BUŁECZKI POMIDOROWE SMAŻONE NA PATELNI 155

Ostatnio na blogu było więcej deserów i ciast niż potraw wytrawnych. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na bułeczki pomidorowe smażone na patelni. Bułeczki są delikatne z nutą pomidorowego sosu. Idealnie pasują aby podawać je z pastą warzywną lub rybną. Mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Bułeczki są wynikiem wyzwania podjętego wraz z #olejWielkopolski i #olejkonwenanse , który ma udowodnić że można zrobić

Kuchnia w oparach
Bułeczki z truskawkami 218

Bułeczki powstały w ramach akcji Ciasto na niedzielę – Bułeczki przytulone 🙂 Składniki: 1/2 kg mąki, 30 dkg pszennej tortowej i 20 dkg pełnoziarnistej np. graham 1 szklanka mleka 2 … Czytaj dalej Bułeczki z truskawkami

czarrna od kuchni