Dzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli
Moje Kuchenne RewelacjeDziś upiekłam po raz pierwszy Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki o zapachu kardamonu, nadziane pachnącym cynamonem. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazały się tak cudownie delikatne, puszyste i bardzo aromatyczne. Od razu skradły nasze serca, dlatego przepis publikuję od razu. Idealne na jesienno-zimowe popołudnia. Bardzo polecam!!! Składniki na Kanelbullar: na około 12 sztuk CIASTO: 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)równomiernie smarujemy nadzienie i składamy na pół lub trzy części. Teraz tniemy na równe paski (u mnie 12 sztuk) i zwijamy według instrukcji zamieszczonej na tym filmie . Gotowe bułeczki układamy na blasze i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. DODATKI: żółtko biała, cukrowa posypka Wyrośnięte bułeczki
Rozpustne gotowaniePyszne, delikatne, mięciutkie bułeczki z serem. Na śniadanie lub do kawki w sam raz :) Do bułeczek użyłam mąki Młynomag . Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://www.mlynomag.pl/product/maka-luksusowa/ . Zapraszam :) Składniki : 250 ml ciepłego mleka 400 g mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag + ewentualnie do podsypania 8 g suchych drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżki oleju(...)łyżeczce sera. Zlepiamy dwa brzegi ale tylko na środku i nie do końca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor, moje piekły się około 20 minut. Upieczone bułeczki można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliRobiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne. Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)odstawiamy do wyrośnięci na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy na wałek. Zwijamy i zlepiamy końcówki tworząc bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C. Smacznego
Ostra na SłodkoProste bułeczki na śniadanie lub kolację. Przepis zaczerpnięty z bloga Mancia w kuchni. Prosty i smaczny przepis. Polecam. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 dag świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego masła Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy jajko, przestudzone(...)wodę z drożdżami. całość wyrabiamy mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Potem ciasto dzielimy na 9 części. Każdy kawałek formujemy w bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki nacinamy nożem. Pieczemy około 15-20 minut w 220 stopniach
Ewusiowe SmakiRobiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne. Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)odstawiamy do wyrośnięci na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy na wałek. Zwijamy i zlepiamy końcówki tworząc bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C. Smacznego
Ostra na SłodkoCynamonowe bułeczki chodziły za mną już od dawna, więc postanowiłam, że upiekę je sama. Wyszło ich tak dużo, że wystarczyło do kawy i dla mnie i dla gości :) Są bardzo podzielne, pachnące, pulchne, smaczne i pachną cynamonem, który absolutnie utożsamiam z jesienią. Składniki: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła lub margaryny ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki + łyżka mąki(...)grubość ok 2 cm (na kwadrat ok 35x35cm) i smarujemy roztrzepanym jajkiem na całej powierzchni. Posypujemy równomiernie cynamonem i zwijamy w rulon. Kroimy na nieduże ok 2-3 cm bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Ten sam zabieg powtarzamy przy drugiej porcji. Pieczemy przez ok 20 minut w 200 stopniach. Cukier puder mieszamy z sokiem
ChilliJemyBułeczki ala pizza to super pomysł na danie do zabrania na piknik, wycieczkę czy kolację w plenerze. My korzystamy ile się da z ładnej pogody i po pracy staramy się aktywnie spędzać czas. Wtedy do plecaka pakuję takie bułeczki i kolacja z głowy. Możemy ją zjeść nad jeziorem, na działce lub w parku :) ciasto: 250 g mąki pszennej(...)grubości około 2 cm. Układamy je obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :) Artykuł Pizzowe bułeczki z salami i ogórkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogplacuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia nic nam się nie otwarło. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy grubo cukrem. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut w temp 100*C , następnie temp podwyższamy na 180*C i pieczemy(...)przez około 15 - 25 minut w zależności od wielkości bułeczek. Moje były dość małe i miałam je tylko po 15 minut. Moje jagodzianki rozeszły się w mik! Już ciepłe szybko znikały :) Zamiast jagód można nadziać bułeczki innymi owocami :) czym tylko chcecie
