bułeczki - 9699 przepisów (strona:156/647)

Zakręcone drożdżówki z budyniem. 78

Wracając do drożdżówek, to oczywiście są pyszne. W środku budyń i dodatkowo  dodałam borówki. Możecie je oczywiście zamienić na inne owoce, lub całkowicie  z nich zrezygnować. Bułeczki z samym budyniem też będą pyszne.  Z podanych składników zrobiłam 18 bułeczek. Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru 25 g. drożdży 350 g. mąki pszennej szczypta soli(...)ciasto wyłożyć wystudzony budyń, tak żeby brzegi zostawić wolne.  Na budyń posypać borówki.   Zawinąć ciasto w roladę. Następnie pokroić ostrym nożem w plastry.  Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch i boki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem.  Następnie posypać kruszonką.  Tak przygotowane bułki zostawić na 15 minut do napuszenia.  Piec

Agusiowe smakołyki
Drożdżówki z budyniem i borówkami 89

Puszyste drożdżowe bułeczki z budyniem i borówkami to niesamowicie pyszny deser dla całej rodziny. Możesz je dowolnie faszerować owocami, przełożyć konfiturą, marmoladą, nutellą.. To super prosty i uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Drożdżówki z budyniem i borówkami możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Idealnie sprawdzi się tu lukier cytrynowy . Zapraszam po pyszne i puszyste domowe(...)drożdżówki z budyniem waniliowym i słodkimi borówkami. Jeśli lubisz drożdżowe mini słodkości koniecznie spróbuj mój przepis na bułeczki cynamonowe lub mini pączki z serka homogenizowanego . Drożdżówki z budyniem i borówkami SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 300 g borówek 8 g suchych drożdży instant 4 łyżki cukru 30 g cukru z wanilią większa szczypta soli 1 jajko 2/3 szklanki mleka

Zasmakuj Kuchni
Pełnoziarniste bułki grahamki 83

duże chcemy bułki otrzymać. Robimy z każdego kawałka kulkę i lekko ją spłaszczamy. Na każdej bułce nożem możemy zrobić wzór kratki i posypać płatkami żytnimi pełnoziarnistymi. Tak przygotowane bułeczki dajemy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut i przykrywamy czystą ściereczką. Po tym czasie wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika na 200°. Czas pieczenia(...)minut w zależności od wielkości bułeczek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Instagram @prostepesto Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto Facebook ProstePesto Polub nas na Facebook {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Pe\u0142noziarniste bu\u0142ki grahamki z m\u0105ki \u017cytniej","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/01\/bulka-grahamka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/01\/bulka-grahamka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/01\/bulka-grahamka-500x375.jpg

ProstePesto.pl
Żegnaj 2021. Podsumowanie roku 89

online, żeby zrobić zestawy miesięczne. Będzie więc kwartalnie, tak plus minus. Styczeń- Luty Rok 2021 zaczęłam przepisem na pyszny jogurtowy wieniec z jabłkami. Kolejne przepis w styczniu to: pyszne bułeczki szyszki oraz ciasto w dziurki, prawie jak na urlopie w Egipcie. Oraz 2 serbskie przepisy na struclę z makiem i ciasteczka vanilice. W luty pojawiły się dwa wpisy: szybkie bułeczki(...)kształcie koszyczka, ze świeżymi warzywami. Lipiec- Sierpień- Wrzesień Pierwszy przepis to niemieckie ciasto mrówkowe. Następny to rosyjski sernik skubany w czekoladowe łatki. I znane już na blogu błyskawiczne bułeczki z jabłkami. Przepyszne, mięciutkie i uzależniające, bo ciągle się u nas w domu pojawiaja. Dopracowałam przepis i piekę je już na polskim twarogu, a nie tylko na niemieckim,, kwarku“ z aldika

dolcevitainmykitchen
Bułki do hamburgerów 81

dłoniach aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Z ciasta formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (odstępy od siebie około 7 cm) Uformowane bułeczki odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (opcja grzania: góra i dół) Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem(...)posypać sezamem (jeśli używamy). Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec przez 15 — 16 minut na złoty kolor. Pozostałe informacje Ciasto w lodówce przechowywać maksymalnie 4 dni. Dla ułatwienia jeśli planujemy piec bułeczki partiami w odstępach czasowych, możemy od razu podzielić surowe ciasto na części i umieścić je w oddzielnych miskach. Nowy post Bułki do hamburgerów

Wypieki i Rumieńce
Bułki mleczne z czekoladą. 119

Pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z kawałkami czekolady. Myślę, że nie tylko  dzieci będą nimi zachwycone. Świetne do zajadania samodzielnie z dżemem, lub samym masłem. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, lub pracy.  Jeśli nie macie kropelek czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę gorzką.  Kropelki czekoladowe znajdziecie na allegro.  Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka 50 g. masła(...)stolnicę.  Rozciągnąć i dodać kropelki czekoladowe. Rozciągać ciasto i zagnieść, tak żeby czekolada rozłożyła się w cieście.  Następnie podzielić ciasto na 9 części. Z każdej części uformować bułeczkę.  Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut do napuszenia.  Przed włożeniem do piekarnika, nasmarować wierzch bułek żółtkiem

