bułeczki - 9699 przepisów (strona:162/647)

Ślimaki z rabarbarem 144

Błyskawiczne bułeczki z rabarbarem- idealne do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Kwaskowaty rabarbar doskonale komponuję się ze słodkimi wypiekami. Dziś polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne ślimaki z ciasta twarogowego z rabarbarem. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 200g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 300 – 320g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 100g cukru (lub innego słodzidła) + 40g cukru do nadzienia – 100ml mleka – 50ml(...)Następnie dodać połowę przesianej mąki razem z solą i proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, inaczej bułeczki będą twarde po upieczeniu. Rabarbar oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki, posypać cukrem (40g), wymieszać i odstawić na około 5-10 minut. Następnie dodać skrobię i wymieszać dokładnie

Smaki Armine
Bułeczki z pesto z bazylii 129

Dzień dobry :-) Dziś już piątek, zleciał ten tydzień szybciutko. U mnie przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z pesto z bazylii. Robi się je szybko, a z pesto smakują rewelacyjnie. Najlepsze cieplutkie, ale na zimno też super. Oczywiście na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku. Polecam i miłego piątku wszystkim życzę :-) Składniki: 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych(...)szklanki mąki 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 słoiczek Pesto Genovese Ponti  1 jajko 1. Jeśli robimy bułeczki ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn: Do miseczki dajemy cukier, rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, mieszamy i dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy, nakrywamy na 10 minut ściereczką

kruche babeczki
Bułki z suszonymi pomidorami 146

Dziś mam dla Was kolejny przepis na domowe pieczywo. Tym razem są to bułki w stylu włoskim, z suszonymi pomidorami, na świeżych drożdżach. Bułeczki wyszły pyszne. Mają chrupiącą skórkę i puszysty środek. Do tego suszone pomidory dodają charakteru i fajnego posmaku. Takie bułeczki idealnie nadają się do kanapek, lub nawet do zjedzenia na sucho bez żadnych dodatków. Sprawdzą się również(...)ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto wyłożyłam na stolnicę podsypaną mąką. Podzieliłam je na sześć mniej więcej równych części. Każdą część skręciłam wokół siebie, tworząc taki świderek. Tak uformowane bułeczki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryłam je ściereczką i odstawiłam jeszcze na pół godziny do napuszenia. Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 stopni i wstawiłam bułki. Piekłam

Waniliowe Improwizacje
Bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą 143

Przepis na bułeczki drożdżowe z bananami i czekoladą Bułeczki drożdżowe, a właściwie drożdżówki z bananami, to moja propozycja na szybki, pyszny i niedrogi deser. Mogą być również świetną propozycją na słodkie śniadanie! Jeśli szukasz inspiracji śniadaniowych, to koniecznie sprawdź również moje pozostałe pomysły na śniadanie 😊 Słów kilka na temat przepisu na bułeczki drożdżowe z bananami Użyłem czekolady gorzkiej. Jeśli chcesz

Blendman
Bułeczki z czekoladą 139

Bardzo puszyste i niesamowicie mięciutkie bułeczki z czekoladą w środku. Zapraszam po mój ulubiony przepis na domowe bułeczki drożdżowe z nadzieniem z czekolady gorzkiej, deserowej, mlecznej, czy nawet białej.  - przepis krok po kroku - bez szykowania rozczynu - bułeczki na drożdżach świeżych lub suszonych - tylko kilka niezbędnych i łatwo dostępnych składników

AniaGotuje.pl
Angielski pudding z rodzynkami / Bread and butter pudding 161

proste, a tak pyszne. Kolejny szybki przepis, który testowałam niedawno. Miałam kilka słodkich bułeczek więc wyczarowałam z nich takie cudo. Było idealne na kolację. Składniki: 3 lekko czerstwe słodkie bułeczki (może być też kawałek chałki) 100 ml mleka 1 jajko masło 100 ml śmietanki 30% (nie miałam, to dałam 18%) garść rodzynków cukier waniliowy 1 łyżka cukru Sposób wykonania(...)Bułeczki pokroić na jednocentymetrowe kromki. Kadą z jednej strony posmarować masłem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć w nim kromki tak, by na siebie zachodziły. 2. Jajko roztrzepać z cukrem, cukrem waniliowym i śmietanką. 3. między kromki włożyć rodzynki ( w wersji dla dorosłych mogą być moczone wcześniej w alkoholu). Masą jajeczno-śmietanową zalać kromki, lekko docisnąć i odstawić

Kuchnia domowa Ani
Jagodzianki – mięciutkie pychotki 109

foremką wycinać kółka. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na każde kółko nakładać możliwie dużo (ok. 2 łyżeczki) jagód i zaklejać je dokładnie w środku ciasta tworząc bułeczkę. Wiadomo, im więcej jagód uda nam się upchnąć, tym lepiej Układać w papilotkach zlepieniem do dołu. Ułożyć na blaszce do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić na ok. 20 – 30 minut(...)lekkiego podrośnięcia bułeczek. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Podrośnięte bułeczki posmarować przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem. Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika na 12- 16 minut. Kiedy się zrumienią – są gotowe. Wyjąć z pieca i po kilku minutach (są bardzo miękkie) przełożyć na metalową kratkę, ostudzić. Jeszcze lekko ciepłe można polać lukrem.   Oryginalny przepis, który był inspiracją do tego

