bułeczki - 9699 przepisów (strona:159/647)

Drożdżówki z makiem 102

Drożdżówki z makiem, to obok jagodzianek, moje ulubione słodkie bułeczki :). Uwielbiałam je już w dzieciństwie ( czy u Was też mówiło się na nie szneki? ). Musiały więc pojawić się w końcu na moim blogu :). Do masy makowej użyłam dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego. Nie polecam natomiast gotowej masy makowej z puszki; z reguły są one zbyt rzadkie, wodniste(...)trzcinowego 2 łyżki miodu 50 g orzechów włoskich, posiekanych 50 g rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka miękkiego masła kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: jajko, do posmarowania bułeczek na lukier - około 5 łyżek cukru pudru + około 2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Ciasto: Masło roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami

Opowieści z piekarnika
Cynamonki bez wyrastania 124

Cynamonki bez wyrastania to bułeczki, które przygotowuję, gdy nie mam pomysłu na drugie śniadanie, albo w sytuacji, gdy mam ochotę na coś słodkiego, ale nie chce dużo czasu spędzać w kuchni. Te bułeczki przygotowuje się dosłownie w 10 minut. Nie są co prawda tak delikatne i puszyste, jak te przygotowywane na drożdżach, ale tak naprawdę różnica między nimi, a tymi(...)olejem kokosowym). Cynamonki piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Na koniec, po upieczeniu i przestygnięciu możesz udekorować je rozpuszczoną białą czekoladą. Zobacz także: Japońskie cynamonki Bułeczki cynamonowe z patelni Artykuł Cynamonki bez wyrastania pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia

365 dni dookoła kuchni
Bułki rustykalne wg Aleex 112

upiec na tygodniu, ponieważ ich przygotowania rozciąga się na dwa dni. Za to weekend to wymarzony czas na ich zrobienie. Sobotnie lub niedzielne śniadanie będzie smakowało wyjątkowo z pysznymi bułeczkami na zaczynie polish. Polecam Wam te bułeczki. Są puszyste, a dzięki swoim oryginalnym kształtom, smakują znakomicie. Jeszcze zdążycie dziś nastawić zaczyn, by jutro zrobić je na śniadanie. Naprawdę warto(...)blaszką w środku) w opcji góra -dół i zaparować go. W tym celu można spryskać wnętrze nagrzanego piekarnika wodą lub wstawić blaszkę z wodą na dno piekarnika. 16. Wyrośnięte bułeczki ostrożnie przenieść na blaszkę wyjętą z piekarnika i wyłożoną papierem do pieczenia. 17. Piec je około 15 minut do złotego koloru. 18. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego

W mojej kuchni
Bułeczki drożdżowe z pieczarkami 111

Bułeczki drożdżowe z pieczarkami i czarnuszką, czyli pyszny dodatek do barszczu ! Nie wiem jak u Was ale u mnie nigdy na Wigilii nie podawało się krokietów, wyjątkiem była Wigilia klasowa w szkole 😉 Za to na Wigilijnym stole nie mogło zabraknąć dodatku do barszczu (oczywiście oprócz uszek) w postaci drożdżowych bułeczek z pieczarkami/grzybami posypanych […] Artykuł Bułeczki drożdżowe z pieczarkami pochodzi

Marcepanowa kuchnia
KAROBOWE bułki z jabłkiem 122

Pyszne świąteczne bułeczki. mąka pszenna 500 g drożdże świeże 50 g mleko 190 -200 ml olej 60 ml cukier 65 g żółtko jajek 2 sztuki cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka mączka z chleba świętojańskiego KAROB 1 pełna łyżka nadzienie 1  jabłko ok.150 g    Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, resztę cukru ubijamy z żółtkami. Do przesianej mąki dodajemy(...)dokładnie zlepiamy, i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.   Pozostałe ciasto wałkujemy bardzo cienko, tu warto lekko podsypać mąką kukurydzianą, i wycinamy dowolne wzorki. Wierzch podrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem z cukrem, nakładamy ozdoby i je też lekko smarujemy. Bułeczki pieczemy w 180-170 C około 15-20 minut