W Moim Magicznym Domunazywam ich jagodziankami ani borówczakami (bo tak się mówi na jagodzianki w Małopolsce, a przynajmniej w tej części, z której pochodzę), tylko właśnie bułeczkami. To dlatego, że użyłam naprawdę niewielkiej ilości cukru do wypieku. Dzięki temu bułeczki są idealne na śniadanie, nie są słodkim deserem ale właśnie pożywnym, porannym wypiekiem do kawy lub na […] Artykuł Bułeczki z jagodami pochodzi
WiszniówkaDawno nie było pieczywa, więc dzisiaj to nadrabiam. Pyszne pszenne bułeczki z płatkami owsianymi i uprażonym sezamem są jednymi z moich ulubionych. Dłużej zachowują świeżość niż tradycyjne pszenne bułki i są na pewno o wiele zdrowsze. Piekłam już podobne bułeczki , jednak zamiast sezamu dodawałam siemię lniane .Oba rodzaje są jednak tak samo pyszne. Składniki: 300 g mąki pszennej 1/2 szklanki(...)dłonią, bezpośrednio w misce lub na blacie lekko obsypanym mąką. Zagniecione uformować w wałek obtoczony mąką, pokroić na 9 kawałków. Z tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe lub podłużne bułeczki. (Można również ostrym nożem odcinać kawałki z wałka.) Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na 7 bułeczek : 250 g chudego twarogu 1 jajko M (65 g) 1/2 szklanki płatków jęczmiennych (50 g) 1/2 szklanki płatków owsianych (50 g) 1/4 szklanki / 3 płaskie łyżki siemienia lnianego (30 g) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól/słodzik wg uznania Zmiksować wszystko razem, ulepić małe kuleczki, lekko rozpłaszczyć i piec 20 min w 180 stopniach. Najlepiej(...)smakują z domowym dżemem i twarożkiem jak ostygną :) SMACZNEGO ! Wartość energetyczna* jednej bułeczki bez dodatków: 107 kcal 9,5 g białka 2,7 g tłuszczu 12 g węglowodanów 1,2 g błonnika Bułeczki są bardzo dobrym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są świetnym pomysłem na posiłek potreningowy :) *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane
Vroblewska-fitlifeciasny rulon wzdłuż dłuższego boku - ostrym nożem podzielić na plastry o grubości kilku centymetrów, jeśli chcemy przygotować podwójne drożdżówki (jak na zdjęciach), lub cieńsze, jeśli chcemy zrobić małe zawijane bułeczki (jak cynamonki) - każdy gruby plaster przekroić na mniejsze dwa plasterki, nie docinając jednak do końca - obie połówki rozłożyć, następnie przekręcić jedną z połówek, aby powstała bułka w kształcie ósemki - gotowe(...)bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia - gdy bułeczki wyrosną, pozostawionymi kawałkami truskawek uzupełnić miejsca, w których nie ma owoców - gotowe bułeczki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem - wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec około 25 minut lub do zrumienienia - ostudzone drożdżówki przechowywać pod przykryciem
Smakołyki BerenikiChciałabym podzielić si ę z Wami przepisem na pyszne i szybkie bułeczki, które mogą zastąpić typowe bu ł ki do kanapek. Bułeczki s ą bardzo aromatyczne przez dodanie do nich sera pecorino. Najlepiej smakują jeszcze ciep ł e z dodatkiem masła. S macznego :) SKŁADNIKI na 12 sztuk(...)miski z mąką i mieszamy. Dosypujemy starkowany ser pecorino. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek do babeczek. Przed pieczeniem babeczki posypujemy serem pecorino. Bułeczki pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do tzw. suchego patyczka. Smacznego
La grande e la piccola cuocaZapraszam na pyszne drożdżówki z serem, ciasto drożdżowe tradycyjne, proste w wykonaniu. Bułeczki nadają się do kawki jak i na śniadanie czy kolację, pyszne mięciutkie :) Składniki : 600 g mąki typ 550 + ewentualnie do podsypania 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka 50 g drożdży 240 ml ciepłego mleka 6 łyżek oleju 3 łyżki roztopionego masła 500 g sera(...)kształtować owal, nacinając około 2 cm od brzegu z obydwu stron, na środku nałożyć łyżkę sera, jeden koniec przełożyć przez dziurkę a drugi przełożyć na drugą stronę formując bułeczkę. Bułeczki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmarować mlekiem i posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor
Sama słodycz i szczypta chili