Kocham Czekoladę
Pomarańczowe bułeczki 154

Ciasta i chlebki drożdżowe ostatnio u mnie królują, ale dzisiaj wersja słodkich bułeczek z dodatkiem soku pomarańczowego. Sok fajnie podkręca smak bułek. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 150 ml ciepłego mleka - 20 g świeżych drożdży - 200 ml soku z pomarańczy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z 1 łyżką(...)przesiewamy, dodajemy sok, oliwę, sól, resztę miodu oraz wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Następnie odkładamy ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, kładziemy je na blachę do pieczenia i zostawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy w 180 C przez około 25 minut

Zainspirowana w kuchni
Szwedzkie Cynamonki- KanelBuLLe 171

zwijamy w ślimaczek, końcówki podwijamy pod spód. Jeśli nie mamy zdolności manualnych możemy zwinąć ciasto w rulon i pokroić ślimaczki (pamiętajmy, że ciasto drożdżowe rośnie Po uformowaniu bułeczek, odstawiamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Ja zostawiam do czasu nagrania piekarnika do  do 200 °C – grzanie góra(...)dół. Przed włożeniem do piekanrika bułeczki smarujemy dokładnie rozkłóconym jajkiem, możemy także posypać grubym cukrem  P. S Z tych proporcji wyjdzie nam około 10 bułeczek ❤️ Smacznego

Luźna Kuchnia
Nocne kajzerki 96

część z nas zakończy epidemię koronawirusa jako domowi piekarze, takie wnioski wyciągam z licznie udostępnianych zdjęć wypieków na Instagramie. Moje też tam są 👉  klik .  Te efektownie zaplecione bułeczki wbrew pozorom są bardzo proste do zrobienia. Ciasto przygotowuje się dzień wcześniej, po to aby poddać je powolnej fermentacji w lodówce. Następnego ranka wystarczy uformować i upiec bułeczki(...)wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 12 części, z każdej formujemy wałek o długości około 30 cm. Wałek zaplatamy w supełek i końce przekładamy przez dziurkę zaplatając dookoła pętelki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem, posypujemy białym i czarnym sezamem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze

Smakowity Blog Kulinarny
Drożdżowe bułki pszenne 94

Świeże, pachnące bułeczki na śniadanie, kto ich nie lubi? Nie wszyscy mają piekarnie pod nosem i „mogą wyskoczyć”, aby kupić na śniadanie świeże pieczywo. Pozostaje nam wtedy upiec własne bułeczki bez konserwantów i ulepszaczy, a zrobienie ich wcale nie jest trudne. Z mojego przepisu wychodzi 10 bułek, ale jeżeli chcecie, aby były większe to możecie ciasto podzielić(...)około godziny). Z wyrośniętego ciasta uformować 10 okrągłych bułek, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki przekroić przez środek tępą stroną noża. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 15-20 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowe bułki pszenne pochodzi z serwisu Danka Pichci

Danka Pichci
Bułeczki bez wyrastania 152

ostatnio gdzie nie zajrzysz tam bułeczki , tak więc zrobiłam i ja.Wg mnie za mało soli,ale wiadomo każdy ma inne gusta.Bułeczki szybkie , bo bez wyrastania.Spróbujcie. 500 g mąki 35 g drożdży 6 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli  300 ml letniej wody Wszystko wymieszać, formować bułeczki .Włożyć bułeczki do piekarnika , piec 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Kołaczyki z serem - drożdżówki z serem 149

żółtkami, cukrem i wanilią. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową. Ciasto podzielić na równe porcje (12 – 15). Formować okrągłe bułeczki. Układać w sporych odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. (u mnie 9 bułeczek na jednej) Gdy zaczną rosnąć, zrobić w każdej dość spore wgłębienie. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem. Nakładać

królestwo garów
Słodkie bułeczki z dżemem 123

wszystkim wiadomo musimy ograniczyć wyjścia z domu, ale jak wytrzymać bez świeżego pieczywa? Sytuacja zmusiła mnie do tego, że zaczęłam piec domowy chlebek i bułeczki, a dawno już takich nie jadłam..aż zapomniałam jak smakują takie domowe drożdżówki.  Zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia jest niesamowity, a smak jeszcze lepszy 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 1 kg, jajka(...)wyrośniętego ciasta rwiemy kawałki, robimy z nich kulkę, rozpłaszczamy w dłoniach, nadziewamy dżemem lub marmoladą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy w 170 st. c przez 20-25 min aż bułeczki będą rumiane

kulinarne odsłony pati
Bułki bez drożdży 112

Uważaj tylko, aby nie przesadzić z jej ilością. Ciasto podziel na osiem części. Każdy kawałek uformuj w kulkę. Na płaskiej blaszce do pieczenia rozłóż arkusz papieru. Ułóż na nim bułeczki. Każdą z nich posmaruj niedużą ilością mleka. Ich wierzch możesz obsypać ulubionymi ziarnami. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut – powinny się ładnie zarumienić(...)wierzchu. Bułeczki natychmiast nadają się do jedzenia, chociaż powinny nieco przestygnąć. Zobacz też inne przepisy na pieczywo : Prosty chleb razowy na sodzie Wiejski chleb bez wyrabiania Chleb cebulowy Chleb tygrysi Domowe bajgle Różowy chleb Zobacz też najnowsze przepisy: Bułki bez drożdży Likier czekoladowy Proste ciasto bez pieczenia Ramen z grzybami Kociołek myśliwski – jak go wybrać? Artykuł Bułki bez drożdży

okolicepalnika.pl