Smaczne moje
Drożdżówki z makiem 107

Drożdżowe bułeczki z makiem to pyszna przekąska na drugie śniadanie lub dodatek do popołudniowej kawki. Są proste do zrobienia, szczególnie gdy na półkach sklepowych leży mielony mak. Odpada żmudne gotowanie, przecedzanie i mielenie maku. Zalewasz wrzątkiem i gotowe! Przy okazji świątecznych sprawunków zakupiłam więcej maku i zrobiłam te pyszne bułeczki. Kto nie lubi pieczenia adwentowych ciasteczek polecam w ramach przedświątecznej(...)rozgrzewki bułeczki drożdżowe z makiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 154

odpowiednia praca z ciastem to podstawa. Żebyście nie musieli sami przechodzić przez całą moją drogę do idealnego ciasta drożdżowego, przygotowałam mały poradnik z najważniejszymi radami i wskazówkami. Drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem Jak upiec idealne ciasto drożdżowe? Dla mnie idealne ciasto drożdżowe jest puszyste, ale nie zbyt puchate, bo wtedy może sprawiać wrażenie lekko suchego. Wolę mięsistą, sprężystą konsystencję ciasta(...)przy wypieku pieczywa, gdzie zachowanie odpowiedniej wilgotności ciasta jest kluczowe. Krok 4. Pieczenie. Temperatura pieczenia zależy od typu wypieku – ciasta pieczemy najczęściej w temperaturze 180 stopni, drożdżówki i bułeczki z nadzieniem w 190-200 stopniach, ale np. chleby nawet w 240 stopniach. Wszystkie drożdżowe wypieki, oprócz chlebów, przed wstawieniem do piekarnika, warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka

Na-talerzu.pl
BUŁECZKI PODWÓJNIE CYNAMONOWE 98

Bułeczki drożdżowe w formie zakręconych ślimaczków. Ze słodkim wilgotnym, cynamonowym nadzieniem w środku i chrupiącą kruszonką na zewnątrz. Są lekkie, puszyste i mięciutkie. Doskonałe do popołudniowej kawki lub zimowej herbatki.   Ciasto szybko się wyrabia, nawet bez użycia miksera. Już po kilku minutach mieszania robi się zwarte , plastyczne i odchodzi od ścianek miski. Ważne, aby miało czas na wyrośnięcie(...)czasie ciasto dodatkowo zgęstnieje). Najpierw w formie kuli, następnie już po uformowaniu bułeczek i ułożeniu ich na blaszce. SKŁADNIKI / 10 sztuk 300 g (2 szklanki) mąki pszennej 125 ml mleka 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 50 g roztopionego masła (można zastąpić olejem) 25 g (2 łyżki) cukru mała szczypta soli 1 jajko lub 2 żółtka KRUSZONKA CYNAMONOWA

cool and minty
Słodkie, nadziewane, mleczne bułeczki 72

Miękkie, maślane, słodkie, pachnące, takie.. nie chcę używać słowa ciężkie.. konkretne. Konkretne, sycące bułeczki. Rumiana skórka, mleczny zapach - idealne śniadanie na słodko. Popijane kawą zbożową z mlekiem - zestaw optymalny. Ciasto wyrabia się dość szybko, proces rośnięcia też jest krótki. Efekt - w moim odczuciu idealne ciasto drożdżówkowe. Można je upiec w wersji bez nadzienia - do przekrajania i smarowania czym(...)czasie, raz jeszcze szybko zagniatamy i dzielimy na sześć części. Każdą rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy łyżeczkę nadzienia - dżemu, powidła lub kremu czekoladowego i zlepiamy jak knedla. Nadajemy bułeczce podłużny kształt i układamy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia w ciepłe miejsce - na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika

Kronika Piekarnika
Miękkie bułeczki cynamonowe 92

masłem i cynamonem. Są lekkie, miękkie i puszyste. Ciasto nie wymaga długiego zagniatania,  tak naprawdę wystarczy kilkuminutowe, energiczne mieszanie łyżką. Z podanych proporcji wychodzi około dziesięciu małych, zrolowanych bułeczek,  zrośniętych ze sobą po to, by odrywać je po upieczeniu, jedna po drugiej. Dawno nie piekłam drożdżówki o poranku,  by poprawić nastawienie do rozpoczynającego się dnia.  Czasem(...)bokiem, jak ślimaczki,  układamy je w formie wyłożonej papierem do pieczenia.  Ja użyłam długiej keksówki,  więc w jednym rzędzie zmieściłam po dwa ślimaczki. Foremkę z bułeczkami ponownie wkładamy do piekarnika  rozgrzanego do 50 stopni.  Gdy podwoją objętość, zwiększamy temperaturę do 180 stopni  i pieczemy na rumiano, około 25 minut. Gdy staną się złote

Kronika Piekarnika
Bułeczki dyniowe 149

Przepiękne dekoracyjne słodkie bułeczki, idealnie pasujące do jesiennej aury. Świetnie sprawdzą się na bale Andrzejkowe i imprezy w klimacie Halloween. Są delikatnie słodkie w smaku, więc ja uwielbiam je ze wszelkimi słodkimi pastami i konfiturami. Albo po prostu z masłem! Jeśli chcemy, żeby bułeczki były gotowe na śniadanie, to można wyrobić ciasto wieczorem poprzedniego dnia i włożyć do lodówki(...)wyrastania. Aby nadać im kształt dyń, można użyć wielu różnych technik. Moim zdaniem najprościej wykorzystać nożyczki maczane w oleju i naciąć nimi każdą z bułeczek przed ich finalnym wyrastaniem. Natomiast najładniejsze ogonki są zrobione z połówek orzechów pekanowych

Chleby Rolfa
Proziaki z dynią 103

tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. Do ciasta możemy dodawać dodatki wedle własnego upodobania aby urozmaicić wypiek. Dziś zapraszam na bułeczki z dynią. PRZEPIS PROZIAKI Z DYNIĄ(...)chwilę delikatnie rękami zagniatamy, zbierając mąkę. Potem wyrobione ciasto rozwałkowujemy dość grubo (ok 2cm). Następnie oprószoną mąką szklanką wycinamy kółeczka i odkładamy je na oprószone mąką miejsce. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia ( w miejsce ciepłe, bez przeciągów). Na końcu smażymy na suchej (!), średnio rozgrzanej patelni z obu stron. Artykuł Proziaki z dynią pochodzi

Dorota Smakuje
Bułki pszenne ekspresowe 557

Bułki pszenne które sprawdzą się na każde rodzinne śniadanie.   Ten przepis na pewno będzie pomocny gdy braknie pieczywa w domu. Bułeczki pszenne które przygotujesz w jakieś 30 -40 minut. Łatwe i pyszne no i ten zapach w całym domu mmmm.... 500 gramów mąki pszennej tortowej 10 gramów suszonych drożdży 6 łyżek oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli około(...)ciepłej wody Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek. Do miski przesiać mąkę dodać suche drożdże, sól, cukier, olej i wymieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i ponownie wymieszać, ciasto przełożyć na blat i zagniatać ciasto ok 5 minut do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do blatu można podsypać odrobiną mąki. Następnie ciasto dzielimy

Andzia Pichci
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM 90

Puszyste, pyszne drożdżówki wypełnione budyniem. Takie bułeczki to moje wspomnienia z czasów szkoły, kiedy to w czasie przerwy biegło się do sklepiku szkolnego po ten przysmak. A teraz... kakao lub kubek kawy i jestem w raju :) Składniki: * 500 g mąki pszennej * 8g suchych drożdży * 60 g cukru * 1 jajko * pół łyżeczki soli * 60 g rozpuszczonego masła * 250 ml letniego mleka(...)wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 max 2 cm. Z ciasta wykrawać krążki najlepiej kubkiem o średnicy około 8-10 cm. Tak przygotowane bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (w odstępach, ponieważ ciasto jeszcze urośnie). Zakryć ścierką i odstawić na pół godziny. W podrośniętych drożdżówkach zrobić na środku wgłębienie, napełnić je budyniem

Zrób to smacznie