bułeczki - 9699 przepisów (strona:152/647)

Włoska ciabatta z ziołami z kamienia 185

Pyszne, mięciutkie, ale chrupiące bułeczki z ziołami. Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com, jednak dostosowałam go do swoich możliwości i właściwości kuchni. Zasugerowałam się tylko formą tego pieczywa na podanej stronie, a dopiero potem doczytałam, że powinna mieć jednak postać normalnego bochenka chleba. Poza wszystkim, smakują wspaniale. :)  180 g ciepłej wody 25g świeżych drożdży  250 g mąki pszennej(...)smarujemy oliwą i wkładamy do niego ciasto. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bułeczki. Odkładamy je na posmarowany oliwą blat, posypujemy lekko mąką i czekamy do ponownego wyrośnięcia (ok. godziny). W tym czasie rozgrzewamy kamień. Gdy bułeczki wyrosną za pomocą szpatułki zdejmujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Bułeczki pszenne "poszarpane" 101

Bułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być wszystko takie idealne i ułożone :) zjedliśmy je maczając w dżemie i popijając mlekiem :) Składniki:   2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. otrębów pszennych 1/2 szkl. mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju lub oliwy(...)wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka i idealna (każdy kawałek tylko ściskamy w rękach na kształt kuli i odkładamy). Pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło

Kolorowy Przepisownik
Bułki pszenne razowe 155

wprawia w zadumę, kiedy wciąga się ich zapach ciepło uderza po policzkach. Ta chwila kiedy zdajesz sobie sprawę, że zaraz, dosłownie za chwileczkę zjesz jeszcze lekko ciepłą, wspaniale chrupiącą bułeczkę. Chrupiącą z zewnątrz i pysznie mięciutką w środku, rozsmarowane na niej świeże masło i dodatki o jakich tylko sobie zamarzymy. To przepis na zwolnienie i cieszenie się każdym ugryzionym kawałkiem(...)ciepłym miejscu do wyrastania na mniej więcej 50 - 60 minut. Po tym czasie ciasto odgazować przy pomocy uderzenia ręki, chwilę wyrobić i podzielić na równe 10 części. Uformować okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ponownie ściereczką i zostawić w cieple do napuszenia na kolejne 30 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym

Plate of Joy
Bułeczki z prażoną cebulką i ziarenkami Słoneczne pola 189

Zapraszam na przepyszne bułeczki z prażoną cebulką i ziarenkami  Słoneczne pola z Ziarenkowa    nadają się na śniadanie jak i na kolację  :) Składniki : 0,5 kg mąki  1,5  łyżeczki soli 1 szklanka cieplej wody 3 łyżki oliwy 5 dag drożdży 1/2 szklanki prażonej cebulki 3 łyżki ziarenek  SŁONECZNE POLA Z ZIARENKOWA Wykonanie(...)dodać cebulkę i ziarenka , jeszcze raz zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Ciasto przełożyć na stolnicę , zrobić wałek i odcinać kawałki ciasta tworząc bułeczki . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , na każdej bułeczce zrobić nacięcia nożem ale nie koniecznie, odstawić jeszcze na około 10 minut do podrośnięcia . Piec w temperaturze 180 stopni około

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki owsiane 208

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne bułeczki z płatkami owsianymi i miodem. Są bardzo puszyste i mięciutkie. Pasują do dżemów, wędlin czy serów. Świeżo upieczone smakują bez żadnych dodatków. Przepis pochodzi z książki „Cukiernia Lidla, przepisy Pawła Małeckiego”. Książka zawiera dużo świetnych przepisów, które będę stopniowo wykonywać w swojej kuchni. Gorąco zachęcam(...)wypróbowania przepisu na te bułeczki, ponieważ smakują super! Na chwilę obecną to nasz ulubiony przepis na bułki Post Bułeczki owsiane pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Bułeczki "ogony pawia" 163

Bułeczki "ogony pawia" 12 sztuk SKLADNIKI 300 ml mleka, 9 dag masła, 65 dag mąki typ 550 lub 650, 1 łyżeczka drożdży instant, 1 łyżeczka soli, 4,5 dag cukru, 3 jajka, 9 dag stopionego masła do smarowania .WYKONANIE Do rondelka wlać mleko i podgrzać. Zdjąć z ognia, odlać 120 ml i do reszty dodać pokrojone na małe kawałki masło(...)pół i wsadzić do foremki. Z resztą pasków zrobić dokładnie to samo. Gdy skończy nam się pierwsza partia (6 sztuk) - zrobić dokładnie to samo z odłożonym kawałkiem ciasta. Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i odłożyć na 30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180°C. Bułeczki posmarować masłem i piec 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz posmarować