Agusiowe smakołyki
Cynamonki 108

Puszyste drożdżowe bułeczki w formie "ślimaczków", z dużą ilością cynamonowego nadzienia. Chyba nie muszę nikogo jakoś specjalnie przekonywać do tego, że są pyszne ;). Ich wykonanie jest naprawdę proste, a podczas pieczenia cała kuchnia pachnie cynamonem... Czego chcieć więcej w szare, ponure, listopadowe dni? Takie cynamonki, to gwarantowana poprawa nastroju :). Bardzo polecam! Przepis zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube. Składniki(...)żółtko szczypta soli Nadzienie cynamonowe: 1 łyżka cynamonu 3 łyżki cukru, u mnie cukier trzcinowy drobny 50 g masła, roztopionego Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka, do posmarowania bułeczek Wykonanie: Masło roztopić, odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko, wlać letnie mleko i wyrabiać

Opowieści z piekarnika
Matschbrötchen – niemiecka bułeczka z cukrową pianką 112

numer 1 jeśli chodzi o najdziwniejszą kanapkę na świecie. Pszenna bułka z cukrową pianką oblaną czekoladą, czy to w ogóle możliwe żeby ktoś jadał takie dziwactwa? W Niemczech ta bułeczka z pianką jest dość popularna, co więcej jest przysmakiem, który dzieci jedzą na śniadanie. Coś na kształt kanapki z Nutellą, chociaż Nutella z pieczywem nie zadziwia aż tak bardzo. (adsbygoogle(...)Gotowanie 0 min. Kalorie 330 kcal Najdziwniejsza kanapka świata prosto z Niemiec. Pszenna bułka z cukrową pianką w czekoladzie. Koniecznie spróbuj Matschbrötchen. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 świeża chrupiąca bułeczka pszenna 1 cukrowa pianka oblana mleczną czekoladą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ten przepis publikuję w ramach ciekawostki. Nie ma tutaj zbyt dużej filozofii i według mnie bułka z cukrową

ProstePesto.pl
Drożdżówki Z Twarogiem I Duszonymi Jabłkami 121

Bułeczki nie wychodzą bardzo duże, ale są duża ilość nadzienia sprawia że tak wyglądają ;) Składniki na 8-9 drożdżówek zaczyn: 16 g drożdży świeżych 1/3 szkl mleka ciepłego 1 łyżka cukru ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko kl M 35 g masła roztopionego 1/3 szkl cukru esencja waniliowa nadzienie z twarogu: 200 g twarogu 1 żółtko 1 łyżka roztopionego(...)był z kostki, mielimy go dwukrotnie) Utarty odstawiamy pod przykryciem. 5. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) następnie dzielimy na 8-9 bułeczek 75 g układamy je na blaszce pod przykryciem do podrośnięcia. 6. Po wyrośnięciu dno szklanki zanurzamy w mące i robimy głęboki dołek w każdej bułeczce, w ten dołek nakładamy po równo

Gotowanie...to proste !
Bułki śniadaniowe. 110

Dawno nie było pieczywa, więc bardzo proszę, jest. Pyszne bułeczki pszenne.  Wierzch posypałam makiem i sezamem. Gwarantuję, że na pewno zjecie  je ze smakiem.  Bułeczki są miękkie również na drugi dzień. Dlatego możecie zrobić je wieczorem  i zjeść rano na śniadanie. Można też zrobić większą porcję, zamrozić  i zawsze mieć pod ręką.  Ja jestem(...)resztę składników. Wyrobić ciasto.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na 10 części i uformować bułeczki.  Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem i sezamem.  Zostawić na blaszce do napuszenia na 15-20 minut

Agusiowe smakołyki
Chleb ze słodkich ziemniaków 107

chleb ze słodkich ziemniaków “chodził” za mną od jakiegoś już czasu. Co weekend, a czasami nawet w trakcie tygodnia piekę domowe pieczywo . Są to przeróżnego rodzaju bułki, bułeczki oraz chleby. Do tychże wypieków używam różnych baz mącznych jak i rozmaitych dodatków. Moje pieczywo często jest bezglutenowe, nagminnie dodaję suszone pomidory, ziarna chia, słonecznika oraz pestki z dyni. Bardzo(...)nich przygotowanego. Pieczywo z dodatkiem buraka ćwikłowego, dyni, szpinaku czy słodkich ziemniaków nie jest mi obce. Na tym blogu kulinarnym znajdziecie przepisy na poniższe wypieki z dodatkiem warzyw. Bułeczki dyniowe Bułki szpinakowe Bułeczki z burakiem ćwikłowym Jako, iż nie dzieliłam się z Wami jeszcze przepisem na chleb ze słodkim ziemniaków , robię to poniżej. Ten chleb ze słodkich ziemniaków jest lekki

MeCooks
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis 93

szklanką ciepłego mleka lub kakao będą stanowić pyszne śniadanie lub podwieczorek. Z tego przepisu korzystam robiąc jakiekolwiek słodkie bułki drożdżowe i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Do przygotowania bułeczek można użyć również innych owoców: jabłek, rabarbaru, jagód czy moreli. Składniki na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką (około 18 sztuk): 650 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (5 szklanek(...)świeżych drożdży 2 jajka (+ jeszcze jedno do posmakowania bułeczek) 250 ml mleka (szklanka) 100 g masła 100 g cukru (pół szklanki) 1/2 łyżeczki soli   Owoce: 600 g śliwek 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 90 g mąki pszennej (2/3 szklanki) 50 g masła (miękkiego) 50 g cukru (4 łyżki)   Przygotowanie Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce

e-PrzepisyKulinarne