bułeczki - 9699 przepisów (strona:148/647)

MLECZNE BUŁECZKI – BEZGLUTENOWE! 267

bezglutenowe pieczywo! A więc do dzieła! Z pomocą produktów ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär i produktu o nazwie Mix B – Brot Mix pr zygotowałam przepyszne, mlecze bułeczki. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie. Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim(...)dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem. Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 20 bułeczek ) * Mix B – Brot-Mix – 500 g * świeże drożdże- 15 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * ciepłe mleko – 400 ml * roztopione masło – 50 g ( może być roślinna margaryna ) * jajko – 1 szt * sól

Ostra na Słodko
Bułeczki ze śliwkami 371

Bułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej, by znów były mięciutkie jak pierwszego dnia. Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru 20g drożdży(...)wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 części, w miarę potrzeby podsypać mąką - każdą część rozciągnąć w dłoniach, na środku ułożyć kilka kawałków śliwek - skleić boki, formując podłużną bułkę - bułeczki ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - pozostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia - piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe bułeczki z truskawkami 147

Niepozorne. Niech wygląd Was nie zmyli. To puszyste i delikatne, waniliowe bułeczki z truskawkami. 200 g mąki 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1/3 szklanki mleka 40 g erytrolu (klasyczny cukier lub inne słodziwo wedle uznania) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka esencji waniliowej 30 g masła (miękkie, w temp. pokojowej) szczypta soli 100 g truskawek łyżka cukru waniliowego(...)ciasto podwoi dwoją objętość dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy placek, w którego środek wkładamy kawałki truskawek, a następnie zamykamy i formujemy w dłoniach kulkę. Przygotowane bułeczki wykładamy na blasze, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Jedna bułeczka ma ok. 115 kcal

Kucharzyca
Kołaczyki z jagodami. 218

Kołaczyki to mięciutkie, okrągłe bułeczki drożdżowe z nadzieniem umieszczonym na wierzchu bułki w specyficznym wgłębieniu wykonanym dnem szklanki. Nadzienie może być wytrawne lub słodkie i u nas właśnie, najczęściej pojawiają się te drugie. Za nadzienie mogą nam posłużyć świeże lub mrożone owoce, dżem, twaróg lub mak, ale koniecznie oprószone kruszonką (tak przynajmniej jest u nas). Ciasto drożdżowe przygotowane z tych(...)ciasto przekładamy na blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 10 równych części, z każdej formujemy kulkę, a następnie wałkujemy na placuszek grubości około 0,5-1 cm. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a oprószonym mąką dnem szklanki wygniatamy w każdej bułce wgłębienie. Tak przygotowane kołaczyki przykrywamy ściereczką i odkładamy na kolejne 30 minut

Rozpustne gotowanie
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami 253

kawałków (w zależności od wielkości śliwek). Każdy kawałek rozpłaszczyć w ręku, położyć na nim śliwkę przecięciem do dołu (jeśli śliwki są kwaśne, można dodać troszkę cukru), dokładnie zlepić bułeczkę i odłożyć sklejeniem do dołu na blachę (23x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 25 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni(...)termo obiegiem. 25 g masła stopić, posmarować wierzch wyrośniętych bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy

Kuchenne zapiski Edyty
Mini chałeczki. 358

Witajcie. Dziś zapraszam na puszyste, maślane bułeczki drożdżowe zaplecione w małe chałeczki, które idealnie smakują posmarowane dżemem podane ze słodkim kakao, sprawdzą się również w wielkanocnym koszyczku jako dopełnienie święconki. Przed upieczeniem chałki można posypać drobną kruszonką lub płatkami migdałów czy sezamem, a po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem i kolorowymi posypkami. Polecam! Składniki na mini chałeczki(...)równych części. Każdą część dzielimy na 3 kolejne części, każdą rolujemy tworząc wałeczek o długości około 15 cm, zaplatamy w warkocz, końce chałki wkładamy pod spód i przekładamy bułeczkę na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (góra, dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki ostrożnie smarujemy

Rozpustne gotowanie
Czosnkowe bułeczki zapiekane z pulpecikami 183

innego jak przygotować tak pyszne danie! :) Jeżeli Wy również tak samo uwielbiacie każdy z wymienionych przeze mnie składowych tego dania, uwierzcie - Wy musicie tego spróbować.  Potrzebujemy: Drożdżowe bułeczki: 90 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 180 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek LaSelva 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki(...)Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Po czasie wyrastania kroimy nożem na mniejsze kawałki, które wrzucamy do mikstury z rozgniecionych ząbków czosnku, posiekanej natki pietruszki oraz masła. Bułeczki dokładnie obtaczamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego do zapiekania w piekarniku. Dajmy im z 15 minut, aby nieco urosły. W międzyczasie przygotowujemy nasze pulpeciki. Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną bardzo

MamaOskarka
Świąteczne bułeczki z mięsnym farszem 287

Przepyszne bułeczki z mięsnym farszem, ale nie takim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać je do świątecznej zupy, na przykład barszczu lub grzybowej. Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wycinamy kółka jak na pierogi. Na jedno kółko kładziemy 1 porcję farszu wprost z zamrażarki. Zakrywamy drugim kółkiem, boki zlepiamy i formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki smarujemy rozkłóconym białkiem oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podajemy ciepłe razem z ulubioną

