bułeczki - 9699 przepisów (strona:167/647)

BEZGLUTENOWE BUŁKI GRYCZANE 223

Wegańskie bułeczki bez glutenu z kaszy gryczanej niepalonej! Pojawiają się u mnie w kuchni rzadko, raz na kilka miesięcy, bo w moim odczuciu pieczywo na zakwasie lub ze skiełkowanych ziaren jest zdrowsze od tego, które przyrządza się na bazie drożdży. Jednak jak pojawiły się raz, to już ciężko do nich nie wracać, bo dzieci wspominają ich wspaniały smak i domagają(...)się ulubionych bułeczek. To i tak chyba możliwie najzdrowsze bułki, bo bez spulchniaczy, konserwantów, ze sprawdzonych składników...bo domowe, pieczone przez kochającą mamę...bo zawierające pozytywną energię miłości do dzieci. Ode mnie dla moich uciech. Ode mnie dla tych, którzy lubią się inspirować moimi przepisami. ❤❤❤ Składniki na 8 - 10 bułeczek: 4 szklanki mąki gryczanej (u mnie - zmielona kasza gryczana niepalona

Jeść, by żyć w zdrowiu
Drożdżówki z rabarbarem i owsianą kruszonką 131

Sezon rabarbarowy w pełni, czas zatem na wykorzystanie go do przygotowania drożdżowych bułeczek. Kwaskowaty, orzeźwiający rabarabar to idealny surowiec na wszystkie słodkości. Bułeczki są proste do przygotwania, wystarczy pocięte kawałki rabarbaru ułożyć na cieście. Dla koloru dodałam po jednej truskawce. Owsiana kruszonka to dodatkowa porcja błonnika. Bułeczki są mięciutkie i puszyste, świetnie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BUŁKI POZNAŃSKIE / Z PRZEDZIAŁKIEM 176

Pyszne bułeczki śniadaniowe. Mięsiste i delikatne zarazem. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami. Najlepsze, jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. W kolejnych dniach, gdy zrobią się lekko czerstwe, polecam opiec je na patelni lub zgrillować. Świeżo upieczone i całkowicie ostudzone, można włożyć do strunowych woreczków i zamrozić. SKŁADNIKI / 9 szt 450 g mąki pszennej (najlepiej(...)wyjmujemy na oprószony mąką blat i formujemy wałek, który kroimy na 9 równych części.  Każdą oprószamy mąką i zaciągając ciasto z góry pod spód, formujemy w dłoniach zgrabną bułeczkę.  Oprószamy mąką, układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.  Lekko spłaszczamy dłonią. Luźno przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy

cool and minty
Bułki pszenne na jogurcie. 246

Zrobiłam nowe bułeczki, na jogurcie. Natknęłam się na nie, przeglądając internet. Od razu się nimi zainteresowałam, ponieważ zawsze mam w domu zapas jogurtu. Robię go sama, zawsze kiedy się kończy, od razu robię następny. Już się uzależniłam, tak jak od domowego pieczywa :) Przepis na jogurt znajdziecie  tu . Wracając do bułek, przejrzałam kilka przepisów i zrobiłam swoje. Bułeczki są bardzo(...)Wyrobić mikserem z hakami, posypać mąka i przykryć ściereczką. Odstawić na godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, posypana mąką. Podzielić, na osiem części. Z każdej części, uformować okrągłą bułeczkę. Gotowe bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułek, posmarować mlekiem, lub wodą. Następnie, tępą strona noża, naciąć bułki na krzyż. Zostawić na blaszce na 20 minut

Agusiowe smakołyki
Jogurtowe bułki z krupczatką i szczypiorkiem. 130

Takie bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację. Dzięki temu, że są pieczone na jogurcie naturalnym długo zachowują świeżość. Idealne z masełkiem i tak jak ja lubię z rzeżuchą. Polecam upiec :) Będziecie zachwyceni. Piekłam je już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. I zawsze są zjadane do ostatniego okruszka. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 40 dag mąki tortowej(...)Następnie ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką pszenną i zagniatamy ciasto. Ciasto jest trochę takie luźne, ale takie ma być i nie należy się przejmować. Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki.  3. Następnie bułeczki układamy na blaszce i od razu pieczemy. Blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia

Izabelawkuchni
JOGURTOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE 172

Prosty i niezawodny przepis na delikatne, puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Dobrze wyrośnięte, lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. Smaczne ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Idealne z wegańskimi kotlecikami z buraków, kaszy i batatów. Ciasto nie sprawi Wam najmniejszych problemów. Jest gęste, plastyczne i dobrze daje się formować. Pięknie i szybko rośnie w ciepłym miejscu, np. w pobliżu grzejnika(...)folia i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 9 równych części, po około 100 g.  Z każdej formujemy kształtną bułeczkę i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem

cool and minty
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 171

Bułeczki razowe nadziewane wędliną, groszkiem i serem Pyszne i zdrowe są świetne na śniadanie, kolację czy też jako kanapki do pracy lub w podróży. Nadziewane wędliną, serem i zielonym groszkiem (używam marki Hortex). Jeśli chcecie coś do picia do bułeczek to polecam  najlepsze smaczne i zdrowe soki  Hortex   SKŁADNIKI 150 g mąki pszennej 150 g mąki razowej(...)minut i gotowe.Ja dodaję do gotowania szczyptę cukru,jest wtedy jeszcze smaczniejszy. Każdy kawałek z nadzieniem zalepić jak pierożek, uformować kulkę. Układać na papierze do pieczenia zachowując odstęp ( bułeczki urosną ) Piec w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 15 minut SMACZNEGO :) Przepis  bierze udział w akcji kulinarnej

zielonacukinka
Bułeczki z pieczarkami 345

pamięta bułeczki z pieczarkami z ulicznej budki? Prawie 30 lat temu obok zapiekanek to był nasz najpopularniejszy fast food. Uwielbiałam te buły! Ciepłe, chrupiące, pełne aromatycznych pieczarek. Bez trudu przygotujesz je samodzielnie w domowym zaciszu. Super smaczna przekąska, idealne na drugie śniadanie lub kolację. Znikają w oka mgnieniu, są pyszne! Upiekłam bułki w całości na mleku, ciasto jest wówczas delikatniejsze(...)powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 12 kawałków o średniej wadze 70 g. Uformować kulki. Każdą kolejno rozpłaszczyć, na środek układać po 1 łyżce farszu, zlepić jak pieroga i uformować bułeczkę. Odkładać na blaszkę zlączeniem do dołu wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć do wykończenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 176

czerwoną porzeczką oraz dużą ilością kruszonki. Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko 1 jajko 4 łyżki cukru 2-2,5 szklanki mąki(...)odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach i przykrywamy ściereczką na kolejne 30 min. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder

Kuchnia MagdaLeny
PIZZOWE BUŁECZKI 149

Zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułeczki pizzowe: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki serowe 142

Bułeczki serowe są pyszne, mięciutkie i puszyste, z chrupiącą skorupką serową. Idealne na śniadanie, piknik do pracy lub szkoły. Proste do przygotowania. Smakują z wszystkimi wytrawnymi dodatkami lub z samym masłem. Jeszcze ciepłe znikają w oka mgnieniu! Do przygotowania bułeczek część mąki orkiszowej zastąpiłam mąką orkiszową pełnoziarnistą, także mają więcej błonnika i jednocześnie wartości odżywczych. Bułeczki są również bez laktozy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki mleczne - wypiekanie na śniadanie 128

weekendowym wypiekaniu na śniadanie, piekliśmy mleczne bułeczki z przepisu z bloga  Przepis na chleb . Moje wyszły delikatne i puszyste. Takie bułeczki na drożdżach zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia. Nie dodałam miodu, gdyż nie wszyscy domownicy słodkie pieczywo lubią. Poza tym, wytrawne bułki wydały mi się bardziej uniwersalne. Wersja z miodem jest na pewno równie smaczna. Piekłam z połowy(...)powinny wyraźnie się powiększyć. Jeżeli nie, zostawmy bułki na jeszcze parę minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Wstawić blachę z bułkami i piec 20 - 30 minut. Moje bułeczki po 20 minutach były już ładnie zrumienione a postukane od spodu, wydawały głuchy odgłos  - znak, że są już dobrze upieczone. Studzić na kratce. Smacznego! Przepis ze strony przepisnachleb.pl Bułki

Stare Gary
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZARNUSZKĄ 169

Ładnie wyrośnięte, delikatne i lekkie bułeczki drożdżowe z czarnuszką. Świetnie nadają się na tradycyjne kanapki z ulubionymi dodatkami lub do spożytkowania na domowy fast food. SKŁADNIKI / 9 SZT. 400 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 żółtka 75 g miękkiego masła 2 łyżeczki czarnuszki WYKONANIE Masło(...)godziny do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 9 części, po około 80 g każda.  Z każdego kawałka, zawijając ciasto pod spód, formujemy w dłoniach zgrabną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Luźno przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki

cool and minty
Bułeczki mleczne 129

Wypiekanie na śniadanie  i pyszne mleczne bułeczki wg tego przepisu.Moje bułeczki nie mają idealnego wyglądu ale smakują wyśmienicie.Polecam innym , bo warto upiec . 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży 1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek 60 g miodu 60 g masła, roztopionego(...)minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i szybkim ruchem naciąć – najlepiej bardzo ostrym nożem lub żyletką Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut, do czasu aż będą ładnie zarumienione, a postukane od spodu będą wydawały głuchy odgłos

Moje domowe kucharzenie
PIZZOWE BUŁECZKI 150

Zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułeczki pizzowe: Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie

Kuchnia MagdaLeny