poruszają skrzydłami.... Na końcu książki natomiast znajdziemy CIEKAWOSTKI. Tam opisane są wszystkie ważne rzeczy które należy zapamiętać. Po przeczytaniu zapraszam do przygotowania pysznych drożdżówek - "kropeczek" z truskawkami. Bułeczki kropeczki. Składniki; 50 dag mąki pszennej 3/4 szkl. ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 5 dag cukru 2 jajka 7 dag rozpuszczonego masła Kruszonka; 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej(...)łyżka twardego masła Nadzienie truskawkowe; 30 dag truskawek 2-3 łyżki cukru (lub więcej) 2 łyżeczki cukru żelującego 1 jajko do posmarowania bułeczek Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka
Radość kipiąca uśmiechem.Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na pierwsze lub drugie śniadanie, kolację, jako przekąska zabrana na dłuższą wycieczkę lub piknik. Za nadzienie może posłużyć nam smażona cebula, pieczarki, mięso mielone, warzywa, żółty ser lub wszystko zmieszane ze sobą. Jest to świetny sposób na pyszne wykorzystanie(...)resztek. Polecam! Składniki na bułeczki śniadaniowe z szynką: na 16 sztuk CIASTO: 525 g przesianej, pszennej mąki 1 op drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 duże jajko 1 żółtko 115 g roztopionego masła Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem, dolewamy mleko, dodajemy jajko, żółtko i dokładnie mieszamy. Po wstępnym
Rozpustne gotowanieChoroba chorobą ale słodkości muszą być. Lada dzień zbliża się tłusty czwartek i wiele z nas liczy kalorie. Co prawda nie są to pączki ale pyszne bułeczki drożdżowe z rodzynkami. Pomimo mojej diety zjadałam 3 bułeczki, a co mi tam. Bułeczki wyszły pyszne :) Składniki 50 dag mąki 4 dag drożdży 1 szklanka napoju sojowego z wapniem Alpro sante
Kulinarne pyszności MolkiWczoraj pisałam, że w taką pogodę nie chcę nawet myśleć o włączeniu piekarnika. A dziś proszę - świeżutkie bułeczki na śniadanie;) Są mięciutkie, puszyste, z charakterystycznym smakiem mielonego lnu. Z wędliną albo na słodko z serkiem i dżemem smakują wyśmienicie! Bardzo nam przypadły do gustu i na stole zagoszczą z pewnością jeszcze nie raz. Przepis nieco zmodyfikowany przeze mnie pochodzi(...)piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą*, żeby utworzyła się para. Bułki wstawić do piekarnika, piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180stC i piec jeszcze ok 7-10 minut. Upieczone bułeczki wyłożyć na kratkę, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia. Smacznego! *bułeczki pieczemy z parą, dzięki temu ich skórka będzie cienka. Zamiast wstawiania naczynia z wodą można po prostu spryskać piekarnik
Obiad gotowyTakie uczucia zawsze wzbudza we mnie unoszący się z piekarnika zapach drożdżówek. Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto ma w sobie niezwykłą moc, potrafi rozchmurzyć nawet najbardziej szary dzień, a jego aromat sprawia, że wszystkie troski(...)Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x40cm. Na każdy płat ciasta równomiernie rozłożyć masę makową, zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić w 5cm kawałki. Bułeczki ułożyć na blasze, każdą po środku przygnieść łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok 40 minut. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut
Obiad gotowykapuście i wędzonych żeberkach... Albo grochówka. W każdym razie jakaś porządna zupa, żeby pasowała do zimowej aury. I póki tak sobie myślę w międzyczasie, w piekarniku już się rumienią bułeczki na śniadanie. Chrupiące, złociste, z pestkami dyni. Zrobiłam je w kształcie węzełków, ale najprostsze okrągłe też przecież mogą być;) p.s. chęć na szakszukę była większa;) Składniki (na 10 sztuk): ciasto(...)objętość, odgazowujemy go uderzając pięścią, dzielimy na 10 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy wałek o długości ok 20-25cm, robimy węzełek, a końce ciasta sklejamy ze sobą. Bułeczki układamy na blasze w sporych odstępach, , wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem i pestkami dyni, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do napuszenia (ok 40 minut). W międzyczasie nagrzewamy
Obiad gotowyPomidorowe bułeczki drożdżowe z soczewicą, nadają się na każdą okazję. Na zbliżające się święta mogą być podawane do barszczu, na nadchodzącego Sylwestra jako przegryzka. Smakują najmłodszym, więc będą dobre na wszelakie imprezy karnawałowe, albo poprostu na drugie śniadanie do szkoły. Polecam :) 250 g mąki orkiszowej jasnej 10 g drożdży 0/5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 100 ml ciepłej wody(...)czosnkiem, solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Rozsmarowujemy na nim farsz. Zwijamy jak roladę i kroimy w ok. 2 cm kawałki, które układamy na […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogWitajcie :) od kilku dni chodziły za mną cebulaczki, no i w końcu dzisiaj zrobiłam. Cebulaczki to pyszne bułeczki z duszoną cebulką i żółtym serem . Do ciasta użyłam mąki Młynomag . Bułeczki można jeść z ketchupem , najlepiej smakuje z FolWarkiem . Zapraszam :) Składniki : 3 i 3/4 mąki pszennej luksusowej Młynomag 2 łyżeczki sol 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju(...)solą, bazylią i pieprzem do smaku, dusić aż cebulą zmięknie. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę jeszcze raz zagnieść i podzielić na kilka części w zależności ile chcecie bułeczek, małych czy dużych mi wyszło 5.Z każdego kawałka formujemy kulę, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, w każdym placuszku spodem kubka robimy wgłębienie i wypełniamy
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie i aromatyczne :) Zapachniało w domu już prawie jak w Święta! SKŁADNIKI (na około 25 ślimaczków) Ciasto: 320 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 30 g cukru 125 ml podgrzanego mleka szczypta soli
Moje Kuchenne RewelacjeDziś upiekłam po raz pierwszy Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki o zapachu kardamonu, nadziane pachnącym cynamonem. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazały się tak cudownie delikatne, puszyste i bardzo aromatyczne. Od razu skradły nasze serca, dlatego przepis publikuję od razu. Idealne na jesienno-zimowe popołudnia. Bardzo polecam!!! Składniki na Kanelbullar: na około 12 sztuk CIASTO: 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)równomiernie smarujemy nadzienie i składamy na pół lub trzy części. Teraz tniemy na równe paski (u mnie 12 sztuk) i zwijamy według instrukcji zamieszczonej na tym filmie . Gotowe bułeczki układamy na blasze i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. DODATKI: żółtko biała, cukrowa posypka Wyrośnięte bułeczki
Rozpustne gotowaniePyszne, delikatne, mięciutkie bułeczki z serem. Na śniadanie lub do kawki w sam raz :) Do bułeczek użyłam mąki Młynomag . Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://www.mlynomag.pl/product/maka-luksusowa/ . Zapraszam :) Składniki : 250 ml ciepłego mleka 400 g mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag + ewentualnie do podsypania 8 g suchych drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 3 łyżki oleju(...)łyżeczce sera. Zlepiamy dwa brzegi ale tylko na środku i nie do końca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor, moje piekły się około 20 minut. Upieczone bułeczki można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliRobiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne. Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)odstawiamy do wyrośnięci na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy na wałek. Zwijamy i zlepiamy końcówki tworząc bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C. Smacznego
Ostra na SłodkoProste bułeczki na śniadanie lub kolację. Przepis zaczerpnięty z bloga Mancia w kuchni. Prosty i smaczny przepis. Polecam. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 dag świeżych drożdży 2 łyżki roztopionego masła Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy jajko, przestudzone(...)wodę z drożdżami. całość wyrabiamy mikserem z hakiem. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Potem ciasto dzielimy na 9 części. Każdy kawałek formujemy w bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki nacinamy nożem. Pieczemy około 15-20 minut w 220 stopniach
Ewusiowe SmakiRobiąc kiedyś wegetariańskie burgery upiekłam bułeczki. Tak mi posmakowały, że na stałe zagościły w mojej kuchni! Wspaniale żółte od kurkumy, pikantne od chili i czarnuszki, niesamowicie puszyste i delikatne. Takie idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację. Świetnie smakują zarówno same , jak i z ulubionymi dodatkami – wędliną, twarogiem, żółtym serem czy też łososiem i warzywami. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)odstawiamy do wyrośnięci na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu dzielimy na ok. 6 części, z każdej robimy kulę, a następnie rollujemy na wałek. Zwijamy i zlepiamy końcówki tworząc bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C. Smacznego
Ostra na SłodkoCynamonowe bułeczki chodziły za mną już od dawna, więc postanowiłam, że upiekę je sama. Wyszło ich tak dużo, że wystarczyło do kawy i dla mnie i dla gości :) Są bardzo podzielne, pachnące, pulchne, smaczne i pachną cynamonem, który absolutnie utożsamiam z jesienią. Składniki: 30g świeżych drożdży 90 g roztopionego masła lub margaryny ( przestudzone) 4 i 1/4 szklanki + łyżka mąki(...)grubość ok 2 cm (na kwadrat ok 35x35cm) i smarujemy roztrzepanym jajkiem na całej powierzchni. Posypujemy równomiernie cynamonem i zwijamy w rulon. Kroimy na nieduże ok 2-3 cm bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Ten sam zabieg powtarzamy przy drugiej porcji. Pieczemy przez ok 20 minut w 200 stopniach. Cukier puder mieszamy z sokiem
ChilliJemy