w mojej kuchni
Z JABŁKAMI -KIBINAJ 191

cukrem) rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce

w mojej kuchni
Indycze Bułeczki 149

Składniki na ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki - 1 szklanka ciepłej wody -  tymianek - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek - 10g suszonych drożdży Składniki na farsz: - 2 nogi indycze - 2 marchewki - cebula - 100 g sera żółtego - przecier pomidorowy ,lub świeże pomidory zmiksowane - olej - sól, pieprz, tymianek  -łyżka masla(...)dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec w 200 st. C około 20 minut. Smacznego. Dla tych co mają

w mojej kuchni
Buleczki z marchwi 164

Wszystko zależy od tego jak mokra była marchewka. Na 1 godzine zostawiamy do wyrośnięcia .Ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Ponacinać na 8 części ,środek pozostawić nie przecięty .Pozostawić do wyrośnięcia do czasu aż wyraźnie urosną,okolo 20 minut Pomysł na bułeczki

w mojej kuchni
Szybkie bułeczki drożdżowe 173

mąkę, jajko, miękką margarynę, sól i wyrobić elastyczne ciasto, jeżeli by się zbytnio kleiło dodać jeszcze nieco mąki. Ciasto podzielić na 12 porcji, każdą spłaszczyć, położyć śliwkę i zlepić bułeczkę. Gotowe bułeczki układać na blacie wysypanym mąką. Składniki kruszonki ze sobą połączyć. Bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać kruszonką, odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia. Piec

Mix smaku
Domowe Hot-Dogi 294

fast food nabierze wartości odżywczych i stanie się zdrowszym daniem niż ten klasyczny. Domowe Hot-Dogi - Składniki: ok. 4 bułki do hot dogów (np. z tego przepisu na domowe bułeczki do hot-dogów ) ok. 4 parówki dobrej jakości (sprężyste, jędrne, z dużą zawartością  mięsa) lub cienkie kiełbaski do hot-dogów dowolne warzywa: sałata pomidory, ogórki, cebula dowolne sosy: ketchup(...)majonez, musztarda, sos czosnkowy itp. Domowe Hot-Dogi - Sposób przygotowania: Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż nie docinając do końca. Wykładamy wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki.  Parówki (lub kiełbaski) podgrzewamy w gorącej wodzie, lub w piekarniku, a następnie umieszczamy na wierchu każdej bułeczki. Całość polewamy sosami. Podajemy od razu po przyrządzeniu.       Moje posty

Słodka Strona
Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami 220

kardamonem   na zimę i tak  sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-). Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego(...)przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje  na 8 bułeczek Czas przygotowania:  3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 czubata łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Jak dobrze zacząć dzień? 180

Znam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi z bloga W winogronowym gaju. Do dzieła. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 55g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli  2 łyżeczki miodu (użyłam miodu akacjowego(...)mąkę, sól i wyrabiamy ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180stopni C przez ok 20-25 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i jeszcze przez chwilę pozostawiamy w nim bułki

Brzuszki Łakomczuszki
Jamie, Jamie, Jamie... 208

sądziłam że ogarnie mnie Jamie-mania, a jednak. Bardzo polubiłam jak łączy smaki. No to wyobraźcie sobie: kokosowe bułeczki, kurczak w sosie hosini z grzybami, marynowany różowy imbir, pikle ogórkowe z sosem sojowym, octem różowym i ziarnami kolendry, prażony sezam... Mmm, jeszcze umieram. Składniki: puszka mleczka kokosowego (400ml) mąka pszenna (2 puszki po mleczku) 1 łyżka proszku do pieczenia(...)dobrze wyrobione dzielimy na 8 części, każdą z nich wsadzamy do podwójnej papilotki i gotujemy na parze (Jamie pisał o ok. 10 min jednak moim zdaniem to za krótko - bułeczki były surowe, pozostaje test suchego patyczka). Oczyszczamy piersi i kroimy w drobne kawałki, kroimy grzyby, łączymy z hoisin, sokiem z 0,5 limonki, solą pieprzem. Kroimy brokuły na nieduże kawałki

Brzuszki Łakomczuszki
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 373

świeżego tymianku, którego ziołowy aromat świetnie wpasowuje się do różnych deserów. Dodatkowym plusem dzisiejszych pulchnych wypieków jest ich żółtawa barwa, którą uzyskałyśmy poprzez dodatek szafranu i szczypty kurkumy! Bułeczki nie zaliczają się do bardzo słodkich i mdłych, słodkość jest w nich zrównoważona - pasują idealnie do ciepłego lub zimnego mleka. Można je przyrządzić w wersji innej, np. piernikowo- korzennej z powidłami(...)śliwkowymi lub wraz z dodatkiem sezonowych, świeżych owoców lub ulubionych konfitur jako nadzienie! Wszystko zależy od Was, jest to jedynie nasza wersja, ZAPRASZAMY! (; Składniki (na 8 bułeczek) : 25g świeżych drożdży lub 7g (opakowanie) drożdży suszonych typu instant 500g mąki pszennej, tortowej + 2/3 łyżki do rozczynu 3/4szkl. ciepłego mleka + 0,5 szkl. do rozczynu  60g cukru

Symfonia Smaków