MamaOskarka
Grzebyczki z masą makową Helio 181

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne mięciutkie bułeczki z Makiem od  HELIO . Łatwe w przygotowaniu, z kawą smakują wyśmienicie. Produkty Helio od lat goszczą w mojej kuchni. Masa makowa HELIO to połączenie pewnej jakości i sprawdzonego, tradycyjnego smaku. Jest odpowiednio słodka, „w sam raz” aromatyczna oraz charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz gęstości. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną(...)makowej i równomiernie rozprowadzamy, zwijamy ciasto ściśle w rulon łączenie ma być na spodzie. Następnie odcinamy 12 cm kawałki i lekko nacinamy co 1 cm formujemy w łagodny łuk. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180/190 stopni pieczemy na złoty kolor około 15/20 minut

Sama słodycz i szczypta chili
Puszyste drożdżowe bułeczki 189

kojarzy się to z dzieciństwem, bo przecież nasze babcie i mamy piekły najlepsze drożdżówki. My odnaleźliśmy przepis na bardzo proste i puszyste ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Robiliśmy te bułeczki już kilkakrotnie i zawsze były idealne. Pokażemy jak przygotować drożdżówkę w ciekawej formie, którą zresztą widzicie u góry, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać je w tradycyjnej prostokątnej(...)robiąc znowu kulkę, tak aby powidła były w środku. Każdą z kulek smarujemy roztopionym masłem i układamy w okrągłej formie (26cm) tak jak na zdjęciu. Czyli najpierw jedna jedna bułeczka po środku, a wszystkie pozostałe na około, tworząc coś w rodzaju kwiatka. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut. Pieczemy w temperaturze 170’C (termoobieg

KasiaiKrzysiu.pl
DYNIOWE BUŁECZKI GOTOWANE NA PARZE 129

Mięciutkie i sprężyste bułeczki dyniowe ugotowane na parze. Idealne na śniadanie lub kolację. Najsmaczniejsze od razu po przygotowaniu z dodatkiem śmietany, cukru pudru lub miodu. Można je przechowywać przez kilka dni w lodówce i odgrzać na parze jak nasze pampuchy. Są bardzo zdrowe i szybkie do przygotowania, więc będą często gościły na moim stole. Moje chłopaki się nimi zajadają(...)zresztą również. Przepis zaczerpnięty od Annco DYNIOWE BUŁECZKI GOTOWANE NA PARZE 60 g puree z dyni 90 g wody 3/4 łyżeczki suszonych drożdży 250 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 10 g oleju lub oliwy 1 łyżka czarnego sezamu Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, puree z dyni, sezam i olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać

Pieguskowa Kuchnia
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI 178

miejsce na nowe zbiory z działeczki. Bardzo lubię ciasto drożdżowe i zauważyłam, że ostatnio ciągle mam na nie ochotę. Lubię łączyć drożdżowe z białym serem w różnych kombinacjach: jako bułeczki drożdżowe, paluchy z serem czy różyczki drożdżowe . Dzisiaj zapraszam Was na odrywane bułki drożdżowe z białym serem i jagodami oraz malinami. Wspomnienia lata! DROŻDŻÓWKI Z SEREM I OWOCAMI /przepis Marta(...)drożdżowego. Każdy pasek ciasta z serem i owocami w środku pokroić na 8 części. Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć blisko siebie bułeczki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut. Piec w 200 stopniach przez 25-30 minut, aż bułeczki się ładnie zrumienią. Upieczone i przestudzone posypać cukrem pudrem

Pieguskowa Kuchnia
Śmetankowe drożdżówki z budyniem i truskawkami. 252

truskawki to i drożdżówki :) Te muszę przyznać wyszły mi dziś wyśmienite , dlatego dziele się z wami przepisem. Składniki : 3 szklanki mąki ( 500g) + 2-3 łyżki do podsypywania przy formowaniu bułeczek. 1/3 szklanki cukru (70g) 4 łyżki oleju pół szklanki ciepłego mleka 200 ml śmietany 12 % 1  opakowanie drożdży instant (suszonych ) 1 jajko szczypta soli Nadzienie 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)kulkę ułożyć na blaszce do pieczenia ,a następnie po środku bułki zrobić wgłębienie na nadzienie. Odstawić znów na kilkanaście minut do wyrośnięcia.     Do każdej bułeczki nałożyć po łyżeczce budyniu i kilka kawałków truskawek . Piekarnik nagrzać do 190'C. Bułeczki piec ok 15 min do zrumienienia, Jeszcze ciepłe obsypać cukrem pudrem . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem. 152

kawałki i wrzucamy na patelnię. Dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Co jakiś czas mieszamy, smażymy aż rabarbar zmięknie a syrop zgęstnieje. Ciasto wykładamy na stolnicę, formujemy małe okrągłe bułeczki. Następnie dno kubka lub szklanki "zamaczamy" w mące i stawiamy na bułeczce, mocno dociskając aby zrobić wgłębienie jednak nie uszkadzając dna bułki. We wgłębieniu układamy porcje rabarbaru. I tak do wykorzystania(...)składników. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą i rozdrabniamy do konsystencji piasku. Posypujemy każdą bułeczkę po wierzchu. Pieczemy do złotego koloru w 180C. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pan de sal - filipińskie bułeczki 187

filipińskie bułeczki przywiezione na Filipiny przez hiszpańskich lub portugalskich piekarzy, różne źródła różnie podają. Bułeczki są bardzo chrupiące na zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz. Ciasto jest bardzo plastyczne i nie uciążliwe w wykonaniu. Idealnie smakują na śniadanie ale i na kolację, super na śniadanie do pracy czy szkoły, polecam. Bułki mają nietypowy sposób wykonania, bardzo prosty, dzięki któremu są jeszcze(...)bardziej puszyste. Pan de sal - filipińskie bułeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie